Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, ppnowakpl napisał:

Kojarzycie może sposób na przetarcie się spodni w kroku? Myślałem o zakupie 0,3 m materiału i zrobienie swoistego ,,siodełka'', będzie to jakoś wyglądało? 

Raczej będzie wyglądało słabo. To spodnie bespoke, że możesz dokupić ten sam materiał?

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

Godzinę temu, Velahrn napisał:

Raczej będzie wyglądało słabo. To spodnie bespoke, że możesz dokupić ten sam materiał?

Tutaj nie ma co wyglądać, chyba, że eksponujesz to miejsce;). Chodzi o wygodę. Najważniejsze żeby po tym zabiegu, nie czuło się materiału. W jednych spodniach mam ok, a w drugich nie bardzo, nie wchodząc w szczegóły. Bespoke czy nie, nie ma znaczenia. W spodniach ze zwykłej sieciówki do zrobienia, przez zwykłą krawcową.

• Oceniam pozytywnie 1

3 godziny temu, Velahrn napisał:

Niestety RTW, ale jest to zwykła szara flanela Vitale Barberis Canonico z tego co widziałem do dorwania spokojnie od ręki w Warszawie stąd moje pytanie. A jeśli chodzi o miejsce to klasycznie w kroku.

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego klapy w szarym modelu lazio rolują się znacznie powyżej górnego guzika?  Dla porównania w jasnoszarym klapy opadają do samego zapięcia. Wynika to z dopasowania rozmiaru marynarki czy tak zaprojektowano szary model?

https://suitsupply.com/pl-pl/men/suits/garnitur-lazio--szary/P5294.html

https://suitsupply.com/pl-pl/men/suits/garnitur-lazio--jasnoszary/P5293.html

• 2 weeks later...

Czy istnieje jakaś sensowna alternatywa dla sandałów? Chodzi mi o buty, które się zabiera na plażę, do których się wkłada zapiaszczoną i mokrą stopę, które potem można szybko pod kranem doprowadzić do ładu i szybko wysuszyć na słońcu.

Czy jest cokolwiek takiego estetycznie lepszego niż sandały, czy jesteśmy skazani na brak jakiegokolwiek stylu w takim wypadku?

• Like 1

2 minuty temu, ciasteczkowy napisał:

Nie wiem co na to sartorialna milicja, ale: japonki?

dla mnie jeszcze brzydsze niż sandały. To znaczy ja jestem w stanie przeżyć każdą brzydotę, która jest użyteczna. Ale szukam czegoś mniej brzydkiego i równie użytecznego. Albo chociaż zbliżonego w swojej użyteczności. Podobają mi się Huaraches Etsy, ale nie wiem, czy to wytrzyma wodę i płukanie notoryczne. I nie wiem, czy dostanę w Polsce.

Może takie coś.

https://hegos.eu/products/tenisowki-trampki-native-0aac9d89-7340-457b-ac0f-9f567bc5f80a?type=she

Wykonane z lekkiej pianki (czy jak to nazwać), ale bardzo wytrzymałej. Sam sobie chwalę. Nieocenione w przypadku jeżowców i kamienistych plaż. Tylko czy one są estetyczne, hmmm. Dochodzi jeszcze problem, że coraz gorzej z dostępnością.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

7 minut temu, nynu napisał:

Może takie coś.

https://hegos.eu/products/tenisowki-trampki-native-0aac9d89-7340-457b-ac0f-9f567bc5f80a?type=she

Wykonane z lekkiej pianki (czy jak to nazwać), ale bardzo wytrzymałej. Sam sobie chwalę. Nieocenione w przypadku jeżowców i kamienistych plaż. Tylko czy one są estetyczne, hmmm. Dochodzi jeszcze problem, że coraz gorzej z dostępnością.

zabudowane, więc od razu na plus w stosunku do sandałów. Tylko wyglądają jakby miały obcierać ;)

2 godziny temu, Karol Mateusz napisał:

Czy istnieje jakaś sensowna alternatywa dla sandałów? Chodzi mi o buty, które się zabiera na plażę, do których się wkłada zapiaszczoną i mokrą stopę, które potem można szybko pod kranem doprowadzić do ładu i szybko wysuszyć na słońcu.

Czy jest cokolwiek takiego estetycznie lepszego niż sandały, czy jesteśmy skazani na brak jakiegokolwiek stylu w takim wypadku?

Jeżeli majteczki kąpielowe nie w kancik to i obuwie może być mniej formalne.

• Like 3

• 2 weeks later...

Panowie,

Czy dla osoby wysokiej - 196 cm (~54cm od połowy paska do kołnierzyka) krawaty typu "knit" będą wystarczająco szerokie w miejscu wiązania? Czy w przypadku naszych rodzimych producentów nie ma to znaczenia i nawet te zwykłe 8,5cm będą równie wąskie?

Przy okazji, czy mógłby ktoś polecić jakiś konkretny sklep z krawatami w przyzwoitych cenach? Mówiąc o przyzwoitych mam na myśli okolice 100 zł / krawat. Obecnie rozglądam się po Bytomiu i Republic of Ties. Fajnie by było, jakby mieli jeszcze poszetki, ale obejdzie się bez. ;)

PS. Czy tkaniny marki Drago oferowane w marynarkach SuSu są godne uwagi?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

18 minut temu, Manolete napisał:

Pytanie do obeznanych w jeansach, trochę teoretyczne.

Lepiej iść w stronę Leviego, czy też Edwin? Którą marka ma lepszą opinię?

Jeśli chodzi o "zwykłe" dżinsy, dostępne w galeriach handlowych, to Levi's to typowy sieciówkowy szajs, produkowany w  krajach Trzeciego Świata. Edwin jest lepszy. Natomiast Levi's Vintage Clothing, linia premium tej marki, jest super.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

Dzięki za odpowiedź, przymierzam się do zakupu jeansów. Mam jedną parę, Massimo Dutti selvedge, ale używam ich po domu i do ogródka. Sytuacja okołokoronawirusowa sprawiła, że w pracy znacząco spadł poziom elegancji, muszę się więc powoli dostosowywać, dlatego szukam czegoś lepszego od MD.

Jest jakaś inna, łatwo dostępna firma, której warto się przyjrzeć? Edwin jest na Yoox, na Zalando. Sprowadzanie z Japonii jakoś mnie nie pociąga  ;)