mosze Napisano 23 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2019 Jeśli w operze, ubralbym się jak na operę. Wieczorowo/elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 23 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2019 1 godzinę temu, mir napisał: Czołem, Idę niedługo na balet. Jaki jest dress code dla takiej okazji ? Teatr, opera, filharmonia... powiedzmy że są oczywiste. A balet ? Poszukaj dobry leotard, ale możesz iść też w samych baletkach i spodniach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mir Napisano 23 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2019 1 godzinę temu, mosze napisał: Jeśli w operze, ubralbym się jak na operę. Wieczorowo/elegancko. Balet jest w teatrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2019 9 minut temu, mir napisał: Balet jest w teatrze. Jeśli wieczorem, to j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mir Napisano 23 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2019 no chyba nie black tie ? Mam wątpliwości, bo balet jest raczej z tych rzadziej pojawiających się impres, a kiedyś chyba widziałem zalecenia, jakoby balet nie wymagał formuły black-tie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2019 Normalny garnitur wieczorowy, biała koszula, czarne oksfordy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Przyszedł dzisiaj garnitur Turin od Miler'a. Jest naprawdę mocno dopasowany. Z tego co znalazłem na forum jeden kolegów popuszczał ją w klatce jakieś 2 cm. I tu pytanie - gdzie w Trójmieście się udać, aby być zadowolonym z pracy tegoż krawca? Jest ktoś w stanie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Przyjacielowi do ślubu garnitur z wieszaka dopasowywał Dziekoński na ul. Partyzantów. Z efektu zadowolony był, chodź wielkich wymagań i wiedzy co do ubioru nie ma. Mówił, że poleca. Przede wszystkim profesjonalnie i na czas, bez opóźnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 U Dziekońskiego dopasowywałem garnitur do ślubu, niestety z wieszaka. Myślałem o kimś 'mniejszym', ale może spróbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Czy po wydłużeniu rękawów w marynarce jest możliwe przeszycie jednego guzika bliżej krawędzi rękawa? Oddałem do wydłużenia rękawy i teraz guziki są jakieś 5 cm od krawędzi, a krawiec powiedział że się ich nie przeszywa, bo to kupa roboty z wypruwaniem ściegu maszynowego i że będzie widać ślad po takiej interwencji. Jak myślicie, prawda czy ściema? Guziki nie są funkcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Zależy od wełny. Na dobrej jakości wełnie nie będzie śladu. Jeśli jest kiepska lub z domieszkami, ślad może być. Słowa krawca są dziwne, bo w punkcie, z którego korzystałem, przeszywanie imitacji dziurek to był standard. Oczywiście najczęściej trzeba spruć i odtworzyć wszystkie, bo maszyna krawca może obszywać inaczej, niż maszyna producenta garnituru. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Okej, taką miałem nadzieję Wełna to Tasmanian 120s od Loro Piana. Bardzo fajny materiał i marynarka, więc jeśli miałaby zostać dziura to byłoby mi szkoda. Czy jesteś z Warszawy? Jeśli tak to zdradzisz może gdzie zlecasz tego typu rzeczy i czy ewentualnie dobrze robią też przeróbki koszul (skracanie rękawów, taliowanie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamrot Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 18 minut temu, me.spoke napisał: .......i że będzie widać ślad po takiej interwencji. .... Ja skracałem rękawy. Krawcowa zatrudniona w salonie mówiła to samo. Ponieważ marynarka była lniana, casualowa więc postanowiłem zaryzykować. Na jednym rękawie prawie nic nie widać, na drugim już bardziej. Później miałem identyczną sytuację z wełnianą marynarką w innym salonie i inną krawcową . Ta kategorycznie odradziła twierdząc, że w miejscu przeciwległym do guzika materiał najczęściej jest uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Można też doszyć 5 guzik. Piąty guzik na rękawie to sygnatura garniturów Tom Ford ($4000+).,Ostatnio wielu krawców naśladuje styl TF 5 guzików na rękawie, butonierka milanese, patki na kieszeniach wyższe o pól cala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafa Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 A ja myślałem, że to znak lantiera (600+ pln na wyprzedaży). 5 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 43 minuty temu, me.spoke napisał: Czy jesteś z Warszawy? Jeśli tak to zdradzisz może gdzie zlecasz tego typu rzeczy i czy ewentualnie dobrze robią też przeróbki koszul (skracanie rękawów, taliowanie)? Zakład, z którego korzystałem, przeniósł się. Wydaje mi się, że każdy polecany na forum zakład powinien to umieć - popatrz w Przewodniku Miejskim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 14 minut temu, Grafa napisał: A ja myślałem, że to znak lantiera (600+ pln na wyprzedaży). Z modą tak jest.,To co dla jednego jest występkiem przeciwko klasycznej elegancji , dla drugiego jest topowym trendem.,Tom Ford jest swego rodzaju fenomenem i jest ostatnio czesto kopiowany, dodam jeszcze iże ostatnia dziurka na rękawie garnituru TF zamiast standardowej szerokości 3/4 cala jest szersza i ma pełny cal. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 24 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2019 Dzięki wszystkim za pomoc, chyba jednak zaryzykuję i zlecę przeszycie guzika żeby zobaczyć jakiego efektu się spodziewać w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gwiezdny durszlak Napisano 25 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2019 Cześć, warto się szarpnąć na: https://www.pielegnacjaobuwia.pl/pl/p/Szczotka-do-zamszu-i-nubuku-SAPHIR/4942 czy może: https://www.pielegnacjaobuwia.pl/pl/p/Szczotka-Krepowa-duza-do-czyszczenia-Zamszu-Nubuku/1221 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 25 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2019 Używam drugiej. Spełnia swoje zadanie. Nie chciałem płacić za napis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abecadlo Napisano 27 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2019 Cześć, mam pytanie czy te wkładki https://multirenowacja.pl/wkladki-do-butow-skorzane-tarrago-active-pecari.html lub https://multirenowacja.pl/polwkladki-do-butow-tarrago-half-active-pecari.html są naprawde w stanie poprawić problem nieco zbyt tęgich butów? Które warto zakupić? Dodam, że buty czasami obcierają mi kostki. Jeżeli macie jakieś propozycje rozwiązania mojego problemu, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veman Napisano 27 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2019 @abecadlo Ja ze swojej strony na początek zamiast tych wkładek od TARRAGO proponowałbym Ci spróbować korkowych podpiętek. Znajdziesz je bez problemu w każdym lepszym sklepie obuwniczym w cenie nie przekraczającej 5-6 PLN. W moim wypadku sprawdziły się idealnie a miałem podobny problem do Twojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abecadlo Napisano 27 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2019 Dziękuję bardzo za odpowiedż, zrobie tak jak mówisz, mam nadzieję,że to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olin Napisano 28 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2019 Cześć, Co standardowo robicie z guzikami na rękawach w marynarkach Massimo Dutti? Zwykle (a może i zawsze), dwie dziurki są funkcjonalne, dwie nie. Zastanawiam się, czy po lekkim skróceniu rękawów krawiec powinien przeciąć dwie niefunkcjonalne? Ale zakładam, że w tym celu musi wykonać obszycie wszystkich czterech na nowo? Chyba nie jest możliwe przecięcie dziurek w miejscu już pierwotnie obszytym (skrócenie będzie na tyle niewielkie, że raczej nie wymaga przeniesienia guzików)? Ponadto pojawia się druga kwestia, związana z pierwszą. Marynarka ma wewnętrzną część rękawów (ostatnie ok 3 cm) wykończoną zamszem - co osobiście uważam za absurdalny pomysł. Czy to znacząco utrudni skrócenie rękawów? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YoJoe Napisano 28 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2019 Pozostawienie dwóch dziurek, jako niefunkcjonalnych jest raczej po to, żeby nie utrudniać ewentualnego skrócenia rękawów. Warto później przeciąć dziurki po ich dostosowaniu, jeśli odległość od krawędzi jest jeszcze dość spora. W przeciwnym razie usunąć obszycie. Do przecięcia dziurek nie jest wymagane nowe ich obszycie (sprawdzone na własnym przykładzie). Co do drugiej kwestii to najlepiej zapytać krawcowej, ale raczej nie powinno stanowić problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi