blekit Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 Dla mnie len jest idealny na lato. Nie mam problemu z tym, że się gniecie bo w tym jego uroda. Mam kilka lnianych garniturów, marynarek i spodni, a także koszul i nie wyobrażam sobie lata bez nich. Wełna o otwartym splocie i seersucker też się oczywiście sprawdzają, ale ja wolę len 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wessling Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 @BrotherM Pewnie nie ma łatwej odpowiedzi. Ja do pewnego stopnia podpisałbym się pod wszystkimi, jakich do tej pory udzielili koledzy. Zrobiłem w pamięci szybki przegląd tego, co mam na lato w szafie (a teraz raczej głównie na strychu) i wyszło mi, że: - mam dwa garnitury typowo na cieplejszą porę roku - jeden z cienkiej tkaniny, 100% wełny, jasnoszary, drugi to typowy ciemny granat, ale mieszanka wełny i lnu. Pierwszy ma niestety pełną podszewkę. Drugi tylko na ramionach i do wysokości łopatek. Ten z domieszką lnu jest wyraźnie bardziej przewiewny (znaczenie ma zapewne też brak pełnej podszewki), gniecie się bardziej niż wełniany, ale i tak zdecydowanie mniej niż czysty len lub len z bawełną. Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły garnitur wełniany. Jeśli zwracam uwagę, żeby zdejmować marynarkę w samochodzie i przy biurku, to nie wymaga codziennego prasowania. Ewentualnie tylko poprawiam spodnie. Fakt, że tkanina jest dobrej jakości zapewne w tym znacznie pomaga - garnitury lniane podobają mi się na innych, ale do pracy bym ich nie założył (czułbym się zbyt wymięty, a w ubraniu chcę przede wszystkim czuć się dobrze i swobodnie). Z kolei po pracy wolę luźniejszy ubiór. Dlatego mam lnianą marynarkę i jeszcze jakąś mieszankę lnu z bawełną. Gniotą się jak diabli, ale zupełnie mi to nie przeszkadza. Przyznam jednak, że musiałem się do tego przyzwyczaić. Teraz ma to nawet swój urok - nie mam i nie miałem lnianych spodni. Ech, jak tylko pomyślę, że już mam w miarę skompletowaną szafę to zawsze coś... - nigdy nie włożę marynarki z kory. Od razu mam przed oczami jednego z typowych bohaterów kina - prowincjonalnego, zapijaczonego prawnika z południowych stanów USA. Wiem, że to pewnie krzywdzące, ale tak już mam - co innego koszule. Nie wyobrażam sobie lata bez koszul z lnu, lnu z bawełną, czy seersucker. Mam biznesowe i takie bardzo swobodne. Lniane koszule noszę do marynarek i przewiewnych chinosów, ale też do szortów. Wolę je od bawełnianych t-shirtów. Latem z garniturem nieźle sprawdza się też bawełna oksfordzka. Jest zaskakująco przewiewna i w porównaniu do popeliny trzeba się w niej znacznie bardziej napocić, żeby poczuć efekt mokrej ceraty na plecach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 Z bawełną to ciekawa sprawa, bo ona w sumie bardziej zimowa niż letnia - IMHO jeśli chodzi o zimową termoregulację nic nie może się równać z moleskinem. Wielką zaletą wełny w lecie jest to, że ona prawie nie chłonie aromatów - nawet przy przepoceniu nie będzie "zapaszku". Z tego co widzę na zagranicznych forach, acz sam nie testowałem, na lato bardzo polecany jest też mocher. Z lnem to jest taka sprawa, że wyjątkowo wiele zależy od jakości - lny z wyższej półki są piękne i wcale nie tak gniotliwe, ale też bywają droższe niż wysokoskrętna wełna. Mieszanka bawełna-len w spodniach sprawdza się świetnie, mam jedne z tkaniny Nova Fides, bardzo ładnie się układają (jak wełna), gniotliwość umiarkowana. Co ciekawe, istnieje też letnia dzianina bawełna-len, teraz nawet coś takiego będę zamawiał na Yooxie celem przetestowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 Jak zależy Ci na profesjonalnym wyglądzie - tylko fresco. Nie gniecie się, matowe jak diabli, nigdy się nie przedże. Jak zawieje wiatr to się zastanawiasz czy masz spodnie na nogach. W tych samych niebieskich spodniach byłem wpierw jednego dnia nad zalewem, drugiego bez prasowania do garnituru w poniedziałek. Przypominam że fresco oficjalnie jest nazwa zastrzeżona przez Harrisons więc inni producenci nie mogą tego splotu określać tym mianem Len jest dobry ale już na kompletny upał i raczej na piątek lub weekend. Wymaga też odpowiedniej marynarki by jakoś pasował jak usiadziesz i wstaniesz dosłownie trzy razy i się już pomiety wor robi. Za to koszule lniane - zależy od lnu. Ja nawet niektóre noszę w zimę, oczywiście mam tutaj na myśli że pasują do cięższych tkanin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulo99 Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 Czy knit powinien być tak samo długi jak zwykłykrawat i sięgać do paska spodni, czy może być krótszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 @Paulo99 Nie powinien być krótszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 @Servetch @MateuszT. @wally @Dapi @blekit @Wessling @dziko @Caporegime O, jaki wysyp informacji. Ok, zasięgnę zatem dalszej edukacji we wskazanych kierunkach, choć póki co konkluzja pobrzmiewa: "spróbuj sam". Na marginesie z gramaturą materiału (w kontekście gęstszego lnu) to raczej ciężka sprawa, przeważnie niestety nie jest wykazywana w sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Czy klasyczny blezer, taki z metalowymi guzikami i granatowy, powinien/może mieć nakładane kieszenie? Moim zdaniem nie powinien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Czy zwężenie spodni garniturowych o ok. 12-14 cm w pasie (i i odpowiednio do tego po całości) może się udać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Raczej nie, kieszenie się zbiegną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 2 godziny temu, swordfishtrombone napisał: Czy klasyczny blezer, taki z metalowymi guzikami i granatowy, powinien/może mieć nakładane kieszenie? Moim zdaniem nie powinien... Wg mnie może, ale nie musi. Mój - jednorzędowy, na kieszenie z patkami, choć od dłuższego czasu poszukuje takiego z bocznymi nakładanymi, a brustasza "normalna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Nakładana brustasza w blazerze odpada, ale z bocznymi mam zagwozdkę. Z jednej strony pomagają odróżnić blazer od typowej marynarki od garnituru; z drugiej - nie wiem czy nie są zbyt nieformalne. Ja mam letni z nakładanymi (z guzikami z masy perłowej), teraz chcę wymienić jesienno-zimowy na dwurzędowy i nie wiem, jakie kieszenie wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 2 godziny temu, .mateusz napisał: Czy zwężenie spodni garniturowych o ok. 12-14 cm w pasie (i i odpowiednio do tego po całości) może się udać? możesz spróbować ze wszystkich stron czyli po szwie z tylu, z boków i np. zrobi z przodu zakładki... Nie mam pojęcia czy to ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 45 minut temu, swordfishtrombone napisał: Nakładana brustasza w blazerze odpada, ale z bocznymi mam zagwozdkę. Z jednej strony pomagają odróżnić blazer od typowej marynarki od garnituru; z drugiej - nie wiem czy nie są zbyt nieformalne. Ja mam letni z nakładanymi (z guzikami z masy perłowej), teraz chcę wymienić jesienno-zimowy na dwurzędowy i nie wiem, jakie kieszenie wybrać... dwa rzędy nadają bardziej wyrafinowany, formalny charakter.. Nakladane kieszenie ja troche odciążą.. A jaki ma być ten blazer? Na miękko czy z konstrukcja? Navy blue? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 Navy blue. Właśnie co do konstrukcji to nie wiem, ale chyba optymalny byłby z lekką konstrukcją. To też zależy, co się trafi. Póki co w roli faworyta chyba CT: http://www.ctshirts.com/eu/slim-fit-navy-double-breasted-wool-blazer/SEB0043NAV.html#cgid=outerwear-blazers&start=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wessling Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 17 godzin temu, swordfishtrombone napisał: Czy klasyczny blezer, taki z metalowymi guzikami i granatowy, powinien/może mieć nakładane kieszenie? Moim zdaniem nie powinien... Myślę, że masz rację. Powiedziałbym nawet, że w dzisiejszych czasach ewentualnie może. W końcu teraz na porządku dziennym są garnitury z nakładanymi kieszenaimi (vide Havana Traveller SuSu). Generalnie trafia do mnie podział odd jackets na blazery i sportowe, gdzie blazery są pod względem formalności umieszczane pomiędzy garniturem a sport jacket. Krój zbliżony do formalnego stroju, ewentualnie z bardziej miękką konstrukcją lub nieznacznie obszerniejszym krojem, co daje poczucie swobody. Blezerami nazywa się też marynarki regatowe, szkolne i uczelniane, które mają często nakładane kieszenie i brustaszę z emblematem i zwykle są jednorzędowe. Kosztem formalności dają one z kolei poczucie przynależności lub ekskluzywności. Na więcej pozwalają marynarki sportowe, np. krój na tyle swobodny, żeby zmieścić sweter, możliwe łaty, itd. Teraz niestety te różnice bardzo się zatarły. Odpowiedź na pytanie o kieszenie staje się funkcją przeznaczenia. Jeśli blezer ma być częścią ubioru o trochę obniżonej formalności, to nie ma sensu obniżać jej za bardzo. Ja tak potraktowałbym dwudrzędowy i zdecydowałbym się jednak na cięte, kryte kieszenie. Jednorzędowy może zbliżyć sie do sport jacket i stanowić niezłą marynarkę uniwersalną. Oj, dopiero teraz zauważyłem, że to dział "... krótkie odpowiedzi". Wybaczcie, nowy jestem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 8 godzin temu, swordfishtrombone napisał: Navy blue. Właśnie co do konstrukcji to nie wiem, ale chyba optymalny byłby z lekką konstrukcją. To też zależy, co się trafi. Póki co w roli faworyta chyba CT: http://www.ctshirts.com/eu/slim-fit-navy-double-breasted-wool-blazer/SEB0043NAV.html#cgid=outerwear-blazers&start=3 navy jest bardzo ciemny wiec od razu dodaje nieco powagi i formalności marynarce, ta z linka ma wypelnienie ramion i mimo wszystko to dobrze to wygląda w dwurzedowce, krótko mówiąc: nakladane kieszenie kojarzą mi sie z Polo RL a standardowe z blazerami Brooks Brothers czyli troche poważniejszymi, wybór zależy od tego jak na co dzien sie nosisz, jesli nigdy nie zdejmujesz krawata i butów z zamknieta przyszwa to kieszenie z patkami, jesli lubisz wrzucić penny loafersy i chinosy to nakladane ☺ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meander Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 17 godzin temu, .mateusz napisał: Czy zwężenie spodni garniturowych o ok. 12-14 cm w pasie (i i odpowiednio do tego po całości) może się udać? Krawiec dał radę zmniejszyć mi spodnie o 5 rozmiarów z 48 do 40, choć nie wiem ile było tego w centymetrach (na pewno ponad 10cm). Jeśli front jest gładki, można wykorzystać nadmiar materiału na zrobienie zaszewek (u mnie ta było). Więc czysto teoretycznie, da się. Praktycznie, pozostaje pytanie o efekt (ja jestem ze swojego zadowolony, choć wygląda nieco specyficznie) oraz o koszta (zapewne będą dość wysokie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowski Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 Czy kołnierzyk widoczny na większości zdjęć Edwarda VIII to kent czy włoski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 Tak. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 Czy kołnierzyk widoczny na większości zdjęć Edwarda VIII to kent czy włoski? Tak. Dałem plusa za semantykę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owiec Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 Czy Lantiery (Vistula) i Lamberty przy tym samym rozmiarze mają takie same wymiary? W końcu obie firmy to Vistula Group. Kupiłem ostatnio koszulę Lantiera, a teraz chciałbym skorzystać z promocji jaka jest w Wólczance i kupić kilka Lambertów i czy śmiało mogę zamawiać ten sam rozmiar koszuli jaki zamówiłem w Vistuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gwiezdny durszlak Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 Co to za krata/tkanina i gdzie można coś takiego dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 3 minuty temu, Tojfel napisał: Co to za krata/tkanina i gdzie można coś takiego dostać? To tweed we wzór "gun club check". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek618 Napisano 2 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2017 Jakiś czas temu trafiłem na informację, że większość producentów (zapewne chodziło o sieciówki) w przypadku spodni o małej długości skracają tylko nogawkę i nie zawracają sobie głowy ilością materiału w kroku. Czy to prawda? Jeżeli tak, to gdzie dostanę spodnie uszyte odpowiednio dla niskich mężczyzn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi