Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Pilne!!
Mam garnitur, kupowany parę lat temu. Oczywiście, po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że jest za duży. Wziąłem go do krawca. Sporo poprawił, jednak po dokształceniu się w dziedzinie elegancji nadal widzę pewne mankamenty. Szukam dobrego krawca w Warszawie który byłby w stanie sprawnie załatwić poprawić garnitur: chodzi mi przede wszystkim o pozbycie sie fałd na plecach, leciutkie wydłużenie rękawów i spodni ( poprzedni krawiec nieco przesadził z skracaniem) wyszczuplenie nieco marynarki, zwężenie spodni w biodrach. Poleci ktoś jakiekogs krawca?

Czy takie zagniecenia w nowych butach są normalne? Są to Gordon Bros Levet, tylko przymierzone, nierozchodzone.

Zdjęcia nie oddają rzeczywistości. Normalnie wygląda to trochę gorzej niż na pierwszym i dużo lepiej niż na drugim zdjęciu, który zrobiłem z lampą błyskową.

post-6209-0-04696200-1419971872_thumb.jp

post-6209-0-05304200-1419971876_thumb.jp

Witam wszystkich elegantów

Przymierzam się do uszycia koszuli i garnituru w sklepie Emanuel Berg. Czy ktoś z Was szył już tam koszule i garnitur? Jak kształtują się ceny, obsługa? Czekam na odpowiedzi za które z góry dziękuję.

Maciek

Ja osobiście odradzam, cena nie adekwatna do jakości.

pol606:

W normalnej cenie (zdaje się, że najtańszy garnitur 3 tys. PLN i koszula około 500 PLN) być może nie warto. W cenie z kuponem rabatowym ( 2 tys. PLN za zestaw koszula+garnitur - czyli wychodzi około 1700 za garnitur i 300 za koszulę) trudno mi sobie wyobrazić lepszą alternatywę. Może Suit Supply + poprawki krawieckie. Ja zapłaciłem te dwa tysiące i nie żałuję, zarówno garnitur jak i koszula są dobrze dopasowane i wykonane z przyzwoitych materiałów

Witam wszystkich bardzo serdecznie, jako że to mój pierwszy post na forum (przeglądam je od dłuższego czasu).

Od razu chciałbym wystrzelić z pytaniem - czy założenie marynarki od garnituru (granatowego oczywiście, z wełny czesankowej) + klasyczne, szare wełniane spodnie (w kant oczywiście) będzie ogromnym faux pas? Według mnie nie wygląda to tragicznie, a nawet bardzo dobrze, ponadto w książce Mr. Vintage (która jak dla mnie jest źródłem modowej wiedzy) jest to przykład jak można wykorzystać sensownie marynarkę od granatowego garnituru. Nie chcę na imprezę sylwestrową zakładać pełnego garnituru, jednocześnie chcę wyglądać elegancko. Niestety granatowej odd jacket nie posiadam, jedyne jakie sensownie dla mnie wyglądają są z suitsupply - a na tę muszę jeszcze trochę uzbierać.

Pozdrawiam serdecznie!

Według mnie nie wygląda to tragicznie, a nawet bardzo dobrze

No to o co chodzi?

Teoria: jeżeli faktury się nie gryzą i gramatura materiału obu części ubrania jest zbliżona, można nosić. Imprezy sylwestrowe są różne, jeżeli jest to impreza o dość niskim stopniu formalności, to w zestawie koordynowanym będziesz wyglądał lepiej niż większość biesiadników. Praktyka: patrz wyżej; podoba się, to noś:-)

• Oceniam pozytywnie 3

A tak z ciekawości, jakie ma znaczenie, czy poszetke.com czy dalvey? :-)

A no, bo nic dla siebie nie znalazłem. Szukam czegos w odcieniach czerwonego-bordowego w jakieś wzory, najlepiej nie paisley ;)

EDIT: chyba nie zrozumiałem pytania ;D A taka, że nigdy nie zamawiałem nic za granicą to raz, dwa w większości przypadków przesyłka jest dość droga i trzy wolę mieć towar na drugi dzień u siebie w domu :)

Która z tych marynarek będzie się nadawać lepiej do połączenia z szarymi wełnianymi spodniami?

http://www.bytom.com.pl/marynarki,marynarka-bd1-02-40a-113-k-1443-10889-p czy http://www.bytom.com.pl/marynarki,marynarka-bd1-02-58a-113-k-1401-8813-p ? Czy obydwie są do czosnku ze względu na nieodpowiednią długość? 

Z takich zdjęć nie można niczego wnioskować na temat długości marynarki. Model może być wysoki, a (co widać) jest chudziutki, więc nosi mały rozmiar, który jest zbyt krótki; długość rękawów jest poszlaką, która to potwierdza. Na Tobie te marynarki mogą wyglądać zupełnie inaczej.

Co do połączenia - z szarymi spodniami (jaka szarość? jasna? ciemna?) lepiej się komponuje granat, wg mnie jasny niebieski tylko do jasnych spodni, ale pozostaje pytanie o fakturę. Te marynarki są raczej grubsze (ciężko ocenić ze zdjęć, ale ta druga tak wygląda, ponadto duży udział bawełny sugeruje cięższy materiał), więc będą pasować do "cięższych" spodni - dżins, bawełna, bawełna z lnem, może flanela.

No i ostatnia rada: kupuj tylko pod warunkiem możliwości zwrotu - po prostu trzeba sprawdzić, jak te marynarki leżą.

Jaka skrętność materiału na garnitur do pracy będzie lepsza 120s czy 150s? Używany będzie na spotkania biznesowe a po spotkaniu w biurze.

120s, a nawet 100-110s. Tak wysoka skrętność to marketingowy trik - 150s są droższe, mniej wytrzymałe, szybciej się gniotą.

Kolejne moje pytanie:

Czy ktoś kojarzy markę Hamilton Bros.? (Czy może mieć coś wspólnego z Hamilton Shirts, czy jest to jakaś podróba)

Kupiłem dwie koszule w SH owej marki, 100% dobrej jakości bawełna - i co najważniejsze - kołnierzyk włoski (spread). Pytam po prostu, aby znaleźć jakiś ślad w internecie, czy był to dobry zakup, itp.

4jke2b.jpg - zdjęcie metki

Brałbym, nie martwiąc się o kieszenie, jeśli dobrze leży. Zresztą sam wziąłem rok temu praktycznie identyczną kurtkę Timberland, tylko że zapłaciłem 400. Nosi się świetnie, tylko przyciąga wszelkiej maści paprochy, ale tak to jest z wełną.