Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi się podobają te Washingtony Half-lined - maja zauważalnie szersze klapy niż wersja z podszewką. Bardzo lubię mniej formalne nakładane kieszenie. Nie wiem jak do jeansów, bo jestem sporadycznym użytkownikiem w zestawie z marynarką, ale do zestawu koordynowanego mniej lub bardziej ten krój będzie ok. Zwróć jedynie uwagę na fakt, że to kolekcja jesień/zima - może być ciepło, mimo braku podszewki. Nie wygląda na zbyt gęsty splot, ale tkanina może być przyciężkawa.

Opublikowano

Czyli nie wydawało mi się, że klapy w wersji half-lined są szersze niż w wersji z podszewką :) Myślę o tym garniturze w kontekście jesieni/zimy stąd ten materiał :). Myślałem o zakupie 2 garniturów granatowego i szarego, żeby można je nosić w komplecie i oddzielne. Taki zakup wydaje się bardziej opłacalny w SuitSupply niż zakup marynarek i spodni oddzielnie.

EDIT:

Choć z drugiej strony lepszym wyborem do zestawów koordynowanych (m.in. z jeans'ami) może być ta marynarka http://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-grey-plain/C710.html?start=25&cgid=Jackets&prefn1=fit&prefv1=Havana

Opublikowano

Matematycznie masz rację i praktycznie również :) Ja ostatnio ściągnąłem Hudson Navy plain (50%Wool/50%Cotton) i jestem zachwycony :) Idealna baza do zestawów koordynowanych w obie strony, a jako garnitur klasyczny kolor w obniżonej formalności - na co dzień i na weekend ;) 

Opublikowano

Dzień Dobry,

Potrzebuję garnituru do ślubu. Poszukiwany kolor to niebieski/granatowy. Zamówiłem dwa garnitury w SuitSupply, model Lazio, niestety wybrane modele już wyprzedane więc nie mam jak zmienić rozmiaru na inny. Trzeci garnitur z Vistuli kupiony do porównania w promocji (-50%) za 699zł, jak dla mnie za ciemny, atrakcyjny głównie dzięki cenie, co tylko utwierdziło mnie że kupno w Vistuli bez sporej zniżki jest nieopłacalne. Przy dotychczasowych doświadczeniach i odwiedzeniu sklepów Bytomia, Próchnika i Vistuli, zdecydowałbym się na garnitur z SS. Faworytem jest garnitur nr 2, idealny kolor, nie wiem tylko czy nie jest za duży? Dlatego prosiłbym o podpowiedź który rozmiar modelu Lazio z SS jest lepszy (50-52?), czy rozmiar 52 nadaje się do ewentualnych poprawek krawieckich? Jeśli chodzi o spodnie to te w rozmiarze 52 z SS są za szerokie. 

1)http://eu.suitsupply.com/en/suits/lazio-blue-plain/P4259.html?vpid=P425906Rozmiar 50

Niestety za jasny na własny ślub. Osobiście czułem się w nim najlepiej, jak wygląda kwestia rozmiaru i dopasowania? Czy rękawy nie są za krótkie? 

14btkcl.jpg

2)http://eu.suitsupply.com/en/suits/lazio-blue-plain/P4533.html?vpid=P453307 Rozmiar 52 (spodnie do zwężenia i skrócenia). 

5z46tx.jpg

3)http://vistula.pl/garnitury/garnitur,id-68019 Rozmiar: 182/104/90 (92) (za ciemny)

2lazfrb.jpg

Bardzo proszę o Wasze uwagi i opinie. Z góry dziękuję!

Opublikowano

Z tego co widać na zdjęciach:

- pierwszy Lazio trochę za bardzo dopasowany w talii i tak jak napisałeś kolor nieodpowiedni na ślub, a rękawy w mojej ocenie ok

- drugi ok (choć 0,5-1 cm z rękawów bym zdjął) - faktura materiału sądząc po zdjęciach z SS trochę obniża formalność garnituru,

- vistula - słabo na plecach, rękawy chyba do zwężenia.

Opublikowano

Vistula nie jest zbyt ciemna - ciemny garnitur ma być ciemny. Chyba, że Ci się nie podoba.

Wg mnie Lazio 52 wygląda dobrze i leży o klasę lepiej niż Vistula (marynarka) - z kolei spodnie są chyba szersze w SS, ale to nie oznacza, że gorsze, a w razie czego można zwęzić (o ile nie spowoduje to niepożadanych załamań).

Opublikowano

Na podstawie zdjęć też wydaje mi się, że Lazio 52 leży najlepiej ze wszystkich pokazanych i nie powinno być problemu z poprawieniem mankamentów. Marynarka już teraz ładnie się układa. Z 50-tką dzieje się coś dziwnego, w talii robi wrażenie opiętej, a w klatce pod ramionami jakoś dziwnie się zbiera - no i faktycznie, na tą okazję jest zbyt jasna.

Opublikowano

1. letni garnitur,

- za jasny na wieczór

- rękawy lekko przodowe

- szlice się rozchodzą na biodrach

- za długie plecy

- prawa strona solidnie się łamie

- spodnie leżą fatalnie

2. uniwersalny

- nadaje się na wieczór

- rękawy makabrycznie przodowe

- za długie rękawy

- za długie plecy

- spodnie leżą fatalnie

3. kolor najbardziej odpowiedni na wieczór.

- makabrycznie długie rękawy

- za długie plecy

- spodnie leżą fatalnie

Czyli wybór jak na prezydenta :))))  Napisał wieszcz: "Wielkie Zło chwyci cię za gardło i powie: „Wybieraj, bratku, albo ja, albo tamto, trochę mniejsze”. - Andrzej Sapkowski

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Witam!

Przymierzam się do zakupu smokingu na własny ślub. Wpadły mi w oko dwie firmy Bytom oraz Lancerto. Załączam zdjecia podglądowe, niestety słabej jakości. Bytom pierwsze zdjęcie od góry: koszula rozmiar za duża, mucha do zmiany na wiązaną oraz spodnie do skrócenia. W przypadku Lancerto rękawy marynarki do skrócenia.  Proszę o inne uwagi i opinie.

16ea95d9c8ef402cgen.jpg

d2ce1dce15409798gen.jpg

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi i sugestie. Wybieram garnitur SS w rozmiarze 52, spodnie do skrócenia i zwężenia u krawca, plus ewentualnie poprawki marynarki (skrócenie rękawów). 

2. uniwersalny

- nadaje się na wieczór

- za długie rękawy

- za długie plecy

- spodnie leżą fatalnie

Panie Sebastianie dziękuję za tak precyzyjne wskazówki. Jako laikowi w kwestii krawiectwa mógłbym prosić o sprecyzowanie co oznacza stwierdzenie "rękawy makabrycznie przodowe" i czy jest możliwa poprawa tego mankamentu u krawca? 

O ile powinienem skrócić marynarkę? Czy rozwiąże to problem rozchodzących się szlic na biodrach?

@thepilator
Mógłbyś podać swoje wymiary? Noszę się z zamiarem kupna Lazio i każda wskazówka w temacie rozmiaru jest cena  :-)

Tak na szybko, to co wpisałem w size advisor SS. Wzrost 178cm, klatka 98, upper waist 95cm, lowet waist 94cm. Spodnie zazwyczaj noszę w rozmiarze 34, te w rozmiarze 50 mają 90cm szerokości i były dopasowane w pasie, 52 mają 94cm i są za szerokie

Mnie się wydaje, że masz sporą lordozę i nic z wieszaka nie będzie dobrze leżało. Gdybym musiał wybierać z 3 pokazanych, wybrałbym Suit Supply rozmiar 52.

Nie byłem świadomy lordozy. To pewnie efekt mnóstwa godzin spędzanych przed komputerem i ostatnio braku aktywności fizycznej, przez co brzuch jest tak widoczny ;) W takim wypadku muszę umówić się do lekarza i czeka mnie rtg kręgosłupa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie - czy ta marynarka jest za długa? Da się coś z tym zrobić? (Ma nakładane kieszenie). Niestety nie mam innych zdjęć.

Teoretycznie można skrócić z przeniesieniem kieszeni w górę, na dobrej wełnie może nie być widać (śladów po poprzednim szyciu), ale tutaj trzeba skrócić mocno, wg mnie marynarka straci właściwe proporcje. Zdecydowanie odradzam, zresztą w ramionach też wygląda na zbyt obszerną.