Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Klasyczną męską elegancją i modą interesuję się już od jakiegoś czasu ale modyfikację garderoby zacząłem dopiero niedawno, mn. pod wpływem niniejszego Forum.

Po kilku nieśmiałych, acz w miarę świadomych kroczkach (zakup kilku koszul akceptowalnych jakościowo producentów o właściwym rozmiarze kołnierzyka ^_^ ) zdecydowałem się na krok poważny, mianowicie zakup garnituru.

Z przyczyn wszelakich zdecydowałem się na ofertę marek dostępnych w polskich salonach (na SuSu czas jeszcze przyjdzie). Oferty Lavard i Lancerto nie podeszły mi wizualnie więc przymiarki odpuściłem, natomiast w Bytomiu i Vistuli nie mogłem jakoś dobrać kroju.

Ostatecznie skierowałem się do Próchnika i w tegoż outlecie trafiłem na garniutur, który tak na oko jaki na karku zrobił na mnie najlepsze wrażenie – takie przysłowiowe „O!”.

post-6871-0-34427900-1431987781_thumb.jp

post-6871-0-52305200-1431987793_thumb.jp

post-6871-0-73939900-1431987795_thumb.jp

post-6871-0-74123800-1431987797_thumb.jp

post-6871-0-09623600-1431987799_thumb.jp

Chciałbym prosić Was o opinie i sugestie, co i jak w nim poprawić, na co zwrócić uwagę (wybaczcie, proszę, improwizowane obuwie  :P )

Będę bardzo zobowiązany.

Pozdrawiam,

O.v.K.

Opublikowano

Marynarka jest zdecydowanie zbyt obszerna w ramionach - ciężko będzie to poprawić. Fałdy na plecach w okolicy łopatek powstają prawdopodobnie z powodu opadających ramion - przydałoby się je lekko wypełnić (unieść). Dodatkowo przy Twojej sylwetce marynarka mogłaby być lepiej dopasowana w talii. Ogólnie wydaje się, że marynarka jest o co najmniej 2/3 rozmiaru za duża, a spodnie wymagają skrócenia.

Opublikowano

Dzięki za uwagi.

Fałdy z tyłu ramion (sam też na to zwróciłem uwagę) są chyba po części efekem podświadomego stanięcia "na baczność" przy robieniu zdjęć. Marynarka lekko obszerna w tej części jest, to fakt, ale absolutnie zaufany i szczery :P  fotograf stwierdził, że na zdjęciach plecy wyszły zdecydowanie bardziej workowate, niż są w rzeczywistości. Teraz jak na to patrzę, marynarka ma też jakby zbyt wydatne/za długie poduszki 

Sprawdzałem mniejszy rozmiar o bardzo podobnym fasonie i już był zbyt ciasny w klatce, przy byle ruchu ramion marynarka bardzo się tam opinała. 

To chyba generalny problem mojej sylwetki - mam sporą klatę, ale opadające i niezbyt wydatne ramiona.

Zobaczę, co da się zrobić z taliowaniem (choć wbrew pozorom pająkiem nie jestem).

Przy okazji - w porównaniu z Vistulą i Bytomiem to i tak najbardziej wytaliowana marynarka, jaką znalazłem. W Bytomiu nawet w wyszczuplonej sylwetce przy w miarę dobrych ramionach/klatce, w dole zmieściłbym się ze dwa razy...

Co do spodni - czy taki efekt może być wynikiem zbyt wąskiej nogawki przy jej końcu?

Opublikowano

Nieestetyczne, zbyt szerokie i kanciaste ramiona. Do tego mocne marszczenia rękawa u góry i pleców.

Część usterek na pewno można poprawić, ale chyba nie warto. Taliowaniem się nie przejmuj, to zawsze można skorygować; szukaj marynarki z ładną linią ramion.

Opublikowano

Bardzo dziękuję.

Faktycznie, po dokładnym sprawdzeniu i przetrawieniu tematu zgadzam się z opinią nt. ramion. Czyli najsłabiej udało mi się dobrać element kluczowy, bo "nienaprawialny"  ;)

Cóż, dałem się uwieść ogólnemu wrażeniu i zaniedbałem szczegóły, ale tamtego dnia miałem już na sobie kilka zestawów i ten naprawdę wybił się na plus.

Spróbuję się zorientować, czy i za ile dałoby się trochę popracować w talii, myślę, że odpowiednie zebranie materiału po szwach bocznych mogłoby trochę zniwelować fałdy na plecach (wiem, ramion nie uratuję).

Garnitur tak czy owak zostawiam, zdążyłem go polubić i "na żywo" nie prezentuje się aż tak źle.

Swoją drogą pod wpływem Waszych uwag postanowiłem przeprowadzić dziś w mijanej przy okazji Vistuli drobny eksperyment i sprawdzić kilka marynarek wyłącznie pod kątem ramion - zaczynając od rozmiarów na logikę za małych...

Ku zaskoczeniu praktycznie od razu bardzo ładnie ułożył się 50 super slim... na wzrost 176 i klatkę 100 (a mam dobre 182/4 i 104 :P ). I to włącznie ze spodniami, a bazę mam dość solidną...

Czyli w Próchniku dobrałem może i dobry rozmiar ale nie na ten wzrost ;)

pzdr.

O.v.K.

Opublikowano

Teoretycznie naprawialny, ale jest to raczej nieopłacalne - przeróbka może się okazać skomplikowana i nie każdy krawiec da radę. Była o tym dyskusja w wątku o przeróbkach marynarek.

Co do rozmiarów - nie należy się sugerować, tylko mierzyć - marynarka, która dobrze leży, jest wystarczająco wygodna i do tego ma właściwe proporcje (nie jest za krótka, za długa) to jest właśnie dobry rozmiar.

Opublikowano

Cześć,

chciałbym się spytać ekspertów o dobór rozmiaru koszuli. Czy wg Was ta na zdjęciu poniżej dobrze leży? Bo mam wrażenie, że jest troszkę za mała - jak pracuję na komputerze na siedząco, to czuję, że brakuje jej materiału w górnej części pleców (trochę krępuje ruchy) i odkrywają mi się wyraźnie te kości nadgarstkowe. Podobna sytuacja jest np. gdy się schylam przy wiązaniu butów albo wyciągam ręce w górę. Rękawy chyba mogłyby być trochę dłuższe, w wyprostowanej pozycji ma na nich żadnych zagięć. Czy to normalne, a ja nie jestem jeszcze przyzwyczajony do noszenia koszul, czy następną kupić o rozmiar większą (zakup przez internet)?

Z góry dziękuję za pomoc.

2rdx82t.jpg

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi.

Lekko krótka, ale na pewno nie dlatego, że o rozmiar za mała, bo dopasowanie jest dobre, rękawy nie powinny być ani trochę dłuższe.

Koszula z przodu kończy się mniej więcej na połowie rozporka, myślałem że tak jest w sam raz. Tę koszulę noszę na wierzchu, nie chowam jej w spodnie.

Opublikowano

W mojej opinii rękawy będą OK, jeżeli koszulę chcesz nosić bez marynarki - teraz wygląda to bardzo fajnie. Jednak jak sam zauważyłeś, nie ma na nich żadnego zapasu i przy zginaniu ręki podsuwają się w górę - według mnie będą się chować pod rękaw marynarki.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Mi najbardziej przeszkadza w niej to, że jest za mało materiału w górnej części pleców - przy niektórych pozycjach czuję, jak się napina i krępuje mi dalsze ruchy. Na stojąco wyglądam w niej dobrze, ale niezbyt komfortowo się w niej czuję.

Opublikowano

Mankiet powinien pozostawać w tym samym miejscu względem nadgarstka jak wyciągasz rękę prostopadle przed siebie. 

Przynajmniej w koszulach pod marynarkę, wtedy jak się witasz z kimś lub coś wskazujesz to nie masz efektu zsuwania się wszystkiego z ręki (rękaw marynarki i tak się zsuwa, więc zadaniem koszuli jest rekompensować ten efekt). Idąc dalej to jeden z powodów dla których mankiet francuski jest bardziej formalny (oficjalnie, ja nawet w kratę noszę z francuskim, bo lubię) bo wtedy lepiej wypełnia odsłoniętą przestrzeń. 

Niestety koszula pod marynarkę musi mieć trochę zapasu materiału w pewnych miejscach i efektu gładkiego jak z obrazka osiągnąć się nie da, chyba, że tylko do zdjęcia w pozycji stojącej i jak ktoś jest przeraźliwie chudy i nic mu się nie napina przy zmianie pozycji. 

Z napinaniem pleców to się rozwiązuje to trochę łamanym karczkiem oraz "elastycznymi" zakładkami na barkach (czyli nie zszytymi jak w talii, ale takimi raczej plisami), ale zakładając właśnie już lekki nadmiar w tym miejscu materiały. Tak na przyszłość 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi.

Koszula z przodu kończy się mniej więcej na połowie rozporka, myślałem że tak jest w sam raz. Tę koszulę noszę na wierzchu, nie chowam jej w spodnie.

A, to wtedy jak najbardziej ;) Jakoś nie przyszło mi to do głowy, bo sam tak nie noszę.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

splasz:

Jeżeli czujesz się w niej niekomfortowo, to znaczy że jest za mała - zwróć ją lub ewentualnie skonsultuj się z krawcem, czy da się ją trochę poprawić na plecach. Ubrania powinny być dopasowane, ale jednocześnie powinny być wygodne.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Cześć, 

chciałbym spytać osób bardziej obeznanych o opinię na temat garnituru. 

Przyszedł do mnie dzisiaj(suitsupply) i mam mieszane uczucia, czy nie lepszy byłby większy o rozmiar.

W barkach jest dobry, w klatce mam mam wrażenie, że za bardzo odstaje, rękawy dobrej długości, marynarka też.

Spodnie bardzo marszczą się , ale z tym raczej krawiec nie powinien mieć problemu ?.

Mniejszego rozmiaru raczej sklepy nie posiadają, a większy z tego modelu po opisie wydaje się za duży.

Model garnituru 'blue plain york' rozmiar 23.

Mam około 100 w klatce i ~82 w pasie. Także wydaje mi się, że rozmiar 24 byłby za duży.

Za wszelkie uwagi byłbym bardzo wdzięczny, co poprawić u szewca. Czy może jednak wymienić na model większy ? 

25ahvd4.png

2s6wz80.png

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Wedlug mnie lezy calkiem niezle. Nie masz rozgwiazdy przy guziku, jest przeswit miedzy talia a rekawami. Na plecach troche sie marszczy, ale nie jakos specjalnie i wydaje mi sie, ze mozna to bez wiekszych problemow skorygowac (zebrac troche materialu przy szwach zeby usunac pionowe zmarszczki i usunac falde poznanska).

Rekawy sa jednak moim zdaniem troche za dlugie, w tym miejscu najdalej powinna sie konczyc koszula. Spodnie chyba do delikatnego skrocenia. Nie wiem co moze powodowac te marszczenia z tylu, tutaj pewnie krawiec Ci pomoze. 

Opublikowano

Te marszczenia na plecach (górna część) mogą wynikać z mocno rozbudowanych mięśni czworobocznych, czego krojczy nie wzięli pod uwagę :) Być może delikatne popuszczenie materiału  zmniejszy napięcie (w SS jest zapas ok. 1,5-2cm). 

Opublikowano

Małe wyzwanie dla chętnych - do takiej marynarki:

526966540d3ee01b40ecfc4b8e807179.jpg

Koszule:

- gładkie - białe, błękitne, różowe

- w drobny wzór (krata, paski) - kolory jak wyżej

Spodnie (raczej chinosy):

- białe

- beż, szarość, granat

- róż albo błękit (?)

Co sądzicie o takich propozycjach? Coś absolutnie na nie, o jakiejś oczywistej kombinacji nie pomyślałem?

Opublikowano

Myślę, że brązowe spodnie byłyby również dość oczywistym wyborem ;) Odpuściłbym za to kraciaste koszule, wzór na marynarce jest bardzo wyrazisty i wydaje mi się, że z inną dużą, kraciastą powierzchnią, jaką jest koszula, by się kłócił.