Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.06.2019 o 12:24, mayor napisał:

Według miejskiej legendy w czasach nieboszczki komuny waginosceptyczni dżentelmeni nosili takie saszetki/kopertówki  jako znak rozpoznawczy i symbol przynależności do środowiska. 

Czego to się człowiek o własnym ojcu po latach nie dowie.

Opublikowano
14 minut temu, Grafa napisał:

Czego to się człowiek o własnym ojcu po latach nie dowie.

Według władzy ludowej w naszym idealnym ustroju takie przypadki nie miały miejsca.Owszem zdarzały się ale tylko na "zgniłym zachodzie".Co prawda mogli kadzić,kłamać i upiększać.Ale po co by mieli? Przecież im chodziło tylko o dobro naszego klubu ,a:  "Szczerość w naszym klubie to norma"

Opublikowano

Witam wszystkich,

Kupiłem wczoraj garnitur Lantiera na swój ślub.

Proszę o ocenę czy garnitur dobrze na mnie leży. Zdjęcia robione na szybko w sklepie.

Dodam, że jestem kompletnym laikiem, jeżeli chodzi o modę męską.

Z góry dziękuję za sugestie.

IMG_20190609_093914.jpg

IMG_20190609_093938.jpg

Opublikowano

Zdjęcia się powinno zrobić z przodu i tyłu, z dystansu. A pytać o dopasowanie przed zakupem.

Z tego, co widać, marynarka leży w porządku. Chyba jest za krótka (i rękawy też na styk), ale z tej perspektywy ciężko to ocenić.

Spodnie najprawdopodobniej można nieco skrócić po skosie, co zmniejszy załamania z przodu.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Na szczęście mam 7 dni na wymianę towaru.

Postaram się zrobić zdjęcia z przodu i tyłu, wtedy będzie można lepiej ocenić.

Do wesela jeszcze 3 miesiące,  w zamiarze chcę jeszcze schudnąć, co mam nadzieje wyeliminuje to marszczenie wokół guzika.

Ogólnie mam 186 cm wzrostu.

Kupiłem ten na 182/108/94 cm, bo Pani w sklepie powiedziała, że marynarka rozmiaru 188/108/94 cm jest za długa.

Opublikowano

Już z tych zdjęć widać, że kołnierz marynarki nie przylega do kołnierzyka koszuli.
Taka przerwa jest jedną z tych wad, które najbardziej psują efekt wizualny.
Przyczyną może być za ciasna marynarka, ale wg mnie jest to zbyt szeroki promień w stosunku do obwodu Twojej szyi. W przypadku marynarek na klejonce nie ma co liczyć że to się zmieni, bo materiał w tym miejscu jest sztywny i się nie dostosuje z czasem.

Opublikowano

Nie tyle za wąska w talii czy za ciasna , ile linia zapięcia(górny guzik) tej marynarki mija się z talią i to rujnuje cały balans .Zwyczajnie marynarka uszyta dla o niższej osoby będzie nie tylko przykrótka, ale też górny guzik będzie przesunięty za bardzo na północ.Guzik można przesunąć , ale dziurki się nie da zaszpachlować i wyciąć w innym miejscu

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, szymek22b napisał:

Kupiłem ten na 182/108/94 cm, bo Pani w sklepie powiedziała, że marynarka rozmiaru 188/108/94 cm jest za długa.

Uwierzyłeś na słowo i nawet nie próbowałeś przymierzyć oraz porównać? Może powinieneś jeszcze przemyśleć sprawę ślubu, skoro tak łatwo dałeś się oczarować "Pani w sklepie"?;-)?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Cześć.

Mam prośbę żebyście rzucili fachowym okiem i dali mi znać co sądzicie o poniższym zdjęciu. Zakupiłem mój ulubiony model z Suit Supply, tzn. Lazio, jednak zauważyłem, że marynarka ma lekkie wgniecenie/zmarszczke na plecach. Mysliscie, że może to naprawic/lub ulozy sie to naturalnie? Dodam, ze szlice (podwojne) sa jeszcze nierozszyte. Dzieki
IMG_3873.thumb.jpg.e4c17836b3fab65f3ecafaa9975e314d.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry,

chciałbym prosić o poradę w wyborze stroju na wesele, na którym będę gościem.

Wesele odbędzie się we Włoszech w sierpniu o godzinie 19, na dodatek w ogrodzie.

Proponowany dress code to elegantly summer, co sprawia mi tyle problemów :)

W związku z tym chciałem założyć zestaw ze zdjęcia - szare spodnie oraz niebieską marynarkę dwurzędową (koszula będzie biała)

Co uważacie o tym zestawie?

Jeśli jest ok to chciałem zapytać o wybór krawata oraz butów (pomyślałem o zakupie: https://patine.pl/yanko-666-s-cognac.html ale nie wiem czy to już nie będzie przesada).

Z góry dziękuje za odpowiedź!

stroj na wesele Petry.jpeg

Opublikowano

Świetny pomysł.Ja bym jednak rozważył zestawienie marynarki z innymi spodniami .Jasnoszare będą zbyt jasne na wieczór,a jeszcze w parze z loafersami mogą wyglądać trochę za bardzo preppy.Ciemniejsze spodnie w kolorach burgundy/maroon, rusty,aubergine, ewentualnie medium gray/light charcoal plus buty lace up w ciemnym kolorze.Do takich spodni lepiej by pasowały ciemniejsze guziki przy żakiecie. 

Opublikowano

Kupiłem marynarkę z Bytomia w dobrej cenie (400 zł). pół na pół wełna z lnem. Wziąłem rozmiar 188/108 i 188/104 (najbardziej z RTW pasuje mi 106 :) ). Powiedzcie jak według Was leży, czy warto zostawiać tę 108 i ją poprawiać, czy nieopłacalna zabawa?

Pierwsze 3 zdjęcia to rozmiar 104, kolejne - 108.

IMG_20190627_205256.jpg

IMG_20190627_205251.jpg

IMG_20190627_205238.jpg

IMG_20190627_205342.jpg

IMG_20190627_205339.jpg

IMG_20190627_205334.jpg