Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę, poza nadmiarem materiału tam się robi jakiś taki "dziubek" na końcu ramienia, jakby poduszka uciekała w górę. Co może być przyczyną? Dziwna konstrukcja marynarki w tym miejscu?

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Widać wyraźnie, że Bytom dochowuje wierności "tradycji krawiectwa" i nadal pcha tej watoliny pół kilo na każde ramię.

Poza tym, jak 90% społeczeństwa, masz prawe ramię niżej niż lewe, czego Bytom (ani żaden inny producent RTW) nie bierze pod uwagę.

Opublikowano
4 minuty temu, lubo69 napisał:

Poza tym, jak 90% społeczeństwa, masz prawe ramię niżej niż lewe

Pierwsze widzę/słyszę. Czy jest to syndrom wleczenia zwierzyny do jaskini ?

@JakubAnderwald, jak dla mnie to pomijając ramiona ta marynarka jest 1-2 rozmiary za szeroka w klatce i talii. Nie opiera się na niczym i wygląda jak luźny, bezkształtny materiał.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Pierwsze widzę/słyszę. Czy jest to syndrom wleczenia zwierzyny do jaskini ?

Zapytaj dowolnego krawca męskiego, choć nie wiem, czy uzyskasz wyjaśnienia o charakterze antropologicznym.
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Nie wiem czy 90%, ale u mnie w ogóle kula ramienia jest trochę zrotowana do przodu, przez co też i niżej, i prawa ręka wydaje się dłuższą i muszę mieć dłuższy rękaw. Odkryłem dopiero u macaroni tomato :)

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Oo widzę, że kolega też zdecydował się na marynarkę Piacenza w promocji w Bytomiu ;). Ja niestety musiałem swoją odesłać, bo rozmiar który standardowo jest na mnie ok - 176/96 okazał się za ciasny w talii... Niestety ktoś aktualnie podebrał mi 176/100 i zastanawiam się czy jest sens brać 176/104, w końcu na lato lepiej mieć luźniejszą marynarkę, która ma trochę powietrza między naszym ciałem a materiałem.

co do samej marynarki to widzę, że doświadczyłeś tego samego problemu co ja - szerokie, wypchane ramiona. Wg mnie Bytom się poprawia, fajne tkaniny, ladne marynarki ale jednak caly czas problem z tymi zbrojonymi ramionami. Nawet zacząłem o tym czytać i widziałem, nawet tu na forum, że istnieje możliwoścć częściowego wyprucia tych poduszek u krawca. Macie jakieś doświadczenia z tym związane? Czy nie ma sensu się w to bawić bo popsuje się konstrukcję marynarki?

dorzucam swoje zdjęcie do podglądu jak na mnie wyglądał 176/96. Co sądzicie? Osobiście uważam, że chyba ze wszystkich RTW Bytom leży na mnie wmiarę najlepiej :P

obrazek PNG.png

Opublikowano

Można jak najbardziej usunąć poduszki, a nawet wszyć inaczej rękaw. Efekt jest jednak trudny do przewidzenia - czasami wychodzi świetnie, a czasami marynarka ląduje na dnie szafy. Oczywiście można się dalej bawić, poprawiać itp. Kwestia czasu, środków i umiejętności krawca.

Opublikowano

Moim zdaniem 176/104 będzie sporo za duże. A poza tym, w takie upały lepiej nie zakładać dżinsów bo jajka ugotujesz. Z powodu upałów odsłaniasz łydki a na dupę zakładasz zbroje, mało logiczne.

Opublikowano
Dla mnie często przeskok ze 104 na 108 to za duża różnica i wolałbym 106, więc zmiany o 8 rozmiarów bym nie robił - wyjdzie Ci worek, który nawet po poprawkach będzie miał dziwne proporcje.
Jakub, na zdjęciach które wrzuciłeś już marynarka 104 jest zbyt szeroka w ramionach. Jeśli wolisz 106 to pewnie na innej konstrukcji / z innej firmy.
Opublikowano

Wszystko zależy od sylwetki. Dla mnie Bytom i Vistula RTW w rozmiarze 176/96 w sylwetce wyszczuplonej (Bytom) lub super SLIM (Vistula / Lantier) jest bardzo dobrze.

Nie zgodzie się także co do ramion. Tutaj podobnie, wszystko zależy od sylwetki. Efektu zbroi brak.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@cineos

u mnie podobnie, wydaje mi się, że rzeczy z Bytomia RTW leżą na mnie całkiem nieźle.

Mam pytanie odnośnie kamizelki, którą zobaczyłem na stronie Vistuli:

https://vistula.pl/kamizelka-rockville-vistula-red-1

Cena całkiem niezła, skład bawełna / wełna, wygląda całkiem nieźle, jedyne co mi się nie podoba to dość wąskie klapy i na modelu wydaje się, że ta kamizelka jest za krótka... Co sądzicie?

d7c59f59d92326c04e3a9d3d45c8bb1f.thumb.jpg.bbf7a7f2f6a81522f02f3dc74b58d9c3.jpg

Opublikowano

Tam na zdjęciach sesji produktowych 90% marynarek i kamizelek jest za krótkie dla modela.

Vistula ma darmowe zwroty.

Co do tkaniny to mam marynarkę z tego materiału, jest to mieszanka wełny i bawełny od portugalskiej tkalni Somelos.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
11 minut temu, Cineos napisał:

Tam na zdjęciach sesji produktowych 90% marynarek i kamizelek jest za krótkie dla modela.

Vistula ma darmowe zwroty.

Co do tkaniny to mam marynarkę z tego materiału, jest to mieszanka wełny i bawełny od portugalskiej tkalni Somelos.

I jesteś zadowolony? :) Muszę przyznać, że w tej kamizelce tylko trochę te klapy wydają mi się za wąskie... Zdecydowanie bardziej podobają mi się te ze sklepu 4Gentlemen :P

Opublikowano

@kubaba5 wszystko zależy od proporcji. Ja noszę 46/48 i szczerze mówiąc to lubię rozmiar klap (szczególnie w kamizelkach), które większość osób na forum zapewne nazwałoby mikroklapami. Nie należy przesadzać, klapy prawie na całą szerokość ramienia też nie wyglądają dobrze. Oczywiście im ktoś ma więcej w barach, tym na więcej może sobie pozwolić. Te na modelu, który podesłałeś, moim zdaniem mieszczą się w granicach normy. Inna sprawa, że kamizelka jest wyraźnie zbyt krótka. 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
4 godziny temu, Manolete napisał:

...Inna sprawa, że kamizelka jest wyraźnie zbyt krótka. 

Nie przesądzałbym.

Vistula słynie z tego, że prezentuje na modelach o wzroście 188/190 garnitury/marynarki w rozmiarze 48/50.

Zakładam, że w przypadku kamizelek jest tak samo, więc przy wzroście 182 i mbiej długość może być OK. 

Opublikowano

Zamówiłem u Zacka garnitur MTM na mój ślub i muszę ich pochwalić za szybkość realizacji i obsługę (ze względu na różne perypetie z mojej strony zobowiązali się, że garnitur uszyją w 6 tygodni, a był gotowy już po 4).

W zasadzie jedyny problem jest ze spodniami, prosiłem o nogawkę o szerokości 20 cm, ta ma pewnie koło 18,5 i spodnie źle się układają. Kazałem poszerzyć od połowy uda w dół, trochę materiału będzie zebrane wokół bioder, spodnie będą skrócone, a od wewnętrznej strony prawej nogawki zniknie naddatek materiału, który się uwypuklał w okolicy kroku. Czy Waszym zdaniem można zrobić coś jeszcze?

Marynarka jest chyba okej, skracam rękawy o 1 cm, fałda poznańska też ma zniknąć.

Wszelkie sugestie mile widziane, szczególnie w stosunku do spodni :) dzięki z góry.

IMG_20190701_210705.jpg

IMG_20190702_122808.jpg

IMG_20190702_122841.jpg

IMG_20190702_123914.jpg

IMG_20190702_125053.jpg

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2