Vince Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Od jaskini ? Pod skórą z tygrysa szablozębnego? Jako ocieplacz podkoszulek nie jest złym rozwiązaniem. Jednak jako izolacja przed zapoceniem koszuli w upały, niekoniecznie. Powiedzmy w okresie interbellum. Czemu jako izolacja jest zły? Plamy na koszuli to nic fajnego, a jeśli on w tym pomaga i nie rzuca się w oczy ani nie dokucza to nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Panowie, jedziecie OFF-Top. Pytanie pierwotne dotyczyło rodzaju podkoszulka i nie stawiało znaku zapytania w samej kwestii ich używania.Jeśli ktoś z Szanownych kolegów nie nosi podkoszulka lub uważa, że jest zbędny... jest tyle innych wątków W przeciwnym razie wątek będzie spisany na straty tak jak dyskusje na temat: Canon czy Nikon Windows czy Linux Zelować czy nie zelować Izula czy Ka-bar Manualna czy automatyczna Kwarcowy czy mechaniczny Przy zapalonym czy przy zgaszonym ... Kolega chce tylko dobrać właściwy podkoszulek ________________Aby nie być off-top: Z uwagi na uwarunkowania zdrowotne wielokrotne próby noszenia samej koszuli (również zimą) kończyły się fiaskiem. Do garnituru (czyli pod krawat) dobieram podkoszulki pod samą szyję. Z cieńkiej, jak najmniej rozciągającej się bawełny. Do koszul button-down dobieram T-shirt V-neck aby nie wystawały spod kołnierza. Zawsze dobieram koszule tak aby ewentualny podkoszulek nie prześwitywał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Jeszcze jeden OFF- Top, ale w formie ciekawostki i rysu historycznego w jednym. Początek końca podkoszulki to rok 1934. Miał wtedy premierę film "Ich noce" Franka Capry, w którym w jednej ze scen Clark Gable zakłada koszulę na gołe ciało. Wcześniej takie coś nie było nawet do pomyślenia, a potem fabryki podkoszulek zaczęły plajtować. Jeszcze raz przepraszam za off - nie mogłem się powstrzymać 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 @paparazzo - autor wątku postawił tezę, że podkoszulki dobrze odprowadzją wilgoć z ciała w upały. To pytanie w stylu jaki nieplamiący krawat można polecić. Wilgoć dobrze odprowadzają tkaniny z systemów odzieży termoaktywnej - jeśli koniecznym jest odzwiedzieć na tak postawione pytanie. Tu nie ma dyskusji "lubię/ nie lubię", a o technicznych możliwościach tkaniny co jest wymierne. Bawełniany podkoszulek nasiąka i jest długo mokry, a koszula jest tak samo długo mokra jak jej poprzednia warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 W niektórych sytuacjach podkoszulek jest dla mnie wybawieniem. Przez sport raczej się nie męczę, ale mam skopany system zarządzania temperaturą ciała więc czasami jest niezbędny. Używam go gdy przedkładam prezencję (brak choćby mikro-plamki potu na koszuli) i odczucia psychiczne (wiedza, że praktycznie nie ma szans na plamkę potu uspokaja) nad odczucia fizyczne (w podkoszulku chcąc nie chcąc jest sporo cieplej). EDIT: Dobre recenzje zbierają ich wyroby. https://sloanemen.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Od wielu lat nie założyłem koszuli bez podkoszulka. W zimę dla ciepła i odprowadzania potu, w lato dla lepszego komfortu i braku plam na koszuli. Każdy z nas ma inną potliwość, ale też jest w stanie ją zmodyfikować przyzwyczajając organizm do odpowiedniej równowagi termicznej. Przez pierwsze parę założeń również dziwnie się z podkoszulkiem czułem, teraz czuję się źle z koszulą na gołe ciało. Co ważne, nigdy moje białe koszule nie zmieniły koloru na kołnierzu lub pod pachami (niektórzy narzekają na takie odbarwienia po jakimś czasie używania) Ale mówiąc o czymś konkretnym dla tych którzy chcą spróbować (linki znalezione na szybko w internecie by zobrazować poszczególne rodzaje) Na zimę polecam podkoszulek na ramionczka "pełny" z białej bawełny (białe rzeczy bawełniane znacząco dłużej bronią się przed "przepoceniem" - czyli stanem w którym są już tak zmaltretowane, że przy najmniejszej kropli potu wydzielają niemiły zapach): http://buciksklep.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_75292305c8a9e7cb47f150f638cea705.jpg Na lato tzw. podkoszulek prążkowany, przewiewny, a jednocześnie dobrze wyłapuje pot: http://buciksklep.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_db92be67ae2b38c157109d6ad487248f.jpg W Pepco można takie znaleźć z 100% bawełny za całe... 6zł Wyjątkiem jest tzw. tank-top który zakładam pod prześwitujące białe koszule: https://multistar.pl/upload/sklep/odziez/175_01-2.jpg Inaczej mamy efekt na "Janusza": http://casualism.pl/wp-content/uploads/2014/08/UsThem-jrg-edited-1024x412.jpg Podkoszulków z rękawami nie noszę bo znacząco zakłócają cyrkulację powietrza i ciągną koszule. Przynajmniej w moim odczuciu. Powtarzać o przewiewności poszczególnych warstw materiałów mi się nie chce - zainteresowanych zachęcam do znalezienia dość obszernego posta Visłava dotyczącego tematu przewiewności tkanin. Jego test "oddychania" przez tkaninę stosuję po dziś dzień przy wyborze materiału na koszule / garnitur. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Czy zechciałby Pan jednak może opisać na czym ten "test" polega, bo jestem ciekaw, a nie mogę znaleźć odpowiedniego postu Pana Visłava. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hinderyt Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 W niektórych sytuacjach podkoszulek jest dla mnie wybawieniem. Przez sport raczej się nie męczę, ale mam skopany system zarządzania temperaturą ciała więc czasami jest niezbędny. Używam go gdy przedkładam prezencję (brak choćby mikro-plamki potu na koszuli) i odczucia psychiczne (wiedza, że praktycznie nie ma szans na plamkę potu uspokaja) nad odczucia fizyczne (w podkoszulku chcąc nie chcąc jest sporo cieplej). EDIT: Dobre recenzje zbierają ich wyroby. https://sloanemen.com/ Dzięki, dostarczają do Polski? Ja mam bardzo jasną skórę, więc sand chyba, a rozmiaru medium ani na sloanemen.com ani na amazon nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Czy zechciałby Pan jednak może opisać na czym ten "test" polega, bo jestem ciekaw, a nie mogę znaleźć odpowiedniego postu Pana Visłava. Ubiegnę: http://vslvstyle.blogspot.com/2011/05/tropik-czyli-coraz-cieplej.html „Najprostsza metoda to przyłożyć usta do tkaniny i wciągnąć powietrze. Przy odczuwalnych oporach, źle to wróży na letnie upały. Najlepiej eksperymenty robić w przymierzalni. Zabawny to widok, gdy facet całuje marynarkę.” M. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Bardzo dziękuję, Panie Mateuszu. Pozdrawiam PS. Faktycznie, ciekawy sposób;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Bardzo dziękuję, Panie Mateuszu. Pozdrawiam PS. Faktycznie, ciekawy sposób;) Sprawdza się w 100 %. Sam tak testuje koszule na upały - te, które nie przejdą testu Vislava, nie nadają się na lato (IMO w ogóle się nie nadają, bo jak nie przepuszczają powietrza, to i w zimę człowiek się zapoci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Na pewno warto poszukać wyrobów włoskich firm takich jak :Perofil,Cagi,Garda,Liabel itp bardzo często charakteryzują się wysokiej jakości przędzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 EDIT: Dobre recenzje zbierają ich wyroby. https://sloanemen.com/ Podkoszulek za ponad 30 dołków?! Nieźle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 28 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Jeżeli 30 dolarów aż tak Cię dziwi, to lepiej nie patrz na stronę Sunspel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 1 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2015 Niska cena to chyba najważniejszy argument dla zdecydowanej wiekszości kupujących a chyba warto pamietać,że ta cena ma swoje smutne konsekwencje. chyba zaszły jakies zmiany na forum bo materiał się nie załączył 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 1 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2015 Załączył - to tylko znowu te przeklęte skrypty wymagają ręcznego odblokowania. Swoją drogą nie da się tego jakoś załatwić odgórnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 15 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 Polecam, bielizne szwajcarskiej firmy Harno, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 15 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 Polecam, bielizne szwajcarskiej firmy Harno, A nie czasem HANRO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parmigiano Napisano 15 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 A nie czasem HANRO? Oczywiście,że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 15 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2015 Oczywiście,że tak. Nie żebym kupował, po prostu obiło mi się o uszy. Prawie 400zł za t-shirt to jednak sporo. Kupuje plebejskie V-necki Big Star. Co prawda, zamiast elastanu i jedwabiu mają 5% poliestru, ale są całkiem komfortowe za jedyne 30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2015 Nie żebym kupował, po prostu obiło mi się o uszy. Prawie 400zł za t-shirt to jednak sporo. Nie używam, ale właśnie przeliczyłem, ile zaoszczędziłem kasy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmakus Napisano 16 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2015 Nie żebym kupował, po prostu obiło mi się o uszy. Prawie 400zł za t-shirt to jednak sporo. Kupuje plebejskie V-necki Big Star. Co prawda, zamiast elastanu i jedwabiu mają 5% poliestru, ale są całkiem komfortowe za jedyne 30zł. jeśli BigStar jest plebejski to jak nazwać podkoszulki z decathlonu, które są za 10zł i mają 100% bawełny (145g)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 16 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2015 @djmakus - nie wiadomo jak nazwać, ale użytkuję do treningów te low-costowe koszulki z DeCathlon's i potrafią przy praniu zmniejszyć się o dwa rozmiary, a po ćwiczeniach przypominają worek pokutny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 16 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2015 jeśli BigStar jest plebejski to jak nazwać podkoszulki z decathlonu, które są za 10zł i mają 100% bawełny (145g)? Pod koszulę lubię elastyczne t-shirty, mocno przylegające do ciała, stąd wybór BigStar. Pokusiłem się kilka razy o zakup czegoś droższego, ale nie widzę uzasadnienia. Gdybym jeszcze chodził w samych t-shirtach, to może... ale skoro noszę je tylko pod koszulą to wystarczy mi, że są dobre. Z drugiej strony… nie wyobrażam sobie noszenia koszuli na gołe ciało, wiec trochę ich przetestowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 16 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2015 @Whitesnake - a jak te z BigStara mają się do podkoszulek z H&M (95% bawełna, 5% elastal); skoro dużo testowałeś, te pewnie też 'przerobiłeś' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi