Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jaskini ? Pod skórą z tygrysa szablozębnego? :)

Jako ocieplacz podkoszulek nie jest złym rozwiązaniem. Jednak jako izolacja przed zapoceniem koszuli w upały, niekoniecznie. 

Powiedzmy w okresie interbellum. Czemu jako izolacja jest zły? Plamy na koszuli to nic fajnego, a jeśli on w tym pomaga i nie rzuca się w oczy ani nie dokucza to nie widzę problemu.

Opublikowano

Panowie, jedziecie OFF-Top.

Pytanie pierwotne dotyczyło rodzaju podkoszulka i nie stawiało znaku zapytania w samej kwestii ich używania.
Jeśli ktoś z Szanownych kolegów nie nosi podkoszulka lub uważa, że jest zbędny... jest tyle innych wątków ;)

W przeciwnym razie wątek będzie spisany na straty tak jak dyskusje na temat:

Canon czy Nikon

Windows czy Linux

Zelować czy nie zelować

Izula czy Ka-bar

Manualna czy automatyczna

Kwarcowy czy mechaniczny

Przy zapalonym czy przy zgaszonym

...

Kolega chce tylko dobrać właściwy podkoszulek :)

Z uwagi na uwarunkowania zdrowotne wielokrotne próby noszenia samej koszuli (również zimą) kończyły się fiaskiem.

Do garnituru (czyli pod krawat) dobieram podkoszulki pod samą szyję. Z cieńkiej, jak najmniej rozciągającej się bawełny.

Do koszul button-down dobieram T-shirt V-neck aby nie wystawały spod kołnierza.

Zawsze dobieram koszule tak aby ewentualny podkoszulek nie prześwitywał.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Jeszcze jeden OFF- Top, ale w formie ciekawostki i rysu historycznego w jednym. Początek końca podkoszulki to rok 1934. Miał wtedy premierę film "Ich noce" Franka Capry, w którym w jednej ze scen Clark Gable zakłada koszulę na gołe ciało. Wcześniej takie coś nie było nawet do pomyślenia, a potem fabryki podkoszulek zaczęły plajtować. Jeszcze raz przepraszam za off - nie mogłem się powstrzymać :-P

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

@paparazzo - autor wątku postawił tezę, że podkoszulki dobrze odprowadzją wilgoć z ciała w upały. To pytanie w stylu jaki nieplamiący krawat można polecić. Wilgoć dobrze odprowadzają tkaniny z systemów odzieży termoaktywnej - jeśli koniecznym jest odzwiedzieć na tak postawione pytanie. Tu nie ma dyskusji "lubię/ nie lubię", a o technicznych możliwościach tkaniny co jest wymierne. Bawełniany podkoszulek nasiąka i jest długo mokry, a koszula jest tak samo długo mokra jak jej poprzednia warstwa.

Opublikowano

W niektórych sytuacjach podkoszulek jest dla mnie wybawieniem. Przez sport raczej się nie męczę, ale mam skopany system zarządzania temperaturą ciała ;) więc czasami jest niezbędny. Używam go gdy przedkładam prezencję (brak choćby mikro-plamki potu na koszuli) i odczucia psychiczne (wiedza, że praktycznie nie ma szans na plamkę potu  uspokaja) nad odczucia fizyczne (w podkoszulku chcąc nie chcąc jest sporo cieplej).

EDIT: Dobre recenzje zbierają ich wyroby.

https://sloanemen.com/

UsThem---jrg-edited.jpg

Opublikowano

Od wielu lat nie założyłem koszuli bez podkoszulka. W zimę dla ciepła i odprowadzania potu, w lato dla lepszego komfortu i braku plam na koszuli. 

Każdy z nas ma inną potliwość, ale też jest w stanie ją zmodyfikować przyzwyczajając organizm do odpowiedniej równowagi termicznej. Przez pierwsze parę założeń również dziwnie się z podkoszulkiem czułem, teraz czuję się źle z koszulą na gołe ciało. 

Co ważne, nigdy moje białe koszule nie zmieniły koloru na kołnierzu lub pod pachami (niektórzy narzekają na takie odbarwienia po jakimś czasie używania) 

Ale mówiąc o czymś konkretnym dla tych którzy chcą spróbować (linki znalezione na szybko w internecie by zobrazować poszczególne rodzaje) 

Na zimę polecam podkoszulek na ramionczka "pełny" z białej bawełny (białe rzeczy bawełniane znacząco dłużej bronią się przed "przepoceniem" - czyli stanem w którym są już tak zmaltretowane, że przy najmniejszej kropli potu wydzielają niemiły zapach): http://buciksklep.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_75292305c8a9e7cb47f150f638cea705.jpg

Na lato tzw. podkoszulek prążkowany, przewiewny, a jednocześnie dobrze wyłapuje pot: http://buciksklep.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_db92be67ae2b38c157109d6ad487248f.jpg

W Pepco można takie znaleźć z 100% bawełny za całe... 6zł 

Wyjątkiem jest tzw. tank-top który zakładam pod prześwitujące białe koszule: https://multistar.pl/upload/sklep/odziez/175_01-2.jpg

Inaczej mamy efekt na "Janusza": http://casualism.pl/wp-content/uploads/2014/08/UsThem-jrg-edited-1024x412.jpg

Podkoszulków z rękawami nie noszę bo znacząco zakłócają cyrkulację powietrza i ciągną koszule. Przynajmniej w moim odczuciu. 

Powtarzać o przewiewności poszczególnych warstw materiałów mi się nie chce - zainteresowanych zachęcam do znalezienia dość obszernego posta Visłava dotyczącego tematu przewiewności tkanin.  Jego test "oddychania" przez tkaninę stosuję po dziś dzień przy wyborze materiału na koszule / garnitur. 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

W niektórych sytuacjach podkoszulek jest dla mnie wybawieniem. Przez sport raczej się nie męczę, ale mam skopany system zarządzania temperaturą ciała ;) więc czasami jest niezbędny. Używam go gdy przedkładam prezencję (brak choćby mikro-plamki potu na koszuli) i odczucia psychiczne (wiedza, że praktycznie nie ma szans na plamkę potu  uspokaja) nad odczucia fizyczne (w podkoszulku chcąc nie chcąc jest sporo cieplej).

EDIT: Dobre recenzje zbierają ich wyroby.

https://sloanemen.com/

Dzięki, dostarczają do Polski? Ja mam bardzo jasną skórę, więc sand chyba,

a rozmiaru medium ani na sloanemen.com ani na amazon nie ma.

Opublikowano

Czy zechciałby Pan jednak może opisać na czym ten "test" polega, bo jestem ciekaw, a nie mogę znaleźć odpowiedniego postu Pana Visłava.

Ubiegnę: http://vslvstyle.blogspot.com/2011/05/tropik-czyli-coraz-cieplej.html

„Najprostsza metoda to przyłożyć usta do tkaniny i wciągnąć powietrze. Przy odczuwalnych oporach, źle to wróży na letnie upały. Najlepiej eksperymenty robić w przymierzalni. Zabawny to widok, gdy facet całuje marynarkę.”

M.

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Bardzo dziękuję, Panie Mateuszu.

Pozdrawiam

PS. Faktycznie, ciekawy sposób;)

Sprawdza się w 100 %. Sam tak testuje koszule na upały - te, które nie przejdą testu Vislava, nie nadają się na lato (IMO w ogóle się nie nadają, bo jak nie przepuszczają powietrza, to i w zimę człowiek się zapoci).

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Oczywiście,że tak.

Nie żebym kupował, po prostu obiło mi się o uszy. Prawie 400zł za t-shirt to jednak sporo. 

Kupuje plebejskie V-necki Big Star. Co prawda, zamiast elastanu i jedwabiu mają 5% poliestru, ale są całkiem komfortowe za jedyne 30zł. ;)

Opublikowano

Nie żebym kupował, po prostu obiło mi się o uszy. Prawie 400zł za t-shirt to jednak sporo. 

Kupuje plebejskie V-necki Big Star. Co prawda, zamiast elastanu i jedwabiu mają 5% poliestru, ale są całkiem komfortowe za jedyne 30zł. ;)

jeśli BigStar jest plebejski to jak nazwać podkoszulki z decathlonu, które są za 10zł i mają 100% bawełny (145g)? :D

Opublikowano

@djmakus - nie wiadomo jak nazwać, ale użytkuję do treningów te low-costowe koszulki z DeCathlon's i potrafią przy praniu zmniejszyć się o dwa rozmiary, a po ćwiczeniach przypominają worek pokutny :) 

Opublikowano

jeśli BigStar jest plebejski to jak nazwać podkoszulki z decathlonu, które są za 10zł i mają 100% bawełny (145g)? :D

Pod koszulę lubię elastyczne t-shirty, mocno przylegające do ciała, stąd wybór BigStar. Pokusiłem się kilka razy o zakup czegoś droższego, ale nie widzę uzasadnienia.

Gdybym jeszcze chodził w samych t-shirtach, to może... ale skoro noszę je tylko pod koszulą to wystarczy mi, że są dobre. 

Z drugiej strony… nie wyobrażam sobie noszenia koszuli na gołe ciało, wiec trochę ich przetestowałem.