Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Piękne!, ja swoje koniakowe "zajechałem" codziennym użytkowaniem za kółkiem, z takimi rękawiczkami jak z dobrymi butami, trzeba rotować. 

Jak tylko będę w Warszawie odwiedzę mistrza i uszyję tym razem dwie pary :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, czy przy zamowieniach dosc standardowych (przykladowo kolor braz) mozna z czegos wybierac jesli chodzi o skory, czy raczej jest sredni wybor? pytam, bo mam jedna pare rekawiczek od CJ, zamawiana na odleglosc i skora jest bardzo papierowa i mowiac szczerze sredniej jakosci. Chetnie skusze sie na nowa pare, ale chcialbym tym razem uzyc skory wyzszej jakosci (nie chodzi tutaj o grubosc) tylko nie za bardzo wiem, gdzie takowa nabyc. Jesli wlasciciel zakladu ma mozliwosc sciagniecia materialu na zamowienie z dobrego zrodla, to chetnie pofatyguje sie do zakladu przy okazji nastepnej wizyty w Warszawie.

Apropos driving gloves - najzwyczajniej w swiecie - po co? rozumiem uzytkowanie takowych w samochodach rajdowych, klasycznych (drewniane kierownice przykladowo, chociaz to beda pewnie jakies poczatki motoryzacji), samochodach ze skladanym dachem, ale w zwyklym samochodzie z dachem i ogrzewaniem?

Pzdr,

T.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie, czy przy zamowieniach dosc standardowych (przykladowo kolor braz) mozna z czegos wybierac jesli chodzi o skory, czy raczej jest sredni wybor? pytam, bo mam jedna pare rekawiczek od CJ, zamawiana na odleglosc i skora jest bardzo papierowa i mowiac szczerze sredniej jakosci. Chetnie skusze sie na nowa pare, ale chcialbym tym razem uzyc skory wyzszej jakosci (nie chodzi tutaj o grubosc) tylko nie za bardzo wiem, gdzie takowa nabyc. Jesli wlasciciel zakladu ma mozliwosc sciagniecia materialu na zamowienie z dobrego zrodla, to chetnie pofatyguje sie do zakladu przy okazji nastepnej wizyty w Warszawie.

Apropos driving gloves - najzwyczajniej w swiecie - po co? rozumiem uzytkowanie takowych w samochodach rajdowych, klasycznych (drewniane kierownice przykladowo, chociaz to beda pewnie jakies poczatki motoryzacji), samochodach ze skladanym dachem, ale w zwyklym samochodzie z dachem i ogrzewaniem?

Pzdr,

T.

Nie każdy ma dobrą, skórzaną kierownicę. W moim samochodzie jest paskudna, syntetyczna, śliska. W rękawiczkach mam lepszy chwyt a i dłonie się mniej męczą i nie bolą w długich trasach. Obecnie bez rękawiczek na kierownicy czuję się jak bez butów, niekompletny ;)

Opublikowano

W rękawiczkach mam lepszy chwyt a i dłonie się mniej męczą i nie bolą w długich trasach. Obecnie bez rękawiczek na kierownicy czuję się jak bez butów, niekompletny ;)

Naciągane ;). One po prostu świetnie wyglądają!

Osobiście nie potrzebuję innych argumentów.

Opublikowano

Naciągane ;). One po prostu świetnie wyglądają!

Osobiście nie potrzebuję innych argumentów.

Pisałem naprawdę poważnie ;)

Wygląd również jest bardzo ważny, w końcu na tym forum raczej nie trzeba tego tłumaczyć :D

Opublikowano

Wyglad wygladem ale wedlug mnie uzytkowanie rekawiczek zwiazane jest glownie z jakas konkretna przyczyna praktyczna - przykladowo niewygodne zbyt duze kierownice w klasycznych samochodach bez wspomagania, jazda przy opuszczonym dachu w srednich warunkach atmosferycznych itp. Poprostu nie widze sensu zakladania driving gloves w nowoczesnych klimatyzowanych / ogrzewanych samochodach ze wspomaganiem:) sliska kierownice jeszcze rozumiem, chociaz ile jest tego manewrowania na dlugich trasach? Glownie praca sprowadza sie do trzymania kierownicy w jednej pozycji, czy cos krece?

Probowalem prowadzic pare razy w licowkach od CJ i cholery mozna dostac przy operowaniu kierownicy jedna reka, zamsz pewnie nadawalby sie znacznie lepiej.

T.

Opublikowano

Nie do końca się zgadzam z brakiem sensu używania rękawiczek podczas prowadzenia nowoczesnych samochodów - driving gloves zimą, podczas mrozów, kiedy otwieramy zmrożone auto i mam dotknąć wyziębionej i nieprzyjemnej kierownicy, gałki zmiany biegów, dźwigni ręcznego są nieocenione. Potem, jak już samochód się ogrzeje, można je zwyczajnie zdjąć. ;)

Opublikowano

Jeśli na dworze jest zimno, także potrafi przymarznąć kierownica, to najczęściej mamy na sobie inne rękawiczki. Na czas nagrzania wnętrza dadzą radę, jeśli maja 5 zamiast 2 palców ;)

@dsc: u CJ będę jutro najpewniej - póki co nie wyrabiam się 

Opublikowano

Co masz na myśli pisząc "lepszą/inną"? Z tego co mówił p. Czesław to zaopatruje się w jakiejś hurtowni ale wybór tam jest jedynie pod kątem koloru a i tak nie zawsze (na swoją zieleń czekałem 6 miesięcy). Wiem, że czasem bywa też skóra z jelenia nowozelandzkiego (jak byłem w pracowni to nigdy nie było) i ircha.

Opublikowano

Gdy rozmawiałem z nim w ub roku przy okazji zakupu kolejnej pary wyraził się jasno ze pomimo stałego źródła może (pewnie uwzgledniajac to w cenie) zorganizować inna lub jeśli dostarcze odpowiednio dużo skóry, uszyje z tej dostarczonej. Tylko w sezonie on nie ma czasu na zabawy. Takie rozwiązania najlepiej organizować pozna wiosna lub w lecie

Opublikowano

Co do używania rękawiczek obecnie to sam pan Jamroziński jak z nim rozmawiałem polecał używać latem żeby oszczędzić dłoniom kłopotów w przyszłości przez zimne nawiewy z klimatyzacji i się w tym z nim zgadzam.

Obecnie, gdy już dnie się zrobiły chłodniejsze używam swoich driving gloves do jazdy rowerem i się sprawują idealnie.

Kupiłem je z półki, ale miały troszkę z krótkie palce, więc pan Czesław wprawną ręką i drewnianymi pałeczkami rozciągnął je na idealną długość.

Nawet ktoś niecierpliwy bez czekania na uszycie może mieć najwyższej jakości rękawiczki idealnie dopasowane :)

Żonka moja zamawiała za to bardzo długie rękawiczki w stylu retro i przyszły pocztą nawet kilka dni wcześniej niż pan Czesław zapowiadał.

W skrócie - najwyższa jakość wykonania, bardzo miła i fachowa obsługa - gdyby ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości.

• Oceniam pozytywnie 1