Skocz do zawartości

Ślub studniówka chrzciny i inne - dyskusja i porady

PrzemoC

Rekomendowane odpowiedzi

Kolor różowy jest stonowaną wersją koloru czerwonego, który symbolizuje agresję, gotowość do walki, cechy przypisywane mężczyznom. Stąd też był on kolorem męskim, eleganccy mężczyźni (np. Churchill) nosili bieliznę w różowym kolorze.

Kolor niebieski natomiast symbolizuje spokój, łagodność, słodycz, stąd był on uważany za kolor kobiecy (dlatego na przykład flaga maryjna jest białobłękitna).

Ten kod kulturowy uległ odwróceniu dopiero w latach międzywojennych; dziś niemowlaki płci męskiej ubieramy na niebiesko, a dziewczynki na różowo.

Poprawka. Odwrócenie kolorów w Polsce nastąpiło dopiero w latach 80. i 90. Nastąpiło to pod wpływem wyjazdów na Zachód, paczek z zagranicy i całego zbliżenia kulturowego ze światem, które nastąpiło prawie ćwierć wieku temu.

Jeszcze w latach 60. i 70. kolor różowy był przypisany chłopcom, a niebieski dziewczynkom, choć z powodów rynkowych, a w miastach również kulturowych do tego znaczenia nie przywiązywano dużego znaczenia.

Kolor różowy jest stonowaną wersją koloru czerwonego, który symbolizuje agresję, gotowość do walki, cechy przypisywane mężczyznom. Stąd też był on kolorem męskim, eleganccy mężczyźni (np. Churchill) nosili bieliznę w różowym kolorze.

Jakieś źródło takiej informacji lub zdjęcie?

Dość popularny fakt.

http://www.amazon.com/reader/0345450477 ... query=pink

Ale jakiej informacji? Odnośnie Churchilla czy symbolice koloru różowego. Bo jeśli to drugie, to mowa o tym w tym programie, który swoją drogą polecam:

(od mniej więcej 2. minuty).

Tylko, że kiedy mówimy o ślubie nie można pomijać kontekstu religijnego i kościelnego (rzecz starsza kilkukrotnie od takich "niedawnych" wynalazków jak krawaty, czy inne elementy męskiej mody).

Różowy goździk oznacza miłość matczyną.

Biały goździk oznacza miłość kompletną.

Dlatego na ślub Pan Młody powinien założyć biały goździk.

Podkreślam, że nie ma to nic wspólnego z zachowaniem (lub nie) abstynencji seksualnej przed ślubem, to są wybory osobiste, niemające wiele wspólnego z ogólną dojrzałością życiową.

Ależ skąd, ani trochę. Rozpoczynanie współżycia w wieku szesnastu lat albo czekanie z tym do ślubu, zakres i skala kontaktów seksualnych są powszechnie znanymi czynnikami nie mającymi nic wspólnego z ogólną dojrzałością życiową. Stąd np. serial Californication o seksoholiku, którego nawyki, jak widać, wcale nie przekładają się na ogólną dojrzałość życiową. Panie Granville, może czas napisać poradnik dotyczący etyki? Myślę, że ludzkość bardzo zyskałaby na Twoich światłych radach.

Podkreślam, że nie ma to nic wspólnego z zachowaniem (lub nie) abstynencji seksualnej przed ślubem, to są wybory osobiste, niemające wiele wspólnego z ogólną dojrzałością życiową.

Ależ skąd, ani trochę. Rozpoczynanie współżycia w wieku szesnastu lat albo czekanie z tym do ślubu, zakres i skala kontaktów seksualnych są powszechnie znanymi czynnikami nie mającymi nic wspólnego z ogólną dojrzałością życiową. Stąd np. serial Californication o seksoholiku, którego nawyki, jak widać, wcale nie przekładają się na ogólną dojrzałość życiową. Panie Granville, może czas napisać poradnik dotyczący etyki? Myślę, że ludzkość bardzo zyskałaby na Twoich światłych radach.

Jeden współżyje przed ślubem, drugi nie, co kto lubi. Jaki to ma właściwie związek z tematem?

Jeden współżyje przed ślubem, drugi nie, co kto lubi. Jaki to ma właściwie związek z tematem?

Co fakt, to fakt. Trochę odpłynęliśmy. Aczkolwiek to z powodu nieudanych metafor kolorystycznych Pana Adama Granville.

Choć jakiś tam luźny związek pewnie jest. Dżentelmen to ktoś mający maniery i okazujący "szacunek" innym ludziom.

A pożycie seksualne ma bardzo dużo wspólnego z "szacunkiem" dla drugiej osoby. Może to trochę odlot, ale ja jakiś tam związek widzę.

Dla mnie na przykład "dżentelmen", który uwodzi piętnastolatkę, nie jest tak naprawdę "dżentelmenem".

Garnitur wizytowy w kościele (ciemny garnitur, najczęściej dwurzędowy, koszula z kołnierzykiem kent lub patkowym i podwójnymi mankietami, srebrzystoszary krawat gładki lub w drobny wzorek, półkolanówki czarne bawełniane, buty czarne oxford plain).

Późniejsza impreza: to zależy od gospodarza imprezy, to on określa rangę odzieżową. Najczęściej jest to ten sam strój, co w kościele, czyli na zaproszeniu formal suit, zwany także informal evening attire, a po naszemu garnitur wizytowy.

Jeśli chrześniak przykłada już w tym wieku wagę do standardów, no to powinien być co najmniej black tie, czyli w tym konkretnym przypadku white dinner jacket.

Na chrzcinach robi się masę zdjęć i filmów, które będą oglądane i za dwadzieścia lat. Utrzymując już teraz wysokie standardy, nie będzie się Pan musiał za dwadzieścia lat wstydzić się przed chrześniakiem, wręcz przeciwnie: on będzie z Pana dumny.

Tak, na pewno mając trzy tygodnie życia za sobą przykłada wielką wagę do standardów dress code ;-) A poważnie dziękuje za radę odnośnie garnituru - planowałem iść w granatowym garniturze, czarnych wiedenkach (plain toe niestety nie posiadam i będą musiały wystarczyć wiedenki z nakładanymi noskami) błękitnej koszuli z podwójnym mankietem na srebrne spinki i stalowaszarym krawacie (choć tu przyznaje zastawiałem się jeszcze nad granatowym - ostatecznie to nie ślub) Całość oczywiście dopełnię białą, lnianą poszetką. Czy biały kwiatek w butonierce będzie adekwatny do tej uroczystości?

A poważnie dziękuje za radę odnośnie garnituru - planowałem iść w granatowym garniturze, czarnych wiedenkach (plain toe niestety nie posiadam i będą musiały wystarczyć wiedenki z nakładanymi noskami) błękitnej koszuli z podwójnym mankietem na srebrne spinki i stalowaszarym krawacie (choć tu przyznaje zastawiałem się jeszcze nad granatowym - ostatecznie to nie ślub) Całość oczywiście dopełnię białą, lnianą poszetką. Czy biały kwiatek w butonierce będzie adekwatny do tej uroczystości?

Tak, świetny wybór. Biały kwiatek symbolizuje czystość, delikatność. Dla ojca chrzestnego to idealny przekaz, zwłaszcza w połączeniu z błękitną koszulą!

Ja na chrzciny założyłbym żakiet, lub chociaż stroller (oczywiście, gdyby chrzciny odbywały się w dzień, a tak jest chyba najczęściej), ale to nie jest żadna rada, tylko taka informacja. :) Garnitur jest w porządku. ;) Proponuję obstawać przy szarym krawacie - nie zakłada się go na śluby dlatego, że jest jakiś "ślubny", tylko dlatego, że jest formalny, a więc odpowiedni na tę dość formalną okazję, no i biorąc pod uwagę, że będziesz pełnił dość ważną funkcję. ;)

W ogóle nie ma co gadać o smokingu, jeżeli chrzciny nie odbywają się o odpowiedniej do niego porze. Natomiast gdyby jednak odbyły się wieczorem, to proponowałbym założyć jednak zwykły ciemny smoking, a nie jasny, bardziej wyróżniający się. Chodzi mi o to, że dla mnie strój wieczorowy w kościele jest jakby mało pasujący. :) A wynika to zapewne z tego, że w czasach, gdy jeszcze ubierano się do kościoła bardziej formalnie, poza tradycyjnie wieczorowymi/nocnymi uroczystościami typu nieszpory czy Pasterka, generalnie msze i nabożeństwa odbywały się w dzień.

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1

Jeśli chrześniak przykłada już w tym wieku wagę do standardów, no to powinien być co najmniej black tie, czyli w tym konkretnym przypadku white dinner jacket.

Debil, ku..wa, debil, o ranyyyyy :D :D :D
Obawiam się, że ma Pan trudności w rozumieniu tekstów pisanych.

Napisałem, że na uroczystość w kościele ojciec chrzestny powinien założyć garnitur wizytowy, natomiast o randze imprezy towarzyszącej decydują gospodarze.

Tu paleta możliwości, a zatem i standardów strojów, jest spora, od grillu na działce (casual na bazie szortów) po elegancki obiad w rezydencji (black lub white tie).

Jeżeli jest Pan innego zdania, to proszę je wyartykułować.

W Polsce jest ponad sto tysięcy milionerów i liczba ich dynamicznie rośnie z roku na rok, z czego wszyscy Polacy powinni się tylko cieszyć. Ostentacyjne ignorowanie oczekiwanych standardów konsumpcji tak licznej grupy społecznej byłoby błędem. Napisałem "oczekiwanych", bo - rzecz jasna - nie wszyscy polscy milionerzy te standardy konsumpcji osiągnęli i nad ich podciągnięciem trzeba pracować, m.in. poprzez dyskusje na forum Bespoke.

A na marginesie: tak brzydko się Pan wyraża o niewinnych niemowlakach. Czym one Panu zawiniły?

Ludzie, myśli się myślą. Pisałem tylko o tym, jak porady dot. elegancji odwołują się do refleksji o kondycji ludzkiej. Etykieta ubioru jest pochodną pewnej postawy etycznej i o ile nie zamierzam wchodzić w dyskusję o seksie przed ślubem, to warto się zastanowić nad kompetencjami człowieka, który udziela rad dotyczących ubioru, a jednocześnie twierdzi, że między etyką seksu a, że tak powiem, ogólną nie ma szczególnego przełożenia

A na marginesie: tak brzydko się Pan wyraża o niewinnych niemowlakach. Czym one Panu zawiniły?

Jeżeli chodziło o chrześniaka, no to faktycznie niezbyt udane wyrażenie, bo debilizm to choroba ludzi dorosłych. ;) Jeśli natomiast chodziło o Pana Granville'a, to nie znam go na tyle, aby stwierdzić, czy osiągnął on etap myślenia abstrakcyjnego w rozwoju poznawczym, dlatego bez rozpoznania chorobowego nie jestem w stanie potwierdzić lub obalić diagnozy kolegi Kozła. :)

Pozdrawiam, Dr

• Oceniam pozytywnie 1