Skocz do zawartości

Suit Supply

+Immune+

Rekomendowane odpowiedzi

To nie offtop, nadal rozmawiamy o SuSu i ich przedsprzedaży. Cudów nie ma, statki  nadal potrzebują 4-6 tygodni by dostarczyć towary z Chin do Europy, tkaniny trzeba zamawiać z wyprzedzeniem, etc, etc.  . W skrócie: branżowa średnia "od pomysłu do przemysłu", czy od projektu do półki sklepowej to ok. 6 miesięcy, sądzę że Suit Supply za bardzo od niej nie odbiega.

• Oceniam pozytywnie 1

No własnie, logistyka to nie problem, bo można wysłać nawet Drimlajnerem, ale kontraktacji kolekcji tkanin się nie przeskoczy (no chyba, że to jakieś całosezonowe klasyki, ale takich SS raczej nie używa), a ta była wykonana co najmniej osiem miesięcy temu. W tak dużych firmach rozpoczynają się już prace nad kolekcją jesień-zima 2016.

• Oceniam pozytywnie 2

Ja bym poczekał z oceną do września. W letniej zapowiedzi kolekcji też nie było szału. 

Odbiór będzie lepszy jak się upały skończą. Kto w taką pogodę zapragnie zakupić ciepłą flanelę w kratę ? :)

:) ja wiem

Ja! W moim rozmiarze jak Havana czy Hudson sie wyprzeda to nie ma powrotu. Lekcje z poprzednich kolekcji odrobione ;) Kraty sa swietne! Jak dla mnie super zapowiedz. jest przynajmniej 3-4 rzeczy ktore bardzo mi sie podobaja

Ja! W moim rozmiarze jak Havana czy Hudson sie wyprzeda to nie ma powrotu. Lekcje z poprzednich kolekcji odrobione ;) Kraty sa swietne! Jak dla mnie super zapowiedz. jest przynajmniej 3-4 rzeczy ktore bardzo mi sie podobaja

Też odrobiłem lekcje ;), nie ma na co czekać. I tak się spóźniłem i niektórych rzeczy, jak kamizelek, nie ma już w moim rozmiarze.

No własnie, logistyka to nie problem, bo można wysłać nawet Drimlajnerem, ale kontraktacji kolekcji tkanin się nie przeskoczy (no chyba, że to jakieś całosezonowe klasyki, ale takich SS raczej nie używa), a ta była wykonana co najmniej osiem miesięcy temu. W tak dużych firmach rozpoczynają się już prace nad kolekcją jesień-zima 2016.

Zapewniam, że to bardzo prymitywny model współpracy. Polecam nie sugerować się zasadami na jakich pracują nasze firmy i spora cześć firm europejskich. To jakiś XIX w.

Nie rozumiem. Uważasz, że "nowoczesne" firmy jeszcze nie biorą się nawet za projektowanie kolekcji zima 2015, bo czekają jak będzie się sprzedawać kolekcja jesień 2015?

Nie uważam. Odnośnie projektowania zgadzam się całkowicie, dzisiaj projektuje się i testuje cały rok. Także elementy, które mają stanowić zapowiedź przyszłych kolekcji.

Nie zgadzam się co do konieczności zamawiania tkanin z takim wyprzedzeniem. Tak postępują nieliczące się maluchy lub firmy tkwiące w starych przyzwyczajeniach.  

Mam pytanie co do poprawek krawieckich garnituru z SuitSupply.

Gdzieś na początku tego tematu czytałem, że jest możliwość poszerzenia spodni w pasie, czy w aktualnej kolekcji jest to nadal możliwe? Mój problem polega na tym, że podchodzi mi rozmiar 44, ale wtedy spodnie mają 78cm, a mi pasuje 82cm. Czy krawcowa poradzi sobie z takim poszerzeniem?

A drugi problem dotyczy długości rękawów, jako że jestem raczej niewysoki, to prawdopodobnie będę potrzebował je skrócić o ok 2-3cm wg tabeli. Czy nie będzie z tym problemu? Bo chyba guziki mają przecięte dziurki.

1. trzeba sprawdzić zapas materiału, w SS chyba jest

2. rękaw trzeba zmierzyć na sobie - właściwa długość rękawa zależy od wielu rzeczy (np. od wypełnienia ramion). Jeśli trzeba będzie skrócić więcej, niż symbolicznie (1-1.5 cm), to faktycznie będzie problem. Albo od góry (nie robiłem), albo pogodzić się z niższą estetyką rękawa (dziurka blisko krawędzi).

To nie jest pełna kolekcja, zwróć uwagę ze wystawione marynarki są z ciekawszych, bardziej luksusowych tkanin (np. z dodatkiem kaszmiru) i w związku z tym są droższe niż takie z czystej wełny. Podobnie sprawa ma się z plaszczami. Zobaczymy, czy w pełnej kolekcji pojawia się tańsze produkty, jeżeli nie, to wtedy będzie można wyciągać takie wnioski.

Gdzieś na początku tego tematu czytałem, że jest możliwość poszerzenia spodni w pasie, czy w aktualnej kolekcji jest to nadal możliwe? Mój problem polega na tym, że podchodzi mi rozmiar 44, ale wtedy spodnie mają 78cm, a mi pasuje 82cm. Czy krawcowa poradzi sobie z takim poszerzeniem?

A drugi problem dotyczy długości rękawów, jako że jestem raczej niewysoki, to prawdopodobnie będę potrzebował je skrócić o ok 2-3cm wg tabeli. Czy nie będzie z tym problemu? Bo chyba guziki mają przecięte dziurki.

Max dlugosc skrocenia to 2.5cm. No chyba ze od gory

Właśnie przyjechała do mnie Havana w rozmiarze 44. W spodniach jest zapas ok. 5 cm do poszerzenia spokojnie.

Natomiast ja się z kolei zastanawiam, czy możliwe jest delikatne poszerzenie marynarki w talii, czy trzeba jednak wziąć rozmiar większą i zwężać?

Hej!

Dotarł mój pierwszy SS. Tak mi było do niego śpieszno, że aż dostałem mandat.

Proszę o uwagi, co do poprawek. Dołączam się co do zachwytów dot. obsługi. :)

Czy da się coś zrobić z plecami, bo powstaje nieciekawa faldka. Oczywiscie zwezanie spodni jasne, naszczęście w talii idealnie.

Jeżeli kogoś interesuje kolor to najlepiej obrazuje to ostatnie zdj, model Napoli

post-5364-0-01525200-1439504231_thumb.jp

post-5364-0-40161900-1439504301_thumb.jp

post-5364-0-25180100-1439504674_thumb.jp

post-5364-0-54280500-1439504876_thumb.jp

Widzę, czyli sugerujesz jednak wymieniać na 50? (Niestety nie ma już w modelu Napoli innych rozmiarów :()

Dziwne, pokazuje że 50 jest już na klatkę 112. Musiałem nieźle dorzucić ;)..

Edit szczwrze nie widzę za bardzo modelu dla siebie w SS, Lazio totalnie odpada, natomiast w Napoli ew. mógłbym spróbować z long 94, który jest pół centa szerszy, ale nie wiem czy dałoby to zauważalna różnice ;)

post-5364-0-03402800-1439540141_thumb.jp

Hej, czy jeżeli nie ma już garnituru Napoli 50, to Lazio zupełnie odpada?

Napoli 48 opina mi się w barkach, wiec chciałem wybrać większy z Lazio.

Sugerując się wymiarami musiałbym zdecydować się na r. 54, który znowu ma w klatce 119 (akurat Napoli 48 który ma 108 jest minimalnie za maly)