Servetch Napisano 15 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2015 Widziałem garnitur Lazio w sklepie - zagięcia na rękawach były od samego mierzenia. Mam garnitur len - jedwab Madison i pod koniec dnia jest kompletnie wygnieciony, szczególnie spodnie. Prasowanie pomaga, ale następnym razem sytuacja się powtarza. To nie wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 15 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2015 Ja też mam Madison wełna/jedwab/len i gniecie się bardzo, więc czysty len musi się giąć na samą myśl, że ktoś "go" wyjmie z szafy A tak poważnie, to na sytuacje biznesowe polecam (jeśli w ogóle) mieszankę z dodatkiem lnu. Czysty len jest najsubtelniej mówiąc ryzykowny w sytuacjach biznesowych, zwłaszcza że często występuje w mało biznesowych wersjach kolorystycznych No chyba, że spotkanie w Atenach, w Palermo czy w Havanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 a ja przekornie powiem, że czysty len od Ormezzano gniecie się przewidywalnie i zachowuje swój charakter po dniu noszenia, za to Madison z lnianej mieszanki potrafi zgubić kanty na spodniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Mam marynarkę 100% len od Angelico. Jestem w stanie zaakceptować jej stan po 3-4 wyjściach. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony łatwością rozprasowania zagnieceń. Pomaga para ze zwykłego żelazka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 W SS pojawiły się ponownie letnie kamizelki. Zainteresowanym polecam pośpiech, bo rozmiary znikają błyskawicznie. Ma ktos moze kamizelke od SS? Bo zastanawia mnie rozmiarowka - garnitury nosze w rozmiarze 50, size advisor poleca mi z reguly 48/50, a w przypadku kamizelek jest to zaskakujace 54. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shenkt Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Ma ktos moze kamizelke od SS? Bo zastanawia mnie rozmiarowka - garnitury nosze w rozmiarze 50, size advisor poleca mi z reguly 48/50, a w przypadku kamizelek jest to zaskakujace 54.Ja patrzyłem na rozmiarówkę kamizelek i też teoretycznie mam 2-3 rozmiary więcej, przynajmniej jeśli chodzi o klatkę (w okolicach pasa i talii będzie za szeroka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Mam garnitur trzyczęściowy Hudson i kamizelka mogłaby być odrobinę bardziej dopasowana. Jakieś pół rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Ja mam trzyczęściowe Lazio i w kamizelce leciutko przesuwałem guziki, była przyciasna. Lazio kupiłem 54, a SS sugerował 52. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariano Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Chciałbym jeszcze ostatni raz prosić o poradę. Muszę zamówić najpóźniej dzisiaj garnitur (obronę mam wcześniej, bo już 23.06) i nie do końca wiem który. Wybieram między tymi: 1. http://eu.suitsupply.com/en/suits/york-blue-plain/P2529Y.html?start=23&cgid=Suits&prefn1=color&start=0&sz=147&srule=PriceAsc&prefv1=Blue 2. http://eu.suitsupply.com/en/suits/livorno-blue-plain/P4291.html?start=7&cgid=Suits&prefn1=color&start=0&sz=147&srule=PriceAsc&prefv1=Blue 3. http://eu.suitsupply.com/en/suits/lazio-blue-plain/P4260.html?start=38&cgid=Suits&prefn1=color&start=0&sz=147&srule=PriceAsc&prefv1=Blue Kolorystycznie najbardziej podoba mi się Lazio, martwi mnie jednak ten wool-linen - czy będzie aż za bardzo nieformalny na obronę? Drugi z kolei to Livorno - sama wełna, gładka, ale czy nie zbyt świecący materiał? Czy to tylko złudzenie? No i ostatni ten York z gładkim materiałem z wełny, ale czy nie za ciemny? Chcę wziąć rozmiar 46 i poszerzyć spodnie (48 będzie już raczej za szeroki w barkach) - czy wszystkie powyższe mają jakiś zapas materiału do tego? I ostatnia sprawa - ile czasu mniej więcej idą zamówienia do Polski? Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Na dostarczenie od zamówienia trzeba liczyć 4-5 dni roboczych. Mając taki wybór, jeśli to Twój pierwszy granatowy garnitur, to wziąłbym York. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shenkt Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Też brałbym York. Zresztą, sam mam ten konkretny model. Weź tylko pod uwagę,że to jeden z obszerniejszych krojów SS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariano Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Na dostarczenie od zamówienia trzeba liczyć 4-5 dni roboczych. Mając taki wybór, jeśli to Twój pierwszy granatowy garnitur, to wziąłbym York. O kurcze, na stronie podają, że do 3 dni, co by było ok. Jeśli ma iść 5 dni to może się okazać, że przyjdzie dopiero we wtorek, kiedy już będzie po ptakach... Też brałbym York. Zresztą, sam mam ten konkretny model. Weź tylko pod uwagę,że to jeden z obszerniejszych krojów SS. Właśnie przeglądam rozmiarówkę i się zastanawiam czy aby 46 nie będzie za obszerny (prawie 106 cm w klatce, gdzie ja mam ~97 cm). 44 nie wchodzi w grę ze względu na spodnie, które będą za wąskie nawet po poszerzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 @mariano: 1. jeśli dziś zamówisz, to z dużym prawdopodobieństwem dojdzie na poniedziałek 22.06, 2. Rozważ jeszcze Napoli navy pinstripe - można dobrać osobno spodnie i marynarkę (zminimalizujesz problem z dopasowaniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Przy klatce 97 cm 106 cm marynarki SuitSupply powinno być dobre, u mnie przynajmniej pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariano Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Dzięki. Napoli też widziałem, ale musiałem niestety odrzucić ze względu na rozmiary. Linia ta jest trochę szersza w barkach - musiałbym brać rozmiar 46 (ze względu na talię), gdzie w barkach miałby 46,2cm. Co niestety odpada, bo obecny garnitur właśnie tyle ma, i wygląda nienajlepiej. z dużym prawdopodobieństwem dojdzie na poniedziałek 22.06, Słowo "prawdopodobieństwo" jest tutaj kluczowe 22.06 to ostatni dzwonek, kiedy to już musiałbym mieć termin u krawcowej na poprawki. Jakakolwiek obsuwa sprawi, że na obronę będę musiał pójść w zwykłych spodniach... Z bólem serca, rozważam właśnie wycieczkę do Vistuli/Bytomia, a SS odłożyć na ślub brata w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Im dłużej będziesz 'cmokał' tym prawdopodobieństwo obsuwy większe... Zamów dziś SS, a jak się nie wyrobią z dostawą, to zwrócisz. W międzyczasie zrób rekonesans w Vistula/Bytom, żeby wiedzieć jakie masz możliwości awaryjne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 inaczej, 22.06 to pierwszy możliwy termin. SS potrzebuje 1-2 dni na wysyłkę (chyba mają rożne lokalizacje magazynów, bo część asortymentu wylatuje następnego dnia, a pozostałe do 3 dni - na bazie swoich doświadczeń) - jak paczka trafi do centrum logistycznego w czwartek, to masz szansę na poniedziałek, a jeśli nie to stawiam na wtorek. Podpowiem, że w DHL po odbiorze przesyłki przez kuriera, dokonuje szacunku daty dostawy - będziesz wiedział wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariano Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Garnitur kupiony Kwestie dostawy dogadałem z konsultantem - wziąłem opcję z ekspresową dostawą. Ma być u mnie w czwartek lub piątek. Towaru mają pod dostatkiem, więc też o czasie powinien od nich wyjść. Co do garnituru to zdecydowałem się jednak na Lazio - rozmiar chyba najlepiej będzie pasował, a i przyda się też na inne mniej formalne okazje. A wam dziękuję za pomoc, odzwięczę się zdjęciami garnituru jakby ktoś był zainteresowany. Teraz czas poszukać butów, koszuli i reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilp Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Witam Livorno 46 po przymiarce. Moje wymiary to 178cm wzrostu, 97cm w klatce i mniej więcej 82cm w talii i w pasie. Moje pierwsze odczucia są takie. Długość moim zdaniem idealna, w klatce oraz w talii też dobrze. Górniy guzik lekko powyżyje talii (1-2cm).Rękawy za długie około 1cm. Spodnie dużo za długie. Do skrócenia ok. 8cm. W pasie idealne.Trochę wyższy stan (to dobrze).Mam do was kilka pytań. 1. Najważniejsze! Co sądzicie o linii ramion jest w porządku, nie jest za duża? 2. Ogólnie, jakie waszym zdaniem poprawki trzeba byłoby dokonać? 3. Od początku rękawa do krawędzi pierwszego guzika jest jakieś 4cm. Ile można byłoby skrócić rękawy, żeby to jakoś wyglądało? 4. Ostatnie pytanie dotyczy butonierki. Wklejam tu dwa zdjęcia od węwnątrz i o zewnątrz. Moim zdaniem ta jest tylko atrapa. Niech ktoś mnie poprawi. Może ktoś ma ten sam model i jest wstanie mi powiedzieć. Teraz odpowiem na kilka postawionych pytań. 1. Spodnie w pasie nie mają żadnego zapasu. Dosłownie pół cm żeby ładnie wykończyć szew. 2. Spodnie mają trochę wyższy stan ale moim zdaniem to dobrze. Nie jest na tyle duży, a koszula nie będzie się tak łatwo wyciągać.No i nie widać tego kawałka koszuli pod górnym guzikiem marynarki. 3. Między obwodem talii o obwodem marynarki na tej wysokości jest 8cm i wydaje mi się, że to jest opytymalna różnica szczególnie, że guzik jest lekko powyżej talii. Różnica na poziomie poniżej 8cm będzie już za ciasno. Dochodzi przecież jeszcze koszula. 4. Jeżeli chodzi o dostawę, to u mnie wyglądło to tak, że w czwartek rano wpłaciłem pieniądze a kurier był u mnie w poniedziałek. To narazie tyle. Nie ukrywam, że liczę na wasze podpowiedzi. I czekam jakby ktoś miał jakieś pytania. Jeszcze nie zdecydowałem czy go zwrócę czy zostawię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Wg mnie leży bardzo ładnie i optycznie, nienachalnie (bez "kantów"), poszerza w barkach. Linia ramion bez zarzutu. Nie widać, aby ramiona były za szerokie. Czy mają wypełnienie (i jakie)? "Fragmenty" spodni też wyglądają dobrze. Trochę marszczą się plecy i rękawy z tyłu, ale ciężko oczekiwać, że RTW będzie leżeć idealnie. Na pewno można coś poprawić. > Od początku rękawa do krawędzi pierwszego guzika jest jakieś 4cm. Ile można byłoby skrócić rękawy, żeby to jakoś wyglądało? Rzecz gustu. Dla mnie 2,5 cm od krawędzi do dziurki to minimum, a i tak wtedy noszę ostatnie 2 guziki odpięte. Lepiej wyglądają 3 cm. Z kolei, powyżej 4 wygląda już źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilp Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Wg mnie leży bardzo ładnie i optycznie, nienachalnie (bez "kantów"), poszerza w barkach. Linia ramion bez zarzutu. Nie widać, aby ramiona były za szerokie. Czy mają wypełnienie (i jakie)? "Fragmenty" spodni też wyglądają dobrze. Trochę marszczą się plecy i rękawy z tyłu, ale ciężko oczekiwać, że RTW będzie leżeć idealnie. Na pewno można coś poprawić. > Od początku rękawa do krawędzi pierwszego guzika jest jakieś 4cm. Ile można byłoby skrócić rękawy, żeby to jakoś wyglądało? Rzecz gustu. Dla mnie 2,5 cm od krawędzi do dziurki to minimum, a i tak wtedy noszę ostatnie 2 guziki odpięte. Lepiej wyglądają 3 cm. Z kolei, powyżej 4 wygląda już źle Jest delikatne wypełnienie coś a la gąbka. A co sądzisz na temat butonierki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 16 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Bardzo dobrze leży. Rękawy bym jedynie skrócił o te 3 cm. A butonierkę trzeba przeciąć żyletką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallo Napisano 18 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2015 Panowie, macie może jakieś przecieki czy zapowiada się w najbliższym czasie SALE w SS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 18 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2015 Panowie, macie może jakieś przecieki czy zapowiada się w najbliższym czasie SALE w SS ? Nie ma czegoś takiego jak SALE w SS. Na krótkie okna czasowe otwierają OUTLET (chyba dwa razy w roku), ale są problemy z zamawianiem do PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowallo Napisano 18 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2015 Sale jako outlet miałem na myśli. w zeszłym roku chyba w okolicach sierpnia był uruchomiony o ile dobrze pamiętam. jakieś zamówienie grupowe na niemiecki adres było z forum... Dlatego pytam czy macie może jakieś info i czy będzie organizowana podobna akcja zakupów grupowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi