Karol_Cz. Napisano 28 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2018 Cześć Sympatykom klasycznej elegancji, wypowiadam się po raz pierwszy na forum, także z góry przepraszam za rozwlekłość wypowiedzi. Tematem interesuje się od kilku dobrych lat, jako zarejestrowany użytkownik (raczej obserwator forum) od 2012 roku jeszcze pn. "bespoke". Moje pytanie dotyczy oferty i rozmiarów garniturów SuSu. Czeka mnie kilka ważnych wydarzeń w najbliższym czasie (Komunia św., dwa wesela - gość), stąd konieczność zakupu pierwszego porządnego garnituru RTW. Celuję w ofertę wiosna/lato, kolor granatowy, bowiem mam tendencje do zbytniego "przegrzewania się". Z uwagi na wzrost i przeznaczenie w orbicie zainteresowań nie umieszczam garniturów na 2,5 guzika czy z tzw. "biletówką". Na co dzień chodzę w garniturze (oczywiście łącznie z krawatem i poszetką ). Jestem niską osobą (wzrost 169 cm), ale o w miarę atletycznej posturze (109 cm obwód klatki piersiowej, obwód tali - 89 cm, obwód uda 58 cm – wszystkie to wymiary ciała, masa: 70-72 kg). Niestety dotychczas chodziłem w garniturach nabytych w SH po przeróbkach krawieckich.Koszule noszę w rozmiarze 39-40 cm. Wymiary najlepiej wytaliowanej koszuli to: 46 cm długość ramion 55 cm, szerokość w barkach 49 cm talia, długość około 67-68 cm. Miałem również okazję przymierzyć marynarkę SuSu w rozmiarze 48, niestety jest zdecydowanie za wąska w klatce piersiowej. Asystent SuSu podpowiada mi rozmiar 46, ale jakoś nie ufam mu rozsądek podpowiada rozmiarówkę 2x, być może jednak warto rozważyć 50 i ją wytaliować. Niestety nie jestem w stanie zamrozić środków na więcej niż dwa garnitury, stąd kwestia prawidłowego rozmiaru jest dla mnie kluczowa. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i rady. W przypadku doprecyzowania wypowiedzi bardzo proszę o wskazanie w jakim zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 28 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2018 Prawdopodobnie powinieneś celować w rozmiary S(hort). Marynarki w rozmiarze normalnym będą zbyt długie, dodatkowo będą wymagać skracania rękawa od góry, co z kolei - jeśli masz rozbudowane ręce (ramiona) - zapewne się nie uda. Oddzielną sprawą jest to, czy garnitur będzie dobrze leżał - ja mierzyłem w salonie wszystkie dostępne modele i żaden nie leżał ładnie. Oczywiście może to być moja wina, ale fakt jest faktem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Cz. Napisano 28 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2018 bardzo dziękuje. Oczywiście mam świadomość, że jest to RTW i z dopasowaniem do sylwetki może być różnie, natomiast mam nadzieję, że w moim przypadku "wpasuje się" w dostępną rozmiarówkę. Czy powinienem zwracać uwagę na linię garniturów ? (Lazio czy Havana są określone jako slim; Napoli zaś jako regular), marzą mi się dwa rzędy, ale w tej kolekcji jakoś z tym czerstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wimon Napisano 28 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2018 @Karol_Cz. według mnie największe szanse masz przy rozmiarze 25. Garnitury przychodzą szybko, a na zwrot środków tez nie czeka się jakoś szalenie długo, wiec do „sezonu komunijnego” powinieneś zdążyć obrócić z nawet jedna odsyłką i zamówieniem nowego po zwrocie środków. Co do modeli raczej potwierdzam - Napoli w rozmiarze 46 ma więcej miejsca w klatce niż Havana czy Lazio. Przy Twojej budowie stawiałbym chyba na Napoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo84 Napisano 1 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2018 13 godzin temu, wimon napisał: @Karol_Cz. według mnie największe szanse masz przy rozmiarze 25. Rozmiar 25 będzie najprawdopodobniej za wąski w klatce piersiowej. Ja noszę 25 mając w klacie jedynie 102cm obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 Co myślicie o tej koszulo-kurtko-czymś? W sklepie nie wygląda zachęcająco, ale na fotce z insta całkiem fajnie do luźnego ubrania. A może ktoś już się szykuje do wiosny i kupił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 Brzydka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekscelencja Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 12 godzin temu, Krzysiek_W napisał: koszulo-kurtko-czymś? Już sam fakt, że nie wiadomo co to takiego, powinno dyskwalifikować "to coś". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriogen Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 Witam, Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie... jeszcze :), ale mi również się nie podoba. Po za tym jak to zostało już podkreślone, w rzeczywistości ciężko określić co to jest za produkt. Jeśli nawet stanie się to jakimś cudem "modne" to i tak szybko wypadnie z obiegu. Chyba lepiej stawiać na klasykę np. jak kurtka husky (tylko cieńszą) lub trencz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 Nazwa nazwą, na Zalando poszetki są określane krawat, w tkmaxx marynarki są kurtkami, buty gumiakami itd. Bardziej mi chodziło o wygląd, ale może rzeczywiście nie będzie to ładne, czyli jak na zdjęciach w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 Jeśli mówimy o tym: https://eu.suitsupply.com/pl/coats/granatowy-marynarka-koszulowa/J613.html?cgid=Coats To widziałem takie bluzy w sklepie. Materiał lekko połyskujący, taki ortalionowy, nic ciekawego. Bardzo dobrze wyglądają za to ich kurtki "field jacket" z wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 Faktycznie "field jacket" prezentują się całkiem dobrze. Szkoda tylko, że są takie krótkie. 1399 zł za kurtkę, która nie przykrywa marynarki, to trochę drogo. Chyba, że ktoś chodzi tylko w swetrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orlin Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 10 minut temu, Aron napisał: Faktycznie "field jacket" prezentują się całkiem dobrze. Szkoda tylko, że są takie krótkie. 1399 zł za kurtkę, która nie przykrywa marynarki, to trochę drogo. Chyba, że ktoś chodzi tylko w swetrach. Dokładnie. Kiedyś zamówiłem, podobała mi się, ale długość nie do zaakceptowania, bo chodzę w marynarkach. Gdyby nie to, brałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 16 minut temu, Aron napisał: Faktycznie "field jacket" prezentują się całkiem dobrze. Szkoda tylko, że są takie krótkie. 1399 zł za kurtkę, która nie przykrywa marynarki, to trochę drogo. Chyba, że ktoś chodzi tylko w swetrach. ja bym powiedział: szkoda że nie ma mojego rozmiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 Moim zdaniem te kurtki to raczej zamiast marynarki, wtedy długość jest Ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orlin Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 Jak zamiast to nie potrzebuję Zamiast marynarki to ja mam inną marynarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofS Napisano 9 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2018 Jaka jest różnica między SuSu a garniturami Vistula Lantier, poza ceną, bo w Vistuli zawsze jakieś promo trafię i wychodzi ok 1000 za garnitur. Nie zamawiałem nigdy w SuSu a w Lantier chodzę od kilku lat już, czasami mają ładne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 9 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2018 Taka że w susu wyglądasz jak w dobrym garniturze, mają ładne konstrukcje. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enygma Napisano 9 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2018 Czy ktoś z panów posiada granatową marynarkę, właśnie tę i może powiedzieć jak ona sprawdza się jako nieformalna, uniwersalna marynarka? Może też ktoś jakieś zdjęcia jak ona wygląda np. z chino? Zastanawiam się czy nie skusić się na Turina ale odstrasza mnie trochę ta klejonka, z drugiej strony, jest 370 zł tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 9 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2018 Mam albo tę samą albo bardzo podobną. Sprawdza się dobrze, bardzo uniwersalna. Zdjęć niestety nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
50groszy Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 Był by ktoś tak dobry i pomierzył wysokość stanu w modelu washington rozmiar 106 . Jak się on ma do odpowiednika 50/52 ? Ktoś coś może wie. Planuje zamówić Custom made garnitur. Interesuje mnie wysoki stan w tym celu chce washington plus jakaś marynarka w 50r ewentualnie 26r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gly Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 Czy Lazio da się z powodzeniem zdekompletować do zestawów koordynowanych z wełnianymi spodniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enygma Napisano 20 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2018 15 godzin temu, Gly napisał: Czy Lazio da się z powodzeniem zdekompletować do zestawów koordynowanych z wełnianymi spodniami? Do flaneli czy gładkiej wełny? Bo do gładkiej ja stosuję i wygląda to dobrze a do flaneli nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gly Napisano 20 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2018 1 hour ago, Enygma said: Do flaneli czy gładkiej wełny? Bo do gładkiej ja stosuję i wygląda to dobrze a do flaneli nie próbowałem. Bardziej flanela chociaż dosyć cienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 23 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2018 Musze spytac, czy to ja sie spaslem, czy SS zmienili cos w rozmiarowkach koszul? jakis czas temu darowali sobie kroj normal (czy jakkolwiek to sie u nich nazywalo) i zostawili tylko slim i extra slim, co myslalem, ze zbytnio mi nie zaszkodzi, bo na ogol celowalem w slim, ale wyglada na to, ze slim to uwczesny normal, a extra slim to chyba jeszcze bardziej extra niz poprzedni :/ Wciaz mam "stare" slim'y z poprzednich kolekcji i w te mieszcze sie dosc dobrze, fakt kolnierzyki sa zbyt ciasne i rekawy nieco zbyt krotkie, ale ogolnie koszule pasuja. Te same rozmiarowki kolnierzyka w nowym kroju slim sa znacznie bardziej obszerne po calosci, rekawy jakies pufiaste, w talii moznaby luzem zdjac pare cm, wiec myslalem, ze extra slim to cos jak stary slim. Wlasnie trzymam w rekach dwie koszule extra slim z nieco wiekszymi kolnierzykami i jest poprostu zle, rekawy zbyt ciasne, zeby zgiac reke w lokciu, na plecach zbyt malo materialu na swobodny ruch rak do przodu, a rekawy w nadgarstkach wciaz olbrzymie :/ Jestem ciekaw czy ktos z dwugoletnich klientow SS ma podobne odczucia? T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi