blekit Napisano 19 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2017 @Ja-Bo nie nastawiaj się na zakup w outlecie. Jest on otwierany nieregularnie (raz, maksymalnie dwa razy w roku), a jego zawartość to duża loteria jeżeli chodzi o dostępne modele i rozmiary. Smoking na ślub to nie jest najlepszy pomysł, lepszym wyborem będzie garnitur z gładkiej wełny czesankowej (SuperS) w kolorze granatowym albo ciemnoszarym. Różnica ceny w ramach tego samego modelu to chyba faktycznie głównie sprawa tkaniny i chyba nie można stwierdzić, czy zawsze warto albo nie warto dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bukary Napisano 19 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2017 Wypowiadam się tutaj po raz pierwszy, więc korzystając z okazji, serdecznie witam wszystkich stałych bywalców! Moje pytanie dotyczy oferty i rozmiarów marynarek SuSu. Zamierzam kupić szarą lub granatową marynarkę do noszenia z dżinsami lub spodniami chino w okresie wiosenno-letnim i/lub jesiennym. Jeśli trafię w odpowiedni rozmiar, to może pokuszę się jeszcze o jakiś brązowy nabytek. 1) Który model jest, waszym zdaniem, godny polecenia z uwagi na skład materiałowy oraz przeznaczenie? 2) Jestem dosyć niewysoki (wzrost 170 cm) i szczupły, a wymiary marynarek nieoficjalnych, które noszę, to mniej więcej: ramiona - 45 cm, talia - 90 cm, obwód pod pachami - 98 cm, a długość - 68-69 cm. Asystent SuSu podpowiada, że mój rozmiar to 44. Czy właśnie taki powinienem zamówić? I czy, biorąc pod uwagę mój wzrost, marynarki SuSu nie będą zbyt długie? Rozmiar 44 to aż 73 cm długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekx Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 Są też wersje skrócone - numeracja 2X. Jeśli masz możliwość zamrożenia na jakiś czas większej sumy to zamów 5-6 marynarek w różnych rozmiarach i wariantach. Odeślesz (bezpłatnie; etykieta zwrotna przychodzi w paczce) te, które Cię nie zadowalają (lub wszystkie). W ten sposób szybko poznasz swój rozmiar w SuSu oraz wybierzesz kolorystykę (bo zdjęcia to jedno, a rzeczywistość to drugie - raz na korzyść zdjęć, innym razem na korzyść rzeczywistości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bukary Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 5 godzin temu, arekx napisał: Są też wersje skrócone - numeracja 2X. Jeśli masz możliwość zamrożenia na jakiś czas większej sumy to zamów 5-6 marynarek w różnych rozmiarach i wariantach. Myślałem nad złożeniem zamówienia, w którego skład wchodzić będą np. 2 takie same marynarki w różnym rozmiarze, ale zastanawiam się, czy SuSu w ogóle posiada w ofercie marynarki na niższych mężczyzn. Rozmiary 2X są niewiele krótsze od normalnych (a za to znacznie szersze). Może jest tutaj ktoś o podobnym wzroście (170 cm)? Jaką długość (mierzoną wedle tabeli SuSu) mają zazwyczaj marynarki noszone przez takie osoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
50groszy Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 Godzinę temu, Bukary napisał: Myślałem nad złożeniem zamówienia, w którego skład wchodzić będą np. 2 takie same marynarki w różnym rozmiarze, ale zastanawiam się, czy SuSu w ogóle posiada w ofercie marynarki na niższych mężczyzn. Rozmiary 2X są niewiele krótsze od normalnych (a za to znacznie szersze). Może jest tutaj ktoś o podobnym wzroście (170 cm)? Jaką długość (mierzoną wedle tabeli SuSu) mają zazwyczaj marynarki noszone przez takie osoby? Proponuje rozmiar 23 lub 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 Jest już nowy Jort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo84 Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 Godzinę temu, Bukary napisał: Myślałem nad złożeniem zamówienia, w którego skład wchodzić będą np. 2 takie same marynarki w różnym rozmiarze, ale zastanawiam się, czy SuSu w ogóle posiada w ofercie marynarki na niższych mężczyzn. Rozmiary 2X są niewiele krótsze od normalnych (a za to znacznie szersze). Może jest tutaj ktoś o podobnym wzroście (170 cm)? Jaką długość (mierzoną wedle tabeli SuSu) mają zazwyczaj marynarki noszone przez takie osoby? 26 minut temu, 50groszy napisał: Proponuje rozmiar 23 lub 24 Jestem podobnego wzrostu, ale słuszniejszej postury (102cm w klatce, szerokie plecy) i noszę rozmiar 25, który dla modelu Havana ma 73cm długości pleców. Być może przy takiej sylwetce tył inaczej się układa i u mnie długość jest ok, a u Ciebie już mogło by być inaczej, ale wydaje mi się rozmiar 23 lub 24 będzie jak najbardziej wporządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bukary Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 6 godzin temu, Pablo84 napisał: Jestem podobnego wzrostu, ale słuszniejszej postury (102cm w klatce, szerokie plecy) i noszę rozmiar 25, który dla modelu Havana ma 73cm długości pleców. Dziękuję za wszystkie rady! I jeszcze jedno pytanie: 102 cm: masz na myśli wymiary marynarki czy ciała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
50groszy Napisano 20 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2017 6 minut temu, Bukary napisał: Dziękuję za wszystkie rady! I jeszcze jedno pytanie: 102 cm: masz na myśli wymiary marynarki czy ciała? Ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yeutez Napisano 21 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2017 Dnia 20.04.2017 o 14:29, Pepenix napisał: Jest już nowy Jort. Dziwna ta kolekcja... Z marynarek same "Jort Hudson", które - sugerując się tabela rozmiarów - są po prostu Hudsonami. Marynarki z linii Jort miały zawsze niepowtarzalny krój - i garnitury z nowej kolekcji wciąż taki mają. A marynarki mają krój Hudson. Nie wiem, co o tym myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 21 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2017 Za to są na płótnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszT. Napisano 21 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2017 Myślałem nad złożeniem zamówienia, w którego skład wchodzić będą np. 2 takie same marynarki w różnym rozmiarze, ale zastanawiam się, czy SuSu w ogóle posiada w ofercie marynarki na niższych mężczyzn. Rozmiary 2X są niewiele krótsze od normalnych (a za to znacznie szersze). Może jest tutaj ktoś o podobnym wzroście (170 cm)? Jaką długość (mierzoną wedle tabeli SuSu) mają zazwyczaj marynarki noszone przez takie osoby? Mam niecałe 170 cm i ok. 91 cm w klatce - z SuSu noszę 44. Jedną marynarkę (Havana, część lnianego garnituru) skracałem o 2 cm, inną (Hudson, odd jacket) mimo teoretycznie tej samej długości zostawiłem w spokoju - na subiektywne odczucie wpłynął kolor, tkanina i to, czy marynarka jest od kompletu. Fabrycznie to były bodajże najdłuższe z moich marynarek. Tak wygląda ich długość (tabaczkowa skrócona Havana, jasnobrązowy Hudson bez tej przeróbki) na mnie: Perspektywa może trochę zaburzać długość, ale te zdjęcia mogą być jakąś wskazówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bukary Napisano 21 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2017 Dziękuję za informacje i za zdjęcia! Nie wiem, co o tym sądzą forumowi eksperci, ale marynarki na zdjęciach wyglądają na dosyć długie. Na zdjęciach ze strony SuSu górne krawędzie kieszeni marynarek znajdują się dobre kilka centymetrów powyżej linii pasa. U ciebie - są niżej. Zawsze zamawiasz z SuSu rozmiar 44? Próbowałeś może kiedykolwiek któryś z tych krótszych rozmiarów (2X)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
50groszy Napisano 21 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2017 7 minut temu, Bukary napisał: Dziękuję za informacje i za zdjęcia! Nie wiem, co o tym sądzą forumowi eksperci, ale marynarki na zdjęciach wyglądają na dosyć długie. Zawsze zamawiasz z SuSu rozmiar 44? Próbowałeś może kiedykolwiek któryś z tych krótszych rozmiarów (2X)? A zasada do nasady kciuka bo jak widzę, po opuszczeniu rąk by miał ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bukary Napisano 21 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2017 7 minut temu, 50groszy napisał: A zasada do nasady kciuka bo jak widzę, po opuszczeniu rąk by miał ok Racja. Może to w takim razie kwestia perspektywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 22 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2017 Doszło parę nowości na SuSu z marynarek i z tego co widzę, w paru modelach uzupełniono rozmiarówkę. Muszę to wziąć pod uwagę: http://eu.suitsupply.com/pl/jackets/madison-jasnobrązowy-jodełka/C1121.html?cgid=Jackets&prefn1=size&prefv1=106 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszT. Napisano 22 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2017 Dziękuję za informacje i za zdjęcia! Nie wiem, co o tym sądzą forumowi eksperci, ale marynarki na zdjęciach wyglądają na dosyć długie. Na zdjęciach ze strony SuSu górne krawędzie kieszeni marynarek znajdują się dobre kilka centymetrów powyżej linii pasa. U ciebie - są niżej. Zawsze zamawiasz z SuSu rozmiar 44? Próbowałeś może kiedykolwiek któryś z tych krótszych rozmiarów (2X)? Nie próbowałem krótszych rozmiarów, bo są zbyt duże - nie ma krótkiego odpowiednika 44. Co do dyskusji na temat sięgania nasady kciuka, obie marynarki według tej metody są dobrej długości, lub nawet (Havana po skróceniu) ciut zbyt krótka - ale nie do końca ufam tej metodzie, mam długie ręce w stosunku do tułowia. Sam też musisz ocenić długość na sobie na oko, bo przy podobnym wzroście możemy mieć zupełnie inne proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bukary Napisano 22 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2017 9 godzin temu, MateuszT. napisał: Sam też musisz ocenić długość na sobie na oko, bo przy podobnym wzroście możemy mieć zupełnie inne proporcje. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Wkrótce zamówię zapewne coś z rozmiaru 44 i dam znać, jak wygląda w moim wypadu kwestia długości marynarki. Problem polega jednak na tym, że ciągle brakuje rozmiaru 44 z tych marynarek, które wpadły mi w oko. Przy okazji: czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z tenisówkami SuSu. Cena niemała. A jak z jakością? I z rozmiarami? Jeśli ktoś zamówił takie buty, byłbym wdzięczny z podanie rozmiaru i długości wkładki w cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bokieł Napisano 23 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2017 Witam, drodzy Koledzy proszę Was o pomoc w doborze odpowiedniej rozmiarówki w SuitSupply. Obecnie szukam garnituru na ślub, który odbędzie się w sierpniu. Mam 178 cm wzrostu, 64 kg wagi, 96 cm w klatce, 85 cm w talii, 88 cm w pasie i lordozę lędźwiową - brzuch zatem niby prosty ale lekko wystający. Size Advisor podpowiada mi, że rozmiar właściwy dla mnie to 42. W polskich salonach ślubnych sugerowano mi rozmiar 46. Rozważam zakup garnituru Napoli lub Lazio: http://eu.suitsupply.com/pl/suits/napoli-granatowy-gładki/P5229M.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Klasyczne-Napoli http://eu.suitsupply.com/pl/suits/napoli-granatowy-gładki/P5177.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Klasyczne-Napoli http://eu.suitsupply.com/pl/suits/lazio-granatowy-gładki/P5164.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Klasyczne-Lazio Na pierwszy rzut oka po zdjęciach najbardziej podoba mi się faktura z drugiego linku. Czy ktoś z Was porównywał może ze sobą te garnitury i ich odcienie? I jaka w Waszej ocenie byłaby dla mnie najodpowiedniejsza rozmiarówka w SuSu? PS. Jak próbowałem sobie coś przypasować po rozpiskach to stawiałbym na 44. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 23 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2017 @bokieł Size advisor jest niewiarygodny. Mi sugeruje 50 albo 52, gdy noszę 106. Raczej brałbym 46. W 44 za mało luzu (miałem podobne przygody przy pierwszym zamówieniu, więc te ok. 8-10 cm dodaj sobie do klatki i wyjdzie Tobie rozmiar 46). Po wymiarach jeszcze sprawiasz wrażenie osoby typu skinny fat (niby niedowaga, ale ten pas), faktycznie masz tyle w pasie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bokieł Napisano 23 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2017 Zmierzyłem raz jeszcze i teraz w pasie wyszło mi 84-85 cm (mierząc 4 palce pod pępkiem, tak jak to radzą na SuSu) a talia 82 cm w najwęższym miejscu ale to sporo wyżej nad pępkiem. Faktem jest, że chociaż dużo i regularnie biegam (dzisiaj zaliczyłem półmaraton) to za nic w świecie nie mogę pozbyć się brzucha z tych okolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 23 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2017 @bokieł Zmierz sobie najlepiej dobowe minimum i maksimum w pasie, wyciągnij średnią i ten wymiar przyjmij. 46 powinna Tobie spasować, ewentualnie domów 44, ale ta raczej będzie za ciasna. A co do problemów z brzuchem? Cóz, mówisz, ze dużo i regularnie biegasz na wytrzymałość. W tym zapewne tkwi problem, jak to często paradoksalnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bokieł Napisano 24 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2017 @BrotherM dzięki za pomoc z rozmiarówką zmierzyłem sobie pas jeszcze dzisiaj rano i wyszło 84 cm, więc zakładam, że średnia będzie pi razy oko 85 cm. Przyjmuję zatem rozmiar 46 i w tym momencie rozwiązuje się kolejny problem, bo z 3 garniturów, które wcześniej podałem, tylko jeden z nich jest w tym rozmiarze Dzięki raz jeszcze za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wimon Napisano 24 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2017 1 godzinę temu, bokieł napisał: @BrotherM dzięki za pomoc z rozmiarówką zmierzyłem sobie pas jeszcze dzisiaj rano i wyszło 84 cm, więc zakładam, że średnia będzie pi razy oko 85 cm. Przyjmuję zatem rozmiar 46 i w tym momencie rozwiązuje się kolejny problem, bo z 3 garniturów, które wcześniej podałem, tylko jeden z nich jest w tym rozmiarze Dzięki raz jeszcze za pomoc. Bardzo słuszny wybór, mam zbliżone wymiary (174 cm i 65 kg), ok. 98 cm w klatce i w życiu nie wcisnąłbym się w ramionach w 44 w Napoli. Biorąc pod uwagę wszystkie wymiary, które podałeś, jestem pewien że rozmiar 46 powinien leżeć super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bokieł Napisano 24 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2017 @wimon dzięki za Twoją opinię, wygląda na to, że sprawa rozmiaru jest już ostatecznie przesądzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi