eye_lip Napisano 10 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2012 Chcę sobię kupić panamę na wrzesien w podróż i to zwijanie ułatwi mi decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 10 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2012 Ja się boję spróbować... Chcę sobię kupić panamę na wrzesien w podróż i to zwijanie ułatwi mi decyzję.Podejrzewam,że to zależy od tego z czego masz ten kapelusz. Palma jest dość elastyczna i bez problemu się roluje. Natomiast z kapeluszem syna kupionym w HM, tego próbować nie będę bo się połamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 10 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2012 Ja się boję spróbować... Chcę sobię kupić panamę na wrzesien w podróż i to zwijanie ułatwi mi decyzję.Podejrzewam,że to zależy od tego z czego masz ten kapelusz. Palma jest dość elastyczna i bez problemu się roluje. Natomiast z kapeluszem syna kupionym w HM, tego próbować nie będę bo się połamie. No właśnie - połamie! Jak oglądałem ten film bez dźwięku, to aż syczałem z żalu, że gość masakruje kapelusz... ...A tu proszę - można! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 10 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2012 Ja się boję spróbować... Chcę sobię kupić panamę na wrzesien w podróż i to zwijanie ułatwi mi decyzję.Podejrzewam,że to zależy od tego z czego masz ten kapelusz. Palma jest dość elastyczna i bez problemu się roluje. Natomiast z kapeluszem syna kupionym w HM, tego próbować nie będę bo się połamie.No mam panamę z palmy, raczej prawdziwą. Ale i tak boję się, że te liście, czy co to jest, mogłyby się połamać. Aczkolwiek kiedyś w aucie ktoś mi na nią nadepnął i się odkształciła, ale bez problemu wypchnąłem ją do pierwotnego kształtu. Tak czy inaczej - nie mam na razie po co próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 10 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2012 for fun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 10 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2012 Jak mi się połamie, to słaby będzie ten fun. : ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 11 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2012 Shit, it works! Co więcej, po ponownym rozłożeniu kapelusz jakby lepiej leży na głowie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 11 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2012 Cejrowski pisał w jednej z książek że nie połamie się jeśli jest tkana ręcznie, ale uwaga tylko w wilgotnym klimacie. Więc tubylcy gdzieś tam sobie ją mogą rolować i nosić, ale w Polsce bardzo szybko nie tylko się połamie ale z upływem czasu straci też fason. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubao Napisano 11 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2012 Była już dyskusja na ten temat: http://www.forum.bespoke.pl/viewtopic.php?p=25344#p25344 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 11 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2012 Panowie, a ten kapelusz? Póki co chyba nie stać mnie na prawdziwą panamę, ten to 55 zł + przesyłka. Czy kapelusze f-my Wit można zobaczyć/kupić gdzieś w Wwie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 11 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2012 Cejrowski pisał w jednej z książek że nie połamie się jeśli jest tkana ręcznie, ale uwaga tylko w wilgotnym klimacie. Więc tubylcy gdzieś tam sobie ją mogą rolować i nosić, ale w Polsce bardzo szybko nie tylko się połamie ale z upływem czasu straci też fason. Na Krymie Panamy nazywają GNŁ* шляпа * - gniotsa nie łamiotsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 11 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2012 Ja mam "panamę" z H&M. Kupiona za jakieś 40 zł tylko w sumie na próbę - na zasadzie czy przekonam się (i swoje najbliższe otoczenie ) do noszenia kapeluszy. Po dwóch miesiącach sporadycznego noszenia materiał (cholera znaju co to jest - oznaczenie z metki: "straw") zaczyna się już kruszyć i łamać, ale w sumie eksperyment swój cel spełnił (tzn. ja się przekonałem, reszta już niekoniecznie, ale kij im w oko ) i przymierzam się teraz do zakupu prawdziwej panamy. Z dyskusji powyżej wnoszę, że Panamy w przeciwieństwie do tego badziewia z H&M są bardzo elastyczne i wytrzymałe. U mnie na rondzie kapelusza po jego wewnętrznej krawędzi biegnie taka nadbudówka (ciężko to inaczej określić) i właśnie w tym miejscu na krawędziach nadbudówki wykruszają i łamią się pojedyncze włókna - czy taki efekt pojawia się też w prawdziwych Panamach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2012 Póki co chyba nie stać mnie na prawdziwą panamę, ten to 55 zł + przesyłka. Panamy można już kupić od około 100pln np. tutaj http://www.panamahatmall.com/panama_hat_home.php. Od 150$ przesyłka jest za darmo, a zakupy "forumowe" z tej strony były robione już kilka razy, więc chętni pewnie się znajdą. Sam podejmij decyzje, czy chcesz "słomkowy kapelusz" czy "panamę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 12 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2012 Mam jeden i drugi. Porównanie? Nie żartujmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 Panowie, jaki kapelusz słomkowy dwudziestoparolatek powinien kupić na plaże (i klimaty około plażowe, tenisówki, gatki itp)? Fedora, kanotier? Panama mi nie podchodzi. Nie chcę wyglądać groteskowo a coś na głowę trzeba włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 Fedora, kanotier? Panama mi nie podchodzi. Nie chcę wyglądać groteskowo a coś na głowę trzeba włożyć. Tak na szybko: Panama to rodzaj kapelusza z trawy, wyplatany tradycyjnie w Ekwadorze - ma wiele kształtów. Jest kapeluszem letnim. Fedora jest kapeluszem filcowym, raczej miejskim, chociaż nikt nie zabroni Ci w niej siedzieć nawet na plaży. Ja w lato chodzę w panamach, także na plażę, ale jesli uważasz, że mniej groteskowo będziesz wyglądał na plaży w filcowej fedorze to Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 Kup któryś z tych, to takie młodzieżowe i niskobudżetowe (teraz na wyprzedażach są po paręnaście zł) wersje panamy: http://www.logo24.pl/Logo24/51,85825,11690628.html?i=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 Pisząc o fedorze miałem na myśli takie kapelusze: lub A co z kanotierem? Nie gryzie się z kąpielówkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 Oba fajne. BTW co to za marki i gdzie je mozna dostac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 No jeżeli te kapelusze są mniej groteskowe niż panama, to ja nie mam pytań. Podpowiem tylko, że prawdopodobnie na metce mają napisane "100% paper" i jak poczują delikatny deszczyk, to się zdeformują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 Pisząc o fedorze miałem na myśli takie kapelusze: Tzn. że nie do końca wiesz o co pytasz, albo czego szukasz. Przejrzyj ten wątek i zastanów się czemu większosc decyduje sie na panamy, a nie jakies kapelutki za 10pln z h&m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 Bo większość z Was, Panowie, po nabyciu oryginalnej panamy, zachowuje się, nie przymierzając, jak fanatyczny posiadacz iPhone . Tylko Apple a reszta to g.... I okazuje to innym w mało dżentelmeński sposób Kolego pytający, chcesz zainwestować na lata i różne letnie okazje, kup oryginalną panamę, różne fasony są tu, może znajdziesz ten który Ci odpowiada: http://www.panamahatmall.com/panama_hat ... =4538_4539 Chcesz coś jedno-sezonowego na plażę - kup coś tańszego dostępnego w zasadzie wszędzie, do niedawna przynajmniej I bardzo istotną kwestią jest fason odpowiedni to kształtu twarzy, sylwetki, fryzury itp. Nie wystarczy kupić klasyczną panamę i będzie pasować każdemu. Nie każdy nosi kapelusze jak Alain Delon, któremu we wszystkim dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 Oba fajne. BTW co to za marki i gdzie je mozna dostac? Nie wiem, to przypadkowe kapelusze pojawiąjące się google po wpisaniu fedora straw hat men . Takie typy niespecjalnie mi się podobają, dlatego szukam czegoś innego. Przeciętne kapelutki z H&M również mi się źle kojarzą. Pewnie dlatego, że noszą je u nas do adidasów i sportowego plecaka. Ehhh, ciężka sprawa ..... Co do panam, to mocno mi się pomieszało. Kojarzyłem je wyłącznie z małymi rondlami i białym kolorem. Dzięki za naprowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 Bo większość z Was, Panowie, po nabyciu oryginalnej panamy, zachowuje się, nie przymierzając, jak fanatyczny posiadacz iPhone . Tylko Apple a reszta to g.... I okazuje to innym w mało dżentelmeński sposób To nie jest kwestia fanatyzmu. Sam napisałeś: chcesz zainwestować na lata i różne letnie okazje, kup oryginalną panamę Nie jestesmy tu od tego, żeby się głaskać, więc jeśli ktoś mi wrzuca papierowego kapelutka z jakiegoś przysłowiowego h&m, to pisze co o tym sądzę i wskazuję inną drogę, moim zdaniem lepszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavo Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 Pisząc o fedorze miałem na myśli takie kapelusze: lub Pierwsze foto to trilby - miękka główka i małe rondo, a fedorę mamy na drugim - miękka główka, obszerne rondo (choć np. wujek Wikipedia twierdzi, że trilby is a kind of fedora hat). Na plażę pasują chyba oba. Co prawda trilby uchodzi już za kapelusz nieformalny, podczas gdy fedora jest jeszcze formal, to w przypadku plaży raczej to nie ma większego znaczenia. Tam i tak strój bardzo nieformalny obowiązuje. S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi