Skocz do zawartości

Jak się ubierają gwiazdy, politycy, celebryci- zdjęcia, opisy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pan z Brazylii daje w tym towarzystwie radę jeśli chodzi o spodnie, choć coś dziwnego stało mu się z ramionami - marynarki albo rodzonymi; pan z kraju na I uprawia znany denimheadom stacking, a to się nie liczy.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Putin ma chyba garnitur na miarę (chociaż nie wiem, wnioskuję głównie po talii i ramionach takich, jakie Putin pewnie by sobie zażyczył u krawca), a i tak za długie rękawy...

Co do spodni, to może też być trochę tak, że im z brzuchów zjeżdżają paski (bo nie wydaje mi się, żeby nosili szelki), a podczas oficjalnej okazji podciągnąć przecież nie mogą (tym bardziej powinni nosić szelki).

Opublikowano
Dnia 30/10/2016 o 22:58, swordfishtrombone napisał:

Putin ma chyba garnitur na miarę (chociaż nie wiem, wnioskuję głównie po talii i ramionach takich, jakie Putin pewnie by sobie zażyczył u krawca), a i tak za długie rękawy...

Tak się czasem zastanawiam, czy w przypadku niektórych przynajmniej polityków (i nie tylko) nie jest to czasem przyzwyjczajenie wyniesione z wszelkiego rodzaju odbywanej w młodości służby; marynarki/kurtki mundurowe mają z reguły to do siebie, że rękaw (a dokładnie część "mankietowa") nie odsłania koszuli, czasem jest nawet celowo lekko rozszerzany u wylotu aby ładniej spływać na dłoń.

Marynarka Putina (jak i sam noszący) byłaby tu idealnym wręcz przykładem. Inna sprawa, że jest bardzo długa i zaburza proporcje...

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

To jest ciekawa teoria. Widać, że na przed-powyższym zdjęciu długie rękawy marynarki Putina nie rażą zbytnio, bo sięgają "tylko" nieco niżej niż do miejsca, gdzie powinien kończyć się mankiet koszuli - w każdym razie trochę to sprawia wrażenie celowo dobranej długości, a nawet mankiety marynarki zdają się poszerzone na końcu (lecz to pewnie złudzenie).

Pokopałem trochę w necie - i Putin zazwyczaj ma tej długości rękawy marynarki, a jednocześnie przy rękach uniesionych mocno prezentuje mankiety.

Więc może taki jest zamysł, żeby tylko w pozycji zasadniczej - "wojskowej" - mankiety koszuli nie wystawały.

Za to pozostali bohaterowie tego zdjęcia zdają się mieć rękawy po prostu za długie - no i nie widać po tych osobach przywiązania wagi do estetyki  oraz wymowy ubrania.

Opublikowano
Dnia 30.10.2016 o 22:51, Miro napisał:

Może mi ktoś tak po ludzku wytłumaczyć, czemu większość polityków na wysokich stołkach z prawie całego nosi takie harmonijki i ma za długie rękawy w marynarkach?

Ja myślę, że to jest to samo o czym pisał @gumol76, tylko w drugą stronę. Tak jak on podawał przykłady bardzo dobrze ubranych osób, które jednocześnie świetnie czują się w swoim stroju, są pewni siebie i nie są przerysowani, tak tutaj mamy przyklad osób ubranych źle, których pewność siebie, pozycja, ego sprawia, że nie zaprzątają sobie tym głowy, i czują się w tych strojach dobrze. Nie mają potrzeby kreować swojego wizerunku, bo (ich zdaniem) osiągnęli już taką pozycję, która tego nie wymaga.

A tymczasem mamy nowego Mistera Polski - poziom stylizacji raczej studniówkowy, niestety.

No i witam wszystkich, to pierwszy post na forum.

582073dd8f597_o,size,933x0,q,70,h,09e6cb

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

A mnie nie przekonuje wcale, ale co ja tam wiem, nigdy nie byłem u władzy. Raczej wydaje mi się, że mężczyźni u szczytu po nocach śnią koszmary o tym, jak z tego szczytu spadają i desperacko robią wszystko, żeby się na nim utrzymać (styliści, krawcy, spece od wizerunku). Chociaż Putina to chyba akurat nie dotyczy, przynajmniej takie sprawia wrażenie. Przypomnę jednak, że np. Stalin i Hitler mieli na punkcie utrzymania się u władzy prawdziwą, kliniczną obsesję.

Kiedyś ktoś mądry mi powiedział, że w niektórych sytuacjach nie należy zbyt dobrze wyglądać, bo tworzy się wtedy dystans między sobą a rozmówcą (jeśli spodziewamy się, że rozmówca nie będzie wyglądał równie dobrze). Może w przypadku głów państw działa to podobnie i specjalnie doradza im się, żeby byli ubrani "sympatycznie nieładnie".

Opublikowano
5 godzin temu, swordfishtrombone napisał:

iedyś ktoś mądry mi powiedział, że w niektórych sytuacjach nie należy zbyt dobrze wyglądać, bo tworzy się wtedy dystans między sobą a rozmówcą (jeśli spodziewamy się, że rozmówca nie będzie wyglądał równie dobrze). Może w przypadku głów państw działa to podobnie i specjalnie doradza im się, żeby byli ubrani "sympatycznie nieładnie".

To tylko pod warunkiem, ze publiczność rozpozna złe ubranie. W mojej opinii 99% oglądających dzieli ludzi na ubranych w garnitur i nie w garnitur. Dalsza reakcja zależy tylko od tego, czy gość w garniturze to dla kogoś przystojny dobrze ubrany mężczyzna, czy też ohydny plutokrata. A słoniowe nogawki to najwyżej coś, na czym można się później wzorować kupując tzw. garnniak w galerii (handlowej). To dotyczy Polski, przypuszczam że kraje, w których nie wyczyszczono mentalności z pojęcia "dobre ubranie", reaguja inaczej. Ale w Polsce wygląda to właśnie tak. Byłem w weekend na konferencji. Nie ośmieliłem się włożyć krawata, pozwoliłem sobie na bardzo swobodną welurową marynarkę, jaśniejsze spodnie, koszulę tattersall i angielski pulower-bezrękawnik, do tego ciemnobrązowe buty Herringa. Oprócz mnie męską elegancję reprezentował jeden profesor w starych dżinsach i marynarce od garnituru, oraz drugi podobny, ale w marynarze w stylu blezera (co już było lepsze), ale w tzw. adidasach. Reszta w polarach i swetrach. W takiej atmosferze zastanawianie się, czy spodnie o prawidłowej długości nie spowodują wrażenia overdressed jest bezprzedmiotowe. Ktoś, kto włoży jakąkolwiek dodatkową warstwę garderoby na sweter lub koszulkę polo jest tu już elegantem.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
10 godzin temu, Piotrek00 napisał:

A tymczasem mamy nowego Mistera Polski - poziom stylizacji raczej studniówkowy, niestety.

Rzeczywiście, czarny garnitur i czarny krawat w tej sytuacji to albo remanenty ze studniówki, albo poważna ekstrawagancja. Stawiam na pierwsze.

Opublikowano
18 godzin temu, Clovis napisał:

To tylko pod warunkiem, ze publiczność rozpozna złe ubranie. W mojej opinii 99% oglądających dzieli ludzi na ubranych w garnitur i nie w garnitur. Dalsza reakcja zależy tylko od tego, czy gość w garniturze to dla kogoś przystojny dobrze ubrany mężczyzna, czy też ohydny plutokrata. A słoniowe nogawki to najwyżej coś, na czym można się później wzorować kupując tzw. garnniak w galerii (handlowej). To dotyczy Polski, przypuszczam że kraje, w których nie wyczyszczono mentalności z pojęcia "dobre ubranie", reaguja inaczej. Ale w Polsce wygląda to właśnie tak. Byłem w weekend na konferencji. Nie ośmieliłem się włożyć krawata, pozwoliłem sobie na bardzo swobodną welurową marynarkę, jaśniejsze spodnie, koszulę tattersall i angielski pulower-bezrękawnik, do tego ciemnobrązowe buty Herringa. Oprócz mnie męską elegancję reprezentował jeden profesor w starych dżinsach i marynarce od garnituru, oraz drugi podobny, ale w marynarze w stylu blezera (co już było lepsze), ale w tzw. adidasach. Reszta w polarach i swetrach. W takiej atmosferze zastanawianie się, czy spodnie o prawidłowej długości nie spowodują wrażenia overdressed jest bezprzedmiotowe. Ktoś, kto włoży jakąkolwiek dodatkową warstwę garderoby na sweter lub koszulkę polo jest tu już elegantem.

Nie do końca się zgodzę. Piszesz o środowisku akademickim, domyślam się, a tutaj moim zdaniem pokutuje jeszcze stary dobry dualizm kartezjański (albo heglowski, albo marksistowski, co kto lubi) - intelektualiście wypada dbać o sprawy ducha, nie ciała. Dla niektórych (mówię zwłaszcza o naukach ścisłych) bycie źle ubranym to rodzaj manifestu (patrzcie - tak bardzo mnie pochłaniają sprawy ducha, a przy tym do tego stopnia nikomu nie muszę się podobać, że chodzę sobie w adidasach). Jest to, wbrew pozorom, rodzaj narcyzmu, czy narcyzmu odwróconego.

Politycy natomiast wyborcom podobać się muszą i na pewno do ubioru również przywiązują wagę. Tylko, że świadomie ubierają się "sympatycznie nieładnie".

• Oceniam pozytywnie 1