Velahrn Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 W jaki sposób można zdezynfekować antymolowo odzież? Kupiłem nowy płaszcz (stan idealny, metki), który najprawdopodobniej był przechowywany przez kogoś przez dłuższy czas. W jaki sposób można upewnić się, że nie przemyciło się żadne cholerstwo? Można wyprać chemicznie, czy jednak jest sens męczyć w ten sposób nowe ubranie? Czy wystawienie na nocne przymrozki wystarczy? A może zapakować w folię razem z jakimś preparatem chemicznym, oczywiście nie niszczącym wełny? Temperatury ekstremalne - czyli np. temperatura żelazka podczas prasowania i temperatury poniżej zera - na pewno zabijają mole. Co do nowych RTW - często kupuje w sklepach i dotychczas ani razu nie przywlokłem moli. Większym zagrożeniem wydają mi się rzeczy z second handu oraz ubrania znajomych, którzy przychodzą w odwiedziny. Ale szczerze, Mosze. Jeśli podejrzewasz coś o zamolowacenie, rozwiąż to radykalnie, np. tym praniem chemicznym. Nie wiem, jak cenne rzeczy masz w szafie, ale ja bałbym się narażać cokolwiek szytego na miarę, od kamizelki kończąc na garniturze, na zniszczenie, z powodu swojego niedopatrzenia. Ewentualnie, może masz gdzie zrobić "kwarantannę"? U mnie mole od dawna się nie pojawiały, choć dość rygorystycznie pilnuje czystości, mam też na wszelki wypadek wywieszone w każdej szafie po dwa woreczki z lawendą, domowej roboty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Teraz (wrzesień/październik) i w kwietniu jest okres wylęgania (czy jak tam się one rozmnażają) moli. Tak mi mówiła pani zajmująca się odzieżą zabytkową w Muzeum Narodowym. edit: i w związku z tym teraz jest okres na działania antymolowe najlepszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Wie ktoś, gdzie można nabyć lniane worki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Wie ktoś, gdzie można nabyć lniane worki? Dlaczego lniane? Pytam poważnie. Na przechowuje pewne rzeczy (np. buty) w płóciennych, z bawełny o luźnym splocie. I proponuje uszyć samemu, jest to dosyć proste, a z doświadczenia wiem, że trudno kupić odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 Czytałem, że mole nie lubią lnu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 28 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Mole spożywcze najwyraźniej o tym nie słyszały Empirycznie to stwierdziłem otwiejąc paczkę z nasionami lnu do parzenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 15 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2011 pytam zupelnie powaznie - czy zszycie po rozpruciu w celu wyczyszczenia to wielka filozofia? mam wrazenie, ze wszystkie sposoby poza rozpruciem i wyczyszczeniem sa jakimis polsrodkami, a w krakowie jeszcze nie spotkalem miejsca, ktore oferowałoby taka usluge. mysle nad tym, zeby taki krawat rozmontować, zanieśc do pralni a pozniej do krawcowej/ew samemu sie tym zajac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 15 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2011 W takim razie dla uzupełnienia napisz może gdzie dokładnie, ile taka usługa kosztuje, jak prany jest krawat i jakie masz doświadczenia z jakością jej wykonywania. http://www.zumi.pl/116133,Pralnia_Chemi ... firma.html Nie pamiętam ile kosztuje bo zawsze oddaje x rzeczy, chyba ze 20 zł? Nie wiem jak jest prany, nigdy nie pytałem. Jakość usługi zresztą jak wszystkich w powyższym zakładzie idealna. Potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 http://www.willsoor-shop.pl/akcesoria/p ... lsoor.html Wie ktoś, co to za wynalazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Zwykle zagniecenia usuwa po prostu woda. Można by co najwyżej szukać zastosowania tego wynalazku do nadawania ubraniu miłego i świeżego zapachu, ale wełna zapachami nie nasiąka (tymi złymi i dobrymi), a do bawełny wystarczy zmiękczacz do tkanin przy praniu. Czyli o kant framugi potłuc Ale patent dobry, jak litr wody sprzedać za 16 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Przypomniało mi to sytuację z warsztatu samochodowego jak sprawdzali mi szczelność instalacji gazowej jakimś dedykowanym do tego sprayem, który był do kupienia na miejscu za bodajże 30zł. Jak zapytałem mechanika, który mi sprawdzał, co to za spray, to powiedział mi, że to de facto woda z mydłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 3 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2011 Też obstawiam, że to woda z zapachem, dlatego już kilkukrotnie się powstrzymałem przed zakupem. Starczy, że do żelazka leję demineralizowaną, za piniondze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 27 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2011 czy do prasowania używacie prasulców* ? Poniżej rysunek różnego typu prasulców profesjonalnych, ale są też dostępne modele bardziej amatorskie ... do stosowania w domu. * - forma z wypukłościami lub specjalnym kształtem, który pomaga nam w formowaniu prasowanej odzieży https://lh3.googleusercontent.com/-gPNas4LvI7I/TYNDnXYW-wI/AAAAAAAAAMA/J1_Gsqq6UlY/s1600/prasulce.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 27 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2011 Myślę, że to by była przesada, ale chyba są takie pompowane deski do prasowania o półokrągłej powierzchni. To może być pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 24 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2012 ...to tylko usłyszałem gdzie i że z całej siły mogę wsadzić sobie tę tekturkę do szafy? Jestem zaintrygowany:) co to za patent? zeby sie sama nie skladala? Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 24 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2012 Ja wykorzystuje samodzielnie poskładaną z ikeowej, metalowej, na to położona cienka warstwa waty i stary ręcznik, a wszystko naciągnięte narzutą z innej, trochę większej deski. Ładnie żelazko rozprasowuje nawet trudne zagniecenia, a para ze stacji parowej nie kapie na podłogę. Ale chętnie bym w sumie poznał ciekawą ofertę czegoś, co zapewnia te same właściwości, ale z mniejszym stopniem prowizoryczności Gdzieś na forum kiedyś były polecane marki desek do prasowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 24 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2012 Leifheit. Dokupić na allegro filcową podkładkę i pokrowiec metaliczny. Deskę mam od lat, w tym zestawie działa od kwartału albo dwóch bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Panowie, poleci ktoś (bardzo) dobry model deski do prasowania - stabilny, wygodny, trwały, sprawdzony? W starej desce zrobiłem patent "na tekturkę" ale jak się złożyła trzeci dzień z rzędu podczas prasowania to tylko usłyszałem gdzie i że z całej siły mogę wsadzić sobie tę tekturkę pzdr Kozioł mój post z 16 sie 2010: (...)Dobrą opcją może natomiast być przyzwoita deska zrobiona nie ze sklejki a z siatki metalowej - "oddycha" . Osobiście korzystam z "siatkowej" deski firmy Rorets (rorets.com.pl) i jestem zadowolony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobe Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Potwierdzam, deska Viledy z siatki metalowej sprawdza się doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobe Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Potwierdzam, deska Viledy z siatki metalowej sprawdza się doskonale.Rozpadła się Jak długo ją masz?Nie wiem dokładnie, bo wynajmuję mieszkanie, a deska jest na jego wyposażeniu. Co najmniej 2 lata, bo tyle czasu tu mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Nigdy nie udało mi się niczego ciemnego wyprasować na desce siatkowej bez uzyskania na ubraniu efektu nieusuwalnej kratki, bynajmniej nie POW. Też tak macie? Są na to jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 25 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2012 Nigdy nie udało mi się niczego ciemnego wyprasować na desce siatkowej bez uzyskania na ubraniu efektu nieusuwalnej kratki, bynajmniej nie POW. Też tak macie? Są na to jakieś rady? Polecam prasować przez np. bawełnianą tkaninę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 26 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2012 Nigdy nie udało mi się niczego ciemnego wyprasować na desce siatkowej bez uzyskania na ubraniu efektu nieusuwalnej kratki, bynajmniej nie POW. Też tak macie? Są na to jakieś rady? Polecam prasować przez np. bawełnianą tkaninę. np. gruby ręcznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 2 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2012 Z ciekawości - ile prasujecie koszul na raz? Codziennie (co wieczór) jedną na kolejny dzień, czy od razu wszystko, co wyjdzie z bębna? Mam dylemat, czy oddawać się tej przyjemności codziennie po trochu, czy potraktować ją hurtowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 2 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2012 W hurcie zyskujesz korzyści skali na rozstawianiu deski i podłączaniu oraz rozgrzewaniu żelazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi