Skocz do zawartości

Czyszczenie, pranie, prasowanie, mole, pielęgnacja, itd.

wx1440

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób można zdezynfekować antymolowo odzież?

Kupiłem nowy płaszcz (stan idealny, metki), który najprawdopodobniej był przechowywany przez kogoś przez dłuższy czas. W jaki sposób można upewnić się, że nie przemyciło się żadne cholerstwo? Można wyprać chemicznie, czy jednak jest sens męczyć w ten sposób nowe ubranie? Czy wystawienie na nocne przymrozki wystarczy? A może zapakować w folię razem z jakimś preparatem chemicznym, oczywiście nie niszczącym wełny?

Temperatury ekstremalne - czyli np. temperatura żelazka podczas prasowania i temperatury poniżej zera - na pewno zabijają mole. Co do nowych RTW - często kupuje w sklepach i dotychczas ani razu nie przywlokłem moli. Większym zagrożeniem wydają mi się rzeczy z second handu oraz ubrania znajomych, którzy przychodzą w odwiedziny.

Ale szczerze, Mosze. Jeśli podejrzewasz coś o zamolowacenie, rozwiąż to radykalnie, np. tym praniem chemicznym. Nie wiem, jak cenne rzeczy masz w szafie, ale ja bałbym się narażać cokolwiek szytego na miarę, od kamizelki kończąc na garniturze, na zniszczenie, z powodu swojego niedopatrzenia. Ewentualnie, może masz gdzie zrobić "kwarantannę"?

U mnie mole od dawna się nie pojawiały, choć dość rygorystycznie pilnuje czystości, mam też na wszelki wypadek wywieszone w każdej szafie po dwa woreczki z lawendą, domowej roboty :).

• 3 weeks later...

pytam zupelnie powaznie - czy zszycie po rozpruciu w celu wyczyszczenia to wielka filozofia? mam wrazenie, ze wszystkie sposoby poza rozpruciem i wyczyszczeniem sa jakimis polsrodkami, a w krakowie jeszcze nie spotkalem miejsca, ktore oferowałoby taka usluge. mysle nad tym, zeby taki krawat rozmontować, zanieśc do pralni a pozniej do krawcowej/ew samemu sie tym zajac.

W takim razie dla uzupełnienia napisz może gdzie dokładnie, ile taka usługa kosztuje, jak prany jest krawat i jakie masz doświadczenia z jakością jej wykonywania.

http://www.zumi.pl/116133,Pralnia_Chemi ... firma.html

Nie pamiętam ile kosztuje bo zawsze oddaje x rzeczy, chyba ze 20 zł? Nie wiem jak jest prany, nigdy nie pytałem. Jakość usługi zresztą jak wszystkich w powyższym zakładzie idealna.

Potwierdzam.

• 3 weeks later...

Zwykle zagniecenia usuwa po prostu woda. Można by co najwyżej szukać zastosowania tego wynalazku do nadawania ubraniu miłego i świeżego zapachu, ale wełna zapachami nie nasiąka (tymi złymi i dobrymi), a do bawełny wystarczy zmiękczacz do tkanin przy praniu. Czyli o kant framugi potłuc ;) Ale patent dobry, jak litr wody sprzedać za 16 zł :D

Gość Nereusz
:lol: Przypomniało mi to sytuację z warsztatu samochodowego jak sprawdzali mi szczelność instalacji gazowej jakimś dedykowanym do tego sprayem, który był do kupienia na miejscu za bodajże 30zł. Jak zapytałem mechanika, który mi sprawdzał, co to za spray, to powiedział mi, że to de facto woda z mydłem... :D

• 4 weeks later...

czy do prasowania używacie prasulców* ?

Poniżej rysunek różnego typu prasulców profesjonalnych, ale są też dostępne modele bardziej amatorskie ... do stosowania w domu.

* - forma z wypukłościami lub specjalnym kształtem, który pomaga nam w formowaniu prasowanej odzieży

https://lh3.googleusercontent.com/-gPNas4LvI7I/TYNDnXYW-wI/AAAAAAAAAMA/J1_Gsqq6UlY/s1600/prasulce.bmp

• 1 month later...

Ja wykorzystuje samodzielnie poskładaną z ikeowej, metalowej, na to położona cienka warstwa waty i stary ręcznik, a wszystko naciągnięte narzutą z innej, trochę większej deski. Ładnie żelazko rozprasowuje nawet trudne zagniecenia, a para ze stacji parowej nie kapie na podłogę.

Ale chętnie bym w sumie poznał ciekawą ofertę czegoś, co zapewnia te same właściwości, ale z mniejszym stopniem prowizoryczności ;) Gdzieś na forum kiedyś były polecane marki desek do prasowania.

Panowie,

poleci ktoś (bardzo) dobry model deski do prasowania - stabilny, wygodny, trwały, sprawdzony?

W starej desce zrobiłem patent "na tekturkę" ale jak się złożyła trzeci dzień z rzędu podczas prasowania to tylko usłyszałem gdzie i że z całej siły mogę wsadzić sobie tę tekturkę :D

pzdr

Kozioł

mój post z 16 sie 2010:

(...)Dobrą opcją może natomiast być przyzwoita deska zrobiona nie ze sklejki a z siatki metalowej - "oddycha" :) . Osobiście korzystam z "siatkowej" deski firmy Rorets (rorets.com.pl) i jestem zadowolony.

pozdrawiam