eye_lip Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 To jest bardzo klasyczne rozwiązanie - w dzisiejszych czasach lekko dandy, ale na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ral1n Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 Thx, pozwolę sobie w takim razie jeszcze zapytać, czy takie agrafki są powszechnie dostępne i jak wygląda sprawa z "dziubnięciem" kołnierzyka? Śmiem twierdzić, że trzeba to wykonać raz a dobrze i kołnierzyk przekłuwamy w tym samym miejscu przy ponownym założeniu? Naprawdę mi się to spodobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 Kołnierzyki są do tego przystosowane (krótko mowiąc mają dziury), tzw pin collar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 Agrafka może być standardowa, byle miała dobrą szerokość i miała zabezpieczenie końcówki, ale to ma większość agrafek. (Na Zachodzie - są w necie - można kupić specjalne agrki do koszuli, ale mam znajomych, którzy dopasowali sobie z dostępnych na rynku). Kołnierzyk koszuli nie powinien być np. typu włoskiego, żaden szeroko rozchodzący się, ale końcówkami schodzący się w stronę guzików koszuli. Są koszule (mozna je uszyć na zamówienie) ze specjalnymi dziurkami. Do nich jednak zwykle używa się specjalnych szpilek. To rozwiązanie z agrafką jest bardziej uniwersalne. A dziurki, czy szpilki nie robią dziurek? A krawiec ich używa. A igła nie robi? No, chyba że agrafka będzie jak szydełko... edit: do agrafki nie musi używać wyłącznie pin collar, takie jest moje zdanie, tyle, że kołnierzyk musi mieć wtedy wyjęte fiszbiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 W przypadku agrafek nigdy (!) nie powinno się stosować kołnierzyka typu pin collar. Jest to jedno z najczęściej popełnianych faux pas w kołnierzykowej etykiecie. Tak jak napisał Franky, do tego typu kołnierzy są specjalnie dostosowane tzw. closed-ended collar bars. Poniżej przykładowe zdjęcie (zakończenie może być również w formie sześciennej kostki lub innego wzoru). Jeżeli ktoś nie chce przekłuwać się przez kołnierzyk koszuli, może stosować tzw. collar clips (zdjęcie poniżej): Jednak w obrębie środowiska „spinaczy” takie rozwiązanie również jest uważane za pretensjonalne i drogę na skróty. Zostaje agrafka, a dziury połowicznie zabliźniają się w praniu. W przeciwieństwie do gotowych dziurek zawsze mamy możliwość regulacji stopnia podniesienia (podkreślenia) węzła krawata w zależności od preferencji, rodzaju materiału itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ral1n Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 Znalazłem coś takiego, może komuś posłuży. http://www.goldcollarpins.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 No i dodajmy, że krawat powinien z cienkiego jedwabiu. Tak, żeby powstał stosunkowo mały węzeł. To i dla wygody, i dla estetyki ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_menswear.pl Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 Z ciekawostek to Brafman lubi takie kołnierzyki... http://www.bloomberg.com/news/2011-05-2 ... kson.html# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 22 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2011 Oprócz tego znanego prawnika kołnierzyki się te pojawiają u jednego z moich ulubionych bohaterów serialowych tj. Neal Caffrey w serialu White collar (Matt Bomer). OT: ogólnie serial polecam pod względem czerpania czasami inspiracji, chociaż wpadki im się też zdarzają. Edit: zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NastyKanasta Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Świetna sprawa, ostatnio zobaczyłem takie zapięcia w Boardwalk Empire, od razu przyciągają wzrok. Zdaje się, że w tamtych czasach modne były także doczepiane kołnierzyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Jaka jest fachowa polska nazwa na skirt w marynarce? Skirt to część wykroju marynarki idąca po całości od talii w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 PWN Oxford twierdzi, że "poły", ale to słownik niespecjalistyczny, więc nie jestem pewien, czy o to chodzi. Spytaj krawca przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 23 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2011 Jaka firma oferuje (specjalizuje się) ciekawe modele butów dla kobiet. Np. C&J ma bardzo klasyczne modele. Markowski w tej chwili ma bardzo ubogi wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
świerk Napisano 24 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2011 Przepraszam, jeśli zadaję to pytanie w niewłaściwym wątku, ale chciałbym się dowiedzieć, ile - tak orientacyjnie - materiału potrzeba na uszycie spodni garniturowych dla młodego mężczyzny o wzroście ok. 184-185 cm i obwodzie w pasie 82 cm? Chodzi mi o spodnie z mankietami i nieco wyższym stanem. Materiał ma 150 cm szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 24 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2011 Przepraszam, jeśli zadaję to pytanie w niewłaściwym wątku, ale chciałbym się dowiedzieć, ile - tak orientacyjnie - materiału potrzeba na uszycie spodni garniturowych dla młodego mężczyzny o wzroście ok. 184-185 cm i obwodzie w pasie 82 cm? Chodzi mi o spodnie z mankietami i nieco wyższym stanem. Materiał ma 150 cm szerokości. 120cm. Jesli masz u kogos szyc te spodnie, to zawsze lepiej spytac krawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 24 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2011 Generalnie około 1 metr. Wszystko zależy od tego czy ma to być materiał w jakiś wzór czy też nie, a także od dopasowania spodni. Kupiłbym osobiście 1,2 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
świerk Napisano 24 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2011 Dzięki za szybką odpowiedź. Pewnie kupię 150 cm, ale najpierw faktycznie rozmówię się z krawcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R0bert Napisano 24 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2011 Zapewne juz gdzies padło to pytanie - czy przy płaszczach obowiązuje ta sama reguła co przy marynarkach dot. zapinania guzikow? Tzn najnizszy zawsze odpiety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 24 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2011 Nie ma zasady, dolny można spokojnie w cieplejszy dzień odpiąć, jak i wietrzny zapiąć (inaczej płaszcz latał by na wszystkie strony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 25 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2011 Wiele zależy też o splotu materiału, moim zdaniem im cięższy materiał i ma mniej 's (poniżej 80s) tym mniej się gniecie.Jest zupełnie na odwrót, wyższy indeks obniża tę właściwość, podobnie jak w przypadku gramatury. Taka koszula jest jednak zazwyczaj bardziej delikatna i narażona na przecieranie.Posprawdzałem i rzeczywiście koszula jest wtedy mniej podatna na gniecenie (przynajmniej te materiały, które miały deklarowaną większą skrętność przy podobnej gramaturze). Tak więc przyznaję rację, jednakże większe znaczenie ma sam rodzaj bawełny i materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 25 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2011 Czy któryś z kolegów mógłby zarekomendować kogoś szyjącego puchowe kołdry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 25 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2011 frankenstein Firm zajmujących się tylko pierzynami nie znam ale jest w Krk firma Eksplo szyjąca odzież i śpiwory puchowe. Mają szwalnie na miejscu i szyją nie tylko to co mają w stałej ofercie. Pierzyna to prosta konstrukcja a tu jest pewność odpowiedniej jakości puchu i możesz sobie zażyczyć taże jakiś zaawansowany kształt komór a ceny mają rozsądne. Oczywiście trzeba to porównać z zakłądami zajmującymi się pierzynami i tym co oni mają do zaoferowania, jakie konstrukcje, materiały i ceny. Mam pytanie: Mam marynarkę z dwoma rozcięciami z tyłu (jeździecka konstrukcja). Gdzieś widziałem patent który miał zapobiegać zbytniemu rozwieraniu się tych rozcięć. Zdaje się, że była to albo taśma łącząca boczne panele lub jakieś taśmy łączące boczne panele z środkowym. Niestety nie pamiętam gdzie to widziałem, stąd prośba o pomoc: wskazanie miejsca gdzie znajdę zdjęcie tego patentu, lub opis jak to wyglądało. Ew. komentarz jak to się sprawdza, jeśli ktoś taką marynarkę z owym patentem nasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 25 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2011 Dzięki Krakus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 26 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2011 z tego co wiem dobry wkład jest robiony przez krawca (z watoliny, flizeliny - zobacz wpis na szarmant.pl z wywiadu u Kierepki). Te gotowe dostępne w sprzedaży są z gąbki (niektórzy je przerabiają). Co do włosianki - nie wypełnia rękawa. Jest używana na wypełnienie odcinka piersiowego frontu marynarki. pozdr d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 26 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2011 Mam takie pytanie, co mówią nasze dogmatyczne zasady w sprawie plisy z przodu koszuli zakrywającej guziki? Czy w tej kwestii jest jakaś zasada, czy całkowicie wolna amerykanka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi