Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pierwszy mój post na forum - z góry proszę o nie patrzenie na moją osobę przez pryzmat wieku - 18 lat.

Pragnę zapytać o kilka istotnych dla mnie spraw:

1.Czy fular jest domeną tylko starszych ludzi?

2. Jak daleko można posunąć się w codziennej elegancji w wieku zaledwie 18 lat? Czy w ogóle mogę mówić o jakiejkolwiek elegancji (w sensie, że klasy danej osoby) mając te 18 lat?

3. Jak wypada ubrać się do teatru (dokładniej Teatr Stary, Kraków - sztuką jest komedia, jednak w przeciwieństwie do sztuk ala Mayday ma być poruszony poważny temat w humorystyczny sposóB).

4. Może to dosyć oczywiste, jednak jakie nakrycie głowy proponujecie do klasycznego, czarnego płaszcza (spodnie jasne, buty czarne)?

Serdecznie pozdrawiam.

Opublikowano

Witam,

Pierwszy mój post na forum - z góry proszę o nie patrzenie na moją osobę przez pryzmat wieku - 18 lat.

2. Jak daleko można posunąć się w codziennej elegancji w wieku zaledwie 18 lat? Czy w ogóle mogę mówić o jakiejkolwiek elegancji (w sensie, że klasy danej osoby) mając te 18 lat?

3. Jak wypada ubrać się do teatru (dokładniej Teatr Stary, Kraków - sztuką jest komedia, jednak w przeciwieństwie do sztuk ala Mayday ma być poruszony poważny temat w humorystyczny sposóB).

4. Może to dosyć oczywiste, jednak jakie nakrycie głowy proponujecie do klasycznego, czarnego płaszcza (spodnie jasne, buty czarne)?

Serdecznie pozdrawiam.

Na forum jest wyszukiwarka, wiec jesli z niej skorzystasz to poznasz odpowiedzi na te pytania.

W sali klubowej jest watek poswiecony elegancji studenta - wypowiadaja sie licealisci, studenci i osoby nie zaliczajace sie do zadnej z tych grup - ktory porusza wszystkie kwestie dot. ubioru osób mlodych.

Jest tez watek o nakryciach głowy, takze zimowych.

Zacznij od czytania, a pozniej zadawaj pytania, szczegolnie jesli zalezy Ci na pelniejszej odpowiedzi. Odpowiadajac skrótowo (co sugeruje nazwa watku):

1. Nie.

2. Daleko - jeden lubi sie zlac z tłumem, a inny lubi sie wyróżniac, także ubiorem. W jakim stylu sie to zrobi to juz inna sprawa. Mozesz poczytac na blogu Mr.Vintage o preppy style, ivy style (wbij takze te hasla w google).

3. Schludnie, najlepiej marynarka i odd trousers.

4. Cieple, bo na zewnatrz jest zimno. Ja nosze kaszkiet, a w mrozy królicza czape.

Opublikowano

Witam,

Serdecznie pozdrawiam.

.... i jeszcze tylko dopowiem ---> nie przejmuj się tak wiekiem i zawsze bądź sobą. Jeśli czujesz, ze fular jest dla Ciebie, to jest!

Opublikowano

Parafrazując - fular, to nie jest ciuch dla starych ludzi ;)

A tak na serio - osobiście polecam fulary w kwiatki oraz w esy floresy i żywe kolory - wtedy mało kto posądzi Cię o dziadkowatość, prędzej o dandysowatość. Oczywiście jeśli dobrze się w tym poczujesz.

Opublikowano

nie przejmuj się tak wiekiem i zawsze bądź sobą. Jeśli czujesz, ze fular jest dla Ciebie, to jest!

Zgadzam się. Właśnie, styl to indywidualność. To emanacja Twojej osobowości. Po prostu bądź sobą i nie bój się co inni mówią.

Frankie, nie masz wrażenia, że mówiąc takie rzeczy, robisz więcej złego niż dobrego? Styl to indywidualność, ale klasyczna męska elegancja to gra zgodnie z regułami pierwszej kolejności.wiem, że nie ma reguły o minimalnym wieku dla fulara, ale niech nasz młody (stażem) kolega pamięta o ryzyku wyglądania jak stary malutki. Reszta jest kontekstem (noszenia).

Opublikowano

nie przejmuj się tak wiekiem i zawsze bądź sobą. Jeśli czujesz, ze fular jest dla Ciebie, to jest!

Zgadzam się. Właśnie, styl to indywidualność. To emanacja Twojej osobowości. Po prostu bądź sobą i nie bój się co inni mówią.

Frankie, nie masz wrażenia, że mówiąc takie rzeczy, robisz więcej złego niż dobrego? Styl to indywidualność, ale klasyczna męska elegancja to gra zgodnie z regułami pierwszej kolejności.wiem, że nie ma reguły o minimalnym wieku dla fulara, ale niech nasz młody (stażem) kolega pamięta o ryzyku wyglądania jak stary malutki. Reszta jest kontekstem (noszenia).

Nie, bo zasady tworzone by je wykorzystywać: a. do warunków, b. naszych potrzeb. Stary malutki, co to jest? A nie drażni Cię, że 99 proc. dorosłych Polaków w krótkich porciętach i dziecinnych czapeczkach wygląda jak starzy malutcy. Nawet jeśli go spotka krytyka z ich strony, że wygląda dziwnie to znaczy, że ma zrezygnować z tego co lubi, żeby się zlać z tłumem. Niech Kolega walczy o siebie, o swoją niezależność i indywidualność, a własny, nietuzinkowy wygląd może mu tylko w tym pomóc.

Opublikowano

Appendix:

Dawno temu pracowałem w pewnym, nieistniejącym już tygodniku katolickim. W redakcji dominowali starsi panowie pod krawatem. Kiedyś pożyczyłem od kolegi (a tak naprawdę od jego matki) perukę w stylu afro. W niej jako świeży pracownik wkroczyłem do redakcji spodziewając się co najmniej kontrowersji, a na pewno nie akceptacji. Perukę zdarto mi z głowy i potem panowie walczyli o nią, żeby choć chwilę mieć ją na głowie. Jeden z szefów nawet gości w niej przyjmował. Bo luz trzeba mieć w sobie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

imo Kazar trochę jednak lepiej, ale niedużo i zależy od konkretnego modelu. Możesz poczekać z miesiąc? przed świętami pewnie będzie kiermasz u Wittchena i w ich e-sklepie będą przeceny przez kilka dni, historycznie wnioskując pewnie przynajmniej ok -40% na butach. Za regularne ceny nie warto, ale po rabacie tak