Skocz do zawartości

Spinki i inna biżuteria męska w / po pracy, jak dobierać

kamil

Rekomendowane odpowiedzi

@turbo

Symbole, elementy stroju, jego ozdoby, biżuteria itd. mają często różne konotacje kulturowe i religijne. W postnowoczesnym świecie stają się one mniej czytelne i dlatego warto o tych konotacjach przypominać.

Kilka przykładów: karetki pogotowia ratunkowego w Polsce znakowano dawniej Błękitnym Krzyżem. Obecny znak, obowiązujący od 2001 roku, zaprojektowany przez Leo Schwartza, to germańska runa Hagalaz, której jako herbu używała 6. Dywizja Górska SS "Nord".

Podstawowe znaczenie popularnego tatuażu "Flaming Heart" jest przez noszących ten tatuaż często nieznane, pacyfka to germańska runa Yr używana na grobach esesmanów dla oznaczenia daty śmierci (zamiast krzyżyka), wielu raperów niezbyt się chyba nawet orientuje, co oznaczają tak chętnie noszone przez nich złote krzyże. Szerzej na ten temat piszę w swojej książce "Gentleman. Mam zasady", myślę, że warto o tych wszystkich podtekstach pamiętać, ubiór jest wtedy ciekawszy, gęsty znaczeniowo.

Przedramię owinięte rzemykiem ma też religijny kontekst, stąd wzięła się moja uwaga o tefilinie. Nie rozumiem, dlaczego uznał Pan moją uwagę za nieelegancką i niestosowną.

• Oceniam pozytywnie 1

"W wielu poradnikach czytamy, że jedyną biżuterią, jaką mężczyzna może nosić, jest zegarek i obrączka ślubna. Niedobrze mi się robi, jak czytam po raz enty o tym w artykule o dress code. Z nienoszeniem męskiej biżuterii jest tak, jak z dobieraniem skarpetek pod kolor spodni. Jest to tylko poprawne i nic ponad to.

ciach

Odmienność od ogółu, inność nadal wywołuje negatywne komentarze. Nawet założenie czarnych wiedenek albo garnituru w kratkę może skutkować komentarzem, że „oddajemy kał wyżej niż siedzimy”. Oczekiwanie równania do przeciętności to nasza cecha narodowa."

http://www.szarmant.pl/w-obronie-zlotego-sygnetu

• Oceniam pozytywnie 1

Przychylam się do zdania, że dodatki towarzyszące zegarkowi są ciekawym rozwiązaniem. Dzięki swojej niecodzienności (w takim zestawieniu) rozbijają cały stosunkowo 'sztywny look', co w wielu sytuacjach dodaje lekkości i fantazji. Społeczeństwo ewoluuje, a moda wraz z nim - klasyczne zasady powinny tworzyć bazę, ale nie święte, nieprzekraczalne granice.

Zdjęcie mojego, przed chwilą dobranego zestawu:

Dołączona grafika

Bardzo naciągane na ten wątek, ale ciekawe :D.

"Krawaciarski brelok od Macaroni Tomato Warszawa. Szczerze mówiąc mam nadzieję, że dostałem go raczej jako kolega, a nie jako bloger, ale dołączam go tutaj, bo to najbardziej oryginalny sartorialny gadżet w Polsce w tej kategorii cenowej (a także dlatego, że z dwóch prezentacji produktowych jest kiepski butik, a, jak mawiał przy trzecim kieliszku bimbru mój kolega teolog prawosławny, Boh lubit Trojcu)."

http://smaknabyty.pl/smak-nabyty/rejest ... czen-2013/

Dołączona grafika

"Krawaciarski brelok od Macaroni Tomato Warszawa. Szczerze mówiąc mam nadzieję, że dostałem go raczej jako kolega, a nie jako bloger, ale dołączam go tutaj, bo to najbardziej oryginalny sartorialny gadżet w Polsce w tej kategorii cenowej (a także dlatego, że z dwóch prezentacji produktowych jest kiepski butik, a, jak mawiał przy trzecim kieliszku bimbru mój kolega teolog prawosławny, Boh lubit Trojcu)."

To chyba po więcej niż jednym kieliszku było pisane ;)

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Nie mam ani jednej koszuli z francuskim mankietem. Zawsze wydawały mi się zbyt oficjalne, nie pasują do mojego stylu. Jednak spinki? Jedwabne kolorowe guzełki, czy jubilerskie cacka otwierają kolejne pole do zabawy, więc czemu nie? Od niedawna zamawiam wszystkie moje koszule na spinko-guzik.

Mankiet jest pojedynczy, po obu stronach ma dziurki, ale przy jednej z nich, po wewnętrznej stronie, doszyty jest na przedłożonej stopce guzik.

Dołączona grafika

http://macaronitomato.blogspot.com/2013 ... guzik.html

• 2 weeks later...

Caporegime

Co rozumiesz przez wewnętrzną stronę ?, a konkretnie czy guzik jest widoczny podczas noszenia spinek ?. Sam mam kilka koszula Eterny i one wszystki mają dwie dziurki na pojedynczym mankiecie przy czym przy jednej z nich są przyszyte dwa guziki. W sytuacji w której nosze te koszula zapięta na guzik drugiego nie widać. Dwa guziki pozwalają na regulację mankietu w zależności od modelu zegarka który zakładam. Zastanaiwam się, czy stosowane przez Ciebie rozwiązanie jest tożsame z tym stosowanym fabrycznie przez niektóre firmy, czy to jeszcze coś nowego.

PRZEPRASZAM NIE ZAUWAŻYŁEM LINKU DO BLOGA MACARONITOMATO - POST NIEAKTUALNY

• 4 months later...
  • 2 weeks later...