Pyskaty Dandys Napisano 8 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 Drodzy Panowie, ja tak tu dziś en passant, że tak powiem... Dopadł mnie pewien dysonans i będę czapkował za pomoc w jego rozwikłaniu. Z jednej strony polecacie wszelkiego rodzaju tweedy, wełny, one jednak prawie zawsze występują w formie bosmanki lub budrysówki, tudzież ich wariacji, założywszy tylko najbardziej spospoliciałe formy. Jednocześnie prawie wszyscy z dyskutujących tu Dżentelmenów podnosili aspekt praktyczny takiego casualowego przyodziewku. Notuję tu pewną antynomię. Otóż, jak na dandysa przystało, miewam niekiedy w zwyczaju w tym czy innym foyer besztać typów z frajerni. Za żabot, halsztuk trudniej mnie usidlić niż za poły-klapy, które z reguły, nawet w mocno okrojonej formie, występują w wełnianych kurtkach, zresztą - jak wiecie doskonale - oni mają taką atawistyczną przypadłość, by oburącz łapać za oszewki. Może taką to buraczaną z Bytomia by łyknąć? Acz jakaś mało mięsista i prezentuje się biednie. https://dandycore.pl/2017/05/the-countryman.html/ Bo w takiej puchówce, jak poniżej, to wygląda się deczko jak totumfacki lub uber. A ta szara poniżej? Hmm, wygląda całkiem zacnie i niezłą stylówkę można w niej czasnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 8 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 3 godziny temu, Pyskaty Dandys napisał: Otóż, jak na dandysa przystało, miewam niekiedy w zwyczaju w tym czy innym foyer besztać typów z frajerni. Jak mawiał klasyk, kończ waść wstydu oszczędź... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Żorż Ponimirski Napisano 8 Listopad 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 Godzinę temu, Bartek 00 napisał: Jak mawiał klasyk, kończ waść wstydu oszczędź... Mała uwaga - klasyk mówił to w znaczeniu "Kończ Waść, wstydu [mi] oszczędź" 4 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 8 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 Zostawiłem posty, które choć w minimalnym stopniu dotyczyły merytorycznie odzieży wierzchniej. Proszę o nie kontynuowanie już wątków osobistych.Bardzo przepraszam, ale podtrzymuję swoje zdanie (co w nim było nie na temat?), że kurtka tego typu (cienka puchówka z poprzecznymi przeszyciami) jest warta stówę i świetnie nadaje się na nocne spacery z psem. To nie jest żadna osobista wycieczka.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jugend Napisano 8 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 10 godzin temu, Bartosz Żołnierkiewicz napisał: Harringtonka to wiosenno-letni must-have do stylu preppy! Pozostaję z uszanowaniem, B.Ż. Tylko że to nie jest harringtonka, a bomber jacket 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Runior Napisano 8 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 W mojej osobistej percepcji każdy element odzieży nasuwający chociaż cień podejrzenia, że noszący go osobnik wyszedł z domu nadal owinięty w kołdrę jest nieakceptowalny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 8 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 W mojej osobistej percepcji każdy element odzieży nasuwający chociaż cień podejrzenia, że noszący go osobnik wyszedł z domu nadal owinięty w kołdrę jest nieakceptowalny.Idąc tym tropem można by powiedzieć, że każdy człowiek ubrany w płaszcz wyszedł z domu owinięty w koc, a kolega@Lubo69 w swojej skórzanej, nieeleganckiej kurtce niczym człowiek pierwotny wyszedł prosto z jaskini owinięty w bawolą skórę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 8 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 Ona jest kozia, ale mam też końską: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 8 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 Szpaner! 😈 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 8 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 @Pyskaty Dandys nie wtrącam się w rozmowę i wyższość jednego argumentu nad drugim, ale chcę tylko napisać, że Twoje posty fatalnie się czyta. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 8 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 12 minut temu, The-Bigwig napisał: @Pyskaty Dandys nie wtrącam się w rozmowę i wyższość jednego argumentu nad drugim, ale chcę tylko napisać, że Twoje posty fatalnie się czyta. Za to tempo w jakim powstają jest imponujące. Kolega rąbie posty szybciej niż Wincenty Pstrowski chodnik na kopalni Jadwiga 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz.Godziek.Poszetka Napisano 8 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2019 Dorzucamy kamyczek do dyskusji: KURTKA JAK MARYNARKA?https://www.poszetka.com/Kurtka-jak-marynarka-blog-pol-1572807967.html 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekier Napisano 12 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Listopad 2019 Chciałbym kupić granatowa bosmankę, na długość tak żeby dało rade ja na marynarkę założyć również, budżet +/-500zl. Znalazłem 2 opcje Bytom Banks (w promocji 350zl) albo Vistula OXFORD 2P (550zł). Ma ktoś z Was porównanie tych 2 modeli? Ewentualnie co jeszcze w podobnej cenie byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 13 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2019 17 godzin temu, siekier napisał: Chciałbym kupić granatowa bosmankę, na długość tak żeby dało rade ja na marynarkę założyć również, budżet +/-500zl. Znalazłem 2 opcje Bytom Banks (w promocji 350zl) albo Vistula OXFORD 2P (550zł). Ma ktoś z Was porównanie tych 2 modeli? Ewentualnie co jeszcze w podobnej cenie byście polecili? Nie wiem jak Vistula, bo nigdy nic od nich nie kupiłem, ale kiedyś byłem na tyle głupi, żeby kupić płaszcz od Bytomia i o ile tkanina jest względnie ok to Bytom nie zawiódł jeżeli chodzi o fatalną konstrukcję czyli to z czego jest znany - ogromne poduszki w barkach, żebyś mógł poczuć się jak prawdziwy Retiarius oraz paskudnie nisko wszyta pacha dzięki czemu przy każdym ruchu wspomniane poduszki się wybrzuszają. Od tamtego czasu nie oszczędzam na ciuchach bazowych i wolę przebiedować 2 zimy i odłożyć na coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekier Napisano 13 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Listopad 2019 Bytom kusi cena, na probe go zamówię, najwyżej zwrócę. Chyba jednak lepszego sposobu nie ma jak przymierzyć i sprawdzić jak lezy. EDIT: Dziś kurtka Bytom Banks dotarła, niestety będę ją zwracać. Leży mniej więcej poprawnie, w ramionach faktycznie robi się kwadratowa przy uniesieniu reki, ale to bym przebolał. Na długość jest ok, przykrywa marynarkę i dużo więcej. Niestety jest bardzo cienka, nie wiele grubsza od marynarki i ma tylko podszewkę wiskozową. Także do zastosowań jako kurtka zimowa zupełnie się nie nadaje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leppard Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 Witam Wszystkich, Potrzebuję porady w sprawie zakupu bosmanki: czy taka https://shop.mango.com/pl/mezczyzna/płaszcze-płaszcze/dwurzedowy-płaszcz-z-wełny_53098810.html?c=56&n=1&s=prendas_he.familia;106 jest poprawna stylistycznie - chodzi mi o układ kieszeni 2 z patką niżej i 2 cięte wyżej. Podobne rozwiązanie jest w bosmankach CT i MD https://www.ctshirts.com/uk/navy-italian-wool-cashmere-pea-coat/OUC0045NAV.html https://www.massimodutti.com/pl/mężczyzna/kolekcja/płaszcze/dwurzędowy-granatowy-płaszcz-slim-fit-z-wełnianego-diagonalu-c1150001p8820210.html?colorId=401&categoryId=1150001 A może ktoś doradzi coś innego w cenie max 400-500 (cena wyprzedażowa) by służyło do codziennego "ciorania" w komunikacji miejskiej i samochodzie. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HEMI Napisano 2 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2019 Panowie, Zaczynam rozglądać się za płaszczem zimowym. Preferowany klasyczny krój (jak napisałem, płaszcz, a nie kurtka puchowa) oraz zdatność do używania przy okazyjnym -10 (zima w mieście, wiadomo jak to wygląda w większości przypadków). Budżet do 2.5k. Macie jakieś złote typy? Ewentualnie wskazówki czym się kierować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 2 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2019 Ulster od @ZackRoman.com , piękny, gruby i wytrzymały 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 2 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2019 To prawda, tylko b. dopasowany. Jeśli się wpasujesz, to będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 3 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2019 Ktoś testował w ekstremalnych temperaturach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal88 Napisano 4 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2019 Cześć, czy ktoś wie, gdzie dostanę klasyczny, jednorzędowy, granatowy płaszcz, najlepiej wełna lub wełna kaszmir z ciętymi ukośnie kieszeniami? susu odpada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pershing Napisano 4 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2019 Czy może ktoś opisać jaka jest różnica między Barbour Ashby a Bedale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 4 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2019 5 minut temu, pershing napisał: Czy może ktoś opisać jaka jest różnica między Barbour Ashby a Bedale? Ashby - slim, długa. Bedale - baryła, krótka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 4 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2019 @Leppard te górne kieszenie to chyba kieszenie motocyklowe - w które ręce wkłada pasażer siedzący za tobą w motocyklu, żeby zimą mógł Cię obejmować i nie marznąć od wiatru przy tym. Nie wiem czy bosmanka powinna je mieć, po nazwie brzmi jakby jednak była częściej używana na morzu niż na lądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal04 Napisano 5 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2019 @JakubAnderwald Akurat cięte kieszenie są bardziej klasyczne niż te z patką w przypadku bosmanek. Te oryginalne wojskowe miały tylko cięte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi