adamus Napisano 16 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2013 Modern tailor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 17 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2013 1. Ja mam, na dodatek z letniego, cienkiego materiału. Nie polecam, nawet pomimo tego, że jest button-down, jest ciągle nieestetycznie przyklapnięty i budzi litość 2. Co rozumiesz przez zawijanie? U mnie tak wyglądają kołnierzyki na pólsztywnym (obie koszule są z MT): viewtopic.php?f=1&t=4&p=98314#p98314 (classic medium), viewtopic.php?f=1&t=4&p=99324#p99324 (Hidden Button Standard). Podejrzewam, że idealnie prosty kołnierzyk uzyskasz tylko przy pomocy fiszbinów (jest tam opcja, że chcesz, aby była możliwość ich włożenia, lub sztywnego kołnierzyka + button down) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 17 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2013 infografika TM Lewin porównująca preferencje koszulowe Amerykanów i Brytyjczyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus Napisano 17 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2013 Capo no właśnie mam opcje wymienialny fiszbin i zainstalowałem takie metalowe. To jednak nic nie pomaga, jak widać na załączonym zdjęciu. Sztywny kołnierzyk to chyba nie byłby dobry pomysł zważając na średni komfort tego półsztywnego. To chyba problem z długością kołnierzyka, coś z tym pokombinuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 17 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2013 Bardzo ciekawe zestawienie, choć zastanawiające. Przecież np. kołnierzyk powinno się wybierać ze względu na kształt głowy, a nie że wszyscy tak się noszą, czy że moda jest, hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 17 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2013 Przecież np. kołnierzyk powinno się wybierać ze względu na kształt głowy, a nie że wszyscy tak się noszą, czy że moda jest, hmm... Sądzę, że wie o tym mniej niż 10% klientów zarówno w USA, jak i w UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 18 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2013 Panowie a macie może gdzieś takie zestawienie, do jakiego kształtu głowy jaki kołnieżyk pasuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 18 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2013 proszę http://dresscodeclub.blogspot.com/2010/ ... dzaje.html http://dresscodeclub.blogspot.com/2010/ ... odzaj.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vickson Napisano 18 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2013 Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 18 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2013 Cieszy mnie, że treść z linka Constantina pomogła w odpowiedzi na pytanie "do jakiego kształtu głowy jaki kołnieżyk pasuje". Teraz to ja mam pytanie. W którym miejscu tego linka znajdę tę odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 18 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2013 W cz 2 tego poradnika, gdzieś pod spodem jest odnośnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LooQ Napisano 19 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2013 Mam pytanie dotyczące dopasowania koszuli. Od pewnego czasu szyję sobie koszule na miare i przy wyprostowaniu rąk czuję, że materiał trochę krepuje mi ruchy, nie jest to coś dotkliwego ale zastanawia mnie czy powinienem poprosić o więcej centymetrów w klatce, czy może koszula ma w pewien sposób stanowić taki właśnie opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 19 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2013 Mam pytanie dotyczące dopasowania koszuli. Od pewnego czasu szyję sobie koszule na miare i przy wyprostowaniu rąk czuję, że materiał trochę krepuje mi ruchy, nie jest to coś dotkliwego, ale zastanawia mnie czy powinienem poprosić o więcej centymetrów w klatce, czy może koszula ma w pewien sposób stanowić taki właśnie opór.Panie, ale kiedyś ręce ten opór mogą przezwyciężyć... Zamiast kilku centymetrów w klatce może takie rozwiązanie: viewtopic.php?f=1&t=698&start=2191 A na poważnie to uważam, że koszula w ramach dopasowania ma być wygodna stąd jeśli czujesz się niekomfortowo to trzeba powiększyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LooQ Napisano 19 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2013 Panie, ale kiedyś ręce ten opór mogą przezwyciężyć... Zamiast kilku centymetrów w klatce może takie rozwiązanie: viewtopic.php?f=1&t=698&start=2191 A na poważnie to uważam, że koszula w ramach dopasowania ma być wygodna stąd jeśli czujesz się niekomfortowo to trzeba powiększyć. Tak właśnie myślałem, ale wolałem się upewnić na forum, gdzie znajdują się osoby o zapewne(a nawet na pewno) dużo większej wiedzy niż moja skromna osoba. Wielkie dzięki za pomoc, na pewno się o to upomnę przy następnym zamówieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miyagi Napisano 19 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2013 Mam pytanie dotyczące dopasowania koszuli. Od pewnego czasu szyję sobie koszule na miare i przy wyprostowaniu rąk czuję, że materiał trochę krepuje mi ruchy, nie jest to coś dotkliwego, ale zastanawia mnie czy powinienem poprosić o więcej centymetrów w klatce, czy może koszula ma w pewien sposób stanowić taki właśnie opór.Panie, ale kiedyś ręce ten opór mogą przezwyciężyć... Zamiast kilku centymetrów w klatce może takie rozwiązanie: viewtopic.php?f=1&t=698&start=2191 A na poważnie to uważam, że koszula w ramach dopasowania ma być wygodna stąd jeśli czujesz się niekomfortowo to trzeba powiększyć. Czy masz na myśli powiększenie koszuli (ew. następnego egzemplarza) konkretnie w sytuacji, gdy już przedobrzyło się ze zmniejszaniem kolejnych wymiarów (a luźniejsza była ok), czy jako ogólny sposób na zwiększenie komfortu? Pytam, bo w moich (niewielu) koszulach MTM, które generalnie nie są ciasne, czynnikiem ograniczającym komfort jest właśnie ich obszerność w kluczowych miejscach (klatka piersiowa/wszycie rękawa), jednak nie jestem pewien, czy dobrze Cię zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 19 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2013 Miałem bardzo podobnie. Ponieważ w pracy czasem muszę się powyginać, zacząłem szyć koszule z +4 cm w klatce piersiowej. Serio, taki niewielki naddatek, 3-4 cm, prawie zawsze wystarcza. Musisz się , że koszula będzie wyglądała nieco gorzej, za to zapewni dużo większy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LooQ Napisano 19 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2013 Czy masz na myśli powiększenie koszuli (ew. następnego egzemplarza) konkretnie w sytuacji, gdy już przedobrzyło się ze zmniejszaniem kolejnych wymiarów (a luźniejsza była ok), czy jako ogólny sposób na zwiększenie komfortu? Pytam, bo w moich (niewielu) koszulach MTM, które generalnie nie są ciasne, czynnikiem ograniczającym komfort jest właśnie ich obszerność w kluczowych miejscach (klatka piersiowa/wszycie rękawa), jednak nie jestem pewien, czy dobrze Cię zrozumiałem.Jako ogólny sposób na zwiększenie komfortu. Po prostu, podczas wyprostowywania rąk, czuję że jest za mało materiału na plecach i napiera mi na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miyagi Napisano 20 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2013 To ze swojej strony zaleciłbym upewnienie się, że wszycie rękawa jest optymalnie skrojone, zarówno pod względem kształtu, jak i wymiarów. Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że dopiero wtedy opłaca się powiększać koszule, inaczej istnieje ryzyko nietrafienia w źródło problemu. Na przykład, moje obszerniejsze koszule są mniej wygodne, niż te na granicy bycia obcisłymi. Z wielkim spadochronem z pewnej szacownej, zdawałoby się, firmy MTM na czele (ale on przebija wszystko, więc jest niejako poza obszarem dyskusji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
... Napisano 24 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2013 W Peek & Cloppenburg oraz w Van Graafie trafiłem na wydzielone koszule z wydłużonymi rękawami (oznaczone: Extra Langer Arm) - koszule dedykowane dla wysokich mężczyzn (przy półce było oznaczenie wzrostu 188 - 195 cm). Sam jestem wysoki i jedna z nich szczególnie zwróciła moją uwagę: Jake's Luxury Slim Fit. Niestety w internecie nie mogę znaleźć jej zdjęcia, ale chciałbym zapytać o kołnierzyk. Jest taki jakby wywinięty ku górze (coś na kształt tego, ale jeszcze bardziej ku górze: http://capturethestreets.files.wordpres ... _01771.jpg). Czy koszule z takim kołnierzykiem można włączyć do stroju "smart casual"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2013 To jest kołnierzyk włoski (ang. cutaway). W zasadzie bardziej formalny, ale może być. Z krawatem oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkowy Napisano 30 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2013 Dzień dobry Jestem studentem i dopiero zaczynam swoją przygodę z eleganckimi ubraniami wykraczającymi poza garniturem na maturę Potrzebuję dwóch przyzwoitej jakości koszul, które trochę posłużą, przy czym mogę wydać 150zł za jedną. Zdecydowałbym się na promocję w CT i znalazł kogoś jeszcze, żeby kupić 4 sztuki za 100 funtów, natomiast mam problem z rozmiarami. Mam 173cm wzrostu, kołnierzyk rozmiar 38, klatka 96cm, talia 82cm. U CT w talii koszula extra slim ma tyle samo co w klatce i wiem, że to będzie kiszka, ponieważ mam już zwykłą białą koszulę Wilsoora w podobnych wymiarach. W związku z tym moje pytanie - czy standardowa krawcowa jest w stanie tak zwężyć prążkowaną koszulę w talii tak, żeby przy okazji nie zmasakrować jej prezencji? Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 30 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2013 Nie porownywal bym rozmiarowki CT czy TMLewin do Wilsoora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 30 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2013 ...W związku z tym moje pytanie - czy standardowa krawcowa jest w stanie tak zwężyć prążkowaną koszulę w talii tak, żeby przy okazji nie zmasakrować jej prezencji? Pozdrawiam Tomek Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 30 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2013 U CT w talii koszula extra slim ma tyle samo co w klatce Z ciekawości sprawdziłem, wychodzi po 2,5-3 cale różnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkowy Napisano 30 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2013 Nie porownywal bym rozmiarowki CT czy TMLewin do Wilsoora. Nie chodzi mi tyle o porównywanie rozmiarówki, co o sam fakt takiego samego obwodu w klatce i pasie Kyle, sprawdzałeś na stronie czy mierzyłeś koszulę? Informacje brałem ze strony CT http://www.ctshirts.co.uk/Formal-shirts ... ing-guides Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi