Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

W moim wypadku jedna koszula ma maly kolnierzyk i dziwnie wszyty kolnierzyk, druga to button-down z bardzo srednio wykonanym kolnierzykiem (nijak to sie uklada), a trzecia jest o pol rozmiaru za duza. Material w drozszych jest dosc w porzadku, chociaz uzyta jest dosc niska gramatura i tutaj mam obawy, co do wytrzymalosci. Ja bralem sama bawelne, two-ply, wydaja sie ok nawet na cieplejsza pogoda, ale zaskoczony bylem przezroczystoscia wszystkich.

Pozdrawiam,

dsc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zdaję sobie sprawę że większość jeśli nie wszyscy czytają blog Simona ale, msz, warto by się to tu znalazło. W telegraficznym skrócie (i po polsku na dawne życzenie moderatora) :)

- koszule to nie rocket science ;)

- dopasowanie w talii to nie obcisłość w talii

- koszula powinna być odpowiedniej długości

- dobry kołnierzyk to podstawa

Szczegóły tu http://www.permanentstyle.co.uk/2013/07/how-shirt-should-fit.html#.UdE_DaL0GG4

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Mnie dziwi, ze pominieto zupelnie kwestie obszernosci rekawow, dlugosc to jedno, ale wedlug mnie nie ma nic gorszego niz koszule ala latawiec z rekawami o szerokosci dwa razy wiekszej niz kryta przez rekaw reka.

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

W związku z wyprzedażami, zastanawiam się nad kupem koszulki z Wólczanki: http://www.wolczanka.com.pl/koszule/koszula-wolczanka,id-123

Jako że nie mogę pozwolić sobie na większe wydatki, cena mnie niesamowicie zachęca. Uważacie, że warto wydać dodatkowe kilkanaście złotych więcej na koszulę z Vistuli? Wiem, że myślenie markami jest często błędem, dlatego pytam się - czy pomiędzy tymi dwoma markami jakość wykonania/materiału jest znaczna?

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

To zależy z jakiego materiału obie koszule są zrobione. Nie sądzę, aby te koszule poza materiałem mogły się różnić jakościowo, tym bardziej, że obie marki należą do jednego właściciela (Vistula Group).

Jeżeli ta z Wólczanki będzie dobrze leżeć i odpowiada Ci rodzaj kołnierzyka, to kupuj. Też bym kupił za 50pln, gdybym mógł przymierzyć,

I proszę nigdy więcej nie pisz "koszulka", gdy nie masz a myśli t-shirta albo folii na dokumenty.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Chciałbym się spytać o długość rękawów koszuli. Ogólnie do tej pory byłem przekonany, że noszę odpowiedni rozmiar koszul, ale po ostatniej wizycie u krawca Janusza Kruszewskiego zacząłem mieć wątpliwości. Skracałem u niego rękawy w marynarce, jednak pan Janusz zasugerował, że powinienem kupować dłuższe koszule zamiast skracać rękawy. Kolejny rozmiar koszul ma już rękawy dłuższe aż o 4 cm. Proszę serdecznie o opinię.

post-2930-0-29085900-1373188783_thumb.jp

Opublikowano

Czyli jednak za krótkie rękawy?

Niestety, ale na razie kupuję koszule RTW i wybrać dokładnej długości nie mogę. Większość firm odzieżowych w rozmiarze 176-182 ma długość rękawów 65 cm, natomiast kolejny przedział to 188-194 i już 69 cm.

Opublikowano

Niestety, ale na razie kupuję koszule RTW i wybrać dokładnej długości nie mogę. Większość firm odzieżowych w rozmiarze 176-182 ma długość rękawów 65 cm, natomiast kolejny przedział to 188-194 i już 69 cm.

Spróbuj angielskich sprzedawcow - Charles Thyrwitt albo T.M. Lewin. Rozmiarowka jest bardziej elastyczna (dlugosc rekawa co cal lub czasami nawet pół), wybór wzorówi fasonów bogaty, a ceny (nawet z kosztami przesylki) atrakcyjne.
Opublikowano

Masz pewnie ok. 187cm i tak ja ja wieczny problem z dlugoscia rekawow w RTW. Pozostaje kupic dluzsze i dac do skrocenia.

Opublikowano

Cenię Kruszewskiego, ale jego rady dotyczące długości nogawek w spodniach od dawna ignoruję. To samo radzę Ci zrobić z radami dotyczącymi długości rękawów koszuli. Po prostu poproś go, żeby rękawy w marynarce były odpowiednio krótkie i nie wdawaj się w dyskusje.

Opublikowano

Dzięki za wszystkie opinie.

Akurat ta koszula jest od CT i przy rozmiarze kołnierzyka 15,5 cala nie ma już dłuższych rękawów w ofercie niż 35 cala (wychodzi właśnie 65 cm). 

Mam 190 cm, ale dość krótkie ręce i np. marynarki kupuję na wzrost 182 cm i często jeszcze muszę skracać rękawy :huh:

Jeszcze parę lat temu kupowałem koszule w Zarze i MD, tam to dopiero są krótkie rękawy. Teraz muszę odświerzyć kolekcję koszul i przymierzałem się do zakupu w Wólczance i właśnie w CT. 

Teraz sam już kurcze nie wiem jaki rozmiar wybrać :rolleyes: Żal mi rezygnować z CT, bo rzeczywiście mają super stosunek cena/jakość, natomiast skracanie rękawów w każdej zakupionej koszuli (plus obowiązkowo taliowanie) dołoży mi do każdej koszuli przynajmniej 50 zł. 

Opublikowano

Dzięki za wszystkie opinie.

Akurat ta koszula jest od CT i przy rozmiarze kołnierzyka 15,5 cala nie ma już dłuższych rękawów w ofercie niż 35 cala (wychodzi właśnie 65 cm)

Rozumiem Twoj bol. Ja mam rozmiar 15/36. Z tego powodu nie kupowalem w CT. Ale w TML ten rozmiar sie znajdzie.

Opublikowano

Jeśli to aktualne, to ja z chęcią się dołączę, wysłałem PM.

Panowie, mam dwa pytania dotyczące białej koszuli. Czy jej wzór (u Lamberta jest np. fakturowana jodełka i mikrowzór, u Lewina - twill shirt itp.) wpłynie jakoś na stopień jej formalności? I czy białą koszulę, której faktura nie jest gładka, można swobodnie łączyć z innymi elementami garderoby, które są wzorzyste?