Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Bez krawca się i tak nie obejdzie jestem już uzależniony od przeróbek :)

Po prostu przyzwoicie dopasowaną lepiej się zwęża, np mankiety. Ale chyba masz rację zostaje

niedola lub bespoke.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przymierzam się do zakupu pierwszej koszuli z CHT/TML.

Noszę kołnierzyk 39, mam 1,80m wzrostu i 97cm w klatce (raczej w klatuni ;)

Najlepiej dopasowane koszule jakie udało mi się mierzyć to slim fity z Jake's (P&C) oraz Massimo Dutti (wszystkie w rozmiarze 39).

Niestety obie firmy robią śmiesznie krótkie kołnierzyki, w których trudno zmieścić moje ulubione wełniane krawaty.

Zakładam, żeby celować w koszule super slim, kołnierzyk 15,5 cala? Czy mimo super slima nadal będzie żagiel?

Opublikowano

Ja mam podobny problem co erni i kupuję przeważnie koszule w CHT i daję do przeróbki krawcowej. Jeżeli będziesz erni kupował koszule w TML to bym się chętnie podłączył na jedną sztukę (ew. dwie).

Opublikowano

Przymierzam się do zakupu pierwszej koszuli z CHT/TML.

Noszę kołnierzyk 39, mam 1,80m wzrostu i 97cm w klatce (raczej w klatuni ;)

(...)

Zakładam, żeby celować w koszule super slim, kołnierzyk 15,5 cala? Czy mimo super slima nadal będzie żagiel?

Mam prawie dokładnie takie same rozmiary jak Ty, u Karola Tyrwhitta kupuję koszule 15,5"; aczkolwiek zamiast super szczupłych zamówiłbym wyszczuplone.

Sęk nawet nie w ich obszerności (różnica jest naprawdę pomijalna -- mam po kilka takich i kilka takich), ale w kroju kołnierza, który w produktach "slim" jest "zwykły", podczas gdy w tych bardzo wyszczuplonych producent najchętniej stosuje kołnierzyki włoskie, które moim zdaniem wyglądają nieco mniej korzystnie.

Różnicy w obwodzie na dole jest tyle co kot napłakał, więc naprawdę, szkoda kierować się ową "super" szczupłością samą w sobie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

A jak wygląda różnica szerokości rękawów w CT Slim a Super Slim?

Slim jest na mnie jak worek i wątpię że te 4cm, które oferuje super slim zrobi różnicę ale rękawy są także strasznie szerokie.

Miałem w tym miesiącu robić zamówienie koszul od CT ale jak widzę jak obszerne one są to się teraz waham.

Z taliowaniem sylwetki krawiec pewnie problemu nie będzie miał ale wyszczuplenie rękawów w 5-6 koszulach, może być nie tylko kosztowne a zbyt trudne dla krawców w moim mieście.

Opublikowano

A jak wygląda różnica szerokości rękawów w CT Slim a Super Slim?

Znów wyjdę na abnegata, ale -- z suwmiarką nie przymierzałem, a na ciele nie widzę różnicy.

Ale to pewnie dlatego, że chociaż lubię odzież niedyndającą, to moje ambicje w temacie "lateks-like" wyczerpuje odzież termoaktywna; tam przyległości czasem są wskazane.

Opublikowano

Znów wyjdę na abnegata, ale -- z suwmiarką nie przymierzałem, a na ciele nie widzę różnicy.

Ale to pewnie dlatego, że chociaż lubię odzież niedyndającą, to moje ambicje w temacie "lateks-like" wyczerpuje odzież termoaktywna; tam przyległości czasem są wskazane.

Mógłbyś napisać ile masz cm w bicepsie?

Czy ktoś jest chętny na zakup koszul w CT? Ja chcę 2 sztuki. Jestem z Krakowa.

Opublikowano

Mógłbyś napisać ile masz cm w bicepsie?

LOL :-) Nie, nie mogę, przede wszystkim dlatego, że nie mam struktury własnomiłosnej :)

Może od razu wyjaśnię, że frazę o "lateksie" proszę traktować z lekkim przymrużeniem oka (licencia poetica); nie chodziło o dosłowną przyległość tkaniny, ile o upodobanie (a raczej jego brak) do nadmiernie wychudzonej odzieży. Tak, przy wzroście 180 cm i wadze ok. 72-73 kg noszę sporo odzieży wyszczuplonej, ale mierzenie każdych 2 centymetrów przypomina mi dyskusje o wpływie golenia nóg na czas przejazdu kolarza MTB na maratońskim dystansie 60 km :-)

Aha, przypomniało mi się: jak ktoś lubi bardzo przyległe ciuchy, to polecam koszule Vistuli serii RED. Mam takie dwie (M-ki) i chociaż obie są fajne, czasem jak się napnę (np. sięgnę po pióro leżące za komputerem ;-) to mam wrażenie, że może strzelić pod pachą ;-)

PS aż wziąłem metrówkę i zbadałem różnicę szerokości rękawa w koszuli Karola Tyrwhitta, rozmiar 15.5 slim, 15.5 superslim oraz 16 superslim. Moja metrówka (z OBI czy innej Castoramy) różnicy nie widzi. A jeśli jej nie ma, to po co przepłacać (mam na myśli kołnierz włoski, który moim zdaniem wygląda mniej korzystnie niż zwykły, prosty).

Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów ma może koszulę typu pointed tab (nie znam polskiego odpowiednika)? Zamówiłem takową w CT ale z zawiązanym krawatem tę przypinkę po prostu bardzo mocno widać - nie mam doświadczenia z tego typu koszulą i może tak powinno być lecz ja spodziewałem się zgoła innego efektu.

oto koszula: http://www.ctshirts.co.uk/White--pointed--tab--collar--extra--slim--fit--shirt?q=frgob|White-pointed-tab-collar-extra-slim-fit-shirt|fl053wht|||||||||||||

Opublikowano

Pierwszy raz na forum więc oczywiście wszystkich pozdrawiam.

Mam prośbę, możecie napisać jaka jest szerokość rękawa w koszuli od CT. Chcę zakupić koszulę, ale musi być rzeczywiście dopasowana, ponieważ jestem dość niski.

Opublikowano (edytowane)

interesuje mnie szerokość rękawa przy paszce oraz w połowie długości.

I czy długość rękawa podawana na stronie jest długością od barku, czy od kołnierzyka?

Moja któraś tam ekstra-chuda, kołnierz 15.5" i rękaw 33": rękaw ok. 24,5 cm na dole i ok. 38 cm w okolicach łokcia.

Na pytanie nr 2 odpowiedź znajdziesz tutaj.

EDIT: rękaw oczywiście 33" (nie 32", jak podałem początkowo).

Edytowane przez Olgierd
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Trochę za szerokie te rękawy, więc chyba odpuszcze...

Nie, normalne rękawy, na pewno szersze niż w Vistuli RED czy wyszczuplonym Bytomiu o kołnierzu 40 cm (taką teraz mam na sobie), ale wydaje mi się, że ogólnie nieco wygodniejsze (od Vistuli RED na bank wygodniejsze).

Opublikowano

Przymierzałem ostatnio koszule Bytomia i kołnierzyk się dziwnie zachowywał: z przodu mnie gniótł, a z tyłu odstawał od szyi. Czy to jest kwestia sztywności kołnierzyka (był o wiele sztywniejszy, niż w koszulach od Vistuli, które zazwyczaj noszę) i się uleży po praniu lub prasowaniu, czy po po prostu Bytom tak szyje koszule, że na mnie one nie leżą?

Opublikowano

Przymierzałem ostatnio koszule Bytomia i kołnierzyk się dziwnie zachowywał: z przodu mnie gniótł, a z tyłu odstawał od szyi. Czy to jest kwestia sztywności kołnierzyka (był o wiele sztywniejszy, niż w koszulach od Vistuli, które zazwyczaj noszę) i się uleży po praniu lub prasowaniu, czy po po prostu Bytom tak szyje koszule, że na mnie one nie leżą?

Koszule, to jeden z najsłabszych produktów w ofercie Bytom. Tkaniny są dobre (m.in. Albini i Thomas Mason), ale mają problem z konstrukcją wspomnianych przez ciebie kołnierzyków.