Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Niektóre tak. Bodajże te oznaczone jako kolekcja "tailored".

Przykład na szybko:

http://www.mangooutlet.com/PL/p0/mezczyzna/odziez/koszule/eleganckie--/bawe%C5%82niana-koszula-tailored-slim-fit/?id=43010179_50&n=1

Poczekałbym aż jeszcze stanieje. 

Do tego jak już mówiłem, rewelacji nie należy się spodziewać, osobiście typowo formalnej koszuli szukałbym gdzie indziej, dołożyłbym np. do MLS (poprawki w cenie, zwężą tak, jak potrzebujesz) żeby mieć gwarancję, że tak formalna koszula będzie ładnie wyglądać. Oszczędzać można raczej na koszulach półformalnych czy wręcz casualowych, tam jakość nie wpłynie aż tak bardzo na prezencję.

MLS ? Tzn ? A co uważasz o koszulach z lancerto ?

MLS ? Tzn ? A co uważasz o koszulach z lancerto ?

MLS = Miler Luxury Shirts

Koszuli z Lancerto nigdy nie miałem.

A co do zwężania, poza kołnierzykiem da się zwęzić wszystko - pytanie jakim kosztem, ale da się to zrobić estetycznie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Też polecał bym kupienie np.  jakiegoś lamberta i zwężenie go  u krawcowej, niż kupowanie koszuli w mango. Nawet krawcowa o przeciętnych umiejętnościach powinna sobie poradzić z tym zadaniem tak, aby całość prezentowała się estetycznie   :)  

Tak, tylko koszule z Lamberta i podobnych marek nie tylko są szerokie w klatce ale mają również szerokie przykładowo rękawy a dopasowywanie całej koszuli do swoich potrzeb to już niemały koszt, jak się domyślam.

akurat Lambert slim jest lepiej dopasowany niż koszule mango.

A co do tych bardzo wąskich w klatce to faktycznie Gagliardi z TK Maxxa polecam sprawdzić. 

Wróciła do mnie koszula po przeróbkach z nowej kolekcji Mr Vintage (likwidowałem zaszywki) i.. mam nadzieję, że w przyszłości nie będzie już kombinowania z rozmiarami tylko postawią na standardowe rozmiary Osovskiego. W poprzedniej kolekcji ludzie narzekali na problemy z rękawami, teraz jest problem z wąskimi mankietami i spadochronem w klatce piersiowej. Nie, po prostu nie. Wracam do kupowania standardowych koszul Osovskiego. 

Czy jest ktoś może na forum kto miał problemy ze swoim zamówieniem do Charlsa Tyrwhitta? Koszule powinny być u mnie według firmy 16 maja, jest 23, a paczki jak nie było tak nie ma. Czy to u nich normalne czy mam zacząć się martwić?

Wróciła do mnie koszula po przeróbkach z nowej kolekcji Mr Vintage (likwidowałem zaszywki) i.. mam nadzieję, że w przyszłości nie będzie już kombinowania z rozmiarami tylko postawią na standardowe rozmiary Osovskiego. W poprzedniej kolekcji ludzie narzekali na problemy z rękawami, teraz jest problem z wąskimi mankietami i spadochronem w klatce piersiowej. Nie, po prostu nie. Wracam do kupowania standardowych koszul Osovskiego. 

Koszule są ładne, ale fakt faktem mogliby zrobić porządek z rozmiarówką :) 

Spadochron w klatce? Wydaje mi się, że akurat w obwodach koszule są jednymi z bardziej dopasowanych. Ja swoją musiałem delikatnie popuścić w talii, a w klatce jest w sam raz. Mankiety są za to faktycznie bardzo wąskie.

Spadochron w klatce? Wydaje mi się, że akurat w obwodach koszule są jednymi z bardziej dopasowanych. Ja swoją musiałem delikatnie popuścić w talii, a w klatce jest w sam raz. Mankiety są za to faktycznie bardzo wąskie.

Ja wolę pod tym względem ich standardowe. Powtarzalność rozmiarów to coś co bardzo cenię. Często, gdy znajdę w swoim rozmiarze chociażby t-shirt i stwierdzę, że pasuje mi idealnie - od razu kupuję sześć identycznych. Stąd też rozmiarowa ruletka nie jest dla mnie. 

Monkiusz:

Określenie "spadochron w klatce" chyba nieco przekłamuje rzeczywistość. W moim rozmiarze (38) te koszule mają 100 cm w klatce. Dla porównania:

- CT slim fit  107 cm

- E. Berg slim fit 106 cm

- Profuomo slim fit 106 cm

- Suit Supply slim fit 104 cm

- T&A slim fit 104 cm

- Wólczanka slim fit 100 cm

Swoją drogą "standardowy" Osovski ma w tabeli rozmiarów podany taki sam obwód klatki, jak koszule z kolekcji "mr. Vintage", więc tym bardziej zastanawiam się o jaki spadochron w porównaniu ze "standardowymi" koszulami chodzi.

Numerki na stronie to numerki na stronie. Mam z 10 ich koszul i to pierwsza, którą musiałem poszerzać w talii, mimo, że wg numerków na stronie w tym miejscu ubyło jedynie w rozmiarach kołnierzyka 43 i 44. Także ten... Może po prostu mam jakiś felerny egzemplarz, dunno. W przyszłym miesiącu przejdę się do sklepu i przymierzę inne dla porównania. 

Czy jest ktoś może na forum kto miał problemy ze swoim zamówieniem do Charlsa Tyrwhitta? Koszule powinny być u mnie według firmy 16 maja, jest 23, a paczki jak nie było tak nie ma. Czy to u nich normalne czy mam zacząć się martwić?

Swoją zamawiałem 15, dziś przyszła.

Doszła dzisiaj lniana Osovski Mr Vintage - jasny niebieski pasek.

Cena bolesna - z zasady nie kupuję koszul w cenie regularnej - i jeszcze tak wysokiej - drugi raz zrobiłem wyjątek. Cena boli, ale koszula jest BDB. Zdjęcia nie oddają jakości i faktury tkaniny ani bardzo udatnego koloru.

Poprawiona rozmiarówka to dla mnie wielki plus - w poprzedniej serii 38 miałem na styk w klatce, 39 luźnawe w klatce i do taliowania w talii. A rękawy były w obu rozmiarach za obszerne. Teraz w 38 jest prawie doskonale :)

Ale to potwierdza tezę, że te koszule są dla osób o bardzo skromnej posturze ;)

Jednak wystaje sporo nitek (w żadnym Lembercie tego nie mam), obszycie nie jest tak dobre jak w E. Bergu na moje oko, a jakość tkaniny nie jest o tyle lepsza niż w lnianych Lambertach (do kupienia w promocjach za ok. 100 zł) - żeby cena była usprawiedliwiona.

Drugiej raczej nie kupię, bo cena lokuje ten produkt (w kontekście zbliżonych półkowo marek) w kategorii fanaberii konsumpcjonistycznych, moim zdaniem oczywiście.

Że też taka Vistula/Lantier czy Wólczanka/Lambert nie umieją zaprojektować takich ładnych kołnierzyków i stójek (plus klasyczne wzornictwo). Czy to takie trudne? Bo zasadniczo to te kołnierzyki i stójki mnie skłoniły do kupna koszul z tej serii.

PS - Zmierzyłem rękawa w bicepsie, praktycznie taki sam jak w poprzedniej serii - wydaje się zauważalnie węższy, bo len jest sztywniejszy. Realnie węższy w obwodzie ok. 1 cm (w porównaniu do oxfordu w błękitne paski z poprzedniej kolekcji, który to model miał nieco węższe rękawy od innych modeli z pierwszej serii).

• Oceniam pozytywnie 4

Nie mogę się dokopać do informacji o ile się ona pojawiła.

Jak ma się Slim Fit  na wzrost 164, 38 w kołnierzyku z Wółczanki(normalna linia) do CT Extra Slim Fit 38 w kołnierzyku. W tabelach to dosyć zbliżone rozmiary. Czy ktoś miał przyjemność sprawdzić to osobiście? Ewentualnie do 38 Fitted Calvina Kleina, aczkolwiek nie sądzę, żeby ktoś posiadał :)

Mierzyłem Slim Fit CT 38 w kołnierzyku w TK Maxx, ale był to dla mnie spadochron. Ewentualnie podejrzewam, złe wszycie metki czy skopaną rozmiarówkę dlatego wylądowało w TK Maxxie.