kris_break Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2016 czy ktoś próbował juz marki kragelman? reklamują się jako włoska jakość tkanin, ktoś z Was to może potwierdzic? xxxxxx MOD. niedozwolona reklama. Cytuj
LukasDalton Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2016 Pytanie odnośnie rozmiaru koszuli (w ciemno) Mam106 w klatce97 w talii 182 wzrostu 42 kołnierzyk mierzyłem dzisiaj koszulę lamberta slim 42 176-182 (ona ma 112/104 i długość rękawa 65) wyglądała idealnie jednakże problemem było to że przy ruchach rękami ciagnęła się w klatce, Pani powiedziała że to normalne jednakże ja się boje że przy 8 godzinach w biurze przy biurku może być to uciążliwe. I się meeega zastanawiam między rozmiarami CT (które zamówić) Formal 16.5 Extra SF 36" 115cm/107,5cm kołnierzyk classic albo jeszcze więcej luzu Casual L Extra SF 118cm/111cm I nie mogę się zdecydować czy iść w więcej luzu w klatce czy mniej (forma kołnierzyka nie jest dla mnie ważna, z racji że to "tylko" do biura z 3" krawatem, taki business casual) głupie raptem 3cm a żal nie kupować multibuy tylko np 1 na spróbowanie. Cytuj
bluemoon Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2016 Ja również prosić o poradę w kwestii rozmiaru koszuli CT Casual. Na razie kupiłem kilka koszul Extra Slim Fit z linii Formal o rozmiarze: kołnierzyk 35.5", rękaw 91 cm i są na mnie dobre. W kołnierzyku mam trochę luzu ale akceptowalnego (ściągam mocniej krawatem). Chciałbym spróbować teraz koszul z linii Casual Extra Slim Fit z kołnierzykiem button-down ale z uwagi na inną rozmiarówkę niż linia Formal obawiam się, że żaden z rozmiarów nie będzie na mnie dobry: - rozmiar M: krótkie rękawy, szeroka. - rozmiar L: duży kołnierzyk (ale to chyba nie powinno być problemu bo nie będzie zapinany pod szyją), szeroka. Mój wzrost 187 cm i szczupła budowa. Cytuj
Aron Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2016 @LukasDalton W przypadku formalnych koszul CT (krój extra slim) 10 cm różnicy pomiędzy klatką piersiową właściciela, a obwodem w klatce koszuli, to dość mocne dopasowanie. W moim przypadku, to najbardziej dopasowane koszule jakie mam, ale nadal komfortowe. To zależy jaki luz ktoś lubi. Miałem problem z kolei z doborem długości rękawów, dlatego przy pierwszym zamówieniu zamówiłem dłuższe i je skróciłem. Możesz też rozważyć taką opcję. @bluemoon Może być tak, że nie dobierzesz rozmiaru, bo w tej linii nie można wybierać długości rękawów. Ja zamówiłem taki rozmiar, żeby rękawy były dobre, ale musiałem dość mocno zwęzić koszulę. Z tego powodu, po jednym, czy dwóch egzemplarzach darowałem sobie koszule z linii Casual. Cytuj
LukasDalton Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2016 Chyba się wkurze i zamówie koszule MS&S 42 classic ma wymiary 117/106 wszyscy mówią że materiał porządny, jest zapas na delikatne skurczenie sie.... w PL wiec moge zwrocic.... tylko cena troche hmm wysoka (jak na moja kieszeń) Cytuj
mrkaramba Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2016 O koszulach CT. Zaryzyowałem i zrobiłem drugie zamówienie z CT, gdyż gdzieś na forum przeczytałem że znowu coś z rozmiarami porobili. I muszę powiedzieć, żę teraz ich Extra Slim Fit jest perfekcyjny. Wcześniej były bardzo wąskie w plecach, z przodu worek i baardzo długie, i dodatkowo bardzo wąskie mankiety. Musieli mieć bardzo dużo uwag odnośnie tamtego kroju, gdyż teraz to wszystko poprawili. Mankiety są szersze, plecy szersze, koszule krótsze (mówię o rękawie 36 cali, który reklamują jako wydłużony), poszerzyli plecy, i w końcu na klacie i brzuchu leżą jak należy. Zamówiłem cztery, dwie z dłuższymi rękawami (btw, wystawię w weekend na sprzedaż). A piszę, bo dużo pisałem jakie złe są ESF z CT, ale faktycznie takie były na początku roku. Teraz są zupełnie inne - i, o niebo lepsze. Cytuj
Panam Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2016 Koledzy prośba o opinię: Zamówiłem 3 lniane koszule z kolekcji Osovski & Mr. Vintage. Generalnie jestem bardzo zadowolony z dwóch, a kiedy wczoraj pierwszy raz chciałem założyć trzecią z nich, podczas prasowania zauważyłem to: Jestem oczywiście świadomy, że supełki są naturalnym elementem tkanin lnianych, jednak ten konkretny rozpycha poprzeczne włókna. W efekcie fragment koszuli jest stworzony tylko z podłużnych włókien. W moim mniemaniu koszula jest w tym miejscu bardzo cienka i z całą pewnością defekt ten wpłynie na jej trwałość. Po kontakcie ze sklepem i przesłaniu zdjęć uzyskałem informację, że nie dostrzeżono żadnej wady. Co o tym sądzicie? 2 Cytuj
piquille Opublikowano 26 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2016 Ja bym zwrócił - za tą kasę wstydzili by się coś takiego przesyłać pozdrawiam! Cytuj
Dapi Opublikowano 26 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2016 Z tej okazji, że trwa właśnie promocja na CTShirt, dla osób które szukają lżejszych tkanin na koszule, do wykorzystania w okresie letnim, kilka wskazówek dla wyboru z bieżącej kolekcji. Może to komuś pomoże...CT dość słabo opisuje tkaniny z których wykonuje koszule1. koszule "end of end" chyba najlżejsza tkania w CT http://www.ctshirts.com/uk/classic-fit-end-on-end-sky-shirt/FOR0116SKY.html#prefn1=season&prefn2=status&prefv3=BLUE&sz=45&start=65&prefv1=SS16%7CAW15&prefv2=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefn3=webColour&cgid=shirts-formal-shirts - fatalnie się prasuje 2. "Egyptian cotton" z tej serii http://www.ctshirts.com/uk/extra-slim-fit-cutaway-collar-egyptian-cotton-compact-check-blue-shirt/FOR0993BLU.html#prefn1=fit&prefn2=season&prefv3=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefv1=Extra+slim&prefv2=SS16%7CAW15&prefn3=status&tib=TIB-shirts&cgid=shirts&start=4 lekka, naprawdę fajna - lepiej się prasuje od eoe 3. "Mouline yarn" tkanina lekka ale wcale nie taka przewiewna - non iron http://www.ctshirts.com/uk/extra-slim-fit-cutaway-collar-non-iron-mouline-stripe-sky-shirt/FON0687SKY.html#prefn1=fit&prefn2=iron&prefv3=SS16%7CAW15&prefv4=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefv5=BLUE&prefv1=Extra+slim&prefv2=Yes&prefn3=season&prefn4=status&prefn5=webColour&cgid=shirts-formal-shirts&start=6 4. tkanina należąca do lżejszych bardzo fajnie się prasuje http://www.ctshirts.com/uk/slim-fit-small-gingham-check-sky-shirt/FOR0685SKY.html#prefn1=season&prefn2=status&prefv3=BLUE&sz=45&start=51&prefv1=SS16%7CAW15&prefv2=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefn3=webColour&cgid=shirts-formal-shirts Linkuję oczywiście do przykładowych modeli z tkaniny - inne kolory można sobie namierzyć już samemu Na pewno nie polecam na lato: Ten twill, który notabene jest bardzo fajny ale nie na lato http://www.ctshirts.com/uk/extra-slim-fit-cutaway-collar-non-iron-twill-sky-shirt/FON0580SKY.html#prefn1=fit&prefn2=iron&prefv3=SS16%7CAW15&prefv4=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefv5=BLUE&prefv1=Extra+slim&prefv2=Yes&prefn3=season&prefn4=status&prefn5=webColour&cgid=shirts-formal-shirts&start=3 Tą popelinę - jest gruba i mięsista http://www.ctshirts.com/uk/extra-slim-fit-non-iron-poplin-white-shirt/FON0337WHT.html#prefn1=fit&prefn2=iron&prefv3=SS16%7CAW15&prefv4=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefv5=WHITE&prefv1=Extra+slim&prefv2=Yes&prefn3=season&prefn4=status&prefn5=webColour&cgid=shirts-formal-shirts&start=4 2 Cytuj
Ataman Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2016 Jak ktoś nie ma, albo nie chce wydawać pierdylion złotych na lnianą koszulę, nie ma specjalnych wymagań i lubi pomacać przed zakupem to w Reserved są po 69zł. Ładnie skrojona, bez kieszonek, wyjmowane fiszbiny. Przymierzyłem, ładnie leżą, kupiłem dwie, jeszcze nie nosiłem i nie prałem. 1 Cytuj
Szego Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2016 http://www.reserved.com/pl/pl/man/newseason-1/recommended/sale-2016-c-cz/mr802-00x/slim-fit-shirto to? Cytuj
Beren Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2016 Jak wygląda rozmiarówka T.M.Lewin względem C.Tyrwhitt? W CT noszę 17.5" (kołnierzyk), 36" (dł. rękawa) i sylwetka: sllim. Czy w TML mogę zamówić taki sam rozmiar? Czy lepiej mniejszy/większy/jaki? Serdecznie pozdrawiam, Michał Cytuj
Dapi Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2016 Wystarczy porównać na stronach rozmiarówki http://www.tmlewinshirts.eu/Size-Chart-Tabs/Size-Chart-Tabs,en,pg.html http://www.ctshirts.com/uk/sizing-guides?source=home Cytuj
Beren Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2016 @Dapi Dzięki, choć do tego trafiłem sam Niestety rozpiska rozmiarówek nie jest dla mnie czytelna. W CT są podane wymiary kołnierzyka z innymi wymiarami nie wiadomo dla jakiej sylwetki, a gdy podana jest sylwetka to nie ma podanego kołnierzyka - mogę strzelać, ale chcę być pewny poprawnie odczytanego rozmiaru. Natomiast w TML podane są m.in. jakieś rozmiary "TO FIT CHEST/Waist" takie same dla wszystkich sylwetek i też nie wiem o co do końca chodzi. Przez te różnice nie potrafię porównać rozmiarów tych dwóch producentów bezpośrednio z ich "sizing guides". Cytuj
Dapi Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2016 Porównując pomijasz pozycję "to fit" poniewaz CT podaje wymiary koszuli a tm i twoje i proponowanej koszuli. Po lewo w CT są sylwetki opisane. Mnie wskazuje że jest 2 cm wezsza w talii i 3 szersza w klatce przy tej samej sylwetce Cytuj
Zajac Poziomka Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2016 "To fit chest" oznacza ile w przybliżeniu powinna mieć Twoja klatka, żeby koszula pasowała. "Shirt chest size" oznacza dokładny wymiar koszuli w klatce. W tabelkach CT wymiary dla sylwetek są podane dla konkretnych kołnierzyków, chociaż może niezbyt przejrzyście - to tak naprawdę jest jedna tabela, ale z jakiegoś powodu wstawiono w nią puste białe wiersze, ale w kolumnie dla danego kołnierzyka masz podane wymiary koszul dla poszczególnych sylwetek. Cytuj
PantaRhei Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2016 czy koszule lniane kurczą sie nadmiernie w stosunku do bawełnianych? Cytuj
Pan Janusz Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2016 Po praniu się lekko kurczą, ale potrafią się rozciągać - przynajmniej jak prasuje się je na stacji parowej Cytuj
Misza Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2016 21 godzin temu, PantaRhei napisał: czy koszule lniane kurczą sie nadmiernie w stosunku do bawełnianych? Nadmiernie nie. Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 3 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2016 Dnia 1.07.2016 o 17:34, xkoziol napisał: Nic jej nie jest, noś i się ciesz. Oczywiście , że do wymiany . Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lubo69 Opublikowano 3 Lipca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2016 Dnia 24.06.2016 o 13:55, Panam napisał: Zamówiłem 3 lniane koszule z kolekcji Osovski & Mr. Vintage. (...) Co o tym sądzicie? Pozornie nie na temat: kupując w Lidlu mydło i powidło, zaopatrzyłem siebie i dzieciaki w T-shirty z logo Euro 2016. Koszulki z 100% bawełny, wykończenie bez zarzutu, fason też, farbowanie równe, nadruk bez wad. Po praniu zachowały się lepiej niż koszule testowanego na forum producenta (oczywiście nie chodzi o firmę Osovski). Cena T-shirtów: 7,99 sztuka. Nie były to koszulki z Euro 2012 ani Festiwalu Młodych Talentów w Siemianowicach 2013. Ktoś je musiał wyprodukować z zebranego i dostarczonego surowca, ufarbować, zadrukować, zapakować, przewieźć, odebrać, rozpakować, rozłożyć na półkach, zarobić na tym. Ja wiem, że chińskie dzieci za pół miski ryżu, ale ryż też był w Lidlu, niewiele tańszy od tych koszulek. Jaki z tego morał? Szanowny Producencie koszul luxury za 399,- (metonimicznie, niekoniecznie o firmie Osovski), poszetek za 129,-, seven foldów za 549,- Chętnie kupię Twój towar, ale nie chcę w nim znaleźć niedociągnięć, bo nie widzę ich w koszulkach z Lidla, również z naturalnych materiałów, toutes proportions gardees kilkadziesiąt razy tańszych. A jeśli Ci się niedociągnięcie trafi, wymagam reakcji, nawet przesadnej, dla dobra klienta: weź to na klatę. Tak robi Patine, tak robią angielscy producenci koszul, czegoś takiego doświadczyłem u Tomka Milera, a także u Sedgwicka przy okazji kupowania bridle leather (Skalpel wie o co chodzi i jak się zgodzi, chętnie opiszę tę historię). W tym konkretnym przypadku z jednej strony takie są minusy tkanin naturalnych, z drugiej strony akurat tutaj jest IMO spore ryzyko uszkodzenia w trakcie użytkowania. Nawet jeśli jest to koszula z najdroższego lnu, uszyta nie za miskę ryżu przez Paganiniego igły, zakładam że w cenie powinien być wkalkulowany margines ryzyka w takich sytuacjach (zapewne jest) i dla mnie w tym przypadku bardziej się firmie Osovski opłaci wymiana/zwrot. Opisywałem już takie sytuacje kilkukrotnie, dla przypomnienia: Hawes&Curtis, koszula za 20 funtów, bardzo drobna usterka, naprawiona przez osiedlową krawcową za 4 zł. Reakcja H&C: "zatrzymaj sobie tę koszulę, wyślemy ci na nasz koszt dowolną inną". 17 Cytuj
Pan Janusz Opublikowano 3 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2016 W podobnym temacie - od dłuższego czasu jedynie koszule jakie zamawiam to MTM oferowane w zakładzie Sebastiana Żukowskiego (sam ich nie szyje, jest to tylko dodatek do oferty zakładu). Wszystko było ok, aż jedna z koszul skurczyła się w praniu po 2-3 razach o 7 cm w długości rękawów. Fabryka nie uznała mojego tłumaczenia, że to pewnie wina materiału, uznając to za nieprawdopodobne, ale koszule uszyła nową. Oczywiście z nową stało się to samo, materiał został wycofany, a mi dostarczona trzecia, tym razem z innego, wybranego materiału, trzecia koszula. Z ciekawostek - można u Sebastiana od niedawna zamówić też koszule szyte w tej samej, polskiej fabryce, ale z próbnika od włoskiego producenta. Cytuj
dziko Opublikowano 3 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2016 10 godzin temu, lubo69 napisał: Po praniu zachowały się lepiej niż koszule testowanego na forum producenta (oczywiście nie chodzi o firmę Osovski). Cena T-shirtów: 7,99 sztuka. To jeszcze jako ciekawostkę a porpos Lidlowych koszul mogę dodać, że widziałem w ich ulotce dla letnich koszulek info w stylu "jakość kołnierzyków gwarantuje Wendler". A Wendler to dostawca wypełnień do kołnierzyków/mankietów również dla producentów, których koszule kosztują po kilkaset dolarów za sztukę. Czyli jakość nie musi być droga. A propos polityki uznawania reklamacji, to ja z CT miałem tak: po pierwszym praniu koszuli bardzo pomarszczyły się szwy, zrobiłem zdjęcie i wysłałem do supportu, szybko przeprosili i wysłali nową koszulę, zaznaczyli przy tym, żebym starej nie odsyłał bo wada na zdjęciu jest oczywista. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi