Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Pytanie odnośnie rozmiaru koszuli (w ciemno)

Mam
106 w klatce
97 w talii

182 wzrostu

42 kołnierzyk

mierzyłem dzisiaj koszulę lamberta slim 42 176-182 (ona ma 112/104 i długość rękawa 65) wyglądała idealnie jednakże problemem było to że przy ruchach rękami ciagnęła się w klatce, Pani powiedziała że to normalne jednakże ja się boje że przy 8 godzinach w biurze przy biurku może być to uciążliwe.

I się meeega zastanawiam między rozmiarami CT (które zamówić)

Formal 16.5 Extra SF 36" 115cm/107,5cm kołnierzyk classic

albo jeszcze więcej luzu

Casual L Extra SF 118cm/111cm

I nie mogę się zdecydować czy iść w więcej luzu w klatce czy mniej (forma kołnierzyka nie jest dla mnie ważna, z racji że to "tylko" do biura z 3" krawatem, taki business casual)

głupie raptem 3cm :( a żal nie kupować multibuy tylko np 1 na spróbowanie.

Opublikowano

Ja również prosić o poradę w kwestii rozmiaru koszuli CT Casual.

Na razie kupiłem kilka koszul Extra Slim Fit z linii Formal o rozmiarze: kołnierzyk 35.5", rękaw 91 cm i są na mnie dobre. W kołnierzyku mam trochę luzu ale akceptowalnego (ściągam mocniej krawatem).

Chciałbym spróbować teraz koszul z linii Casual Extra Slim Fit z kołnierzykiem button-down ale z uwagi na inną rozmiarówkę niż linia Formal obawiam się, że żaden z rozmiarów nie będzie na mnie dobry:

- rozmiar M: krótkie rękawy, szeroka.

- rozmiar L: duży kołnierzyk (ale to chyba nie powinno być problemu bo nie będzie zapinany pod szyją), szeroka.

Mój wzrost 187 cm i szczupła budowa.

Opublikowano

@LukasDalton

W przypadku formalnych koszul CT (krój extra slim) 10 cm różnicy pomiędzy klatką piersiową właściciela, a obwodem w klatce koszuli, to dość mocne dopasowanie. W moim przypadku, to najbardziej dopasowane koszule jakie mam, ale nadal komfortowe. To zależy jaki luz ktoś lubi. Miałem problem z kolei z doborem długości rękawów, dlatego przy pierwszym zamówieniu zamówiłem dłuższe i je skróciłem. Możesz też rozważyć taką opcję.

@bluemoon

Może być tak, że nie dobierzesz rozmiaru, bo w tej linii nie można wybierać długości rękawów. Ja zamówiłem taki rozmiar, żeby rękawy były dobre, ale musiałem dość mocno zwęzić koszulę. Z tego powodu, po jednym, czy dwóch egzemplarzach darowałem sobie koszule z linii Casual.

Opublikowano

Chyba się wkurze i zamówie koszule MS&S

42 classic ma wymiary 117/106

wszyscy mówią że materiał porządny, jest  zapas na delikatne skurczenie sie.... w PL wiec moge zwrocic.... tylko cena troche hmm wysoka (jak na moja kieszeń)

Opublikowano

O koszulach CT. Zaryzyowałem i zrobiłem drugie zamówienie z CT, gdyż gdzieś na forum przeczytałem że znowu coś z rozmiarami porobili. I muszę powiedzieć, żę teraz ich Extra Slim Fit jest perfekcyjny. Wcześniej były bardzo wąskie w plecach, z przodu worek i baardzo długie, i dodatkowo bardzo wąskie mankiety. Musieli mieć bardzo dużo uwag odnośnie tamtego kroju, gdyż teraz to wszystko poprawili.

Mankiety są szersze, plecy szersze, koszule krótsze (mówię o rękawie 36 cali, który reklamują jako wydłużony), poszerzyli plecy, i w końcu na klacie i brzuchu leżą jak należy. Zamówiłem cztery, dwie z dłuższymi rękawami (btw, wystawię w weekend na sprzedaż).

A piszę, bo dużo pisałem jakie złe są ESF z CT, ale faktycznie takie były na początku roku. Teraz są zupełnie inne - i, o niebo lepsze.

Opublikowano

Koledzy prośba o opinię:

Zamówiłem 3 lniane koszule z kolekcji Osovski & Mr. Vintage. Generalnie jestem bardzo zadowolony z dwóch, a kiedy wczoraj pierwszy raz chciałem założyć trzecią z nich, podczas prasowania zauważyłem to:

2.jpg

3.jpg

Jestem oczywiście świadomy, że supełki są naturalnym elementem tkanin lnianych, jednak ten konkretny rozpycha poprzeczne włókna. W efekcie fragment koszuli jest stworzony tylko z podłużnych włókien. W moim mniemaniu koszula jest w tym miejscu bardzo cienka i z całą pewnością defekt ten wpłynie na jej trwałość. Po kontakcie ze sklepem i przesłaniu zdjęć uzyskałem informację, że nie dostrzeżono żadnej wady.

Co o tym sądzicie?

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Z tej okazji, że trwa właśnie promocja na CTShirt, dla osób które szukają lżejszych tkanin na koszule, do wykorzystania w okresie letnim, kilka wskazówek dla wyboru z bieżącej kolekcji. Może to komuś pomoże...CT dość słabo opisuje tkaniny z których wykonuje koszule
​1. koszule "end of end" chyba najlżejsza tkania w CT http://www.ctshirts.com/uk/classic-fit-end-on-end-sky-shirt/FOR0116SKY.html#prefn1=season&prefn2=status&prefv3=BLUE&sz=45&start=65&prefv1=SS16%7CAW15&prefv2=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefn3=webColour&cgid=shirts-formal-shirts -  fatalnie się prasuje

2. "Egyptian cotton" z tej serii http://www.ctshirts.com/uk/extra-slim-fit-cutaway-collar-egyptian-cotton-compact-check-blue-shirt/FOR0993BLU.html#prefn1=fit&prefn2=season&prefv3=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefv1=Extra+slim&prefv2=SS16%7CAW15&prefn3=status&tib=TIB-shirts&cgid=shirts&start=4 lekka, naprawdę fajna - lepiej się prasuje od eoe

3. "Mouline yarn" tkanina lekka ale wcale nie taka przewiewna - non iron http://www.ctshirts.com/uk/extra-slim-fit-cutaway-collar-non-iron-mouline-stripe-sky-shirt/FON0687SKY.html#prefn1=fit&prefn2=iron&prefv3=SS16%7CAW15&prefv4=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefv5=BLUE&prefv1=Extra+slim&prefv2=Yes&prefn3=season&prefn4=status&prefn5=webColour&cgid=shirts-formal-shirts&start=6

4. tkanina należąca do lżejszych bardzo fajnie się prasuje http://www.ctshirts.com/uk/slim-fit-small-gingham-check-sky-shirt/FOR0685SKY.html#prefn1=season&prefn2=status&prefv3=BLUE&sz=45&start=51&prefv1=SS16%7CAW15&prefv2=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefn3=webColour&cgid=shirts-formal-shirts

Linkuję oczywiście do przykładowych modeli z tkaniny - inne kolory można sobie namierzyć już samemu

Na pewno nie polecam na lato:

Ten twill, który notabene jest bardzo fajny ale nie na lato http://www.ctshirts.com/uk/extra-slim-fit-cutaway-collar-non-iron-twill-sky-shirt/FON0580SKY.html#prefn1=fit&prefn2=iron&prefv3=SS16%7CAW15&prefv4=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefv5=BLUE&prefv1=Extra+slim&prefv2=Yes&prefn3=season&prefn4=status&prefn5=webColour&cgid=shirts-formal-shirts&start=3

Tą popelinę - jest gruba i mięsista http://www.ctshirts.com/uk/extra-slim-fit-non-iron-poplin-white-shirt/FON0337WHT.html#prefn1=fit&prefn2=iron&prefv3=SS16%7CAW15&prefv4=new%7Ccontinuity%7Cterminal&prefv5=WHITE&prefv1=Extra+slim&prefv2=Yes&prefn3=season&prefn4=status&prefn5=webColour&cgid=shirts-formal-shirts&start=4

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Jak ktoś nie ma, albo nie chce wydawać pierdylion złotych na lnianą koszulę, nie ma specjalnych wymagań i lubi pomacać przed zakupem to w Reserved są po 69zł. Ładnie skrojona, bez kieszonek, wyjmowane fiszbiny.

Przymierzyłem, ładnie leżą, kupiłem dwie, jeszcze nie nosiłem i nie prałem.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Jak wygląda rozmiarówka T.M.Lewin względem C.Tyrwhitt? 

W CT noszę 17.5" (kołnierzyk), 36" (dł. rękawa) i sylwetka: sllim.
Czy w TML mogę zamówić taki sam rozmiar? Czy lepiej mniejszy/większy/jaki? 

Serdecznie pozdrawiam,
Michał

Opublikowano

@Dapi

Dzięki, choć do tego trafiłem sam :)
Niestety rozpiska rozmiarówek nie jest dla mnie czytelna.
W CT są podane wymiary kołnierzyka z innymi wymiarami nie wiadomo dla jakiej sylwetki, a gdy podana jest sylwetka to nie ma podanego kołnierzyka - mogę strzelać, ale chcę być pewny poprawnie odczytanego rozmiaru.

Natomiast w TML podane są m.in. jakieś rozmiary "TO FIT CHEST/Waist" takie same dla wszystkich sylwetek i też nie wiem o co do końca chodzi.
Przez te różnice nie potrafię porównać rozmiarów tych dwóch producentów bezpośrednio z ich "sizing guides". 

Opublikowano

Porównując pomijasz pozycję "to fit" poniewaz CT podaje wymiary koszuli a tm i twoje i proponowanej koszuli.

Po lewo w CT są sylwetki opisane. Mnie wskazuje że jest 2 cm wezsza w talii i 3 szersza w klatce przy tej samej sylwetce

Opublikowano

"To fit chest" oznacza ile w przybliżeniu powinna mieć Twoja klatka, żeby koszula pasowała. "Shirt chest size" oznacza dokładny wymiar koszuli w klatce. W tabelkach CT wymiary dla sylwetek są podane dla konkretnych kołnierzyków, chociaż może niezbyt przejrzyście - to tak naprawdę jest jedna tabela, ale z jakiegoś powodu wstawiono w nią puste białe wiersze, ale w kolumnie dla danego kołnierzyka masz podane wymiary koszul dla poszczególnych sylwetek.

Opublikowano

W podobnym temacie - od dłuższego czasu jedynie koszule jakie zamawiam to MTM oferowane w zakładzie Sebastiana Żukowskiego (sam ich nie szyje, jest to tylko dodatek do oferty zakładu). Wszystko było ok, aż jedna z koszul skurczyła się w praniu po 2-3 razach o 7 cm w długości rękawów. Fabryka nie uznała mojego tłumaczenia, że to pewnie wina materiału, uznając to za nieprawdopodobne, ale koszule uszyła nową. Oczywiście z nową stało się to samo, materiał został wycofany, a mi dostarczona trzecia, tym razem z innego, wybranego materiału, trzecia koszula. 

Z ciekawostek - można u Sebastiana od niedawna zamówić też koszule szyte w tej samej, polskiej fabryce, ale z próbnika od włoskiego producenta. 

Opublikowano
10 godzin temu, lubo69 napisał:

Po praniu zachowały się lepiej niż koszule testowanego na forum producenta (oczywiście nie chodzi o firmę Osovski). Cena T-shirtów: 7,99 sztuka.

To jeszcze jako ciekawostkę a porpos Lidlowych koszul mogę dodać, że widziałem w ich ulotce dla letnich koszulek info w stylu "jakość kołnierzyków gwarantuje Wendler". A Wendler to dostawca wypełnień do kołnierzyków/mankietów również dla producentów, których koszule kosztują po kilkaset dolarów za sztukę. Czyli jakość nie musi być droga.

A propos polityki uznawania reklamacji, to ja z CT miałem tak: po pierwszym praniu koszuli bardzo pomarszczyły się szwy, zrobiłem zdjęcie i wysłałem do supportu, szybko przeprosili i wysłali nową koszulę, zaznaczyli przy tym, żebym starej nie odsyłał bo wada na zdjęciu jest oczywista.

• Oceniam pozytywnie 1