Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

chciałbym spytać czy kto o rozmiarze kołnierza 39 miał styczność z koszulami Charles Tyrwhitt i Miler Shirts. Potrzebuje dobrego źródła koszul. Koszule Milera, a dokładnie rozmiar 39 slim pasują na mnie jak robione na miarę, ale często jest mały wybór. Z moich obliczeń wynika, że powinna na mnie pasować Charles Tyrwhitt 15,5 w fasonie extra slim fit. Ma ktoś jakąś wiedzę na temat fasonów koszul CT i MLS jednocześnie i chciałby się ze mną nią podzielić?

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

@ddzierzynski98Mam koszule CT w rozmiarze 15, wszystkie extra slim fit. Są dosyć mocno dopasowane, ale tak właśnie lubię. Koszulę MLS slim w tym samym rozmiarze musiałem odesłać. Była wyraźnie za ciasna, szczególnie w klatce. Koszule CT według mojego doświadczenia są trochę obszerniejsze niż MLS, ale w Twoim przypadku nie powinno to być problemem.

Opublikowano

Podłączając się pod pytanie o koszule CT, chciałbym spytać  jakiej długości rękawa w CT odpowiada rękaw 66/68cm z polskich marek (na wzrost 176-182 cm)? Oczywiście zrobię stosowne pomiary zgodnie z instrukcją, ale chciałbym mieć porównanie do Waszych doświadczeń.

Opublikowano
20 minut temu, nets napisał:

Ktoś spotkał się z koszulami w rozmiarze 38, 39 regularnym z kołnierzykiem 43? 

Czyli obwód kołnierzyka jednocześnie 38, 39 i 43?

Ja się nie spotkałem, ale chętnie poznam tego, kto się spotkał.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, lubo69 napisał:

Czyli obwód kołnierzyka jednocześnie 38, 39 i 43?

Ja się nie spotkałem, ale chętnie poznam tego, kto się spotkał.

Doprecyzuję. Noszę koszule w rozmiarze 38 lub 39 w zależności od producenta, jednak prawie wszystkie noszę z rozpiętym kołnierzykiem bo nie jestem wstanie go zapiąć, mam zbyt grubą szyję. Kołnierzyk w koszuli w rozmiarze 43 pasuje na mnie idealnie, jednak cała koszula jest zbyt duża. 

Szukam koszuli w której "korpus" jest w rozmiarze 38-39 a kołnierzyk jest większy, taki jak w rozmiarze 43.

Opublikowano

Nie ma uniwersalnej wartości "korpusu w rozmiarze 38-39", każda firma ma swoją rozmiarówkę. Poszukaj po prostu koszuli z kołnierzykiem 43 w kroju, który jest jak najbardziej szczupły (na przykład koszule Miler w wariancie slim są dość szczupłe koszule).

Opublikowano

38-39 to właśnie rozmiar kołnierzyka, czyli koszula w rozmiarze 38-39 z kołnierzykiem 43 niejako przeczyłaby prawom fizyki czy też logiki.

Propozycja @Kyle może okazać się nietrafiona; dałoby się to zrobić, gdybyś miał kołnierzyk powiedzmy 41. W tej sytuacji chyba tylko szycie na miarę.

Opublikowano

Ja też mam podobnie. Noszę koszule w rozmiarze 40, tymczasem mój kołnierz ma rozmiar 42. Niestety, nie znalazłem rozwiązanie. Nawet najciaśniejsze 42 über-extra-super-slim fit są na mnie za duże.

Ciułam grosiki na Luxire:/

Opublikowano

A ja się pochwalę co dziś do mnie przyszło z outletu SuSu. Zawsze chciałem mieć te konkretne 3 koszule, bo w każdej jest coś nietypowego:

1. Jeansowa

2. Popover/polo

3. Klasyczna biała, ale z dodatkiem lnu.

Za 99$ w sumie za 3 wychodzi taniej niż za byle co w TJMaxx.

received_1606137532848008~2.jpeg

EDIT

Krótka relacja:

Popover - rewelacja, cienka bawełna z lekkim połyskiem, dłuższa konstrukcja więc dobrze siedzi w spodniach. Na pewno będzie się dobrze nosiła do letnich zestawów

Bawełna/len - bardzo dobrze leży, ale do odczucia szorstkości na ciele będzie się trzeba przyzwyczaić. Mnie się od samego patrzenia i opina w okolicach łokci. Tym niemniej, bardzo ciekawa i przewiewna koszula na lato.

Denim...tutaj się rozczarowałem. Tzn sama koszula świetnie wykonana (w Polsce ;) ) i super skrojona, tylko jest krótka jak do noszenia bez wpuszczania. Byłem pewien, że będzie się ją dało nosić w spodniach. Niestety nie da się zwrócić, więc pewnie pójdzie na eBay :(

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie,

Kupował może ktoś koszule z CT z "kolekcji" Natural Cool ? - obiecują jakieś nadzwyczajne właściwości "chłodzące", ale nie wiem czy to tylko marketing.

Generalnie szukam cienkich, bawełnianych, typowo użytkowych koszul, w których będzie możliwie chłodno - nie tylko w lato. Len niestety w ogóle mi nie podchodzi.

Z CT, które mam tylko 1 / 4 jest pod tym względem ok (i to popelina).

Opublikowano

Bawełna dalej będzie bawełną, nawet cieńsza i nie ma szans z lnem. Wiec pozostaje ci się z tym pogodzić i grzać w bawełnie albo przełamać i nosić len, ewentualnie szukać mieszanek bawełna-len, z większa przewagą lnu, np. coś takiego https://www.wolczanka.pl/koszula-meska-lambert-9    

Załączam tylko ze względu na skład, nie wzór tkaniny, mam klasyczną koszulę z Lamberta o tym składzie i jest bardzo ok.

Jak dobrze pamiętam mam popelinę z Da Vinci i Van Horn, gniecie się podobnie jak koszule z lnu.

Opublikowano

Cienka bawełna może nie dorównywać koszulom lnianym, bo i nie tędy droga. 

Mam bardzo dobre doświadczenia z grubymi, luźno tkanymi koszulami z bawełny, które nie sprawują się wcale gorzej od lnu w czasie upałów. Materiał jest gruby, wchłania dobrze wilgoć, a przy tym wyjątkowo przewiewny. Tkaniny giro inglese są dobrym przykładem. 

Cienki materiał bawełniany, jak również jego mieszanka z lnem jest często kiepskim pomysłem - zazwyczaj oznacza to tkaninę o ścisłym splocie, która ani nie wchłania potu, ani nie zapewnia przewiewu.  

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, De Lasalle napisał:

Cienka bawełna może nie dorównywać koszulom lnianym, bo i nie tędy droga. 

Mam bardzo dobre doświadczenia z grubymi, luźno tkanymi koszulami z bawełny, które nie sprawują się wcale gorzej od lnu w czasie upałów. Materiał jest gruby, wchłania dobrze wilgoć, a przy tym wyjątkowo przewiewny. Tkaniny giro inglese są dobrym przykładem. 

Cienki materiał bawełniany, jak również jego mieszanka z lnem jest często kiepskim pomysłem - zazwyczaj oznacza to tkaninę o ścisłym splocie, która ani nie wchłania potu, ani nie zapewnia przewiewu.  

Daję łapkę w górę.

Cienko tkane popeliny to w ogóle jakaś porażka - nie wchłaniają potu (bo nie mają w co :) ), są mało przewiewne, strasznie się gniotą.

Na upały oksford albo len.

Opublikowano

Bardzo prosiłbym o podanie wymiarów dowolnej koszuli Lantier w rozmiarze 39 o kroju SLIM.

Chciałbym sprawdzić czy wymiary zgadzają się z tymi podanymi na stronie internetowej.

Na stronie podają: klatka 106cm, pas 102cm. Ciekawi mnie ile ma talia.

Opublikowano

Znając Lantiera i nie tylko każda dowolna koszula może mieć inny wymiar. Nawet koszule w tym samym rozmiarze tego samego modelu mogą mieć nawet 2-3 różnicy. Bywa, że i 5 cm są mniejsze, wtedy je odsyłam. Przypuszczać można tyle, że raczej będą mniejsze niż większe względem rozmiarówki.