lubo69 Napisano 3 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2019 Świetne buty! btw- Kolega Proc jest z "towarzystwa warszawskiego" , co więcej członek-założyciel BWB!Buty świetne, ale IMO świetniejszy jest powrót Kolegi proca na łono forum, oby nie incydentalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 24 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2020 Mistrz Januszkiewicz już wrócił do swojego warsztatu na Chmielnej i zaprasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 29 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2020 Podobno zakład rękawiczek obok się zamknął:) Czy ktoś robił ostatnio zamówienie u TJ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 22 Czerwiec 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2020 Miałem przyjemność poznać mistrza Januszkiewicza w listopadzie i zamówić parę czarnych oksfordów z koziej skóry. Na buty jeszcze czekam i nie mogę już się doczekać. Mistrz Januszkiewicz był w formie i rozmawialiśmy przez 3 godziny. Dziękuje @damiance za przedstawienie mnie mistrzowi i pomoc w złożeniu zamówienia. Kilka zdjęć z pracowni. 16 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 10 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2020 Panowie, czy ktoś z Was orientuje się przypadkiem, czy zakład Pana Januszkiewicza jest otwarty, czy może przerwa urlopowa? Nie mogę się dodzwonić, a nie chciałbym pocałować klamki jadąc extra z Łodzi.Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr B Napisano 10 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2020 Jak każdego roku pracownia jest przez miesiąc nieczynna na przełomie lipca i sierpnia. Pan Tadeusz wraca z urlopu w trzecim tygodniu sierpnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 11 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2020 Potwierdzam to co powiedział @Piotr B. Rozmawiałem o tym z Mistrzem Januszkiewiczem przed jego corocznym urlopem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 11 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2020 Dzieki Panowie!Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 10 Wrzesień 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2020 „Nadejszła wiekopomna chwila!!!” Mistrz Tadeusz Januszkiewicz nadal w formie wieku 94 lat. Dziękuję serdecznie koledze @damiance za pomoc z moim projektem, zamówieniem i odbiorem gotowych butów bespoke od TJa. 29 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 16 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2020 Panowie, myślicie że jest sens zamawiać lotniki u TJ przy relatywnie szerokiej stopie o wysokim podbiciu? Czy lotniki w ogóle mają sens przy takiej stopie? Gdzieś czytałem że lepiej unikać takiego obuwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2020 53 minuty temu, Jakub.B napisał: Panowie, myślicie że jest sens zamawiać lotniki u TJ przy relatywnie szerokiej stopie o wysokim podbiciu? Czy lotniki w ogóle mają sens przy takiej stopie? Gdzieś czytałem że lepiej unikać takiego obuwia. W moim naiwnym mniemaniu bespoke jest właśnie drogą do posiadania obuwia, które z pewnych względów nie pasuje na Ciebie RTW. Chyba wszystko zależy od tego jak wysokie i szerokie masz stopy i czy czasem nie burzy to proporcji, bo w techniczną wykonalność nie wątpię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 16 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2020 W sumie faktycznie, najlepiej zapytać się szewca. Ogólnie zastanawiam się nad kolejną parą obuwia, na chwilę obecną mam: ciemnobrązowe oxfordy bez noska ciemnozielone oxfordy z noskiem brązowe brogsy double strap monki koloru średniego brązu ciemnozielone single strap monki 2 pary brązowych derby Myślałem nad brązowymi/wiśniowymi/czarnymi lotnikami (ewentualnie oxfordami), albo nad czymś bardziej nietypowym. np. jak buty z dwóch różnych kawałków skór w tym temacie. Myślicie że co byłoby lepszym wyborem biorąc pod uwagę bespoke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 16 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2020 Jeżeli to pierwsze bespoke, postawiłbym na coś zupełnie klasycznego np. w szczególnie pięknym odcieniu brązu, jakiego jeszcze nie masz. Minimalna ekstrawagancja w mało widocznych detalach jak gładka pięta, czy sztuper no i dopasowanie czynią projekt czymś niepowtażalnym. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kormox Napisano 16 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2020 @Jakub.B lotniki to super pomysł-koniecznie czarne, patrząc na Twój obecny stan posiadania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 16 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2020 1 godzinę temu, Midlife-Crisis napisał: Jeżeli to pierwsze bespoke, postawiłbym na coś zupełnie klasycznego np. w szczególnie pięknym odcieniu brązu, jakiego jeszcze nie masz. Minimalna ekstrawagancja w mało widocznych detalach jak gładka pięta, czy sztuper no i dopasowanie czynią projekt czymś niepowtażalnym. To będą moje trzecie buty bespoke, jedną z par które szyłem wcześniej są ciemnobrązowe oxfordy i jest to praktycznie jedna z najczęściej noszonych par, stąd pomysł na zdublowanie tej pary drugimi oxfordami lub lotnikami. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafa Napisano 16 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2020 @Jakub.B, lotniki to piękne buty, ale rozważ też czarne adelajdy. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. bratdominik Napisano 21 Październik 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2020 (edytowane) Dziś miałem przyjemność robić pierwsze, i mam nadzieję że nie ostatnie, zamówienie u p.Januszkiewicza. Bardzo rzeczowy kontakt, oraz duża doza pomocy od strony Mistrza. Zamówiłem wzorowane na SC (Mod. 118) derby na dwie dziurki, których wykonania podjął się bez mrugnięcia okiem. Sądząc po Jego reakcji mój wybór wzorca Mu się spodobał, a zwłaszcza fikuśne okolice dziurek. Udostępnił mi wiele posiadanych na stanie skór, z których wybraliśmy włoską w oryginalnym odcieniu pomiędzy śliwką a burgundem. Niektóre wprost odradzał ze względu na grubość / twardość lica, inne polecał. Generalnie dzielił się swoimi przemyśleniami, za co jestem Mu wdzięczny, bo w dyskusji najlepiej znajduję rozwiązania. Z ciekawostek dodam, że udało mi się Go zaskoczyć budową moich stóp, po których ujrzeniu stwierdził, że takich jeszcze nie widział. Przybywszy w butach Patine na kopytach TJ pochwaliłem Jego w nie wkład (są dla mnie bardzo wygodne), a On po ich uważnym oglądnięciu pochwalił poprawioną piętę, ale także zwrócił uwagę, iż buty przez Niego wykonane będą wyższej jakości Cała wizyta trwała około 45min, i będę ją mile wspominał. Mistrz trzyma się znakomicie, życzę sobie tak wyglądać w tym wieku. Buty mają być gotowe przed Bożym Narodzeniem. Akurat. EDYCJA. Buty odebrane. Dziś odebrałem buty, akurat na swoje piątkowe urodziny. No, miały być odebrane w piątek, ale po przymiarce wtedy wymagały drobnej korekty przy jednym obcasie, a to wszystko z powodu moich nietypowych stóp. Pomiarowo mam je niby takie same, a nawet lewą tęższą. Niby. W rzeczywistości lewa jest o 2 mm krótsza i mniej tęga od prawej. Poprawka problem zminimalizowała. Biorąc pod uwagę nietypową budowę moich stóp oraz mój pierwszy kontakt z p.Januszkiewiczem z zamówienia jestem zadowolony na piątkę. Z jednej strony zauważam pole do poprawy przy następnym zamówieniu (długość lewego buta, węższa pięta, ciut mniej materiału w obłożynach) lub modyfikacji (sztuper, wykończenie łuku), ale przy pierwszym razie traktowałem to jako zamówienie testowe. Z drugiej, z kilku rzeczy jestem bardzo zadowolony, oprócz samego wykonania to także dopasowanie w palcach, śródstopiu, wsparcie łuku stopy i odwzorowanie modelu, mimo jego drobnych modyfikacji. Bardzo duży plus to dobre odwzorowanie kształtu mojej stopy nad palcami - nie ma tam nadmiaru skóry, co mogłoby prowadzić do brzydkiego łamania się buta. No i prawidła na szóstkę - najlepsze jakie miałem do tej pory. A, zapomniałbym - bardzo odpowiada mi kształt kopyta, podobnie jak moje ulubione 109 Sargent jest w kształcie migdała, lekko asymetryczne i w to mi graj. Punktem wyjścia były kopyta, które robił dla Patine (wspomniałem, że mam buty na jego kopycie od nich i bardzo mi ono odpowiada). Pan Tadeusz lekko je wydłużył w nosku, aby było mi wygodnie w palcach - efekt osiągnięty, zobaczymy jak będą się łamać. Samo wykonanie jest bez zarzutu. Wszystko tak jak powinno, żadnych niedoróbek nie zauważyłem. Solidna podeszwa z jaskółką bardzo mi się spodobała. Skóra na bucie po naciągnięciu wygląda odrobinę inaczej niż wyglądała w płacie i to było pewne zaskoczenie, ale nie jest to dla mnie powód do zmartwienia - buty mają jedynie bardziej nieformalny charakter niż się spodziewałem. Na zdjęciach wyglądają jak brązowe, ale to wina sztucznego światła - w rzeczywistości to ciemna śliwka z drobnymi burgundowymi nutami. Przy kolejnej parze natomiast kusi mnie, aby poszukać własnoręcznie materiału na cholewkę, który będzie mniej międlony, a bardziej jednolicie gładki. Sam odbiór był przemiłym doświadczeniem. Z dwudziestominutowego odbioru zrobiły się półtoragodzinne dywagacje na temat szeroko pojętego obuwia i związanych z nim zagadnień. Pan Tadeusz powiedział na koniec, że trzyma się w dobrym zdrowiu (serce w bardzo dobrej kondycji!), a planuje żyć przynajmniej do stu lat i chce pracować dalej gdyż sprawia mu to przyjemność. Życzmy mu jak najwięcej lat w zdrowiu. Dodatkowo rozmawiając o butach wspomniałem słynne buty ze skóry słonia, które wyszły spod Jego ręki dla @damiance, na co On pochwalił się pamiątkową statuetką, jaką dostał od Stowarzyszenia BwB na swoje 90. urodziny. Zaprezentował ją z niekłamaną radością i szerokim uśmiechem, dlatego też należy Wam się, Panowie Koledzy ze Stowarzyszenia, ogromne brawo. Prezent cieszył nie tylko w dniu darowania, ale kilka lat później nadal wywołuje ogrom pozytywnych emocji u Obdarowanego. Na koniec pamiątkowe zdjęcie, życzenia świąteczne, i oby do zobaczenia po nowym roku, tym razem na 5-dziurkowe apron derby z małym twistem, jeżeli się uda. 31.12.2020 A na koniec roku kilka dodatkowych zdjęć sylwestrowych w świetle późnodziennym. Edytowane 31 Grudzień 2020 przez bratdominik Dodatkowe informacje 27 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jakub.B Napisano 20 Grudzień 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2020 I mi udało się odebrać moje pierwsze buty od p. Januszkiewicza. Buty są bardzo wygodne, praktycznie nie czuć ich przy chodzeniu. Jakość wykonania naprawdę dobra, przy swoim kształcie stopy jestem przyzwyczajony do zupełnie innego kopyta i brak przeszycia na nosku wydaje mi się dość specyficzny. Na pewno nie będzie to moje ostatnie zamówienie. 26 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mah Napisano 22 Kwiecień 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2021 Pan Tadeusz dalej w formie 25 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jakub.B Napisano 18 Wrzesień 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2021 Z wyprawy do Warszawy wróciłem z kolejnymi butami od Pana Tadeusza, po paru latach udało się kupić pierwszą "porządną" parę czarnego obuwia. Przy okazji wycieczki nie można było nie zamówić kolejnej pary rękawiczek 23 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 29 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Czy ktoś orientuje się jak obecnie wyglądają ceny u P. Januszkiewicza, np porównując do Staniosa w Krakowie? Kontaktowałem się ze Staniosem, jednak cena za zamówienie pierwszej pary (dodatkowy koszt przygotowania kopyta oraz "kapcia" do przymiarki) wprawiła mnie w osłupienie. Zawsze byłem przekonany to Warszawa wiedzie prym, jeśli chodzi o wysokość cen, a tu zaskoczenie. P.S. Raczej coś spokojnego, brązowe oksfordy lub lotniki (o ile o lotniskach można powiedzieć, że są łatwe w wykonaniu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 29 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2021 U P. Januszkiewicza wychodzi taniej niż w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 29 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Z tego co pamiętam ostatnie ceny to 2.5k za buty, choć przy ostatnich wzrostach nie zdziwiłbym się jeśli jest 3k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rokitan Napisano 29 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Zamawiałem przed dwoma tygodniami i obecnie to 2700 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 30 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2021 15 godzin temu, Rokitan napisał: Zamawiałem przed dwoma tygodniami i obecnie to 2700 Faktycznie w stosunku do Krakowa wygląda to bardzo atrakcyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi