Zajac Poziomka Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 xkozioł: Wydaje mi się, że koledze chodziło o ikonę "moje media", która jest na górze okienka "dodaj odpowiedź", obok emotikonów. Można za jej pomocą wybierać do wstawienia załączone (w sposób który opisałem wyżej) wcześniej zdjęcia. Kolega nic nie załączył, dlatego widzi pustkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Pierwsze porównanie. Kielman z lewej, TJ z prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Sorry za jakość, w mniejszym rozmiarze wyglądało to dużo ostrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Inne ujęcie, TJ na dole, znowu gęstsze i ładniejsze przeszycie na boku w porównaniu z Kielmanem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Kolor jest bardzo podobny, różnicę widać na żywo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Czy z Mistrzem Januszkiewiczem można skontaktować się drogą emailową (nie przypuszczam, ale kto wie?) Jeśli tak, czy ktoś ma adres i mógłby przesłać na PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Michale, jednak lepsze zdjęcie jest wskazane co do dryfującej jakości butów to trzeba brać poprawkę na fakt, że zrządzeniem losu jest w ręce którego cholewkarza i szewca trafią buty. Znacie historię o pracującym dla Kielmana szewcu Siekierskim z Piastowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Czy z Mistrzem Januszkiewiczem można skontaktować się drogą emailową (nie przypuszczam, ale kto wie?) Jeśli tak, czy ktoś ma adres i mógłby przesłać na PW? niestety, nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Kolor jest bardzo podobny, różnicę widać na żywo. Dziękuję za zdjęcia, mojego zdania one jednak nie zmieniają . Niuanse, ale jednak przemawiają na korzyść Kielmana - widocznie mamy inne kryteria oceny atrakcyjności butów. Poza tym, na tak prostym egzemplarzu trudno coś wyrokować. Oba buty są bardzo ładne. Jedyne co mnie razi, to niedopasowanie Kielmanów na pierwszym zdjęciu. One pozostają cały czas w takim rozwarciu, czy po prostu, tak luźno je zasznurowałeś do zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 @Michał pisałem komentarz kiedy wrzucałeś kolejne zdjęcia, te są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Jeszcze jedno porównanie. W rzeczywistości Kielmany można lepiej dosznurować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Ostatnie zdjęcie, TJ solo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Michale, jednak lepsze zdjęcie jest wskazane co do dryfującej jakości butów to trzeba brać poprawkę na fakt, że zrządzeniem losu jest w ręce którego cholewkarza i szewca trafią buty. Znacie historię o pracującym dla Kielmana szewcu Siekierskim z Piastowa? Nie, cóż to za historia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 To były Kielmany, przepraszam Koledzy, rozkojarzony jestem, postaram się jutro wrzucić zdjęcie TJ w świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Pojedynczy TJ (już na 100%). przy okazji - Pan Januszkiewicz sprzedaje inne prawidła, nie są dzielone z przodu jak u Kielmana, wg TJ lepiej wypełniają przód buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Dzięki za fotki Michał. Przydałyby się zdjęcia w świetle dziennym, bo na tych które wkleiłeś kolory są bardzo dziwne. Nie myślałeś o wymianie sznurówek w Kielmanach? Te, które są na zdjęciach wyglądają tanio, w pejoratywnym znaczeniu tego słowa. W butach TJ nie podoba mi się kontrastowe wykończenie krawędzi, jakoś mi do tych butów nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Nie, cóż to za historia? napiszę na dniach w wątku Kielmana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 To były Kielmany, przepraszam Koledzy, rozkojarzony jestem, postaram się jutro wrzucić zdjęcie TJ w świetle dziennym. btw - obie pary warto potrakować przed sesją kremem i szczotką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Kolega który pisał ze Kielman byl niedosznurowany- to byl but od TJ napisałem to w opisie. Sznurówki u Kielmana są tragiczne. Nie mam pojecia dlaczego takich użyli. Z pewnością wymienie na mniej zmechacone i z ładniejszymi końcówkami. Macie swoje typy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Jeszcze jedna sprawa. Dopasowanie do stopy zdecydowanie lepsze w TJ. Nie wiem jak to opisać ale but TJ jest ma kształt kolyski czyli but nie leży plackiem na podłożu ale ma swoje krzywizny zrobione pod kształt stopy. Pisano o tym chyba na forum. O ile sama skora jest może ladniejsza minimalnie w Kielmanach to mam większą motywacje na drugie TJ właśnie z uwagi na niuanse i precyzyjniejsze wykonanie. Są lżejsze w detalach. Co ciekawe nie bylo moim zamiarem obstalowanie dwóch identycznych butów w tym samym kolorze. W pracowni TJ skóra przy wyborze wydawała sie ciemniejsza. Wyszło jak widac - prawie ten sam kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Jeszcze jedna sprawa. Dopasowanie do stopy zdecydowanie lepsze w TJ. Nie wiem jak to opisać ale but TJ jest ma kształt kolyski czyli but nie leży plackiem na podłożu ale ma swoje krzywizny zrobione pod kształt stopy. Pisano o tym chyba na forum. O ile sama skora jest może ladniejsza minimalnie w Kielmanach to mam większą motywacje na drugie TJ właśnie z uwagi na niuanse i precyzyjniejsze wykonanie. Są lżejsze w detalach. Co ciekawe nie bylo moim zamiarem obstalowanie dwóch identycznych butów w tym samym kolorze. W pracowni TJ skóra przy wyborze wydawała sie ciemniejsza. Wyszło jak widac - prawie ten sam kolor. Buty TJ są piękne i bardzo dopasowane, ale nie mitologizujmy ich cech. Bardzo cenię pana Tadeusza i lubię jego buty, ale dopasowanie nie zawsze idzie w parze z wygodą. Jeśli mam w perspektywie 10 godzin pracy na stojąco, odruchowo wybieram buty Kielmana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Buty TJ są piękne i bardzo dopasowane, ale nie mitologizujmy ich cech. Bardzo cenię pana Tadeusza i lubię jego buty, ale dopasowanie nie zawsze idzie w parze z wygodą. Jeśli mam w perspektywie 10 godzin pracy na stojąco, odruchowo wybieram buty Kielmana. Ja wybierałem TJa lub każde Alfred Sargent i działało. Z tym że u mnie to było zwykle 15h, teraz nie noszę butów tak długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 16 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2015 Januszkiewicz ma zdecydowanie bardziej "charakterne" kopyto, wykonanie też na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 17 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2015 Odpowiadając na pytanie dotyczące "mojej historii z TJ". Zawdzięczam ją Temu Forum Kiedy tylko się dowiedziałem, że ten zasłużony szewc robi ok. 100 par butów rocznie i w dodatku spotykają się one najczęściej z superlatywami, nie wahałem się długo. Od zamówienia do odbioru minął okres ponad 2 miesięcy, w tym czasie był okres urlopowy, który TJ tradycyjnie spędza nad morzem (miałem zatem o czym z nim porozmawiać oprócz butów). Rozmowa dotycząca zamówienia nie trwała długo. Zasugerował mi skórę, którą przyniósł z zaplecza, przytoczył również działalność "na polu ortopedycznym". Miły człowiek. W odróżnieniu od Kielmana, gdzie na pierwszej linii frontu są miłe Panie, tu miałem do czynienia z rzemieślnikiem, który w zasadzie wszystko firmuje i wykonuje pod własnym nazwiskiem (wiem, że są cholewkarze itd, ale takie jest wrażenie). Przesyłam kolejną partię zdjęć porównawczych. Na zdjęciu nr 2 widać wyraźnie "kołyskę" u TJ, o której pisałem. But nie stoi równo na podłodze, ale się kolebie, Kielman leży płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gdańsk Napisano 17 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2015 Zbadałem też wagę obu butów. Mam rozmiar 41. Kielman waży 510 g, TJ jest nieco cięższy - 525 g (zapewne wynika to z grubszego obcasa). Prawidło u Kielmana waży 480g, natomiast prawidło polecane przez TJ tylko 300g. Na zdjęciu różnica pomiędzy wysokim obcasem TJ i niższym Kielmana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi