andershep Napisano 18 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2013 więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 18 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2013 Przy okazji moce przerobowe pracowni Pana Januszkiewicza, to aktualnie maksymalnie 8 par butów na miesiąc. Odliczając miesięczne wakacje, dni świąteczne i wolne od pracy, to w ciągu roku kalendarzowego pracownię może opuścić najwyżej 80 par butów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 18 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2013 interpretacja TJ wyszła IMO lepiej niż oryginał. Czy znasz nazwisko tego cesarsko-królewskiego dostawcy? Posłusznie melduję, panie oberlejtnant, że kota już pan nie ma. Zeżarł pastę do butów i pozwolił sobie zdechnąć. Wrzuciłem go do piwnicy, ale do sąsiedniej Przygody dobrego wojaka Szwejka, rozdział 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 18 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2013 Piękne buty - zazdroszczę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 18 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2013 @damiance chodzi o Scheera: http://www.scheer.at/ Tego modelu nie ma jednak w galerii. Ceny u Scheera zaczynają się od 3000 EUR za buty z trzema przymiarkami i swoją pracę ograniczają do 250-300 par rocznie, bo zdaniem właściciela (z wykształcenia ortopedy) powyżej 300 par zaczyna się tracić kontrolę nad jakością szytego ręcznie obuwia. Cytat za http://www.nytimes.com/2011/03/06/travel/06journeys-vienna.html?pagewanted=all&_r=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 18 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2013 @damiance chodzi o Scheera: http://www.scheer.at/ Tego modelu nie ma jednak w galerii. Ceny u Scheera zaczynają się od 3000 EUR za buty z trzema przymiarkami i swoją pracę ograniczają do 250-300 par rocznie, bo zdaniem właściciela (z wykształcenia ortopedy) powyżej 300 par zaczyna się tracić kontrolę nad jakością szytego ręcznie obuwia. Cytat za http://www.nytimes.com/2011/03/06/travel/06journeys-vienna.html?pagewanted=all&_r=0 Nie wspominając, że niedostępność to jeden z elementów budowania wartości, a co za tym idzie ceny sprzedaży. Strach pomyśleć o teoretycznej cenie butów od TJa biorąc pod uwagę 'capacity' pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 22 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2013 Fotorelacja z mojego najnowszego zamówienia u Pana Tadeusza Januszkiewicza na blogu eye_lipa: http://www.wdrugiejskorze.pl/tadeusz-januszkiewicz-wiedenski-styl-na-chmielnej/#more-719 Następne projekty z Shell Cordovanu czekają już w kolejce po wakacyjnej przerwie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 22 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2013 Buty ładnie wyszły, ale wykończenie podeszwy mi się nie podoba. Czy to robił osobiście Januszkiewicz? Czy obie skóry pochodzą od tego samego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 22 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Lipiec 2013 Nie pytałem, bo i tak Mistrz odpowiada za całość zamówienia. Podeszwa jest wykonana z kruponu portugalskiego, wyciętego z tafli. Krupon jest sztywny, ale podczas deszczu nie będzie chłonął wody tak jak niegdyś promowany na tymże forum droższy Rendenbach. Testy na szybkość wchłaniania wody były przeprowadzone w pracowni, a efekty widziałem osobiście. W podeszwie nie ma najczęściej obecnie stosowanej warstwy izolacyjnej z korka. Generalnie nie są to buty do biegania. Biała skóra skoczowska ze starych zapasów, bo na ten kolor nie ma od dawna popytu u mężczyzn, a brązowa wybrana przeze mnie spośród kilku odcieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 23 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2013 @Üxküll Tak trochę z innej beczki: co Cię skłoniło po doświadczeniach z Kurkusem, do zmiany zdania w kwestii obuwia miarowego? Tylko możliwości 'rekonstrukcyjne' czy jest coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 23 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2013 @pirat z kregu znanych mi osób u Kurkusa wtopili wszyscy bez wyjątku nie z wyglądem, ale z wygodą użytkowania obuwia na miarę. Natomiast dzięki Koledze Damianowi, Prezesowi BwB, pojawiła się dopiero niedawno możliwość zamówienia butów na miarę ze skór wysokiej jakości z Kegaru. Poza tym co warto podkreślić była to inicjatywa non-profit. Natychmiast skorzystałem z tej okazji. Po teście z czarnymi wiedenkami z Box Calf ruszyłem z dalszymi zamówieniami, ponieważ u nas często pada, a ja nie chucham i nie dmucham na buty, więc im wolniej skóra chłonie wodę tym lepiej. Poza tym bardziej lubię porozmawiać z rzemieślnikami, niż prowadzić dyskusje z "idealnymi" handlowcami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 23 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2013 W podeszwie nie ma najczęściej obecnie stosowanej warstwy izolacyjnej z korka. Czy to Twój wybór ? Jeżeli tak to dlaczego zdecydowałeś się na brak tej warstwy w podeszwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 23 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2013 @Üxküll Dzięki za odpowiedź. Po prostu pamiętałem tą wypowiedź http://forum.butwbutonierce.pl/topic/22-warszawa-szewc-bronisław-kurkus-ul-złota/?p=58548 stąd moja ciekawość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 23 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2013 @maciato Pan Januszkiewicz powiedział, że nie używa korka, bo może się w trakcie długotrwałego użytkowania pokruszyć, a i tak ma własny patent, aby jego buty nie były ciężkie jak cegły. Na wielu przekrojach i u Kielmana widziałem jednak, że stosuje się korek w podeszwach, ale ja nie mam jakiejś głębszej wiedzy na ten temat. Może inni forumowicze potrafią objaśnić to zagadnienie technologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 23 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2013 Jeśli dobrze pamiętam z wywiadu, to właśnie zamiast korka TJ używa kory lipowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tigre251 Napisano 23 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2013 Zamówienie u TJ (oksfordy) z bodajże 25 maja - termin odbioru 23 sierpnia. Tamtego dnia było co najmniej 5 zamówień. Termin odbioru zamówienia z kwietnia (trzewiki) nieznany z powodu kolejki na cordovan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 24 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2013 Jeśli dobrze pamiętam z wywiadu, to właśnie zamiast korka TJ używa kory lipowej. Jest już znany termin opublikowania całego wywiadu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 24 Lipiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2013 Spytaj slamacka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 3 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2013 Dwa dni temu Justin (The Shoe Snob) przeszedł na WordPressa, przy okazji zrobiwszy bezpłatną reklamę Tadeuszowi Januszkiewiczowi. Szkoda, że zasłużone międzynarodowe uznanie dla ręcznej pracy Mistrza przyszło tak późno. http://www.theshoesnobblog.com/2013/08/bespoke-spectators.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2013 Ty mu wysyłałeś fotki czy zajumał moje zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 3 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2013 Zdjęcia są skopiowane bezpośrednio z Twojego wpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2013 Madness Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 19 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2013 Ruszył nowy sezon u TJa. Aktualnie termin odbioru zamówienia to początek października z możliwym przesunięciem. Przy okazji na tym forum nie były pokazane buty z Shell Cordovanu, które są lepsze niż pierwowzór Edward Green Brummel. Pisał o nich Justin (The Shoe Snob) pod tym linkiem: http://www.theshoesnobblog.com/2012/10/jan-kielman-rendition-of-eg-brummel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 19 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2013 Śliczne są.... ja chce takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 19 Sierpień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2013 ja także:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi