Skocz do zawartości

Renowacja i naprawa obuwia

jfk

Rekomendowane odpowiedzi

Wyjąłem moje dawno nieużywane żeglarki, ale są w stanie nieprzyjemnym dla oka - dawny głęboki granat zamienił się w wyblakłą mieszankę niebieskiego i szarości, w dodatku miejscami są widoczne jaśniejsze przebarwienia - co z tym robić, malować czy rekoloryzować? Prosiłbym o fachową, szczegółową odpowiedź. ;-)

post-4362-0-64663500-1395956030_thumb.jp

Słuchajcie Panowie, dokonuję oczyszczenia butów po zimie (odsalanie itd), jestem na etapie użycia Renomatu. Czy wosk z czubków w końcu "puści"? Smaruję tym renomatem i smaruję, a dalej po przyciśnięciu pojawiają się charakterystyczne małe załamania. 

Inne pytanie, czy Waszym zdaniem jest w ogóle sens zupełnie usuwać ten wosk?

Pozdrawiam

Na Twoim miejscu odpuściłbym już kolejne szorowanie czubków. Możesz doprowadzić do sytuacji całkowitego zniszczenia lica, objawiać się to będzie tym, że skóra może chłonąć później wszystko jak gąbka, a Ty już nie będziesz w stanie uzyskać nawet lekkiego połysku na niej.

Dziękuję za opinię :)

Teraz poważniejszy problem - w moich zdecydowanie najlepszych butach zrobiła się taka oto dziura we wnętrzu, jak również "okrąg" na podeszwie.

Czy w tym momencie należy już wymienić podeszwę? Jeśli tak, to gdzie? I co z tą nieszczęsną dziurą w środku - trzeba udać się do Warszawy do pana Kamińskiego albo pana Januszkiewicza?

post-934-0-44291600-1396385520_thumb.jpg

post-934-0-67849200-1396385605_thumb.jpg

Nie wpadaj w panikę :) Zapiętki wewnątrz butów, to powinien zrobić każdy w miarę ogarnięty szewc, tylko dokładnie wypytaj jak będzie to robił, bo przypadkiem może puścić Ci na cholewce zewnątrz dodatkowe "upiększenie" w postaci szwów. Spody masz prawdopodobnie dwu-warstwowe (nie widać za bardzo) stąd też takie przetarcie. Masz do wyboru, zelowanie skórą, lub gumą.

Mój staż także nie jest duży, ale ewentualna renowacja nie jest po lekturze forum taka oczywista. Otóż oddałem do podzelowania buty do warsztatu szewskiego przy ul. Koszykowej. Korzystałem juz wielokrotnie z usług tego zakładu i byłem zadowolony. Ale tym razem jakiś czort szewca ogarnął i poza zelowaniem "wypastował" buty. Sęk w tym, że buty były w oryginale czarne z białymi "przetarciami", a teraz są prawie jednolicie czarne (pozostało oryginalne szycie białą nicią cholewki do podeszwy). Nie dość, że stracily swój pierwotny urok to jeszcze szewc za to czyszczenie policzyl jak za zboże. Te przetarcia byly w oryginale zapewne pomalowane i obawiam sie, że po użyciu Renowatora usunięciu ulegnie zarówno specyfik użyty przez nadgorliwego szewca jak i oryginalne postarzenia. Czy ktoś mający doświadczenie z renowacją butów mógłby mi doradzić jakiś środek na bezpieczne usunięcie tego czegoś co użył szewc? Czy użycie mydła Saphir może wystarczyć dla przywrócenia pierwotnego efektu?

Czy ktoś mający doświadczenie z renowacją butów mógłby mi doradzić jakiś środek na bezpieczne usunięcie tego czegoś co użył szewc? Czy użycie mydła Saphir może wystarczyć dla przywrócenia pierwotnego efektu?

Każdy z pewnością Ci powie, że musisz bezwzględnie wykonać próbę w niewidocznym miejscu i zobaczyć jakie są efekty. Od siebie powiem, że oprócz środków ogólnie dostępnych, są również środki przemysłowe. Posiadam np. specjalny zmywacz, który jest dedykowany do takich zastosowań. Jest w kolorze czarnym i stosowałem z powodzeniem nawet do lakierków. Jak nie poradzisz sobie, to ewentualnie się odezwij, może uda się pomóc. Co do zapłaty za skopanie butów, to rzeczywiście, powinieneś nie odbierać takich butów, żądając przywrócenia stanu oryginalnego, jednak jak już odebrałeś masz pełne prawo reklamować je u szewca.

Mój staż także nie jest duży, ale ewentualna renowacja nie jest po lekturze forum taka oczywista. Otóż oddałem do podzelowania buty do warsztatu szewskiego przy ul. Koszykowej. Korzystałem juz wielokrotnie z usług tego zakładu i byłem zadowolony. Ale tym razem jakiś czort szewca ogarnął i poza zelowaniem "wypastował" buty. Sęk w tym, że buty były w oryginale czarne z białymi "przetarciami", a teraz są prawie jednolicie czarne (pozostało oryginalne szycie białą nicią cholewki do podeszwy). Nie dość, że stracily swój pierwotny urok to jeszcze szewc za to czyszczenie policzyl jak za zboże. Te przetarcia byly w oryginale zapewne pomalowane i obawiam sie, że po użyciu Renowatora usunięciu ulegnie zarówno specyfik użyty przez nadgorliwego szewca jak i oryginalne postarzenia. Czy ktoś mający doświadczenie z renowacją butów mógłby mi doradzić jakiś środek na bezpieczne usunięcie tego czegoś co użył szewc? Czy użycie mydła Saphir może wystarczyć dla przywrócenia pierwotnego efektu?

Ciężko gwarantować efekt w ciemno, ale myślę, że warto spróbować Renomatem Saphir lub właśnie Mydłem Saphir - oczywiście próba na skrawku konieczna, bo oba środki są dość mocne.

Obawiam się, że Starszy Mistrz zinterpretował przetarcia, jako zużycie. To nie pierwszy taki przypadek. Szkoda butów, ale i samego Majstra, który zapewne się przejął :(

Na pewno intencje były dobre.

słuchajcie mam problem można powiedzieć  straszny

kupiłem nie tak dawno buty Church's

oszczędzałem je nie chodziłem w deszczu śniegu prawidła itd ale ostatnio zauważyłem że rozchodzi mi się podeszwa

wyth.jpg
z3m0.jpg
t23d.jpg
s161.jpg
z1l3.jpg

mam w związku z powyższym pytanie gdzie można to naprawić najlepiej w Warszawie

Co Panowie polecą do zamaskowania zarysowania na portfelu ? Podczas wkładania ręki do kieszeni, przejechałem po portfelu paznokciem i powstała nieestetycznie wyglądająca szrama. Skóra raczej nie jest uszkodzona, tylko farba czy barwnik, którym jest pokryta. Portfel jest koloru ciemnobrązowego, taki jak w linku: http://www.puccini-sklep.pl/product-pol-104-Portfel-meski-PUCCINI-P-20438-braz.html

W rzeczywistości jest odrobinę ciemniejszy. 

słuchajcie mam problem można powiedzieć  straszny

kupiłem nie tak dawno buty Church's

oszczędzałem je nie chodziłem w deszczu śniegu prawidła itd ale ostatnio zauważyłem że rozchodzi mi się podeszwa

wyth.jpg

z3m0.jpg

t23d.jpg

s161.jpg

z1l3.jpg

mam w związku z powyższym pytanie gdzie można to naprawić najlepiej w Warszawie

Miałem identyczną sytuację z LLoyd i ... wymienili na nowe. Myślę, że taka zacna firma powinna wymienić element na koszt  własny. 

Z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, iż jest to wina producenta, a nie Twoja więc tym bardziej powinieneś próbować składać reklamację. 

Miałem identyczną sytuację z LLoyd i ... wymienili na nowe. Myślę, że taka zacna firma powinna wymienić element na koszt  własny. 

Z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, iż jest to wina producenta, a nie Twoja więc tym bardziej powinieneś próbować składać reklamację. 

Co sądzisz o butach „Lloyd”?