Kamil_D Napisano 27 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2014 Wyjąłem moje dawno nieużywane żeglarki, ale są w stanie nieprzyjemnym dla oka - dawny głęboki granat zamienił się w wyblakłą mieszankę niebieskiego i szarości, w dodatku miejscami są widoczne jaśniejsze przebarwienia - co z tym robić, malować czy rekoloryzować? Prosiłbym o fachową, szczegółową odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 28 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2014 Czyścić - Omnidaim lub Nubuck Cleaner Rekoloryzować - Renovetine lub Renovator lub Nubuck Color Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 30 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2014 Słuchajcie Panowie, dokonuję oczyszczenia butów po zimie (odsalanie itd), jestem na etapie użycia Renomatu. Czy wosk z czubków w końcu "puści"? Smaruję tym renomatem i smaruję, a dalej po przyciśnięciu pojawiają się charakterystyczne małe załamania. Inne pytanie, czy Waszym zdaniem jest w ogóle sens zupełnie usuwać ten wosk? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 30 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2014 Na Twoim miejscu odpuściłbym już kolejne szorowanie czubków. Możesz doprowadzić do sytuacji całkowitego zniszczenia lica, objawiać się to będzie tym, że skóra może chłonąć później wszystko jak gąbka, a Ty już nie będziesz w stanie uzyskać nawet lekkiego połysku na niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whale Napisano 1 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2014 Dziękuję za opinię Teraz poważniejszy problem - w moich zdecydowanie najlepszych butach zrobiła się taka oto dziura we wnętrzu, jak również "okrąg" na podeszwie. Czy w tym momencie należy już wymienić podeszwę? Jeśli tak, to gdzie? I co z tą nieszczęsną dziurą w środku - trzeba udać się do Warszawy do pana Kamińskiego albo pana Januszkiewicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 1 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2014 Nie wpadaj w panikę Zapiętki wewnątrz butów, to powinien zrobić każdy w miarę ogarnięty szewc, tylko dokładnie wypytaj jak będzie to robił, bo przypadkiem może puścić Ci na cholewce zewnątrz dodatkowe "upiększenie" w postaci szwów. Spody masz prawdopodobnie dwu-warstwowe (nie widać za bardzo) stąd też takie przetarcie. Masz do wyboru, zelowanie skórą, lub gumą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz88 Napisano 3 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2014 Czyścić - Omnidaim lub Nubuck Cleaner Rekoloryzować - Renovetine lub Renovator lub Nubuck Color Witam, Jakie środki do odświeżenia/czyszczenia poniższych butów możecie mi polecić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 4 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2014 Witam, Jakie środki do odświeżenia/czyszczenia poniższych butów możecie mi polecić. Pozdrawiam Uwzględniając Twój staż najlepszym środkiem do odświeżenia jest lektura forum. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz W. Fita Napisano 4 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2014 Uwzględniając Twój staż najlepszym środkiem do odświeżenia jest lektura forum. Popieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 6 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2014 Mój staż także nie jest duży, ale ewentualna renowacja nie jest po lekturze forum taka oczywista. Otóż oddałem do podzelowania buty do warsztatu szewskiego przy ul. Koszykowej. Korzystałem juz wielokrotnie z usług tego zakładu i byłem zadowolony. Ale tym razem jakiś czort szewca ogarnął i poza zelowaniem "wypastował" buty. Sęk w tym, że buty były w oryginale czarne z białymi "przetarciami", a teraz są prawie jednolicie czarne (pozostało oryginalne szycie białą nicią cholewki do podeszwy). Nie dość, że stracily swój pierwotny urok to jeszcze szewc za to czyszczenie policzyl jak za zboże. Te przetarcia byly w oryginale zapewne pomalowane i obawiam sie, że po użyciu Renowatora usunięciu ulegnie zarówno specyfik użyty przez nadgorliwego szewca jak i oryginalne postarzenia. Czy ktoś mający doświadczenie z renowacją butów mógłby mi doradzić jakiś środek na bezpieczne usunięcie tego czegoś co użył szewc? Czy użycie mydła Saphir może wystarczyć dla przywrócenia pierwotnego efektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 6 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2014 Zapłaciłeś szewcowi dodatkowo za to, że z własnej inicjatywy spieprzył ci buty ? Ja bym kazał jemu to odkręcać (ostatecznie powinien mieć stosowne środki). Oczywiście za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 6 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2014 Dokładnie. Jeśli wszystko jest tak, jak opisałeś, to sprawa jest skandaliczna i powinieneś reklamować buty. Nie wyobrażam sobie sytuacji, aby jakiś partacz wykonał niezamawianą usługę, wykonał ją źle, i kazał za to zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 6 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2014 Czy ktoś mający doświadczenie z renowacją butów mógłby mi doradzić jakiś środek na bezpieczne usunięcie tego czegoś co użył szewc? Czy użycie mydła Saphir może wystarczyć dla przywrócenia pierwotnego efektu? Każdy z pewnością Ci powie, że musisz bezwzględnie wykonać próbę w niewidocznym miejscu i zobaczyć jakie są efekty. Od siebie powiem, że oprócz środków ogólnie dostępnych, są również środki przemysłowe. Posiadam np. specjalny zmywacz, który jest dedykowany do takich zastosowań. Jest w kolorze czarnym i stosowałem z powodzeniem nawet do lakierków. Jak nie poradzisz sobie, to ewentualnie się odezwij, może uda się pomóc. Co do zapłaty za skopanie butów, to rzeczywiście, powinieneś nie odbierać takich butów, żądając przywrócenia stanu oryginalnego, jednak jak już odebrałeś masz pełne prawo reklamować je u szewca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 6 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2014 Dziękuję za uwagi. Cóż, moje sprawy i rozliczenie z szewcem zostały zakończone. Jest to starszy człowiek i zupełnie nie rozumiał problemu. Dla niego czarne to czarne. Stan na dziś jest taki, że mam przeprosiny, upust i buty z którymi muszę sobie poradzić sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 6 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2014 Mój staż także nie jest duży, ale ewentualna renowacja nie jest po lekturze forum taka oczywista. Otóż oddałem do podzelowania buty do warsztatu szewskiego przy ul. Koszykowej. Korzystałem juz wielokrotnie z usług tego zakładu i byłem zadowolony. Ale tym razem jakiś czort szewca ogarnął i poza zelowaniem "wypastował" buty. Sęk w tym, że buty były w oryginale czarne z białymi "przetarciami", a teraz są prawie jednolicie czarne (pozostało oryginalne szycie białą nicią cholewki do podeszwy). Nie dość, że stracily swój pierwotny urok to jeszcze szewc za to czyszczenie policzyl jak za zboże. Te przetarcia byly w oryginale zapewne pomalowane i obawiam sie, że po użyciu Renowatora usunięciu ulegnie zarówno specyfik użyty przez nadgorliwego szewca jak i oryginalne postarzenia. Czy ktoś mający doświadczenie z renowacją butów mógłby mi doradzić jakiś środek na bezpieczne usunięcie tego czegoś co użył szewc? Czy użycie mydła Saphir może wystarczyć dla przywrócenia pierwotnego efektu? Ciężko gwarantować efekt w ciemno, ale myślę, że warto spróbować Renomatem Saphir lub właśnie Mydłem Saphir - oczywiście próba na skrawku konieczna, bo oba środki są dość mocne. Obawiam się, że Starszy Mistrz zinterpretował przetarcia, jako zużycie. To nie pierwszy taki przypadek. Szkoda butów, ale i samego Majstra, który zapewne się przejął Na pewno intencje były dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor Napisano 6 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2014 słuchajcie mam problem można powiedzieć straszny kupiłem nie tak dawno buty Church's oszczędzałem je nie chodziłem w deszczu śniegu prawidła itd ale ostatnio zauważyłem że rozchodzi mi się podeszwa mam w związku z powyższym pytanie gdzie można to naprawić najlepiej w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 6 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2014 Igor tak jak dzisiaj rozmawialiśmy - pewnie TJ lub Kamiński, przynajmnej w tych dwóch zakladach robiłem i nie było wtopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejj Napisano 7 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2014 Co Panowie polecą do zamaskowania zarysowania na portfelu ? Podczas wkładania ręki do kieszeni, przejechałem po portfelu paznokciem i powstała nieestetycznie wyglądająca szrama. Skóra raczej nie jest uszkodzona, tylko farba czy barwnik, którym jest pokryta. Portfel jest koloru ciemnobrązowego, taki jak w linku: http://www.puccini-sklep.pl/product-pol-104-Portfel-meski-PUCCINI-P-20438-braz.html W rzeczywistości jest odrobinę ciemniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo Napisano 7 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2014 słuchajcie mam problem można powiedzieć straszny kupiłem nie tak dawno buty Church's oszczędzałem je nie chodziłem w deszczu śniegu prawidła itd ale ostatnio zauważyłem że rozchodzi mi się podeszwa mam w związku z powyższym pytanie gdzie można to naprawić najlepiej w Warszawie Miałem identyczną sytuację z LLoyd i ... wymienili na nowe. Myślę, że taka zacna firma powinna wymienić element na koszt własny. Z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, iż jest to wina producenta, a nie Twoja więc tym bardziej powinieneś próbować składać reklamację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz W. Fita Napisano 7 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2014 Miałem identyczną sytuację z LLoyd i ... wymienili na nowe. Myślę, że taka zacna firma powinna wymienić element na koszt własny. Z mojego niewielkiego doświadczenia wynika, iż jest to wina producenta, a nie Twoja więc tym bardziej powinieneś próbować składać reklamację. Co sądzisz o butach „Lloyd”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 7 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2014 igor, myślę, że można napisać do producenta z opisem sytuacji i zapytaniem czy podlega to reklamacji, a jeśli okaże się iż nie, to zanieść do p. Kamińskiego albo TJ tak jak sugeruje eye_lip. lolo, nie cytuj, proszę, całych postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2014 Problem w tym, że buty nie były kupowane z salonu ani od przedstawiciela, tylko prywatnie -ja je kupowałem najpierw, Igor ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igor Napisano 7 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2014 Problem w tym, że buty nie były kupowane z salonu ani od przedstawiciela, tylko prywatnie -ja je kupowałem najpierw, Igor ode mnie. dokladnie jest tak jak filip napisal wiec w srode udam sie do TJ w jakich godz ma otwarte moze ktos wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 7 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2014 http://www.januszkiewicz.chmielna.waw.pl/ pierwszy wynik w google -.- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 7 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2014 Z zastrzeżeniem, że w soboty pracuje 9-13, jeśli dobrze pamiętam. Na pewno nie do 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi