Skocz do zawartości

Koordynacja kolorystyczna

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Cytat wygrzebany z "krotkich pytan..." Ciekawe linki na samym końcu, jeden z polską literą - trzeba wpisać z ręki.

Naukowo udowodniono, że mężczyźni są biologicznie ograniczeni w kwestii rozpoznawania kolorów (w porównaniu do kobiet). Ja chyba stoję w awangardzie tego upośledzenia, więc szukam dokładnej palety kolorów z opisami (pl, ang). Znalazłem coś takiego:

Dołączona grafika

Macie, panowie, coś lepszego na podorędziu? Najlepiej by było, gdyby kolory były sporej wielkości.

EDIT:

Znalazłem również paletę kolorów z kodami HTML-owymi (może być przydatne):

Dołączona grafika

Znalazłem dokładniejszą listę (te nazwy... :shock: ):

1. http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_kolorów

2. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_colors

Opublikowano

Niefajnie... Miałem niedawno podobną sytuację, ale skończyło się na utarczkach słownych. Chyba zrezygnuję z czerwonych spodni... ;)

Przepraszam, ale czy któryś z Panów może wytłumaczy mi fenomen czerwonych spodni jako czynnika agresjogennego? Mam poczucie, że jest coś o czymś nie wiem...

Dołączona grafika

A wiem to: ( z góry przepraszam nieniemieckojęzycznych):

Artykuł z Frankfurter Allgemeine Zeitung: Siegeszug nach Germanien

http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft ... 34459.html

A tu nieanglojęzycznych: LOOK AT MY F***ING RED TROUSERS!

http://lookatmyfuckingredtrousers.blogspot.de/

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Z czym można nosić koszulę royal blue? Czy pozostałe elementy garderoby mają/mogą być ciemniejsze?

Czy poniższe combo jest do przyjęcia? (marynarka szara, wpada w zielony, poszetka i krawat granatowe).

Czy można do tej koszuli założyć granatową marynarkę?

Dzięki.

Edit: usunięta uwaga na temat wyświetlania zdjęcia.

post-504-13658923693694_thumb.jpg

Opublikowano

"Na piedestale takie słowa stoją: Ja jestem Ozymandias, król królów. Mocarze! Patrzcie na moje dzieła i przed moją chwałą gińcie z rozpaczy! - Więcej nic już nie zostało..."

Jakoś tak mi się skojarzył ten olbrzym obalony, a tak dobrze odziany.

(A, to Percy Bysshe Shelley).

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ogólna zasada: do fraka biżuteria w kolorze żółtego złota, do smokingu w kolorze białego złota (zamiast białego złota może być oczywiście platyna).

Do żakietu białe złoto/platyna.

Do garniturów:

do koloru szarego - białe złoto/platyna

do granatu - żółte złoto

Do strojów nieformalnych: nie ma sztywnych reguł, poza zachowaniem spójności (jeśli klamra do paska w kolorze złotym, to taki sam kolor powinien mieć zegarek).

W USA obowiązuje odwrotna reguła: do fraka platyna, do smokingu żółte złoto.

Opublikowano

Co rozumiesz przez tandetny

W tym przypadku chodzi mi o:

- Są to najprawdopodobniej dwa kawałki cienkiej skóry sklejone ze sobą, a w środku tekturka (wnioskuję tak z przekroju tego paska - krawędzie się zwężają). Moim zdaniem dobry pasek powinien być z jednego kawałka skóry.

- Klamerka jest mocowana za pomocą klipsa do paska. Miałem dwa takie paski, niestety nie był to pierwszy i ostatni, po jakimś czasie (u mnie w ciągu dnia używania) skóra wychodzi z klamerki.

- Klamerka raczej jest ze ZnAlu, zwanego również 'szajsmetalem'. Nie wiem w jaki sposób położony jest kolor, na jednej z klamerek w moich paskach zdarzyło się że "złoto" zaczęło złazić.

jak wyglada nie tandetny pasek?

O tak :arrow:viewtopic.php?f=1&t=572&start=1855

... do smokingu w kolorze białego złota (zamiast białego złota może być oczywiście platyna).

...

W USA obowiązuje odwrotna reguła: do fraka platyna, do smokingu żółte złoto.

W USA i we Wiedniu...

W zeszłym roku na Opernball nie widziałem nikogo w smokingu z platynowymi/srebrnymi/perłowymi guzikami jubilerskimi

Opublikowano

To cytat z mojej wypowiedzi na blogu Romana. Bylem w zeszłym roku w marcu w Wiedniu i miałem okazje być gościem u jednej z osób, które były obecne na tym rocznicowym przyjęciu. Na imprezę kokatajlowa i kieliszek szampana we foyer wypuszczają gości w black tie, wobec tego to co napisał powyżej Granville odnosi sie jedynie do samej souper w sali balowej. Zdecydowana większość gości ubranych w smokingi, z którymi miałem okazje obcowac przez około 0,5 h mojego pobytu w gmachu opery, miała koszule z kryta plisa. Wszyscy Ci natomiast, którzy mieli koszule z gorsem, zalozyli do niej pozlacane lub zlote guziki jubilerskie.

Opublikowano

Opernball ma miejsce tradycyjnie w ostatni czwartek karnawału. W 2012 roku był to 16 lutego. Skoro był Pan w marcu w Wiedniu, to nie mógł Pan być na Balu w Operze, tylko - jak Pan pisze - na jakimś cocktailu.

Na Opernball 2012 był nota bene wicepremier Pawlak (jak wszyscy we fraku) wraz ze swoją towarzyszką p. Grzymałą. Była też słynna Ruby (ta od bunga-bunga).