Skocz do zawartości

Koordynacja kolorystyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doczytałem skład - plastik fantastik:

Skład

• Podszewka:

Poliester 100%

• Materiał wierzchni:

Poliester 80%, Wiskoza 17%, Elastan 3%

Ten produkt zawiera niektóre z naszych preferowanych materiałów*:

• Poliester z recyklingu 60%

Opublikowano
W dniu 17.01.2023 o 17:03, gisch napisał:

@dragonekAbsolutnie nie rób sobie tego i nie kupuj żadnej z tych szmat (naprawdę trudno znaleźć przyjemniejsze określenie dla tak fatalnych produktów).
Jeśli masz już jakąś marynarkę, która dobrze leży to ją dokładnie pomierz, wtedy łatwiej będzie szukać w internecie. Oprócz szukania stacjonarnie w jakichś np. TkMaxxach polecam przejrzeć portale typu Vinted/Olx/Allegro, poza używkami można znaleźć też nowe rzeczy czasem w przyzwoitych cenach - na szybko np. coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/suitsupply-marynarka-meska-sienna-welna-42-12127672564
https://allegro.pl/oferta/suitsupply-marynarka-meska-havana-44-12732028836
Generalnie dobrze gdy niegarniturowa/"sportowa" marynarka ma nakładane kieszenie (zwłaszcza jeśli ma być noszona z innymi spodniami niż wełniane w kant) i klapy sensownej szerokości (nie mniej niż połowa odległości od krawędzi do kołnierza - te z haemu to co najwyżej 1/3).
Co do samego koloru, imo do niebieskich spodni najlepsza będzie szara góra, ale inne też mogą się sprawdzić, unikałbym tylko czerni i niebieskiego (chyba, że na zasadzie sporego kontrastu - np. granatowe spodnie i błękitna marynarka, ewentualnie na odwrót). Proponowałbym też najpierw znaleźć marynarkę i do niej dobierać spodnie, a nie na odwrót.

Nie, spokojnie nie kupię jej. Mam kilka marynarek, które dobrze na mnie leżą np. 42 Albione i 2 sztuki Lancerto (ale po sporych przeróbkach u krawca). Jest i jedna stara z 44 z HM, ale o ile wierzyć metce ma "aż" 70 wełny (to z jakiejś  kolekcji sygnowanej chyba twarzą beckhama czy coś w tym stylu).

Bardziej mi chodziło, żeby do niebieskich spodni dobrać szarą albo brązową marynarkę i żeby nie wyglądała jak "sierota" po garniturze do ciemnoniebieskich chinosów albo dżinsów (czyli żeby miała jakiś delikatny wzór/fakturę/kratkę czy coś w tym stylu).

O olx itp nie pomyślałem - dzięki za linki. Faktycznie są rzeczy nowe i to z suitsupply! Ciekawe skąd one są?

Opublikowano

Szczerze ja bym zaryzykował. Nie ufam tej rozmiarówce. Teoretycznie noszę 52 czasem 50. Tu mierzyłem te marynarki i nie pasowały w dodatku były mocno za krótkie. Zamówiłem kilka rozmiarów od 102 do 98 i okazało się że ten najbardziej nieprawdopodobny dla mnie leży najlepiej czyli 98. A mam 187 wiec nie mieszczę się w grupie powyżej 188 :)

Przy obecnej polityce zwrotów warto sprawdzić.

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć Panowie,

mam pytanko odnośnie bordowych (burgundowych ?) butów - czy ten kolor butów pasuje zarówno do jasnych chinosów (np. beżowe) jak i dżinsów ciemnogranatowych ? I druga sprawa może bardziej ogólnie zapytam z czym łączyć bordowe buty a z czym unikać jeśli chodzi o kolory ?
Np. bordowe buty z koniakową skórzaną kurtką wydaje mi się, że będą się gryźć.

Pasek koloru bordo to dla mnie must have w takim układzie, ale zastanawiam się nad pozostałymi elementami, np. kolor okrycia wierzchniego, koszule, spodnie ? Czy to powinny być bardziej ciemne kolory jak czarny, granatowy, czy można zastosować również jasne kolory typu np. wcześniej wspomniany beż.

Mam dużo brązowych butów i chciałem jakąś odskocznie zrobić, ale mam wrażenie, że buty koloru bordo są trudniejsze w dopasowaniu kolorystycznym.
Może podzielicie się swoimi doświadczeniami z tym kolorem butów ?

PS: przykład butów które mnie interesują:

https://klasycznebuty.pl/pl/p/Berwick-2509-Saddle-Brown-RS-Oxford/6703

Będę wdzięczny za wskazówki.