Skocz do zawartości

Koordynacja kolorystyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki zamysł, aby stworzyć wersję internetową - będzie to rozwiązanie zdecydowanie najbardziej uniwersalne, bo aplikacja będzie działać na każdym urządzeniu. Wymaga to jednak rozwiązania sporej ilości problemów i pokonania ograniczeń jakie za tym idą… na pewno jest to praca na więcej niż jeden wieczór ;) Photoshop jest idealnym środowiskiem do takiej zabawy, więc wszystko sprowadziło się do odpowiedniego wycięcia elementów i wybrania trybów mieszania kolorów

30 dniową wersję próbną można pobrać tutaj https://creative.adobe.com/products/photoshop?promoid=GXVWH

I w międzyczasie jeszcze Pollock i Les Amants — Rene Magritte

Dxc7a6o.jpg

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Myślę, że Gimp powinien dać radę - choć z tego co pamiętam, to za dawnych lat miał problemy z grupami.

Tymczasem mała aktualizacja - dodałem możliwość dodawania wzorów na marynarkę, koszulę, krawat oraz spodnie - wszystko robi się kilkoma kliknięciami. W celu dodania wzoru klikamy dwukrotnie w miniaturkę warstwy „Wzór” a następnie wklejamy nasz wzór (polecam generator http://patternizer.com ) następnie zapisujemy poprzez Ctrl+S i wracamy do głównego pliku - wzór jest automatycznie dodany. Wzór można oczywiście wyłączyć klikając na ikonę oka.

Zapraszam do ponownego pobierania

JRJUFxN.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Alan Flusser kiedys udostepnial podobna aplikacje na iphone'a. Mozna bylo wirtualnie laczyc koszule, marynarke, krawat i poszetke. Wyleciala mi z glowy nazwa i nie mam mozliwosci odszukac teraz

BeSpeak

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Gładkie błękitne, białe, jasnoróżowe (tu minimalnie trudniej) - to na 100% i to pewnie sam już wiesz. Dodatkowo wszelkie paski i kratki w tych kolorach. Fajnie może też wyglądać np. miętowa.

Jeśli ma być mniej formalnie i niekoniecznie pełny garnitur, to proponuję koszule jeansowe, wyraźne kraty, tylko wtedy raczej z innymi spodniami. 

To mój ulubiony kolor marynarki i mam w głowie dziesiątki pomysłów na zestawy z nią - ale jeszcze jej nie mam.

Opublikowano

Szary to kolor sprawiający stosunkowo mało problemów. Można pobawić się na przykład tak:

Breslauder dzięki - zastanawiałem się nad tym czy błękit koszuli nie za bardzo gryzie się z kolorem garnituru. A co do tej jednej grafiki... W poprzednim tygodniu zakupiłem dokładnie taki sam krawat w paski:) Zastanawiałem się właśnie czy fajnie będzie wyglądać to połączenie - jak widać całkiem udane. Pozdrawiam. 

Opublikowano

mam pytnie dotyczące zetawień kolorystycznych. Z zaskoczeniem znalazłem w swej szafie nieużwaną nigdy (jeszcze zapakowaną :) ) czarną koszulę (długie rękawy, spinki). Czy możecie, Panowie, zaproponować rozsądne zestawienia z wykorzystaniem czarnej koszuli, by nie upodabiać się do ojca chrzestnego?

Opublikowano

ech...szkoda. nie jestem architeketem a z racji zawodu wolałbym nie naduzywać czerni ;-)

jest okazja do włożenia czarnej koszuli, np.: koncert DM lub jakiegoś zespołu black metalowego :)

Opublikowano

Generalnie im ciemniejsza koszula, tym trudniej sensownie ją zestawić (z marynarką). Swojej czarnej koszuli nie wkładałem od ostatniej discoimprezy :) Granatowe też leżą i się kurzą (te akurat da się użyć, ale na pewno są trudniejsze od pasujących do praktycznie wszystkiego, błękitnych).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zazwyczaj nie mam problemów z koordynacją kolorów i wzorów ( a nawet całkiem dobrze mi to wychodzi), ale od ponad roku nie mam pomysłu na szarą casualową koszulę button down od Hackett'a. Koszula zacna, więc tym bardziej szkoda. Żeby pokazać o co mniej więcej chodzi poniżej zamieszczam zdjęcie podobnej koszuli (zdjęcie zrobione komórką mojej koszuli nie oddaje jej koloru i struktury materiału). Metodą prób i błędów doszedłem do zestawienia jej z beżowymi chinosami, w tym z crittersami w tym właśnie kolorze i jeansami. Nie mam za to kompletnie pomysłu na założyć na nią. Jaki sweter? Jaka marynarka? A może macie pomysł na jakąś inną całość?

Pozdrawiam,

post-3107-0-79865900-1382475091_thumb.jp

Opublikowano

Łatwo nie będzie ale można próbować ocalić ją od zapomnienia i kurzu ;)

Jeśli chodzi o marynarki to poszedłbym albo w jeszcze ciemniejszy, wyraźnie odróżniajacy się od koszuli odcień szarości (ryzyko, że będzie się wyglądało ponuro) albo  taki bury brąz najlepiej w jakąś kratę.   Możesz poeksperymentować z  ciemniejszym odcieniem fioletu. Cieżko znaleźć jakieś dobrze ilustrujące to zdjęcia - nie bez przyczyny :D

Pochodź po sieciówkach/TKmaksach itd i poprzymierzaj różne marynarki do tej koszuli, aż coś zaskoczy. 

post-480-0-23592700-1382479023_thumb.jpg

post-480-0-40585400-1382479136_thumb.jpg

post-480-0-29575100-1382479476_thumb.jpg