TomHagen Napisano 3 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 Dnia 26.01.2017 o 23:44, baniaartur napisał: Nie sposób jest przeczytać cały wątek od początku do końca, a nie da się ukryć, że od pewnego czasu przestały mi smakować piwa "popularne". Od pewnego czasu o wiele bardziej pasują mi piwa z browarów rzemieślniczych, choć nie ukrywam, że wybieram je trochę po omacku. Czy macie jakieś źródła (blogi, książki), gdzie mógłbym uzupełnić swoje braki w zakresie browarnictwa? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc z Blogów to jeszcze: BrowarnikTomek Polskieminibrwary piwnygaraż piwolucja smakpiwa thebeervault ruszył też pierwszy piwny podcast robiony przez 3 blogerów: na dnie fermentora: https://www.facebook.com/nadniefermentora/?fref=ts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Osoba Napisano 3 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 Dnia 28.01.2017 o 20:58, Michal83 napisał: Odpuść sobie Kopyra, człowiek z syndromem boga. Co to za syndrom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 3 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 Ostatni snotgreen z Hausta w tym sezonie. Barman specjalnie odłożył dla mnie do piwniczki po tym jak wyszło z kija 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 3 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 @xkoziol, i jak? A gdyby ktoś chciał jeszcze gdzieś upolować słynne(go) już Dodo - don't. Goryczka odbiera przyjemność z picia, ja miałem wrażenie jedzenia bardzo ostrych papryczek połączonych z cierpkim smakiem. A miało być tak dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 3 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 Dnia 1/27/2017 o 21:07, Wuj napisał: Żona sobie kupiła i nie chce wypić... Moim ulubionym piwem jest ciepły, wygazowany kasztelan w granacie. Pity wiosna, na wzgórzu Tumskim. Eh, młodość.... Jak kiedyś piłem piwo to bardzo lubiłem tą sliwkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 3 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 Przyjechała do mnie szwagierka i teściowa. Zażyczyły piw smakowych. Kupiłem z tenczyna, ciechana i coś tam jeszcze. Dla siebie kormorana i behemota, ale każą z moją Żoną mi dopijać swoje wynalazki. Już mi sie odbija pigwą, gruszką i maliną. Chciałem uciekać do miasta, ale już za późno. 6 kobiet i ja sam. Wspomnicie mnie kiedyś koledzy. Lepiej umrzeć niż pić na kolanach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 3 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 @Wuj, w takim razie teczka od Darka już nie będzie Ci więcej potrzebna? ^^ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baniaartur Napisano 3 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2017 Dzięki wszystkim za info i pomoc. Powoli zaczynam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 4 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2017 12 godzin temu, xkoziol napisał: Wesprzeć Cię? Podaj adres Uff, pojechały. Przypomniała mi sie ta przypowieść o Żydzie i kozie w domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 4 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2017 14 godzin temu, Wuj napisał: Przyjechała do mnie szwagierka i teściowa..... z moją Żoną ..... 6 kobiet i ja sam.... 😨🚺🚺🚺+🚹 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 4 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2017 2 godziny temu, maciato napisał: 😨🚺🚺🚺+🚹 😉 👱🏼+👩🏻👱🏼♀️+👧👧🏻👧🏻+👵🏼 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 13 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2017 Dnia 2/3/2017 o 21:11, xkoziol napisał: To pij znowu. Pij No i wykrakał bana mu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 24 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2017 Cantillon.Ostatni browar robiący prawdziwego, tradycyjnego lambica. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. eye_lip Napisano 27 Marzec 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2017 Wygląda niepozornie..Najstarszy nowozelandzki browar craftowy Mike's Brewery, powstał w 1989 roku. Mają nawet w ofercie Lambica co jest niespotykane, bo to dosyć rzadki i specyficzny styl. Trafiłem na nich przypadkiem na trasie. I okazało się że można poprobowac i pogadać, fajna przygoda dla miłośnika piwa 1 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 25 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2017 Dnia 25.03.2017 o 00:13, Hush napisał: Cantillon.Ostatni browar robiący prawdziwego, tradycyjnego lambica. Browar Cantillon można zwiedzić będąc w Brukseli http://www.greydragon.org/trips/Brussels Dec04/index3.html. Podobno (tak mówi przewodnik oprowadzający po browarze), dachówki podczas remontu zostały ładnie poskładane tak aby zachować żyjątka fruwające w powietrzu. Wrażenie robi 'miska' do szczepienia brzeczki drożdżami, w celu dzikiej / spontanicznej fermentacji, płytka, o dużej powierzchni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 25 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2017 Będąc w kwaśnych klimatach: (tak to jest piwo) http://www.browarpinta.pl/pinta-miesiaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Do_Diabła Napisano 26 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2017 Fajne, ale 0,25 w multitapie było absolutnie wystarczającą dawką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 2 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2017 Natknąłem się na taki projekt: http://www.frela.pl/ Co myślicie? Jako że jestem miłośnikiem niebanalnego szkła do piwa, odnoszę się do tego pozytywnie. Tylko czy na pewno potrzeba aż tyle pieniędzy na uruchomienie produkcji? Mam nadzieję, że nawet jak nazbierają mniej to prędzej czy później ten model szkła pojawi się w produkcji. Bo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 25 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2017 Wczorajsze zakupy: Przyznam się, że trochę się boję tego połączenia 😉: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 25 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2017 25 minut temu, maciato napisał: Przyznam się, że trochę się boję tego połączenia 😉: Ona nie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 2 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2017 W Racku jest kilka nowości, jest IPA i jest Witbier. O ile przyjemność picia tego witbiera porównywalna jest z piciem wody to IPA jest całkiem spoko. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 7 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2017 Ostatnia butelka piwa BwB, przechowywana w celach poznawczych od premiery, została właśnie wypita. Członkowie stowarzyszenia BwB na ostatnim walnym zebraniu zadekretowali kolejną produkcję na jesieni. Z uwagi na wyraźny deficyt ilościowy grudniowej produkcji, piwa ma być więcej i w szerszej dystrybucji. Pomysły na piwo mile widziane 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol G. Napisano 9 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2017 Wg mnie kolejny bespoke stout, ale w wersji mocniejszej i np. leżakowany w beczce? Może jakiś torf? Chociaż to mogłoby ograniczyć grono potencjalnych odbiorców. Ale beczka powinna być. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 4 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2017 Po latach piwowstrętu trafiłem na browca, który przełamał dominację wina w mym "trunkospisie". Co ciekawe Komes Barley Wine robi ten sam browar miłosławski, który robił bardzo przeze mnie lubiane (nim go przerobił na niepijalnego wg mnie "ciemnego redsa") piwo "Fortuna". http://www.browarfortuna.pl/nasze_piwa/barley-wine Wydaje mi się w smaku podobne do "Piwa Świętego Mikołaja", ale może mnie pamięć zawodzić, bo Samichlaus piłem ostatnio chyba 7-8 lat temu. Na etykietce piszą, że piwo "zmienia swój smak w ciągu 36 miesięcy". Może kiedyś kupię tak z 1000 butelek, to może z 10 przetrwa do tego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 17 Grudzień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2017 @Krzysztof G, też się w Lidlu skusiłem; jestem już 'po' i nie polecam niestety. Skład obiecuje eksplozję smaków, a finalnie zostaje tylko imbir niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi