WojtekJ Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 Jakie sa zwyczaje w Polsce i innych krajach Europy na temat tzw. tips czyli napiwkow za dobra obsluge w restauracjach - ile czy zalezy od kategorii miejsc , czy sa jakies znane wyjatki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NastyKanasta Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 Standard to 10% ceny zamówienia. Bywa, że w koszt zamówienia wliczony jest napiwek, powinno być to ujęte w karcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Immune+ Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 Jeżeli jestem zadowolony z obsługi i jedzenia to zazwyczaj zostawiam 15% napiwku od kwoty rachunku, nie wliczając kosztów napojów bez- oraz niskoalkoholowych (tzn. rachunek pomniejszony o te pozycje). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 Zwyczajowo 10% jeśli wszystko ok - poza tym są to informacje łatwo osiagalne w internecie, temat restauracji też jest na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekJ Posted September 14, 2011 Author Report Share Posted September 14, 2011 Dziekuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meqoq Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 Jeżeli jestem zadowolony z obsługi i jedzenia to zazwyczaj zostawiam 15% napiwku od kwoty rachunku, nie wliczając kosztów napojów bez- oraz niskoalkoholowych (tzn. rachunek pomniejszony o te pozycje).Rany, Ty potrafisz sobie skomplikować dawanie napiwku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Immune+ Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 Po prostu uważam, że serwis w restauracji, bo takich miejsc dotyczyła moja odpowiedź, nie powinien ograniczać się do podawania posiłku i ogólnodostępnych napojów. O lemoniadzie czy Pepsi nie będę rozmawiał z kelnerem. Ale że np. słabo znam się na winach.. Tak samo kwestia podania i zaprezentowania potrawy czy trunku. Tutaj kelnerzy mają pole do popisu i za to jestem w stanie ich dodatkową pracę wynagrodzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NastyKanasta Posted September 14, 2011 Report Share Posted September 14, 2011 ostatnio na androida widziałem kalkulator napiwków (sic!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Czy ktoś z Krakowa może pomóc? Restauracja w okolicy rynku mieszcząca się w piwnicy, ściany w cegle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Czy ktoś z Krakowa może pomóc? Restauracja w okolicy rynku mieszcząca się w piwnicy, ściany w cegle. Jak byłem ostatnio w Krakowie, to w rynku było dziesiątki takich restauracji - chyba większość spełniała te kryteria, więc może warto jest zawęzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Zmęczony troszkę byłem , ale od środka rynku to tak jakby w stronę przeciwna do Kościoła Mariackiego. (i dosłownie i w przenośni ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pirat Posted September 15, 2011 Report Share Posted September 15, 2011 Pewnie Da Pietro długi link Edit: nie wiem czemu link nie wchodzi kopiuj / wklej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pol606 Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 Ktorys z Panow moze polecic najlesza wzgledem serwisu restauracje we Wroclawiu? Narazie moje typy to wieza cisnien na wisniowej. Co do napiwkow mnie nauczono 7-14% w zaleznosci od zadowolenia z obslugi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrikauer Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 Apropos napiwków: http://theoatmeal.com/pl/senior_year/math Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pol606 Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 Dobry obrazek apropo niego, Norwegowie maja pewna zasade placeniia za siebie. Kazdy w kawiarniach czy restauracjach placi za siebie podczas spotkania, randki, spotkania rodzinnego itp. Czesc restauracji bez pytania dzieli odrazu rachunki na zamawiajacych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WLisow Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 Co do napiwków mi powiedziano kiedyś w ramach rozmowy z ludźmi którzy "bywają" , że nie należy przesadzać z napiwkiem. Podobno powinien być między 5-10% by nie sugerować kelnerowi, że jest biedniejszy. Ale nie mam pojęcia na ile to prawda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pszemau Posted September 27, 2011 Report Share Posted September 27, 2011 Dobry obrazek apropo niego, Norwegowie maja pewna zasade placeniia za siebie. Kazdy w kawiarniach czy restauracjach placi za siebie podczas spotkania, randki, spotkania rodzinnego itp. Czesc restauracji bez pytania dzieli odrazu rachunki na zamawiajacych No, nie wyobrażam sobie płacenia za kogoś w Norwegii. Płacenie za siebie ledwo sobie wyobrażam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koval Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Sezon urlopowy, a tutaj tak 'cicho'?! Krótki pobyt w Krakowie i bardzo miłe zaskoczenie w kontekście odświeżenia wspomnień z Toskanii - http://www.mammamia.net.pl/kontakt.html - Polecam. A i ceny, jak na krakowską starówkę - bardzo przyzwoite Ps. A czy któryś z Panów może polecić podobną 'trattorie' w Warszawie? (nie chodzi mi o samą pizzę, ale także o klimat, pasty i rozsądne ceny) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 restauracja Bacio na Hożej lub Kruczej. Na jednej ulicy są dwie. Polecam tę, do której nie schodzi się do piwnicy. Polecam: tatar - hehe, szparagi z szynką parmeńską, niezłe wino stołowe, dobre sałatki, niezłe makarony, bardzo dobre desery. Niezła jest też Ti Amo - rób Świętokrzyskiej i Emili Plater. Dawno tam nie byłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SirThomas Posted July 27, 2012 Report Share Posted July 27, 2012 Jeśli chodzi o Kraków to z całą rzetelnością polecam restaurację na ulicy Kanoniczej "LaCampana-Tratoria" Obsługa, jedzenie są na najwyższej jakości i klimat niepowtarzalny w ceglanej piwniczce, ogródek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Styleman Posted November 28, 2012 Report Share Posted November 28, 2012 Restauracja polecana w Sopocie Toscana.http://styleman.blog.pl/widelcem-i-piorem/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelR Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 Jeśli chodzi o ciekawostki przy płaceniu to z najfajniejszą spotkałem się w Niemczech i do tego na czasie. Była to chińska restauracja, i w ramach gratisu po posiłku przynoszono ciasteczka z wróżbą. Miseczki miały różne nazwy - wróżby mogły być wymieszane, dot. miłości, biznesu. Można była zamówić by w miseczce była wróżba "płacisz za cały stolik". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Do_Diabła Posted November 30, 2012 Report Share Posted November 30, 2012 W Krakowie mogę polecić wymienione wcześniej Da Pietro oraz Mamma Mia!. Znakomita pizza jest w Trzech papryczkach (ul. Poselska) oraz w Garden Pizza ( Konopnickiej). Inne godne uwagi restauracje to Scandale Royal na Placu Szczepańskim, kiedyś Jarema na Placu Matejki ale dawno tam nie byłem i nie wiem jak jest teraz. Na Kazimierzu do głowy przychodzi mi Warsztat a na podgórzu uroczym miejscem jest makaroniarnia (zaraz obok kładki). Kiedyś u Gesslera we Francuskim było całkiem fajnie, dobre jedzenie oraz przyzwoite ceny ale jak tam byłem ostatni raz to było średnie jedzenie i oczadziałe ceny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelR Posted November 30, 2012 Report Share Posted November 30, 2012 Zagląda ktoś może do Jędrusia w Białobrzegach (między Warszawą a Radomiem), kiedyś to był fantastyczny lokal ale potem się popsuli. Ostatnio podobno znowu są w formie w tym tygodniu jadę do Warszawy i mnie kusi zajrzeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalpel Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Panowie ja też mam pytanie. Czy znacie może jakąś restaurację w województwie śląskim serwującą kuchnię bałkańską? (albańską, macedońską, gruzińską itp) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.