Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mała ciekawostka w temacie.

Tuż przed Świętami wybrałem się z żoną na obiad do paryskiej resturacji Le Relais Louis XIII. (Swoją drogą świetna resturacja; http://www.relaislouis13.fr/ ) Po wybraniu dań z ciekawością poszperałem w karcie win -- co tam mają, jakie regiony, jacy producenci, jakie ceny... Bardzo zaskoczyła mnie cena jednego z win oferowanych w tej restauracji. 28 000€ (dwadzieścia osiem tysięcy euro) za butelkę! Nieco oszołomiony nietaktownie cyknąłem zdjęcie komórką.

Dołączona grafika

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ktorys z Panow moze polecic najlesza wzgledem serwisu restauracje we Wroclawiu? Narazie moje typy to wieza cisnien na wisniowej.

pol606

Z pewnością restauracja w Platinum Palace przy ul. Powstańców Śląskich. Również The Granary na Menniczej i Mosaiq na Św. Mikołaja. Moim zdaniem ścisła czołówka jeśli chodzi o Wrocław. Smacznego :)

Opublikowano

Cóż za restauracja ma to być? Z jakąś konkretną kuchnią, konkretnymi daniami czy ogólnie dobra?

Faktycznie, mało konkretnie się wyraziłem, bo pisałem szybko i bez namysłu.

Miałem na myśli restaurację godną polecenia. Nie mam skonkretyzowanych wymagań co do rodzaju kuchni, ale zależy mi raczej na czymś eleganckim. Znam sporo miejsc, w których można zjeść smacznie (np. Kużnia Polska, Trattoria), ale nie znam osobiście żadnego lokalu "z klasą", a żona chce żebyśmy się wybrali w końcu do jakiegoś miejsca, gdzie można założyć te "lepsze" suknie, bo na codzień to nie bardzo się udaje.

Wiem, że Bombay ma dobrą opinię, a z kolei Radeccy podobno są trochę przedrożeni. Mógłbyś mi coś polecić? Byłbym zobowiązany.

Opublikowano

jeśli szukasz fajnej restauracji polecam Ci "Z drugiej strony lustra" - http://www.zdrugiejstronylustra.pl/, dobrą kuchnię ma jeszcze Bohema i Park Hotel.

Odradzam stanowczo Chefa, który zepsuł się 2 - 3 lata temu. Bombay trzyma poziom, chociaż w ich nowej restauracji (tajska Buddha) jeszcze nie miałem okazji być. Bombay obniżył jednak loty około 2 lata temu po zmianie kucharzy.

Opublikowano

Czy znajdzie się na forum fan Warszawskiej restauracji Amber-Room, w celu wymiany poglądów?

Podobnie jak Styleman znam dobrze tę restaurację i podobnie jak Styleman nie jestem jej fanem.

Jest to klasyczna, wyszukana restauracja, w typie określanym we Francji mianem gastronomique. Czyli: nacisk na jakość wszystich składników; niemalże przesadna dbałość o wizualną stronę prezentacji dań; śmiałość i odwaga poszukiwań nowych kompozycji smakowych. Słowem -- taka mała opera smakowa. W odróżnieniu od Stylemana, mi bardzo odpowiada mi ten rodzaj jedzenia.

Dlaczego więc nie jestem fanem Amber Roomu? Otóż jak dla mnie jest to dość prosta (prostacka?) kopia paryskich restaurants gastronomiques. W "Amberze" nie znajdziemy autorskich smaków, bazowania na lokalnych składnikach/przepisach, nowatorksich. "Amber" to taki polski magnetowid fanasonic z lat dziewięćdziesiątych; takie dość nieudolne ctrlC-ctrlV michelenowskich, gwiazdkowych restauracji. Dodatkowo wzmacnia to snobowo-napufana atmosfera klasy wannabe (oh la la...)

Rzecz jasna powyższa opinia jest niczym więcej niż moją subiektywną notką w notesie. Muszę przyznać jednak, że na mojej krótkiej liście warszawskich restauracji gdzie warto wrócić, "Ambera" nie ma.

Opublikowano

Panowie wiecie może jak nazywa się jeden z programów kulinarnych, który prowadzi pewien łysawy brytyjczyk który jeździ po całej kuli ziemskiej i referuje kuchnie tubylczą w miejscu w którym się znajduje. Wiem, że widziałem jeden z jego programów na jednym z kanałów BBC ale nie mogę tego znaleźć go w ramówce. Najbardziej interesuje mnie odcinek, w którym ów kucharz był na Sri Lance.

Naprawdę przecudna, kolorowa, aromatyczna kuchnia.