Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A ja mam prośbę do Kolegów, którzy znają się na fotografowaniu o porady jak fotografować buty. Przeglądając ostatnie serie zdjęć widzę, że piękne w realu buty prezentowane są w skrajnie niekorzystny sposób. Nie miałem okazji oglądania z bliska wielu z tych butów, więc zestawiając zaprezentowane tu zdjęcia i następujące po nich bardzo przychylne komentarze mam bardzo mieszane uczucia. Mówiąc wprost poprzez nieumiejętne zdjęcia, jakby przypadkowe i nieprzemyślane, wiele z prezentowanych butów wygląda po prostu źle. Czy mogę więc liczyć na jakieś porady foto?

Opublikowano

Czy mogę więc liczyć na jakieś porady foto?

1. Nie używanie trybu "głupawki" w aparacie.

2. Foto w słońcu/w studio srebrna parasolka - zdjęcia o ostrych konturach.

3. Ustawienie manualnego balansu bieli - odwzorowanie kolorów w otoczeniu

4. Foto w cieniu, przy lekkich chmurach, w studio przy białej parasolce - kontury stobowane,brak ostrych rys i cieni

5. Pomiar światła i ostrości - punktowy, centralnie ważony, itd....

6. Odpowiednie operowanie czasem otwarcia migawki i przesłoną - możliwość korekty ostrości.

Nie wspominam o markach aparatów, obiektywach itp. Generalnie nawet najgorszym aparatem, można zrobić całkiem fajne zdjęcia. Szkoda, że pozostały same cyfrówki, bo kto dawniej bawił się analogami, a nawet wywoływał samemu zdjęcia, to przeszedł najlepsze szkolenie w realu :)

Opublikowano

Mam też wrażenie, że na potrzeby tego wątku sporo osób - podobnie zresztą jak ja - wykonuje zdjęcia telefonem komórkowym. To jednak nie jest profesjonalny blog, gdzie do pokazania stylizacji, w tym i butów, wychodzi się na miasto z własnym fotografem.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Bez przesadyzmu - też robię zdjęcia komórką, albo tabletem i jak na takie urządzenia efekt jest całkiem przyzwoity. Zresztą w tym dziale chodzi o pokazanie literalnie co ma się w danej chwili na nogach - do wystudiowanych, artystycznych zdjęć obuwia mamy osobny temat ;)

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/2746-buty-bardziej-artystycznie/page-2?hl=buty#entry136292

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Tak, macie rację, nie chodzi o wystudiowane zdjęcia z doborem odpowiedniej ilości luksów. Chodzi o robienie zdjęć aparatem w telefonie i uniknięcie prostych błędów kompozycyjnych i perspektywicznych. Dla przykładu zdjęcia brązowych Lodingów pokazane ostatnio jest w mojej ocenie ok. Ale jest wiele zdjęć, które nawet przez autorów są ocenione negatywnie i opatrują je jakimiś komentarzem np. patrz pod innym kątem gdyż cholewka jest niższa/wyższa, kolor jaśniejszy/ciemniejszy, smukłość taka albo inna, itd., itp. 

Oceniając buty bardzo ważnym elementem są kształt kopyta i proporcje. I dlatego proszę o rady kompozycyjne i wskazówki jak ewentualnie uniknąć dziwnych i nienaturalnych skrótów/wydłużeń perspektywicznych. Nawet robiąc zdjęcia telefonem można uniknąć takich błędów. Ale na co zwrócić uwagę może podpowie nam/mnie ktoś mający taką wiedzę. Chodzi o uwagi typu - aparat odsuń maksymalnie od fotografowanego obiektu i przesuń do przodu aby uniknąć sztucznego wydłużenia nosków i efektu kolumnowych, rozsadzających buty nóg, itd., itp.  Mnie takiej wiedzy brakuje i widzę, że chyba pozostaje metoda prób i błędów :-(

Aby nie było, że nie jest na temat, wklejam moją próbę ujęcia butów - były już raz, ale teraz w innym zestawieniu.

post-3322-0-47782700-1407421012_thumb.jp

Opublikowano

Mój post niestety nie był zgodny z tytułem wątku; zdjęcie nie zostało zrobione dzisiaj, a wczoraj i tylko takie jak wkleiłem wyżej. Nie mam więc możliwości pokazania na zdjęciu pozostałej części ubioru. Wyglądało to mniej więcej tak jak tu: 

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1453-co-mam-dziś-casualowego-na-sobie/?p=137344 (ta sama szara marynarka i pleciony pasek, a koszula niebieska).