Skocz do zawartości

Filmy warte obejrzenia

szewc24

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się z @Cineos jeśli chodzi o patos i momentami swobodne traktowanie faktów pod fabułę w "Ford v Ferrari". Co nie zmienia faktu, że jest to świetny film absolutnie wart zobaczenia. Do tego w tle przewija się mnóstwo wspaniałych samochodów (nie tylko GT40 i nie tylko wyścigowe).

• 1 month later...

Byłem już dwa razy (w środę na przedpremierze i dziś na premierze) i wciąż mi mało - po wyjściu z kina 'banan na gębie' i poczucie niedosytu!

Dla tych, którym podobał się 'Przekręt' i 'Porachunki' to pozycja obowiązkowa - będziecie zadowoleni!

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 1

Polecanie "Parasite" po rozdaniu Oscarów nie jest już niczym oryginalnym, ale jeśli ktoś nie widział, to zachęcam. Fabuła wydaje się banalna i czytając opis z plakatu ma się wrażenie, że podobną historię pokazano już w tuzinach hamerykańskich filmów, ale mnie w "Parasite" urzekła "inność". Sceneria, aktorzy, ich zachowanie w codziennym życiu, sposób rozmawiania ze sobą, dowcip - to wszystko jest inne od tego, co zwykle się ogląda w filmach amerykańskich czy europejskich. Mnie zdecydowanie urzekł.

• Like 2

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Właśnie obejrzałem dokument pt. "Sól Ziemi" opowiadający o genialnym fotografie Sebastiao Salgado i nie pamiętam kiedy w przeszłości widziałem tak dobry film dokumentalny.

Dodatkowo dla ciekawych podrzucam informację, że na stronie ninateka.pl dostępne są dokumenty z serii Millenium Docs Against Gravity. Tam też można znaleźć między innymi wspomnianą "Sól Ziemi". Dodatkowo mogę polecić nominowaną do oskara "Krainę miodu".

• Like 3

• 5 months later...
  • 1 month later...

Wrzosowiska, wiatr, kolory i dźwięki w tym filmie pozostawiają po sobie nieokreśloną tęsknotę za czymś pięknym. Sama nie wiem za czym.. 

Screenshot_2020-12-27-13-01-38-761_com.android.chrome.jpg

Film surrealistyczny. Na koniec pozostaje ulga, że to tylko film.. ale pozostaje w pamięci. Dla koneserów 😉

Screenshot_2020-12-27-12-58-17-494_com.android.chrome.jpg

Film, który oglądałam pewnie ze dwadzieścia lat temu... Jego muzyka wraz z wyrazistymi bohaterami i ich losami wypalonymi wojną pozostały we mnie do dziś.

Screenshot_2020-12-27-12-57-37-535_com.android.chrome.jpg

• Like 1

W dniu 27.12.2020 o 18:18, jaskokoz napisał:

Tylko gdzie go dzisiaj szukać?

Kurcze... Nie wiem. Ja go oglądałam w kinie Zorza w Rzeszowie wiele lat temu. Kiedyś było coś takiego jak DKF, dyskusyjny klub filmowy 😊

W dniu 27.12.2020 o 14:47, Blondas napisał:

Myśmy wczoraj młodzieży pokazali "Ścigany" z 1993

👍

"Choć nic już nie zdoła przywrócić

Wiosennej bujności traw

I kwiatów minionej świetności

Nie smućmy się,

Lecz czerpmy siłę 

Z okruchów codzienności"

Screenshot_2020-12-27-20-42-51-139_com.android.chrome.jpg

Klasyk, wart czasu, uwagi i szaleństwa neuronów 😉

Screenshot_2020-12-27-21-15-19-190_com.android.chrome.jpg

but 😊

Klasyk. Tajemniczy, piękny, efemeryczny obraz jakby nie z tego świata.

Screenshot_2020-12-28-13-22-37-099_com.android.chrome.jpg

• Like 1

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 7 months later...