Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

8 hours ago, xkoziol said:

@blekit Pięknie jak zawsze ale... jeśli to tak chadzasz do pracy w korpo, w it, na co dzień, bez szofera to jestem na nie. Trying too hard. Bez urazy.

Miałbyś rację, gdybym faktycznie tak się ubierał na co dzień. Wtedy to by zahaczało o rekonstrukcję albo jakiś totalny dandyzm. Natomiast raz na jakiś czas taki ekstremalny zestaw jest czymś na co po prostu mam ochotę - bez żadnego spinania się, bardziej na zasadzie zabawy konwencją i puszczania oka do ludzi, którzy trochę bardziej siedza w temacie. Ale rozumiem, że ktoś inny patrząc na mnie może mieć takie odczucia jak Ty :)

• Oceniam pozytywnie 6

@blekit dużo wyrazistych elementów - zarówno garnitur typu power, kontrastujący płaszcz plus jeszcze kapelusz. Jestem ciekaw jakie wrażenie wywołujesz na ulicy. Nie krytykuję, bo przecież nikt się nie może przyczepić do poszczególnych elementów, ale dla mnie to jest zbyt mocne.

5 godzin temu, Ataman napisał:

Ja bym chciał umieć zestawiać chociaż tak:

https://instagram.com/p/BM0UMMhhVb3/

Oprocz laczenia wzorow i kolorow bardzo wazna jest jakosc materialow. Tkaniny garniturowe sa zazwyczaj a miare dobre i jesli nie jest to plastik albo cos bardzo sztucznego to wiekszosc  zrobiona z welny bedzie wygladac przynajmniej dobrze. Sa ladniejsze i lepsze tkaniny ale az takiej roznicy nie ma.

Jest za to w jedwabiu krawatow i poszetek, na dodatek bardzo rzuca sie to w oczy. Nie wiem czy kazdego to razi, ale moim zdaniem inwestycja w bardzo dobrej jakosci krawaty podnosi taki zestaw przynajmniej o kilka stopni. Podobnie jest z kolnierzykami koszul, te dobre od razu rzucaja sie w oczy. Do tego nie trzeba wielu akcesoriow ale kilka bialych lnianych poszetek na poczatek i bedzie swietnie. 

• Oceniam pozytywnie 6

2 godziny temu, blueloafers napisał:

Oprocz laczenia wzorow i kolorow bardzo wazna jest jakosc materialow. Tkaniny garniturowe sa zazwyczaj a miare dobre i jesli nie jest to plastik albo cos bardzo sztucznego to wiekszosc  zrobiona z welny bedzie wygladac przynajmniej dobrze. Sa ladniejsze i lepsze tkaniny ale az takiej roznicy nie ma.

Jest za to w jedwabiu krawatow i poszetek, na dodatek bardzo rzuca sie to w oczy. Nie wiem czy kazdego to razi, ale moim zdaniem inwestycja w bardzo dobrej jakosci krawaty podnosi taki zestaw przynajmniej o kilka stopni. Podobnie jest z kolnierzykami koszul, te dobre od razu rzucaja sie w oczy. Do tego nie trzeba wielu akcesoriow ale kilka bialych lnianych poszetek na poczatek i bedzie swietnie. 

Oczywiście w 100% zgadzam się co do jakości tkanin, ale IMO w tym wypadku wąskie gardło jest takie, że jeśli ktoś nie ma tak mocnego kontrastu twarzy jak Khaled to nie ma szans wyglądać dobrze w kolorach o tak wysokim kontraście. Idąc dalej - jeśli ktoś pokazuje swój zestaw bez twarzy, to wiadomo czy zestaw jest ładny, ale nie wiadomo czy noszący dobrze w nim wygląda ;) 

• Oceniam pozytywnie 5

35 minut temu, 4inHand napisał:

Oczywiście w 100% zgadzam się co do jakości tkanin, ale IMO w tym wypadku wąskie gardło jest takie, że jeśli ktoś nie ma tak mocnego kontrastu twarzy jak Khaled to nie ma szans wyglądać dobrze w kolorach o tak wysokim kontraście. Idąc dalej - jeśli ktoś pokazuje swój zestaw bez twarzy, to wiadomo czy zestaw jest ładny, ale nie wiadomo czy noszący dobrze w nim wygląda ;) 

Mimo wszystko nawet David Gandy w tanim krawacie z poliestru bedzie wygladal jak.. :D wiecie co :P

9 godzin temu, xkoziol napisał:

Prędzej czy później przejdzie Ci ten kapelusz ;) i wtedy będzie bomba.

Albo nie przejdzie tylko spowszednieje i wtedy trzeba bedzie szybko sie dorobić. Wszak, granicę między dziwakiem a ekscentrykiem wyznacza tylko porfel. ;)

Ryzykuje tym wpisem, ale wierze, ze @blekit się nie obrazi bo wie, ze stoimy po tej samej stronie granicy... i w takich samych kapeluszach.

• Oceniam pozytywnie 5

24 minutes ago, Whitesnake said:

Albo nie przejdzie tylko spowszednieje i wtedy trzeba bedzie szybko sie dorobić. Wszak, granicę między dziwakiem a ekscentrykiem wyznacza tylko porfel. ;)

Ryzykuje tym wpisem, ale wierze, ze @blekit się nie obrazi bo wie, ze stoimy po tej samej stronie granicy... i w takich samych kapeluszach.

Żadne ryzyko, ja się ciężko obrażam :) Daj znać jak będziesz we Wrocławiu, to urządzimy sobie Homburg walk na whisky ;) 

18 minutes ago, xkoziol said:

Tak czy siak zobaczyłbym @blekit z wyfotoszopowanym kapelutkiem. Coś mi każe stawiać dolary przeciwko guzikom, że byłoby znacznie lepiej.

Możliwe i pewnie częściej będziesz mnie widział bez Homburga niż w nim. Jakkolwiek kapelusz mi się podoba, to zdaję sobie sprawę że przynależy on do akcesoriów wagi superciężkiej i jako taki będzie wykorzystywany w szczególnych okazjach (albo kiedy znów najdzie mnie ochota na "maximal grandeur" jak ten zestaw został określony na SF ;)).  

7 minut temu, blekit napisał:

Żadne ryzyko, ja się ciężko obrażam :) Daj znać jak będziesz we Wrocławiu, to urządzimy sobie Homburg walk na whisky ;) 

... ten piątek może być? :) Uważaj z takimi życzeniami, bo ostatni kwartał roku to dla mnie żniwa - jestem wtedy wszędzie :). 

• Oceniam pozytywnie 3

1 godzinę temu, PGozdek napisał:

Piękny, gdzie był robiony?

Godzinę temu, Midlife-Crisis napisał:

Przypuszczam, że tam:

http://www.pracowniamiler.pl/

Nasz MTM jest pod marką Miler Menswear ponieważ nie robimy go na miejscu jak bespoke tylko w szwalni zewnętrznej (jak wszystkie firmy MTM). 

W każdym razie lada moment pokaże drugi garnitur, który wyszedł niesamowicie! :D

• Oceniam pozytywnie 1

@Zajac Poziomka to marynarka od mojego pierwszego garnituru z SS, kupiona w 2013 roku stacjonarnie w Londynie :) teraz już bym jej nie wybrał - tkanina to 80% wełny i 20% poliamidu i prawdopodobnie z tego powodu spodnie bardzo szybko zaczęły się przecierać w kroku. Szczęście w nieszczęściu, że sama marynarka pasuje na odd jacket i jeszcze trochę ją ponoszę :)

• Oceniam pozytywnie 1