Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Beny23:

Chyba nie ma się o co tak bulwersować, wyluzuj :) Fajnie, że wrzucasz dużo zdjęć i często daję Ci plusiki, ale akurat ten zestaw i mi niespecjalnie się podoba. To teraz (mam nadzieję) merytorycznie i bez uszczypliwych uwag:

1. Marynarka ma bardzo kwadratowe ramiona, nie wygląda to za dobrze.

2. Jakoś nie pasują mi do całości czarne błyszczące buty ze skóry licowej.

3. Strasznie dużo tych biało-czerwonych symboli, dla mnie aż za dużo. Ale rozumiem, że to taki amerykański styl i konwencja, więc w sumie tego się tak nie czepiam.

4. Nie za bardzo podoba mi się używanie symbolu Polski Walczącej, czy to na ubraniach, czy też jak u Ciebie jako wpinki do butonierki, ale to też może tylko moje osobiste odczucie. 

Od czasu do czasu wrzucam jakieś swoje zdjęcia na forum, jeżeli uznasz że reprezentują mizerny poziom, to oczywiście możesz mojego posta zignorować. :)

Edycja: mosze wyciął dyskusję, więc apel do kolegi Beny o wyluzowanie jest trochę wyrwany z kontekstu :)

• Oceniam pozytywnie 1

@Beny23 - dodam, że już kiedyś "obiecywałeś" przejście na marynarki o szerszych klapach. Przy Twojej posturze to konieczne, zresztą po tamtej stronie Wielkiej Wody w miarę łatwo osiągalne, taki chociażby Jos a Bank ma w marynarkach classic fit całkiem szerokie klapy (choć pewnie to nie Twoja półka).

3. Strasznie dużo tych biało-czerwonych symboli, dla mnie aż za dużo. Ale rozumiem, że to taki amerykański styl i konwencja, więc w sumie tego się tak nie czepiam.

4. Nie za bardzo podoba mi się używanie symbolu Polski Walczącej, czy to na ubraniach, czy też jak u Ciebie jako wpinki do butonierki, ale to też może tylko moje osobiste odczucie. 

Z własnych obserwacji wnioskuję, że w USA symbole narodowe traktuje się mniej nabożnie - Amerykanie częściej i chętniej używają ich na co dzień, demonstrując przywiązanie do ojczyzny.

• Oceniam pozytywnie 1

@Beny23 - dodam, że już kiedyś "obiecywałeś" przejście na marynarki o szerszych klapach. Przy Twojej posturze to konieczne, zresztą po tamtej stronie Wielkiej Wody w miarę łatwo osiągalne, taki chociażby Jos a Bank ma w marynarkach classic fit całkiem szerokie klapy (choć pewnie to nie Twoja półka).

Za jedynie słuszne szersze klapy nie uważam "skrzydeł" z niektórych marynarek SuSu które bardziej przypominają kostium teatralny.

Co do Jos. A Bank to ich marynarki są na tyle dziadkowe w kroju ze unikam ich od czasu liceum. Zdjęcia z ich strony wcale nie oddają jak tandetne krój stosują. Znani są z tego ze sprzedają Ci garnitur w cenie normalnej i dokładają 2-3 innych jako bonus. Taka polityka cenowa jest pośmiewiskiem dla większości konsumentów bo wiadomo wtedy jakiej jakości są ich garnitury. Więc szczerze odradzam ten brand bo tej cenie można kupić dużo lepszej jakości i lepiej skrojone ubrania z niższej polki w Brooks Brothers.

@mosze

Dokładnie tak. W Stanach każdy jest dumny ze swojego pochodzenia i to się tutaj ceni co mi się bardzo podoba. Nie ważne jak rozmyte ktoś ma wiezy z ojczyzna i które pokolenie od emigracji reprezentuje. Najbardziej jest to widoczne u Irlandczyków i Włochów. Jest kilka nacji które dość słabo cieszą się ze swojego pochodzenia bądź unikają patriotyzmu na obczyźnie. Niestety my Polacy zaliczamy się do tej grupy bo wiele dzieci Polaków tutaj nie mówi po polski i nie ma pojęcia o polskiej kulturze i tradycji. Dla mnie to jest smutne bo tacy ludzie często nigdy w Polsce nie byli i znają ją tylko z opowiadań rodziców/dziadków którzy wyjechali często za komuny wiec maja w oczach szarość i bylejakość PRLu.

• Oceniam pozytywnie 1