Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dsc, naprawdę świetny casual. Nie ubieram się w takim stylu ale jestem pełen uznania. Pokazuj częściej swoje "kreacje".

Łukasz, twój brązowy garnitur tak jak napisał Caporegime wygląda na zielony, w dodatku za bardzo obniżyłeś jakość zdjęcia, może to przez to? Podoba mi się Atlantic, to nowy model? Na plus torba i ciekawe spinki od Damiance.

Opublikowano

Witam.

Im dłużej oglądam tę fotkę, tym bardziej przychylam się do zdania, że garnitur jest faktycznie zielonkawy :) Niestety nie potrafiłem zrobić lepszej fotki.

Atlantica kupiłem na Allegro (300zł), nakręcany, model bodajże z lat 70-tych.

PS. Co do poszetki, to mam jedną, ale jeszcze do niej nie dorosłem i do tego na co dzień jakoś nie pasuje :)

PS2. Zmieniłbym węzeł krawata na węższy.

Opublikowano

PS. Co do poszetki, to mam jedną, ale jeszcze do niej nie dorosłem i do tego na co dzień jakoś nie pasuje :)

Czyżby to była jedwabna poszetka w granatowo-fioletową szachownicę z grafitowym obszyciem? ;)

W marcu zamierzam uszyć kilka nowych chustek to wyślę Ci coś, co będzie pasować do wyżej pokazanego zestawu.

Opublikowano

Czyżby to była jedwabna poszetka w granatowo-fioletową szachownicę z grafitowym obszyciem? ;)

W marcu zamierzam uszyć kilka nowych chustek to wyślę Ci coś, co będzie pasować do wyżej pokazanego zestawu.

Nie inaczej:) Czekam na okazję, żeby ją założyć, a nowej nie odmówię :)
Opublikowano

Wiem, że te zdjęcia nie są dokładnie tym czego oczekuje się w tym wątku i jeśli nie spełniają jego wymogów, przepraszam.

Wydaje mi się, że pokazałem na nich to co chciałem.

Moje loafersy niedawno przyjechały i kocham je całym sercem :P Idę do pracy!

Miłego dnia!

post-403-13658919536835_thumb.jpg

post-403-13658919537236_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

wydaje mi sie, ze zdjecia jak najbardziej wpasowuja sie w tematyke forum.

Czy dobrze widze na zdjeciach, ze spodnie sa w kolorze szarym, buty w brazie, a skarpetki ciemny fiolet? Krawat podchodzi pod czerwien, czy to raczej cos bardziej wisniowego?

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

@ Roland: rozszyfrowany. Tak.

@ dsc: spodnie sa biało/czarne więc w sumie wyglądają jak popielate. Buty są wiśniowe (burgundy/oxblood). Skarpetki filoet a krawat bordo.

Faktycznie nie przyłożyłem się za bardzo do zdjęć i zdjęcie z butami jest niedoświetlone (chociaż na żywo są tak bardzo wiśniowe, że az ciężko dobrać mi do nich brąz), a zdjęcie z krawatem jest prześwietlone i wydaje się być czerwono choć nie jest.

Opublikowano

Witam,

zdjęcia nie są złe, ale często trudno trafić z balansem bieli i całość wychodzi zupełnie inaczej niż na żywo, więc wolałem spytać. Można spytać jaka jest grubość skarpetek i z czego są wykonane? Sam poluje ostatnio na coś fioletowego (do brązowych butów), ale interesujące mnie odcienie są nieco zbyt grube na wiosne/lato.

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

Witam,

dziękuje ponownie za komentarze, odpowiedzi poniżej:

@m.z. - ponownie Hudson:

http://www.hudsonshoes.com/h-mens/brogu ... brown.html

Robione na starocie, co będę próbował zwalczyć produktami marki Saphir, podobało mi się szycie, kolor oraz kształt, poza tym wyrwałem na przecenie 30%. Muszę jednak dodać, że jakościowo jest średnio (flek gumowy tragicznej jakości, a para skórzanych chukka shoes tej samej firmy padła po kilku miesiącach), podczas kolejnych zakupów (zamszowe chukka boots na wiosne) chyba będę celował w poziom wyżej np. Grenson. Szkoda, bo część modeli Hudson ma dość ciekawą, ale nie jest to dobre 'value for money'.

@Fingor - postaram się kolejnym razem wrzucić całość, szczerze mówiąc kompozycja była bardzo prosta, raczej klasycznie nieformalnie, bez krawata i innych dodatków.

@Dr Kilroy/Jastrzębiec - powiem szczerze, że polskiej nazwy tego typu butów nie znam, w angielskim to klasyczne brogues. Przyszwa jest zamknięta, ale są nieco przyciasne (bez uwierania) w podbiciu (albo ja mam wysokie podbicie) i stąd otwarcie przyszwy.

@youngkoellner - ciekawe określenie, musiałem się zapoznać z definicją tego słowa. Zgadzam się jednak, że pewne elementy 'preppy' można w tych zestawieniach znaleźć, chociaż z drugiej strony może to poprostu czerpanie z klasyki?

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

Hmm... Nie jestem pewien, ale chyba mylicie Panowie pojęcia (proszę mnie poprawić jeśli się mylę).

Buty z otwartą przyszwą to takie, w których jego "boki" z dziurkami na sznurowadła są naszyte niejako na przyszwę i przykrywają język wyłaniający się z przyszwy/będący jej częścią.

Buty z zamkniętą przyszwą natomiast mają te "boki" wszyte w pewnym sensie pod przyszwę, tak że nie możemy ich - mówiąc kolokwialnie - całkowicie rozchylić na obie strony buta, bo dół jest wszyty na stałe.

To czy ktoś ma wysokie podbicie i sznurowanie się rozchodzi czy nie, nie ma wpływu wpływu na kwalifikację buta. Chodzi o sposób jego wykonania a nie noszenia ?!

Proszę kogoś "trzeciego" o potwierdzenie takiej czy innej interpretacji, aby mieć jasność w temacie ;-)

Pozdrawiam,

Francuz

Opublikowano

Masz rację. Ja po prostu jak widzę, że te dwie części przyszwy są rozchylone, to mówię: angielki, jak nie: wiedenki. Jak jest w istocie, widać na ilustracjach z MT:

Angielki:

Dołączona grafika

Wiedenki (tu lakierki :) ):

Dołączona grafika

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Kolego dsc, bardzo dobre zgranie kolorów i poprawne łączenie materiałów. Buty z tak dużą ilością medalionów i ażurów są jednak w mojej ocenie zbyt "ciężkie" optycznie w połączeniu z bawełnianymi spodniami - dużo lepiej sprawdziły by się buty gładkie, mokasyny/loafers lub jedynie z lekkim akcentem zdobienia na nosku.

Co do klasyfikacji tychże butów to są to klasyczne buty z zamkniętą przyszwą, a więc wiedenki. Stopień rozwarcia przyszwy nie ma tutaj absolutnie żadnego znaczenia. Przyszwa może być sznurowana na 2,3,4,5, a nawet 6 dziurek i rozwarta nawet pod kątem 60 stopni.

Wydaje mi się, że sporo osób posługuje się zasłyszaną nomenklaturą nie rozumiejąc do końca jak but jest zbudowany od strony teoretyczno-technicznej. O klasyfikacji butów do jednej z kategorii wiedenki/angielki świadczy sposób wszycia przyszwy, a więc części cholewki buta przyszytej do podeszwy. Sposób wszycia tej części decyduje zatem również o sposobie mocowanie języka. W przypadku zamkniętej przyszwy dwa płaty skóry z dziurkami na sznurowadła są wszyte pod czubek buta. Idealnie zakrywają więc język, który wykonywany jest z osobnego kawałka skóry. Pamiętajmy jednak, że sformułowanie "idealne zakrycie języka" nie oznacza jednak że nie może go być widać spod przyszwy - chodzi jedynie o wysokość mocowania płatów skóry na równi z tzw. ogonem języka. Natomiast w przypadku otwartej przyszwy płaty są natomiast naszywane na wierzch przedniej części cholewki. W ten sposób płat skóry ciągnący się od czubka przechodzi w język. Różnica w budowie jest natury czysto estetycznej i nie ma wpływu na komfort noszenia buta.

Nazewnictwo:

1) Otwarta przyszwa

- Angielki

- Bluchers

- Derby

2) Zamknięta przyszwa

- Wiedenki

- Oxfords

- Balmorals

- Richelieus

Teraz jeszcze moja uwaga odnośnie używania nazwy "brogue shoe". Broguesy to po prostu buty z przedziurkowanymi zdobieniami, a więc definicja odnosi się zarówno do butów z otwartą, jak i zamkniętą przyszwą. Polskim odpowiednikiem tego zwrotu jest "but typu golf" lub potocznie "golfy". Jest to sformułowanie często mylone i niesłusznie używane zamiennie z "derby shoe", które jednak odnosi się do konstrukcji przyszwy, a nie sposobu zdobienia cholewki.

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sytuację w temacie powyższej kategoryzacji i nomenklatury.

Opublikowano

Różnica angielki / wiedenki nie jest czysto estetyczna, ale i częściowo praktyczna: angielki dają większe możliwości regulacji poprzez lżejsze / mocniejsze zawiązanie sznurowadeł, wiedenki są minimalnie bardziej dopasowane.

Opublikowano

Różnica angielki / wiedenki nie jest czysto estetyczna, ale i częściowo praktyczna: angielki dają większe możliwości regulacji poprzez lżejsze / mocniejsze zawiązanie sznurowadeł, wiedenki są minimalnie bardziej dopasowane.

Właśnie w tym celu, w wiedenkach stosuje się różne stopnie kąta rozwarcia przyszwy. Osoby, które cenią sobie większą możliwość regulacji wiązania wybiorą zapewne większy kąt nadający obuwiu mniej formalny ton i bardziej sportowy wygląd. Warto zauważyć, że but typu derby wyewoluował właśnie z oxfordów o zamkniętej przyszwie z rozchylonymi bocznymi skrzydłami.

Opublikowano

Witam,

Immune dziękuje za komentarz, z ciekawości spytam jakie spodnie byłyby Twoim zdaniem odpowiednie do tego typu butów? grubsza wełna?

Świetnie, że rozwinęła się ta dyskusja o przyszwach, w końcu wiemy jak to jest faktycznie:)

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

Uważam, że te brogues wyglądają dobrze. Jak już zauważono, klasyka amerykańskiego preppy style, ażurowania w połączeniu z tymi spodniami nadają bardziej nieformalny wygląd. Quarter-brougsy byłyby zbyt oficjalne, zestaw straci swój charakter. Loafers oczywiście jak najbardziej, uwielbiam w każdym zestawieniu.

Opcjonalnie zamiast bawełnianych proponuję flanele, twill, garbadyna, wełna. Możesz eksperymentować do woli, taki urok broguesów.