Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

@Immune --> Co do poprzedniego zestawu; napisałeś w temacie o dżinsach, że Twoim zdaniem nie należą do kanonu klasycznej męskiej elegancji. Zatem bluza z kapturem + krawat tym bardziej tam nie pasują; jest to raczej moim zdaniem dosyć egzotyczne połączenie. Powinno się - tak mi się wydaje - albo zrezygnować z krawata (i wtedy wychodzi przyzwoity zestaw sportowy), albo bluzę zastąpić swetrem/cardiganem.

Co do garniturów - świetne! Mistrzowskie połączenie wzorków na zbliżeniu. I śliczna poszetka :).

Miałem nie komentować, dopóki czegoś tu nie wrzucę, ale:

a. komentarz nie będzie ocenny,

b. wrzuciłem zdjęcie butów ;),

c. nie ma okazji;

Otóż w kwestii nogawek, jak rozumiem Koledze powyżej chodzi o zmarszczenie poniżej kolana. Sądzę, że jest to wynikiem tarcia podkolanówek o dosyć wąskie nogawki. Po prostu, po wstaniu z krzesła nogawki nie opadają od razu na buty. Mam dokładnie ten sam problem. W większości spodni noszę bardzo wąskie nogawki (18-19 cm) co w połączeniu z wysokimi skarpetkami daje właśnie taki efekt. Przyznam, że czasem jest to niewygodne. Szczerze mówiąc nie wymyśliłem na to żadnego sposobu (oprócz oczywistych, jak rezygnacja z podkolanówek, albo szersze nogawki).

@Immune --> Co do poprzedniego zestawu; napisałeś w temacie o dżinsach, że Twoim zdaniem nie należą do kanonu klasycznej męskiej elegancji. Zatem bluza z kapturem + krawat tym bardziej tam nie pasują; jest to raczej moim zdaniem dosyć egzotyczne połączenie. Powinno się - tak mi się wydaje - albo zrezygnować z krawata (i wtedy wychodzi przyzwoity zestaw sportowy), albo bluzę zastąpić swetrem/cardiganem.

Sergiuszu, nigdzie nie napisałem, iż wklejony zestaw uważam za klasycznie elegancki, bo nie jest. Uznałem jednak, że wystarczająco dużo jego elementów wpisuje się w tematykę forum. Z mojej strony EOT.

Ja też miałem ten problem (fakt, że przy szerokości 21 cm) i rozwiązałem go w ten sposób, że zamiast podkolanówek noszę skarpetki 'mid-calf' (czyli dłuższe od zwykłych, ale krótsze od podkolanówek). Są na tyle długie, że zakrywają łydkę również przy siadaniu i zakładaniu nogi na nogę. Szczególnie dobrze i komfortowo spisują się w tej roli skarpetki z wełny/kaszmiru, a w każdym razie zawierające duży % któregoś z tych materiałów. Znika wtedy, a w każdym razie zmniejsza się, efekt 'klejenia' się nogawek do skarpet. Ten nieprzyjemny efekt znika również przy skarpetkach jedwabnych, ale wg bardzo dobrych źródeł, one bardzo szybko się drą, więc jest to drogie rozwiązanie.

PS. Dziś miałem bawełniane skarpetki mid-calf i nowe spodnie od J. Kruszewskiego, 20 cm dołem. Efekt klejenia był minimalny, wystarczyło lekko poruszyć nogą przy wstawianiu i było OK.

Miałem nie komentować, dopóki czegoś tu nie wrzucę, ale:

a. komentarz nie będzie ocenny,

b. wrzuciłem zdjęcie butów ;),

c. nie ma okazji;

Otóż w kwestii nogawek, jak rozumiem Koledze powyżej chodzi o zmarszczenie poniżej kolana. Sądzę, że jest to wynikiem tarcia podkolanówek o dosyć wąskie nogawki. Po prostu, po wstaniu z krzesła nogawki nie opadają od razu na buty. Mam dokładnie ten sam problem. W większości spodni noszę bardzo wąskie nogawki (18-19 cm) co w połączeniu z wysokimi skarpetkami daje właśnie taki efekt. Przyznam, że czasem jest to niewygodne. Szczerze mówiąc nie wymyśliłem na to żadnego sposobu (oprócz oczywistych, jak rezygnacja z podkolanówek, albo szersze nogawki).

Ja również stosuję półdługie, wtedy nie ma tego problemu. Jednak Prawda jest taka, że (szczególnie) w przypadku tkanin stuprocentowo naturalnych pojawia się problem zsuwania, który znika dopiero w wypadku długości podkolanówek. W moim wypadku czy bawełna czy kaszmir/wełna efekt taki sam. Co do jedwabnych ... jest to wyjście rzeczywiście "z przytupem" :).

Gdzie w moim poscie widzisz przesade? Wyrazilem tylko swoja opinie.

Ja w słownictwie widzę przesadę. Widzę, że to jeden z pierwszych postów kolegi więc być może jeszcze nie zaznajomionego z panującymi tu obyczajami. Staramy się tu wyrażać swoje opinie konstruktywnie i kulturalnie a więc wskazywać co nam się podoba lub nie i dlaczego (nie głównie wyrażać swoje emocje) oraz robić to w sposób który niekogo nie urazi. Jak widzisz nie Tobie jednemu ten zestaw nie przypadł do gustu, ale nikt nie pisał o idiotyźmie czy dziecinności. Oczywiście każdy ocenia własnymi słowami wedle własnych standardów, ale trzeba pracować nad klarownym i kulturalnym sposobem formułowania myśli.

Witam na forum i nieciepliwie oczekuję "dorosłego" zestawu kolegi w CMDNS

Gdzie w moim poscie widzisz przesade? Wyrazilem tylko swoja opinie.

Ja w słownictwie widzę przesadę. Widzę, że to jeden z pierwszych postów kolegi więc być może jeszcze nie zaznajomionego z panującymi tu obyczajami. Staramy się tu wyrażać swoje opinie konstruktywnie i kulturalnie a więc wskazywać co nam się podoba lub nie i dlaczego (nie głównie wyrażać swoje emocje) oraz robić to w sposób który niekogo nie urazi. Jak widzisz nie Tobie jednemu ten zestaw nie przypadł do gustu, ale nikt nie pisał o idiotyźmie czy dziecinności. Oczywiście każdy ocenia własnymi słowami wedle własnych standardów, ale trzeba pracować nad klarownym i kulturalnym sposobem formułowania myśli.

Odpisalem juz na ten temat 2 strony wczesniej. Prosze mi wybaczyc, ale jestem jeszcze 16 letnim gowniarzem, ktory siedzial na malej ilosci forum. Niestety, wydaje mi sie, ze dopoki czlowiek sie nie przejedzie, to sie nie nauczy.

Nie mam zamiaru juz sie trzeci raz tlumaczyc i robic smietnik w temacie.

Uwazam, ze proszenie kogos, kto dopiero sobie kupil pierwsza marynarke w zyciu, o jakies zdjecie z dobra kompozycja to glupota. Nie musze zreszta niczego nikomu niczego udowadniac.

Jesli to pomoze, to przepraszam za moj post.

I wybaczcie tymczasowy brak polskich znakow.

Pozdrawiam

Wszystko moim zdaniem wygląda bardzo dobrze; kwiatek także. Pochylony nieco w górę, bo prawdopodobnie pochylony w dół wyglądałby gorzej, a trzeba było wybrać :).

Według mnie zestaw bardzo fajny, poza jednym szczegółem wspomnianym wyżej, że poszetka wypycha kieszonkę. Ale być może tak tylko wyszło na zdjęciu :).

W kontekście ostatniego kontrowersyjnego zestawu zrobiłem takie małe podsumowanie, gdyż uważam, że bluza z kapturem wpisuje się we współczesną modę uliczną, natomiast koszulka polo zalicza się klasycznej eleganckiej odzieży, więc, jak widać, są równi i równiejsi. ; )

wiosenniejsza stylówka:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

buty: ecco (bardzo fajne i wygodne, ale mam problem z doczyszczeniem nubuku)

skartepki: jake*s

spodnie: tom tailor

polo: christian berg stockholm

kapelusz: targ w efezie

Kolego Kset obowiązki moderatora mnie zmuszają do interwencji, bo widzę tu off topic. To jest forum bespoke.pl na temat klasycznej męskiej elegancji. Proszę trzymać poziom. Powtarzam fotki mają być związane z klasyczną męską elegancją, a nie współczesną modą uliczną!

Kompozycji nie związanych z tym tematem proszę nie zamieszczać! Kolegów forumowiczów proszę też o nie komentowanie prezentacji odbiegających tematycznie od klasycznej męskiej elegancji. Już wystarczająco na ten temat sobie powiedzieliśmy w poprzednich odsłonach wątku.

Panowie, przypominam jaki to jest temat. Gdybym chciał założyć sweter lub kardigan to zapewniam, że bym to zrobił. ;) A buty moim zdaniem są właśnie sportowe.

...nie pytałem się wrzucając zestaw o aprobatę, a jedynie pokazałem co miałem na sobie. 8-)

W kontekście ostatniego kontrowersyjnego zestawu zrobiłem takie małe podsumowanie, gdyż uważam, że bluza z kapturem wpisuje się we współczesną modę uliczną, natomiast koszulka polo zalicza się klasycznej eleganckiej odzieży, więc, jak widać, są równi i równiejsi. ; )

ale zestawiłeś najbardziej elegancki element w zestawie kseta z najmniej eleganckim u Immune, a to błąd logiczny. Porównaj elementy najbardziej klasyczne (polo vs. koszula z krawatem) i najmniej (spodenki plażowe, bo to nawet nie szorty vs. bluza), to okaże się, czy te zestawy są porównywalne z punktu widzenia doktryny forum. Moim zdaniem Immune pokazał, że miał na sobie dany krawat i koszulę, a oprócz tego nieklasyczny element pragmatyczny, którego nie zdjął do zdjęcia bo miał go na sobie (vide tytuł wątku). Inaczej - Immune miał zestaw klasyczny z jednym elementem spoza doktryny, czego o kreacji kseta nie da się powiedzieć (zresztą klasyczność polówki jest taka sobie, zalezy, co przyjąć za klasykę)