Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Beny23 napisał:

Dzisiaj na paradzie kapeluszy Wielkanocnych na Piątej Alei przed Katedrą Świetego Patryka

Bardzo ładnie. Jednak, jeszcze lepiej byłoby ze spodniami z cienkiej wełny z manszetem na zwężonej nogawce o odpowiedniej długości. ;) 

Len jako materiał na elementy klasycznej garderoby powinen zostać w końcu zdelegalizowany. 

Opublikowano
46 minut temu, Midlife-Crisis napisał:

Przypomnisz, skąd marynarka? 

Massimo Dutti z zeszłorocznej kolekcji letniej. Typowy „wychodzony” zakup; przymierzałem z 10 razy i coś mi nie grało. W końcu, już w trakcie wyprzedaży i w innym salonie zrobiłem ostatnie podejście żeby utwierdzić się w decyzji na „nie”... i akurat ten egzemplarz był jak na mnie robiony ?

@Zajac Poziomka ... i to jeszcze do lnianego egzemplarza z nakładanymi kieszeniami! ?  A na serio to rozumiem Twoją uwagę jak najbardziej, ale dla mnie osobiście - zestawienie zagrało całkiem dobrze.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
5 minut temu, O.v.K. napisał:

@Zajac Poziomka ... i to jeszcze do lnianego egzemplarza z nakładanymi kieszeniami! ?  A na serio to rozumiem Twoją uwagę jak najbardziej, ale dla mnie osobiście - zestawienie zagrało całkiem dobrze.

Całkiem dobrze czasem wystarczy, ale gdybys potrzebował kiedyś dobrze, to jednak gładka koszula będzie pasowała lepiej. ;) 

Niby drobiazg, ale czasem szkoda psuć ciekawe zestawy takimi niedociągnięciami. @Zajac Poziomka chyba nie miał na myśli jedynie pasków, tylko niezgodność stopni formalności i skojarzeń. Ja to przynajmniej tak odbieram. Marynarka na spacer, a koszula idealna do biura. Obie rzeczy są fajne, ale pochodzą z niepasujących do siebie bajek. 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
6 godzin temu, Midlife-Crisis napisał:

Cienka flanela nie sprawdza się zimą, ale na wiosenne poranki w sam raz. 

O ile mankiety koszuli tylko chwilowo schowały sie w rękawach marynarki to ;) jest to, dla mnie, wzorcowy zestaw koordynowany! 

Bardzo przyjemne zdjęcie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
4 minuty temu, Midlife-Crisis napisał:

Toć to byłoby straszne, bo zakupiłem lniany garnitur. ?

Ok, ale idąc z nurtem aktualnej radykalizacji, przynajmniej łączenie lnu w zestawach koordynowanych powinno być zakazane pod karą chłosty. ?

Opublikowano
53 minuty temu, Zajac Poziomka napisał:

@Whitesnake dokładnie o to mi chodziło. Przepraszam jeżeli byłem zbyt lakoniczny i mało precyzyjny :) 

Takich krytyków zawsze miło posłuchać ?

To ja się dodatkowo pogrążę, gdyż ten zestaw był wcześniej zaplanowany i nie wynikał z nerwowego przeglądu garderoby ?

Opublikowano
1 minutę temu, Midlife-Crisis napisał:

Zestaw jest w moim repertuarze na okazje, kiedy się chce być eleganckim, ale nieformalnie i nie podpadać.

Nie ma się o co czerwienić ;)

Sam szukam dokładnie takich zestawów, gdyż od zeszłej środy zacząłem uczyć studentów swojego pierwszego, autorskiego przedmiotu. Trudno czasem wyważyć co założyć, będąc mimo wszystko wykładowcą, choć ledwie 8 lat starszym od studentów, którzy czasem potrafią przyjść na zajęcia w krótkich spodenkach ;) 

Opublikowano
Teraz, Żorż Ponimirski napisał:

Trudno czasem wyważyć co założyć, będąc mimo wszystko wykładowcą, choć ledwie 8 lat starszym od studentów, którzy czasem potrafią przyjść na zajęcia w krótkich spodenkach ;) 

Nie ma co wyważać, trzeba być sobą. Jak wszyscy zaczną iść na kompromisy to znikną wszelkie wzorce.

To z resztą dotyczy nie tylko kontaktu ze studentami, ale i innymi wykładowcami. Samym ubiorem autorytetu nie zbudujesz, ale jak zbudujesz treścią i formą zajęć, to inni zaczną dorównywać do ubioru.  (...że pozwolę sobię podzielić się taką małą obserwacją). ;) 

Opublikowano

Oczywiście @Whitesnake, zgadzam się w całej rozciągłości. Chciałem tylko dodać, że zestaw koordynowany jest wg mnie idealnym pomostem pomiędzy elegancją, a strojem "roboczym" pracownika uniwersytetu stąd "wyważanie". Nie chodzi tu o kompromis, bo z niczym na kompromisy nie idę (mógłbym SPOKOOOOJNIE pójść w mniej wytartych jeansach i koszuli OCBD i byłoby dla otoczenia >= standard), ale o poczucie, że do swojego zajęcia podchodzi się serio. A i nie ukrywam, że ja mam osobistą radość, że można czasem po prostu ubrać się po swojemu.  Dlatego ubiór @Midlife-Crisis tak mi przypadł do gustu (tak to jest scena, w której się czerwienisz ;) )

Opublikowano
2 hours ago, Whitesnake said:

Nie ma co wyważać, trzeba być sobą. Jak wszyscy zaczną iść na kompromisy to znikną wszelkie wzorce.

To z resztą dotyczy nie tylko kontaktu ze studentami, ale i innymi wykładowcami. Samym ubiorem autorytetu nie zbudujesz, ale jak zbudujesz treścią i formą zajęć, to inni zaczną dorównywać do ubioru.  (...że pozwolę sobię podzielić się taką małą obserwacją). ;) 

Dlatego właśnie len na lnie w zestawie koordynowanym ;) uwielbiam przwiewność lnu w cieplejsze dni i dlatego najchętniej nosiłbym tylko len wiosną i latem.

Garnitur zamówiłem u krawca na ślub w Texasie na czerwiec ale już teraz kombinuję w czym mi będzie najwygodniej przy 35 stopniach Celsjusza.

Długość i szerokość tych spodni mi odpowiada bo nie lubię wąskich nogawek i za długich spodni. Krytykę przyjmuję; ale jednym uchem wpuszczam, a drugim wypuszczam i wybieram to co lubię i w czym najlepiej się czuję.

Lubię łamać sztywne zasady szczególnie w bardziej casualowych zestawach ;)

• Oceniam pozytywnie 3