Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Ataman napisał:

Ja bym chciał umieć zestawiać chociaż tak:

https://instagram.com/p/BM0UMMhhVb3/

Oprocz laczenia wzorow i kolorow bardzo wazna jest jakosc materialow. Tkaniny garniturowe sa zazwyczaj a miare dobre i jesli nie jest to plastik albo cos bardzo sztucznego to wiekszosc  zrobiona z welny bedzie wygladac przynajmniej dobrze. Sa ladniejsze i lepsze tkaniny ale az takiej roznicy nie ma.

Jest za to w jedwabiu krawatow i poszetek, na dodatek bardzo rzuca sie to w oczy. Nie wiem czy kazdego to razi, ale moim zdaniem inwestycja w bardzo dobrej jakosci krawaty podnosi taki zestaw przynajmniej o kilka stopni. Podobnie jest z kolnierzykami koszul, te dobre od razu rzucaja sie w oczy. Do tego nie trzeba wielu akcesoriow ale kilka bialych lnianych poszetek na poczatek i bedzie swietnie. 

• Oceniam pozytywnie 6
Opublikowano
2 godziny temu, blueloafers napisał:

Oprocz laczenia wzorow i kolorow bardzo wazna jest jakosc materialow. Tkaniny garniturowe sa zazwyczaj a miare dobre i jesli nie jest to plastik albo cos bardzo sztucznego to wiekszosc  zrobiona z welny bedzie wygladac przynajmniej dobrze. Sa ladniejsze i lepsze tkaniny ale az takiej roznicy nie ma.

Jest za to w jedwabiu krawatow i poszetek, na dodatek bardzo rzuca sie to w oczy. Nie wiem czy kazdego to razi, ale moim zdaniem inwestycja w bardzo dobrej jakosci krawaty podnosi taki zestaw przynajmniej o kilka stopni. Podobnie jest z kolnierzykami koszul, te dobre od razu rzucaja sie w oczy. Do tego nie trzeba wielu akcesoriow ale kilka bialych lnianych poszetek na poczatek i bedzie swietnie. 

Oczywiście w 100% zgadzam się co do jakości tkanin, ale IMO w tym wypadku wąskie gardło jest takie, że jeśli ktoś nie ma tak mocnego kontrastu twarzy jak Khaled to nie ma szans wyglądać dobrze w kolorach o tak wysokim kontraście. Idąc dalej - jeśli ktoś pokazuje swój zestaw bez twarzy, to wiadomo czy zestaw jest ładny, ale nie wiadomo czy noszący dobrze w nim wygląda ;) 

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano
35 minut temu, 4inHand napisał:

Oczywiście w 100% zgadzam się co do jakości tkanin, ale IMO w tym wypadku wąskie gardło jest takie, że jeśli ktoś nie ma tak mocnego kontrastu twarzy jak Khaled to nie ma szans wyglądać dobrze w kolorach o tak wysokim kontraście. Idąc dalej - jeśli ktoś pokazuje swój zestaw bez twarzy, to wiadomo czy zestaw jest ładny, ale nie wiadomo czy noszący dobrze w nim wygląda ;) 

Mimo wszystko nawet David Gandy w tanim krawacie z poliestru bedzie wygladal jak.. :D wiecie co :P

Opublikowano
9 godzin temu, xkoziol napisał:

Prędzej czy później przejdzie Ci ten kapelusz ;) i wtedy będzie bomba.

Albo nie przejdzie tylko spowszednieje i wtedy trzeba bedzie szybko sie dorobić. Wszak, granicę między dziwakiem a ekscentrykiem wyznacza tylko porfel. ;)

Ryzykuje tym wpisem, ale wierze, ze @blekit się nie obrazi bo wie, ze stoimy po tej samej stronie granicy... i w takich samych kapeluszach.

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano
24 minutes ago, Whitesnake said:

Albo nie przejdzie tylko spowszednieje i wtedy trzeba bedzie szybko sie dorobić. Wszak, granicę między dziwakiem a ekscentrykiem wyznacza tylko porfel. ;)

Ryzykuje tym wpisem, ale wierze, ze @blekit się nie obrazi bo wie, ze stoimy po tej samej stronie granicy... i w takich samych kapeluszach.

Żadne ryzyko, ja się ciężko obrażam :) Daj znać jak będziesz we Wrocławiu, to urządzimy sobie Homburg walk na whisky ;) 

18 minutes ago, xkoziol said:

Tak czy siak zobaczyłbym @blekit z wyfotoszopowanym kapelutkiem. Coś mi każe stawiać dolary przeciwko guzikom, że byłoby znacznie lepiej.

Możliwe i pewnie częściej będziesz mnie widział bez Homburga niż w nim. Jakkolwiek kapelusz mi się podoba, to zdaję sobie sprawę że przynależy on do akcesoriów wagi superciężkiej i jako taki będzie wykorzystywany w szczególnych okazjach (albo kiedy znów najdzie mnie ochota na "maximal grandeur" jak ten zestaw został określony na SF ;)).  

Opublikowano
7 minut temu, blekit napisał:

Żadne ryzyko, ja się ciężko obrażam :) Daj znać jak będziesz we Wrocławiu, to urządzimy sobie Homburg walk na whisky ;) 

... ten piątek może być? :) Uważaj z takimi życzeniami, bo ostatni kwartał roku to dla mnie żniwa - jestem wtedy wszędzie :). 

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
1 godzinę temu, PGozdek napisał:

Piękny, gdzie był robiony?

Godzinę temu, Midlife-Crisis napisał:

Przypuszczam, że tam:

http://www.pracowniamiler.pl/

Nasz MTM jest pod marką Miler Menswear ponieważ nie robimy go na miejscu jak bespoke tylko w szwalni zewnętrznej (jak wszystkie firmy MTM). 

W każdym razie lada moment pokaże drugi garnitur, który wyszedł niesamowicie! :D

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@Zajac Poziomka to marynarka od mojego pierwszego garnituru z SS, kupiona w 2013 roku stacjonarnie w Londynie :) teraz już bym jej nie wybrał - tkanina to 80% wełny i 20% poliamidu i prawdopodobnie z tego powodu spodnie bardzo szybko zaczęły się przecierać w kroku. Szczęście w nieszczęściu, że sama marynarka pasuje na odd jacket i jeszcze trochę ją ponoszę :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
55 minut temu, blekit napisał:

@Zajac Poziomka to marynarka od mojego pierwszego garnituru z SS, kupiona w 2013 roku stacjonarnie w Londynie :) teraz już bym jej nie wybrał - tkanina to 80% wełny i 20% poliamidu i prawdopodobnie z tego powodu spodnie bardzo szybko zaczęły się przecierać w kroku. Szczęście w nieszczęściu, że sama marynarka pasuje na odd jacket i jeszcze trochę ją ponoszę :)

Ponoć poliamid się dodaje po to żeby materiał był bardziej trwały i dłużej wytrzymał... 

Opublikowano
1 hour ago, flozbi said:

Ponoć poliamid się dodaje po to żeby materiał był bardziej trwały i dłużej wytrzymał... 

57 minutes ago, secondhand_man said:

Powodów przetarcia mogło być wiele :?

Tak, ale to jedyne spodnie od SuSu, które mi się przetarły, a nie używałem ich jakoś specjalnie częściej. Są to też jedyne spodnie z domieszką jakie mam i dlatego stawiam taką hipotezę.