Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś może pomysł gdzie można kupić szal na tyle duży żeby móc się nim okryć tak jak to widzieliśmy na przykład na ostatnim pitti?

http://www.trashness.com/wp-content/upl ... 50x972.jpg

przeszedłem się ostatnio trochę po sklepach, ale ciężko coś o odpowiednich rozmiarach znaleźć

Poszukaj w sklepach z dodatkami i odzieżą dla kobiet.

Zanim zacznę, chciałbym przywitać się na forum. Serdeczne podziękowania dla Tomasza Millera za nakierowanie na ten adres. Jestem niezwykle zaskoczony faktem, że istnieje coś takiego w Polsce. Świetna inicjatywa.

Do rzeczy.

A więc właśnie pytanie a propos butów tej firmy. Ktoś miał styczność, kupił? Z racji wieku znam się tylko na obuwiu sportowym, skóry, podeszwy w klasycznych butach to dla mnie czarna magia. W PAWO mam sporą zniżkę i nie ukrywam chętnie bym z niej skorzystał.

Ahhh z tymi regulaminami. Zajrzę.

Normalnie kosztują w granicach 320-380zł te które mnie interesują. Zniżki mam 20% więc cena całkiem przystępna się robi. Rozglądam się za butami od pewnego czasu i faktycznie znalazłem kilka ciekawych dzięki temu forum. Ale właśnie o te 20% się rozchodzi. Kilka marynarek, garnitur i parę koszul tam kupiłem. Jestem zadowolony, ale na buty ciężko mi się zdecydować. Jestem studentem i moje skromne zarobki... nie stać mnie na buty od szewca :)

No dobrze… a o co chodzi z numerami super 90’s , 110’s, 130’s 150’s i więcej? 

Oznaczenia tyczą się grubości włosa z jakiej została utkana nić. Im wyższy numer, tym cieńszy włos. Skoro włos jest cieńszy to z tej samej ilości (wagi) materiału można zrobić dłuższą nić. System numerów jest trochę skomplikowany, ale mocno zakorzeniony w tradycji. Niemniej niektórzy producenci ( np. Zegna) przeszli na system oznaczania wełny grubością włosa w mikronach. Im cieńszy włos (czyli im niższy numer) tym „lepsza“ wełna.

Dlaczego piszę to w cudzysłowiu? Teoretycznie im wyższy numer super, tym bardziej sprężysty i niegniotący jest materiał. Cienki włos pozwala stworzyć cieńszy, bardziej miękki, jednak ciągle sprężysty materiał. Większość „podstawowych“ materiałów ma numery Super 90’s, 100’s. Materiały 130’s dawniej drogie, stały się już bardziej dostępne i przestały wzbudzać emocje. Technika idzie do przodu i dziś spotykamy materiały 180's, a nawet 250’s.

Im wyższy numer, tym większa sprężystość, ale te materiały są też cieńsze i mniej wytrzymałe. Jak mówił mi Maciej Zaremba, z doświadczenia jego pracowni i jego klientów wynika, że , problemy zaczynają się gdzieś w okolicy 140’s. U Zaremby nie rekomenduje się więc materiałów o wyższym numerze. Są zbyt nietrwałe.

Podobnie mówił mi Benjamin Hagemman, szef sprzedaży Scabal. Przyznał, że szaleństwo numerów, to zabieg marketingowy. Większość dużych firm uczestniczy w tym wyścigu. My, klienci, musimy sobie jednak zdawać sprawę z wad i zalet tych zaawansowanych materiałów.

http://macaronitomato.blogspot.com/2011 ... merki.html

Nie w temacie, ale ważne z uwagi na użytkownika "człowiekfinn", a w zasadzie jego awatara, którym jest Amon Goth http://en.wikipedia.org/wiki/Amon_Goeth - (tutaj sportretowany przez Ralpha Fiennes w "Liście Schindlera") nie sądzę, żeby był to odpowiedni awatar na tym forum. Może raczej coś z for neonazi lub rekonstrukcyjnych zbrodniarzy hitlerowskich?

Nie w temacie, ale ważne z uwagi na użytkownika "człowiekfinn", a w zasadzie jego awatara, którym jest Amon Goth http://en.wikipedia.org/wiki/Amon_Goeth - (tutaj sportretowany przez Ralpha Fiennes w "Liście Schindlera") nie sądzę, żeby był to odpowiedni awatar na tym forum. Może raczej coś z for neonazi lub rekonstrukcyjnych zbrodniarzy hitlerowskich?

Doskonale wiem kim jest ten pan. Ale czy oficerowie nie byli prywatnie wielkimi gentlemanami?