Krakus ;) Napisano 30 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2012 Zauważył Pan, że zakresy 3-5% i 4-8% się zazębiają? Nie jestem perfumiarzem i korzystam z ogólnie dostępnych źródeł (niespecjalistycznych) , jednak Encyklopedia PWN podaje: "woda toaletowa, kilkuproc. roztwór kompozycji zapachowej w 70–80-proc. alkoholu etylowym; w.t. o nucie zapachowej kwiatowej jest zw. wodą kwiatową, o zapachu typu cologne — wodą kolońską." World English Dictionary podaje wręcz odwrotnie niż Pan: "toilet water (...) a form of liquid perfume lighter than cologne" gdzie "lighter jak sądzę odnosi się do intensywności zapachu za to Encyclopedia Britannica dość dokładnie: "toilet water - in perfumery, scented solution usually consisting of alcohol and about 2-6 percent perfume concentrate." A Pan skąd zaczerpnął informację o rozróżnienieu 3-5%, 4-8% i "damskie jeszcze więcej"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 30 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2012 Ja na szybko znalazłem na forum wizaz.pl coś takiego: - Perfumy (Parfum / Perfume) (15% - 30% zapachu) - Woda perfumowana (Eau de Parfum) (8% - 15%) - Woda toaletowa (Eau de Toilette) (4% - 8%) - Woda kolońska (Eau de Cologne) (2% - 5%) Żadnego sensownego źródła tych informacji Panie niestety nie podają. EDIT i jeszcze coś takiego też z tego forum Perfumy(parfum) - 30 - 40% olejków zapachowych rozpuszczonych w mocnym czytstm alkoholu (90 - 96%) Woda perfumowana (eau de parfum, parfum de toilette) - 10 - 15% (max 18%) olejków w alkoholu 80 - 90% Woda toaletowa (eau de toilette) - 5- 10% (max 12%) olejków w alkoholu 60 - 85% Woda kolońska (eau de cologne) - 3 - 5% olejków w 80% alkoholu Woda odświeżająca (eau fraiche) - 1 - 3% olejków w alkoholu 70 - 80% Informacje z broszury wydanej przez Sephorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 30 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2012 Klasyfikacja konkretnego producenta zapewne odnosi się głównie do jego produktów, niekoniecznie musi się pokrywać z historyczną, czy tradycyjną klasyfikacją więc trakatował bym tą klasyfikację z dużą rezerwą. Pytanie brzmi więc co podają źródła pewniejsze niż wikipedia i foldery reklamowe. (bardziej chodzi o uszeregowanie niż określenie konkretnych granic procentowych i ustalenie czy wodą kolońską można nazywać produkty o konkretnym stężeniu olejków czy o konkretnym zapachu...). (żeby było ciekawiej sam producent słynnej wody kolońskiej (Farina) nazywa swój sztandarowy produkt perfumą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 30 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2012 Jaką nazwę noszą buty z charakterystycznym "grzebieniem" nałożonym na szczycie buta? (na listwie sznurówek - typowo golfowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 30 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2012 Dziękuję Panom za odpowiedzi. Również nie myliłbym wody kolońskiej z toaletową. Jak rozumiem woda po goleniu to taka woda kolońska, ale mniej piecze po goleniu. Zupełnie zatem nie rozumiem, czemu kolońskie bywają droższe od after shave. Pytam, bo zawsze używałem wód toaletowych, perfumowanych, a czasem nawet perfum. Teraz zależy mi bardziej na dyskrecji, no i nie ukrywam, że brzmi to bardziej męsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 30 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2012 W zasadzie niczym - obie to wody toaletowe z tym, że w zasadzie woda kolońska to woda toaletowa o konkretnym zapachu, tyle, że w Polsce nazwa ta funkcjonuje już jako powszechna dla niemal wszystkich wód toaletowych (podobnie jak np "adidasy" na buty sportowe czy "karimata" na maty piankowe do spania (a pochodząca od nazwy pierwszej takiej maty: karrimat, producenta karrimor). Słowo utworzone od nazwy własnej to eponim Z wielu takich proweniencji nie zdajemy sobie nawet sprawy, np. zgadnijcie co wymyślił Vincent Priessnitz http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_eponim%C3%B3w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 30 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2012 Przykładem eponimu jest też np. klatka Schodowa. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 31 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 W przyszłym tygodnie spędzę kilka dni w Holandii.. znacie jakieś godne polecenia, rdzennie holenderskie marki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 31 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 Zobacz posty użytkownika gccg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 31 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 Nie jestem pewien, czy kolega miał na myśli buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 31 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 Niekoniecznie buty.. ogólnie jakieś dobre holenderskie marki... Czy mógłby prosić o jakieś przykłady a nie odsyłanie mnie do starych postów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 31 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 Nie jestem pewien, czy kolega miał na myśli buty A, dałbym głowę, że to było w temacie o butach Za dużo ostatnio rozprawiamy o butach na forum Wto paux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 31 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 Mam wrażenie, że spotkaliśmy się już dzisiaj w temacie obuwia.. dokładnie loafersów.. ale pewien nie jestem, może stąd to nieporozumienie. Ponawiam prośbę o jakieś firmowe propozycje ;] ubrania, dodatki, tkaniny.. cokolwiek jeśli jest holenderskie i godne polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 31 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 Niekoniecznie buty.. ogólnie jakieś dobre holenderskie marki... Czy mógłby prosić o jakieś przykłady a nie odsyłanie mnie do starych postów? ktoreś z tych może Cie zainteresować: http://www.elsevier.nl/web/Stijl/Mode/7 ... inkels.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 31 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 Już sprawdzam, dziękuję ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Preppy Napisano 31 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2012 polećcie proszę jakieś dobre fora anglojęzyczne zajmujące się klasyczną elegancją/butami/zegarkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 1 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2012 http://www.styleforum.net/f/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 1 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Zegarkowe: http://www.watchuseek.com/site/forums.htm http://www.watchprosite.com/ http://www.timezone.com/ Ubraniowe: http://www.thelondonlounge.net/forum/ http://www.thefedoralounge.com/ http://www.askandyaboutclothes.com/forum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 1 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Piszę reklamację mokasynów Gino Rossi. Przetarły się z przodu buta tam gdzie przyszwa zagina się na podeszwie? Mokasyny z taką podeszwą. http://desmond.imageshack.us/Himg16/scaled.php?server=16&filename=20120601501.jpg&res=landing Chodzi mi o zastosowanie odpowiedniego słownictwa: Czy tak jak podkreślone jest dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 1 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Ja bym napisał: "tam gdzie cholewka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 1 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Ja bym napisał: "tam gdzie cholewka" Ok, Przetarcie nastąpiło na zakończeniu podeszwy. Prosty cienki pas podeszwy i na tym zagięta skóra- wygląda to tak jak obok pokazane z myślnika i nawiasu -) Wg mnie powinno tam być coś podłożone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 1 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Kiepsko to widzę. Napiszą "naturalne zużycie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 1 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2012 Dlatego argumentacja jest istotna... W miejscu przetarcia skóry (na wylot) widoczna jest zakończenie podeszwy. Podeszwa jest cienka. Podeszwa powinna być osłonięta jeszcze jednym kawałkiem skóry. Skóra pracuje na zakończeniu podeszwy i liniowo się przeciera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2012 To są bardziej driving mocs, a wiec buty do samochodu, a nie katowania na chodniku, dlatego nie zdziwilbym sie gdyby był problem z reklamacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 1 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2012 To są bardziej driving mocs, a wiec buty do samochodu, a nie katowania na chodniku, dlatego nie zdziwilbym sie gdyby był problem z reklamacja. W takim przypadku producent powinien zastosować albo nazewnictwo, albo jakieś zastrzeżenia... Żebym wiedział że mam ich używać tylko do samochodu. Na stronie sprzedawcy jest taki opis: "Buty firmy GINO ROSSI posiadają na pięcie również kawałek tworzywa taki sam jak ten, z którego wykonana została podeszwa sprawiający wrażenie przesunięcia podeszwy aż na piętę. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi