Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

@Piotr.L

1) trochę ponad budżet - Archibald London. Do 15.07 jest preorder na m.in. białe sneakersy ze skóry kangura :)

2) polecane mi kilkukrotnie Tchibo - ich koszulki z materiału Jersey są bardzo dobre

3) j.w. jeśli już przeszedł potem to raczej do kosza. Ważna jest impregnacja i dbanie o pasek po gorętszych dniach.

4 godziny temu, Piotr.L napisał:

1. Białe(!) sneakersy. Możecie polecić jakieś bardzo podobne do tych z Suit Supply?
Chciałbym znaleźć w cenie 300-400 zł.
Tak zapytam jeszcze - te z Suit Supply warte swej ceny?

https://www.zalando.pl/garment-project-type-sneakersy-niskie-white-gac12o00g-a11.html

https://www.zalando.pl/garment-project-type-tenisowki-i-trampki-white-gac12o009-a11.html

Z taką promocją, w tej cenie nie znajdziesz lepszych, zatem nawet się nie zastawiaj. 

3 godziny temu, eye_lip napisał:

2. Calzedonia

2. Jak napisał Mamrot - na ten moment rzeczywiście nie ma w ofercie koszulek.

3 godziny temu, eye_lip napisał:

3. Skoro był noszony kilka miesięcy to nie jest nowy, a jak śmierdzi to należy go wyrzucić.

Godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał:

3) j.w. jeśli już przeszedł potem to raczej do kosza. Ważna jest impregnacja i dbanie o pasek po gorętszych dniach.

@eye_lip Czy Pan tak na poważnie? Tak się mówi przecież...

Druga rzecz, to naprawdę myślicie, że nic się nie da zrobić? Taki pasek wytrzymuje 2-4 lata, a z tego co poczytałem, to podobno można paski uratować. Szkoda by było wyrzucać i wydawać pieniądze (może nie duże, ale jednak).
Jeśli przyjdzie mi kupić nowy pasek, to tak - będę musiał od razu jakiś środek zastosować i dbać szczególnie w letnim okresie.

Godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał:

@Piotr.L

1) trochę ponad budżet - Archibald London. Do 15.07 jest preorder na m.in. białe sneakersy ze skóry kangura :)

2) polecane mi kilkukrotnie Tchibo - ich koszulki z materiału Jersey są bardzo dobre

1. A nawet dużo ponad budżet i więcej niż Suit Supply. hehe

16 minut temu, pi_senny napisał:

O, właśnie właśnie przed chwilą wyżej post o tej marce przeczytałem. Dziękuje! Tylko nie wiem jaki rozmiar - 43 czy 45...

4 godziny temu, eye_lip napisał:

Zawsze mieli i nie sądzę aby coś się zmieniło to ich core.

Bywam sporadycznie w miejscach gdzie Calzedonia jest oddzielona od Intimissimi i Tezenis,

w tej pierwszej marce męskich koszulek nie spotkałem, stąd moja wątpliwość.

Tam gdzie otworzyli oddzielnie Intimissimi Uomo, w dotychczasowym Intimissimi też męskich koszulek nie zauważyłem.

Niby właściciel wszystkich marek ten sam, ale asortyment rozdzielony. 

Koszulki z Intimissimi z bawełny są O.K. natomiast te z micromodalu lubią się podciągnąć i nie mają zamiaru z powrotem samoistnie opaść.

Drodzy Panowie, ostatnio pytałem o pogrzeb, teraz pytam o ślub i  wesele. :)

Mam garnitur brązowy dość ciemny. Miałem go na swoim ślubie. Doradzono mi taki, gdyż jestem rudy i miał lepiej pasować do mnie niż klasyczny granat, o którym mówiono, że jeżeli go założę to zginę w tłumie granatowych gości, a w tym będzie wiadomo, że to ja jestem panem młodym. OK, nie w tym rzecz. Rzecz w tym czy dobrym pomysłem byłoby go ubrać na ślub i wesele w charakterze gościa? Czy nie uzyskałbym efektu, ze będę zbyt widoczny jak na gościa. I w ogóle czy taki kolor może się nadać na ślub i wesele? Czy jednak powinien być granat? Do niego planowałbym klasyczną białą koszulę i krawat bądź muchę? Czy to by jest dopuszczalne czy raczej nie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

A garnitur wygląda tak

garnitur.jpg

Z dwojga złego lepiej już iść w brązowym garniturze jako gość, niż jako pan młody. Jeśli jesteś gościem, to moim zdaniem teoretycznie brązowy ujdzie, ale mimo wszysko nie szedłbym w garniturze o dwa rozmiary za dużym. Jeżeli szukasz okazji do kupna nowego dobrze leżącego garnituru, to jest to dobra okazja.

W dniu 28.06.2020 o 17:10, pi_senny napisał:

https://www.zalando.pl/garment-project-type-tenisowki-i-trampki-white-gac12o009-a11.html

Z taką promocją, w tej cenie nie znajdziesz lepszych, zatem nawet się nie zastawiaj. 

Buty już przyszły. Właśnie takich szukałem.

Wracając jeszcze do tematu paska od zegarka, to jak Panowie o niego dbać, czego używać? Co jaki czas około powinienem konserwować (mam jeden zegarek)?

@Papuć, jak widać na zdjęciu jest spory zapas materiału na tylnym szwie, ale czy akurat w tym miejscu należy spodnie poszerzyć to ciężko powiedzieć. Najpewniej tak (czasem może byc potrzeba ingerencji w boczne szwy, a tam w spodniach z wieszaka w 99% przypadków zapasu praktycznie nie ma), ale konkretnej odpowiedzi udzieli Ci krawiec.

8 godzin temu, flozbi napisał:

Ma ktoś z Was koszulę Emanuel Berg slim w rozmiarze 41. Mam w klacie 105cm i wydaję mi się, że powinna być na styk, ale znowu koszula Osovski w tym samym rozmiarze jest po praniu sporo za mała. Macie porównanie?

Mam w klacie 106 cm. Slim fit w rozmiarze 40 są na mnie za wąskie natomiast w rozmiarze 41 za duże w barkach (linia wszycia rękawa opada na ramię) i talii. Za to 40 modern fit pasują idealnie w klatce, barkach i talii. Jedynie rękawy do skrócenia (mam 178cm i dość długie ręce). 

W dniu 1.07.2020 o 14:12, Dain napisał:

Drodzy Panowie, ostatnio pytałem o pogrzeb, teraz pytam o ślub i  wesele. :)

(...) I w ogóle czy taki kolor może się nadać na ślub i wesele? Czy jednak powinien być granat? Do niego planowałbym klasyczną białą koszulę i krawat bądź muchę? Czy to by jest dopuszczalne czy raczej nie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

W moim odczuciu...to wybór najgorszy z możliwych. I już nawet nie chodzi o to, że brązowy garnitur historycznie jest baaaaardzo daleko od sytuacji uroczystych, wieczorowych czy formalnych (proweniencja robotnicza, przemysłowa, - a niegdyś był to kolor zarezerwowany dla służby), ale o praktyczne walory tego koloru, a raczej ich brak. W brązowym garniturze generalnie mało kto wygląda dobrze, niespecjalnie wygląda on także w sztucznym świetle, jeszcze gorzej w dziennym. Zwłaszcza, jeśli mówimy o wełnie - lekkiej gramaturze i mocnym ciemnym/czekoladowym odcieniu. Każdy inny: granatowy, szary, grafitowy, czarny, a nawet chyba (o zgrozo) beżowy - będzie wyglądał lepiej!
Życzę dobrych wyborów! :)

P.S. Brązy w wersjach flanelowych/tweedowych polecam na jesień/zimę ;)